ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Hunedoara - Castelul Corvinilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Când am aflat că Întâlnirea AmFostAcolo 2016 va avea loc la numai câțiva kilometri distanță de Hunedoara, la Hotel Diamond - Cinciș am știut că nu vom rata cel mai important obiectiv turistic al zonei - Castelul Corvinilor. Eram la curent cu faptul că se preconiza o excursie în grup, incluzând multe obiective interesante din Țara Hațegului, dar pentru că noi am avut norocul ca în acest an să putem ajunge în zonă cu o zi mai devreme, se impunea un program individual. Așadar, la Castelul Corvinilor din Hunedoara am fost singuri. N-a fost greu să-l găsim deoarece în drumurile noastre trecuserăm de multe ori prin oraș și remarcaserăm indicatoarele, dar și mărețele turnuri cu acoperișuri cărămizii care se profilau spre cer.

În parcarea cu plată, păzită și bine organizată, ne-a întâmpinat un supraveghetor care ne-a indicat locul în care să ne lăsăm mașina, apoi ne-a încasat taxa (eliberând un bon fiscal). Tarifele sunt diferențiate în funcție de autovehiculul parcat. Nu voi face vreo referire la acestea deoarece poza pe care o voi atașa va spune totul. Călătorii care vin de departe găsesc în parcare chioșcuri cu suveniruri, gustări și răcoritoare. De asemenea, tot acolo există o toaletă publică.

Pietonal, ne-am angajat pe străduța care duce la castel. Lăsăm în dreapta nișa care adăpostește statuia Sf. Nepomuk - sfântul protector al podurilor, apoi trecem podul de lemn care traversează un fir de apă - pârâul Zlaști - șerpuind pe lângă zidurile medievale. Merită o scurtă oprire aici pentru că turnurile, turnulețele, crenelurile și toate decorațiunile gotice de la ferestre sunt impresionante.

Sub Turnul de poartă se află casa de bilete. Ni se solicită 10 lei/persoană - taxa de intrare pentru pensionari (deși nu avem amândoi acest statut) - după care cerem să achităm taxa de fotografiere. Era de neconceput să vizităm cel mai frumos și cel mai faimos castel medieval al României fără a face măcar câteva poze. Taxele de intrare sunt diferite după categoria de vârstă a vizitatorului, precum și după perioada în care se face vizita. Pentru detalii privind programul zilnic și pentru celelalte tarife accesați Castelul Corvinilor. De asemenea, tot pe site, puteți citi istoria castelului, precum și legendele legate de acesta. Este imperios necesar a cunoaște aceste detalii mai ales dacă intenționați să vizitați castelul pe cont propriu, fără a beneficia de informațiile oferite de un ghid local.

Pe sub Turnul de poartă se ajunge în curtea interioară (cam denivelată) înconjurată de ziduri unele mai ponosite de trecerea timpului, altele - renovate de curând - cu un aspect mai primitor. Pentru că eram singuri, fără ghid, am făcut un traseu la întâmplare. N-am ieșit de sub turnul porții fără a coborî (cu capul plecat din cauza ușii scunde) în Temnița castelului cu camera de tortură - un loc nerecomandat copiilor sub 12 ani. Am mai văzut muzee de acest gen și am citit destul de mult despre torturile din Evul Mediu așa încât nu mă așteptam să mă înfricoșeze ceva. Manechine înfățișând condamnați ispășindu-și pedeapsa, variate și ingenioase instrumente se tortură, panouri explicative, iată cam ceea ce se poate vedea în temnița castelului de la Hunedoara.

Impresionantă prin somptuozitatea ei, în dreapta turnului de poartă se află Sala Cavalerilor. Stâlpii robuști care susțin arcele gotice ale plafonului, statuia dârzului Ioan (Iancu) de Hunedoara amplasată în capătul opus intrării, ferestrele cu vitralii și bănci de piatră la care se ajunge doar urcând câteva trepte, lumina difuză care scoate în evidență vitrinele strălucitoare în care sunt expuse arme și armuri medievale, toate dau grandoare Sălii Cavalerilor și-i întregesc interiorul. În completarea imaginii vizuale, atunci când sunt mai mulți turiști, un menestrel cântă o melodie de epocă.

Am urmat valul de vizitatori și iată-ne lângă fântână. O veche legendă spune că această fântână a fost săpată de trei prizonieri turci cărora Ioan de Hunedoara le promisese eliberarea dacă vor aduce apa în cetate. 15 ani au săpat prizonierii în piatra dură și abia la 28 de metri adâncime au dat de prețioasa apă. N-au avut însă parte de eliberare pentru că între timp Ioan de Hunedoara a murit, iar soția sa, Elisabeta Szilagyi, a poruncit să fie uciși. Celor trei prizonieri le este atribuită o inscripție cu litere arabe care s-ar traduce - conform legendei - prin: "Apă ai, inimă nu". Specialiștii dau inscripției un alt înțeles: "Cel ce a scris este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică", iar vechile caractere o plasează la mijlocul sec. XV.

Foarte aproape se află Lapidariul, un muzeu deosebit în care se intră pe o ușă scundă, din lemn masiv. Aici, în câteva încăperi cu pereții de cărămidă, legate între ele prin treceri arcuite, pot fi văzute mai multe fragmente de arhitectură originală dar și copii ale unor interesante blazoane.

Dincolo de fântâna legendară se află o platformă deschisă odinioară folosită de artileriști, astăzi un minunat punct de belvedere. De pe Terasa artileriei se pot admira și fotografia aripile și turnurile din spate ale castelului, dar și împrejurimile cu o bună parte din oraș.

În partea stângă a turnului de poartă, imediat după intrarea în curtea interioară, se află Loggia Matia, aripa nordică a castelului reconstruită de Matia, fiul și urmașul lui Ioan de Hunedoara după moartea prematură a acestuia. Aici a fost cea mai mare aglomerare de vizitatori. Două grupuri de turiști (ambele de copii gălăgioși) s-au întâlnit taman aici. Expunerile ghizilor se intersectau și se suprapuneau freamătului lor, dar așa am aflat și noi despre puternicele influențe renascentiste și despre pictura care ilustrează legenda corbului cu inelul în cioc, cea mai veche pictură laică din Transilvania care s-a păstrat până în zilele noastre. Poate că ar fi fost interesant de urmat unul dintre aceste grupuri, dar forfota necontenită și urcatul pe scări în aceste condiții nu ne-ar fi fost pe plac. Pe o scară interioară, am ajuns în tribuna capelei situată pe latura de est a castelului.

Capela adăposteşte mormântul pe care Ioan de Hunedoara și-l pregătise încă din timpul vieții. Se știe că sarcofagul a rămas gol, Ioan de Hunedoara fiind înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. În afară de elementul central - marele sarcofag cu gisant - în capelă se pot vedea zidurile austere cu nișe și ferestre cu vitralii, precum și impresionantele arce gotice ale plafonului.

Camera domniţelor - camera de zi a doamnelor din castel și Camera de aur - camera de culcare a lui Matei Corvin sunt împodobite cu mobilier vechi, dar nu cu cel original. Pat cu baldachin, masă, servantă, dulap, lăzi pictate, etajere, draperii, câteva rochii expuse pe manechine, multe piese din porțelan, ceramică, sticlă sau metal, un cămin cu lemne pregătite pentru foc, o imensă blană de urs întinsă pe jos, toate amintesc vizitatorului că această parte a castelului a fost cândva locuită.

Sala Dietei este - poate - cea care impresionează cel mai mult pe vizitator. Conform informațiilor citite acolo, "Sala Dietei este un spațiu laic destinat ceremoniilor realizat la jumătarea sec. XV, în cea de-a doua etapă de construcții din vremea lui Ioan de Hunedoara". Este construită în stil gotic târziu, interiorul ei fiind modificat în sec. XVII din porunca lui Gabriel Bethlen. O frescă ce include portrete în medalioane ale apropiaților familiei lui Gabriel Bethlen completează aspectul sălii atât de impresionantă prin dimensiune și prin multitudinea de arce gotice din plafon. Stâlpii masivi împodobiți cu steaguri, dar și masa lungă, din lemn, fancată de un șir de jilțuri ingenios cioplite, contribuie la crearea atmosferei de epocă.

În Turnul Capistrano, cel care l-a găzduit pe călugărul Ioan de Capistrano în sec. XV, se ajunge pe o scară de piatră aflată la dreapta, imediat după ieșirea din Sala Dietei.

Pentru a vizita Turnul nou de poartă se recomandă atenție la scari și supravegherea copiilor. Persoanele cu probleme locomotorii, dar și cele care suferă de rău de înălțime, n-ar trebui să se aventureze aici. Imaginile surprinse de sus - împrejurimile castelului și celelalte elemente de fortificație - sunt foarte atrăgătoare și merită efortul de a urca.

În Turnul vechi de poartă situat în partea estică a castelului, ridicat în vremea lui Ioan de Hunedoara, nu se urcă. Este mult prea deteriorat și neamenajat pentru a inspira siguranță. De altfel și panglicile care baricadează scara amintesc despre interdicția de a urca. Se poate ramarca totuși masivitatea construcției ceea ce i-a dat rezistență în timp.

Vizita noastră la Castelul Corvinilor s-a încheiat cu examinarea unor artefacte scoase la iveală dintr-o necropolă descoperită în urma unor săpături arheologice efectuate în Str. Toamnei, nr. 8: un schelet expus într-o vitrină și multe inele de buclă (din bronz și din argint), interesante podoabe pentru păr folosite de femeile din vechime.

La expoziția cinegetică m-au impresionat nu atât păsările împăiate și trofeele de vânătoare, cât mobilierul foarte vechi și mai ales covorul țesut care redă imaginea Castelului Corvineștilor și emblema cu corbul legendar.

În final…

Trecând atâta timp de la vizitare, mai ales pentru că despre Castelul Corvinilor s-a scris atât de mult (și nu numai de către cei care au fost la Întâlnirea AmFostAcolo 2016) nu credeam că voi mai scrie și eu. De altfel, nu am spus nimic nou. Am spus doar că am fost și eu acolo și pentru că am făcut atât de multe fotografii, vreau să prezint o selecție și celor care vor avea timp să se aplece asupra ei.

Istoria Castelului Corvinilor, proporțiile lui impresionante, arhitectura gotică dar şi legendele lui de neuitat fac din acesta un obiectiv turistic de importanță națională. Vizitați-l dacă vă aflați în zonă și dacă-i puteți dedica măcar 2 ore din timpul vostru!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.08.16 14:40:50
Validat / Publicat: 04.08.16 16:56:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 2580 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Castelul Corvinilor - Imagine surprinsă de pe podul de acces.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[04.08.16 15:03:06]
»

@webmaster - Vă rog, atașați https://www.youtube.com/watch?v=fVp1k3YSARE

Mulțumesc!

webmasterX
[04.08.16 16:56:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[04.08.16 17:02:48]
»

Inca o prezentare minunata a acestui castel. Oare de ce nu ma plictisesc citindu-le pe toate?

Pentru ca fiecare are felul lui de a povesti, si chiar daca pozele seamana de multe ori (vorbim despre acelasi lucru pozat), felul in care este expusa povestea tine de interpretarea fiecaruia.

Prezentarea este organizata parcurgand fiecare coltisor vizitat si incluzand totodata personalitatea autorului.

Felicitari, votat cu mare placere si cat pe aci sa prind primul vot, cand am apasat butoul de vot era 0, dupa validare vot era 2 . Mi se pare normal.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.08.16 17:38:07]
»

@iulianic - Excelentă prezentare a castelului Corvinilor! Am citit cu mare plăcere toate articolele despre acest obiectiv scrise în ultimul timp deoarece ne dorim să vizităm și noi castelul în următoarele luni. Iar taxa foto a meritat achitată cu vârf și îndesat; au rămas în urmă fotografii frumoase care completează în mod inspirat cele scrise. Felicitări! Cred că am prins al șaptelea vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
buterfly*
[04.08.16 18:18:27]
»

Foarte frumoasa prezentarea castelului. Am ajuns si eu pe acolo de cateva ori, mereu in circuite care cuprindeau in special cetatile din zona Orastie. Mi-a placut ca au reusit sa il conserve bine si sa faca lucruri interesante care atrag o multime de vizitatori. Cand am ajuns eu era in desfasurare un concurs de tir cu arcul, de tipul celor medievale. Cavaleri si domnite faceau deliciul vizitatorilor iar atmosfera era cu totul aparte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, iulianic, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076649904251099 sec
    ecranul dvs: 1 x 1