ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2010
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 [11 ani] COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce mai e nou la inceput de 2010 in Ranca

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Am revenit la Ranca dupa un an de la prima vizita acolo.

La dus, am plecat din Poiana Brasov si de frica drumurilor desfundate am ales (cred) cel mai lung traseu posibil: Brasov, Sibiu, (Valea Oltului), Ramnicu Valcea, Novaci, Ranca. Multumita minunatelor indicatoare rutiere (care sunt montate aiurea la unul din sensurile giratorii din preajma mun'cipiului Rm. Vl. , am ratat drumul spre Targu Jiu si am luat-o spre Dragasani. Mi-am dat seama ca nu e drumul pe care trebuia sa mergem, mai ales ca si GPS-ul ma tot punea s-o iau la dreapta... am ales DJ 464 (din Babeni), care ne-a scos chiar la intrarea in Horezu, de unde totul a revenit la normal (pe acest drum erau indicatoare catre o "biserica dintr-un lemn", pe care de n-ar fi fost intarzierea, mai mult ca sigur as fi ocolit inca 'umpic' s-o vizitam). Vreau sa subliniez aici ca, desi e vorba de un amarat de drum judetean, era mult mai bine ingrijit decat multe DNuri pe care am umblat de curand. In special fata de CRIMINALUL DN67 pe portiunea de pe Dealul Negru care m-a facut sa turbez de furie ocolind transeele unde iti poti pune masina pe burta sau pierde baia de ulei. Asta in cazul ca nu ti se dezumfla rotile datorita strambarii jentilor...

Ma rog... sa revenim: am ajuns in Novaci pe un drum recent reparat si am inceput urcusul, trecand pe langa semnul de drum inchis pe timp de iarna vehicolelor neechipate corespunzator (ca doar nu car de pomana lanturile in portbagaj! ). Si acest drum a fost in modernizare, se observa ca nu mai e la fel de stricat ca antan... ba dimpotriva! Atata doar, ca a ramas o portiune intre traseul vechi si cel nou (care urca peste culme, nu mai merge pe curba de nivel prin apropierea releului RTV) nefinisata; aici este doar pietris compactat, cam "valurit" si ceva mai dificil de negociat la urcare, dar din fericire nu e o distanta mare. La plecare am observat ca se trecuse cu o lama de buldozer si se mai netezisera putin "coamele". Important este ca e ingrijit. Cand am pornit din Poiana Brasov, vremea era mohorata, ploioasa si cu vant moderat. Pe Valea Oltului s-a aratat soarele si ne-a urmat pana am ajuns aproape pe platou, dar pe masura ce ne apropiam de creste se vedeau tot mai clar norii alergati de un vant taios si rece care sus s-a transformat intr-o adevarata furtuna de zapada viscolita, cum demult nu am mai intalnit. Norocul nostru a fost ca incepuse de putin timp si nu a adus multa zapada, ca altfel chiar si operatiunea de a monta lanturile cred ca ar fi trebuit s-o fac pe orbecaite (norocul meu ca de asta data n-a fost cazul!)... Oricum, pana am descarcat masina de toate bagajele, eram inghetat beton! Inca odata atrag atentia: la munte vremea e perfida si schimatoare! nu va bateti joc de el si luati-va masuri de precautie (imbracaminte, incaltaminte, caciuli, manusi de calitate - iar pentru masina lopata, lanturi si combustibil! nu uitati apa potabila! ) ca nu se stie niciodata!

Si tot noroc a fost ca peste noapte s-a domolit, lasand loc aceluiasi soare care ne salutase cu o zi inainte. A fost atat de cald, ca dupa-amiaza m-am dezechipat pana la brau si am facut plaja pe zapada, cam juma' de ora. Si as mai fi stat, dar aveam si chef de joaca, asa ca m-am imbracat la loc si am purces la sanius. Si bine am facut, ca asa vreme perfecta n-am mai avut pana la plecare.

Dar am promis sa spun ce am gasit nou, ca despre ce era anul trecut, am tot pomenit pe ici-colo in ecouri si impresii proprii: am gasit mai multe rulote trase pe marginea drumului, ingropate in troiene, care probabil sunt deschise doar in week-enduri (ca eu doar inchise le-am vazut) unde se vand cartofi prajiti, snitele, gogosi, kurtos-kolacsi si alte chestii din astea nesanatoase. Si sunt sigur ca daca mai au si clienti, sunt o pacoste pentru trafic. Masina de gunoi din Novaci a venit abia miercuri (sau joi? ), timp in care haitele de caini localnici au intins gunoaiele pe tot drumul, hamesiti din cauza unor nesimtiti care i-au urcat acolo sa le pazeasca proprietatile pe gratis, ca mancare si apa se vede treaba ca nu aveau... si cum acolo n-am prea vazut garduri imprejurul vreunei proprietati, evident bietele animale umblau in haita sa 'vaneze' ceva comestibil. Orice. Eu iubesc animalele, chiar si cateii si ma inteleg bine cu ei, dar sunt oameni care chiar sunt ingroziti sa-i intalneasca umbland liberi de colo-colo. Ar trebui sa fie obligati proprietarii sa-i tina cumva pe langa parcelele lor, iar restul sa fie dusi de acolo si dati spre adoptie (erau niste exemplare chiar foarte frumoase) !

Alta noutate este si partia M3 (pe langa M1 si 2, care erau de mai mult timp), situata chiar peste drum de pensiunea Valea Mariei si Cabana Gabriel, la intrarea in statiune. Are si o "batatura" in chip de parcare la baza ei, cred ca incap cam 20 de masini acolo, cu bunavointa, daca nu sunt garate ceva autocare ce nu au cu niciun chip unde sa stea mai departe. Este o partie relativ scurta (cam 4-500 metri maximum), pe o coasta lina de culme, cu orientare spre sud (din care cauza avea urme de eroziune pronuntata in cateva locuri, fiind deja vizibil substratul pietros). Si ca sa fie treaba ca la noi, daca nu erau destui "fraieri" cotizanti - nu functiona teleschiul! O urcare 'costa' 3 puncte, la fel ca pe M2 si mai putin ca pe M1 (4 puncte) ; cartele se vand doar la baza partiei M1 (langa Hotelul Onix) si NU se acorda reducere pentru copii. Ca doar proprietarii de instalatii de urcat pe cablu trebuie sa-si scoata investitia in doar zece week-enduri pe iarna!!! (cartela de 48 de puncte costa 45 de lei; mai sunt de 12, 24, 36 si 96 de puncte, la preturi proportionale).

Se pot face excursii pe varful Papusa, dar nu le recomand celor neantrenati si neechipati corespunzator de iarna; vara e alta poveste, dar si atunci sa nu va ganditi ca adidasii sunt cei mai buni de umblat pe munte! si sa aveti mereu o sticla de apa si o pelerina in rucsac. Si nu e rau nici daca e pe undeva o tableta de ciocolata.

Pe partia M1 erau intr-adevar caini (cum povesteste colega rodik) dar eu unul nu i-am vazut alergand dupa schiori - dimpotriva, am vazut un schior care s-a repezit spre doi catei si i-a lovit cu betele. : (fara sa fie stanjenit sau provocat cu ceva de acestia. ma rog... ecce homo!

In speranta ca pozele pe care le voi atasa vor completa spusele mele, inchei aici, cu sfatul de a nu merge in week-end la Ranca! faceti cumva si luati-va macar o zi in plus!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 28.02.10 15:22:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂNCA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1547 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 inceputul urcusului spre Ranca (DN67c)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[28.02.10 16:37:49]
»

dragos , am atasat melodia de mai sus , care daca nu corespunde o putem schimba !

piti
[28.02.10 16:44:05]
»

Primele puncte si felicitari de la doi iubitori de munte . Pozele sunt grozave .

Iarna 2010-2011 sigur ne va gasi ca si oaspeti ai Parangului . Acum doi ani am traversat cu masina masivul din Novaci via Ranca pana la Obarsia Lotrului . Mariana si Piti

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[28.02.10 17:06:06]
»

wm13, nu e chiar ce imi inspira mie muntele; pana ma gandesc la altceva, las-o! multzu!

si marianei si lui piti, multumiri.

valeamariei
[11.04.10 20:23:53]
»

Dragos imi scapase reviewul asta al tau!

Superb apusul acela de soare!

Melodia ma duce cu gandul la viata ciobanilor solitari in mijlocul turmei in creierul muntilor;

desi nitel trista, exprima multa intelepciune, reculegere, meditatie asupra genezei noastre ca natiune si nu numai si ca sa revin in prezent este chiar o melodie relaxanta daca o asculti dupa o zi plina de stres, probleme, claxoane, s. a.

mirelutza
[19.04.10 22:26:22]
»

nu am fost la ranca dar intentionez sa petrec in viitorul apropiat un sejur de o saptamana! mi-a placut review-ul tau despre statiune. felicitari. Un vot si de la mine!

O rugaminte insa: poti sa-mi spui ce obiective turistice as mai avea in zona....; o cunosc f bine , dar poate mai e ceva nevazut.

Ce am vazut : horezu, cheile oltetului cu pestera polovragi, manastirea + alte manastitri valcene, pestera muierii. mai e ceva ? sa zicem la cca 30-40-max 50 km de statiune .

mersi.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[19.04.10 23:50:58]
»

ar mai fi Tg. Jiu (cu parcurile ce gazduiesc sculpturile lui Brancusi), sf. Manastire Lainici (din Pasul Lainici, la iesirea Jiului dintre munti - o sa scriu zilele astea despre ea; tocmai am vizitat-o si am ramas impresionat). pe varful muntelui poti face excursii pana pe varful Papusa...

nu stiu... mai intrebi si acolo. tu daca mergi "pe uscat" (eu am fost doar iarna, pe zapada), ai putea avea ceva mai multe variante de care eu nu am cunostinta.

la Lainici se ajunge in cel mult 40 de minute, pe un drum judetean de 100000000 de ori mai bun decat DN66 Tg. Jiu - Petrosani - Hateg... e vorba de drumul Novaci - Bumbesti Jiu, apoi doar putin pe DN66, la dreapta, spre Petrosani.

aaaa, ar mai fi si Culele de la Maldarasti. mai cauta pe sait, ca sunt cateva impresii deosebit de bine scrise (Costi, cc_iordachescu parca, si altii) despre tot ce se poate face prin zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy
[22.04.10 17:39:26]
»

Dragos,

Eu din cauza unui accident ce bloca drumul, am luat-o pe acelasi drum, dar n-am ratat sa vad ,,bisericuta dintr-un lemn". Este un loc foarte frumos. M-am dus acolo din curiozitate ca nu intelegeam cum poate fi o biserica dint-un lemn...

Ei bine, cu scandura de la un singur copac s-a facut acea bisericuta. Este interesant cum sunt imbinate barnele acelea, pentru ca nu s-au folosit cuie.

Alaturi este o biserica mai mare din piatra iar totul in jur era plin de flori.

Merita vazuta aceasta bisericuta.

Cristian_h*
[22.04.10 17:53:30]
»

mirelutza, cred ca ti-ar placea sa vizitezi Manastirea Crasna (anul1636), este chiar pe drumul de care mentiona Dragos la 15 kilometri de Novaci, este mai putin cunoscuta insa acolo este la fel de multa spiritualitate, foarte multa liniste si flori peste tot, ca si in celelalte manastiri celebre din zona.

Se pot inchiria chilii, insa bineinteles in incinta manastirii nu se fumeaza si stingerea se da la ora 22 atunci cand se inchid si portile manastirii!

mirelutza
[22.04.10 23:17:59]
»

Multumesc tuturor de sfaturi.

Tg Jiu l-am vazut plus sculpturile lui Brancusi acum 8 ani , la fel Manastirea dintr-un Lemn .... am retinut insa Culele , M.Lainici si M. Crasna . Multumesc inca o data .

balasa violeta
[27.04.10 17:16:12]
»

Ai surprins minunat de bine ceea ce ne poate interesa. Imi place apusul soarelui.

M-ai speriat un pic cu drumul... Pe 9 mai ma duc si eu cu masina si suntem doua femei si o domnisoara. Plecam din Campina si ma bate gandul s-o luam pe Targoviste sau pe la Bran... voi ce spuneti?

mirelutza
[27.04.10 20:22:37]
»

pe la Bran ; e mai fain !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, kmy, mirelutza, piti, valeamariei
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Rânca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06314492225647 sec
    ecranul dvs: 1 x 1