ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Focşani
ÎNSCRIS: 20.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Impresii de calatorie din Grecia; despre Sarti, Vurvuru, Neos Marmaras, Salonic, Komotini

TIPĂREȘTE

Anul acesta ne-am gandit sa mergem in Grecia, fara sa mai apelam la vreo agentie de turism, din doua motive:

- frica de avion

- neplacerea de a calatori noaptea cu autocarul

Cum nu mai fusesem intr-o calatorie atat de lunga cu masina personala, aveam mari emotii legate de modul cum vom ajunge in Sarti, Sithonia, Halkidiki.

Cu toata sinceritatea, am ales aceasta destinatie de vacanta dupa ce am citit pe Amfostacolo impresiile referitoare la Grecia.

La dus, pe ruta Giurgiu - Ruse - Byala - Veliko Trnovo - -Gurkovo - Stara Zagora - Dimitrovgrad - Haskovo - Kardzali - Makaza, am mers destul de bine, cu exceptia unor portiuni foarte proaste, pe care ne-a bagat GPS-ul, probabil si din cauza unor setari aiurea. Desi auzisem ca raufacatorii bulgari ar fi schimbat "macazul" pe la Makaza, nu am avut nici un fel de problema, ba chiar la benzinariile unde am oprit, lucratorii au fost amabili.

Am facut un popas in Haskovo, dar nu prea ai ce sa vezi acolo, iar localnicii nu vorbesc engleza, asa ca te descurci foarte greu.

In Grecia, GPS-ul ne-a bagat prin orasul Kavala, chiar prin buricul targului, cu o circulatie infernala, pe strazi in panta.

Am planificat sa parcurgem traseul in 2 zile, cu oprire la Komotini, la Hotel Olympos, alegere pe care noi o consideram inspirata. Camera frumos mobilata, un hotel de tranzit foarte bun, cu toate consumabilele necesare (periute si pasta de dinti, dischete pentru demachiat ,,bete de urechi, chiar si pila pentru unghii, sampon, gel de dus si papuci de baie) practic nu aveai nevoie decat de pijama.

Ca neajunsuri: am observat in camera furnici si constructia fiind mai veche spatiul in care se afla liftul era un pic cam ingust. Hotelul se afla pe strada principala si parcarile sunt aglomerate, dar receptionerul ne-a ghidat catre singurul loc de parcare rezervat al hotelului. Personalul foarte amabil si dornic sa ne vina in ajutor.

A doua zi am plecat spre Sarti, la Mare d'oro Studio. Am gasit cu greu vila, probabil ca daca am fi cerut lamuriri de la proprietara, ne-am fi descurcat mai usor. Se intra de pe soseaua spre Sykia, in dreptul benzinariei.

Camera pe care am primit-o arata exact ca in fotografiile de prezentare. Ceea ce ne-a placut atunci cand am ales cazarea au fost :baia spatioasa si cu un dus decent, cu usi glisante. nu cu perdea care ti se lipeste de corp cand te speli, si chicineta separata de restul camerei cu un perete, se putea aerisi, avand usa care da imtr-un balconas, altul decat balconul mare de la camera, mobilierul moden, uscator de par. In toata vila si in curte era foarte curat.

Ce nu ne-a placut: internetul in primele zile nu a prea functionat, in baie exista un boiler cu incalzire electrica si trebuia sa il deschizi cand voiai sa faci baie si apoi sa il inchizi imediat de la un tablou din holul camerei, altfel sa face o caldura insuportabila in baie. O alta problema a fost corpul suspendat de la chicineta care depasea ca lungime cu vreo 10 cm peretele despartitor si de care m-am si lovit de cateva ori. Curatenia se face o data la 3 zile tot atunci se ia si gunoiul, iar lenjeria s-a schimbat o singura data, dar arata foarte bine si era alba.

Plaja superba, foarte aproape de vila, la vreo 50 de metri. apa limpede si nu e adanca la mal are o culoare turcoaz. nisipul fin, parca are stopi de aur, cred ca de aici vine numele locatiei.

In Sarti sunt o sumedenie de taverne, super-market-uri, patiserii, agentii de turism, gelaterii, chioscuri, vanzatori ambulanti, etc. Mi-au placut patiseriile-bakery- cum le denumesc ei. Ei bine, exista in Sarti cam vreo 4 la numar, dintre care cea mai cautata, situata pe, hai sa zicem, strada principala, este deschisa de la ora 6 dimineata pana seara la ora 22, avand vanzare in permanenta. Am vazut cum turistii se grabeau sa ajunga inca de la prima ora a diminetii, pentru a mai putea gasi apetisantele produse: pateuri cu branza, placinta cu branza feta, cu spanac, cu carnati, cu crema de vanilie, croisante cu ciocolata sau crema de vanilie, paine cu masline sau cu branza, cu secara, cu cereale integrale, covrigi ci mac cu susan, etc.

In privinta gelateriilor, ei bine, nu le-am numarat exact, dar sunt 6-7 asemenea locuri unde se vinde inghetata foarte buna, atat greceasca, cat si italiana, Este adevarat ca, mai ales seara, acolo unde se vindea inghetata italiana, era cam totdeauna coada.

Cateva cuvinte si despre vanzatorii ambulanti care apareau spre seara in centrul localitatii Sarti. Unii vindeau masline, ulei de masline, pasta de masline, altii, fructe si legume, toate mai ieftin ca in super market. Pentru a putea face comparatie cu preturile din Romania, de exemplu, un kg de masline putea fi cumparat cu preturi variind intre 3 si 7 euro.

In acest peisaj , un lucru iesit din comun : dupa ora 21, in fata patiseriei despre care am vorbit mai inainte, isi etala marfa, pe un cearceaf alb, un negru din Senegal. Erau expuse sculpturi facute in lemn si piatra, specifice artei africane, elefanti, antilope, arcasi, masti africane. Preturile variau in functie de capacitatea de negociere a fiecaruia. Astfel, o sculptura reprezentand un elefant a fost achizitionata cu 15 euro, pentru ca in alta zi pretul sa scada la 10 euro.

Am vazut in magazinele din Sarti si produse textile pe care nu le gasesti la noi, cum ar fi camasile din panza topita, cu preturi cuprinse intre 19 si 23 euro. Este adevarat insa ca, la intoarcerea in Romania, am vazut in bazarul din Salonic camasi asemanatoare cu pretul de 10 euro.

Daca tot am venit cu masina, ne-am zis noi, hai sa vizitam bratul Sithonia din Halkidiki. Asa ca, intr-una din zile, am plecat de la Sarti spre sudul Sithoniei, trecand pe plajele de la Kalamitsi, Porto Koufo, Porto Caras pana la Neos Marmaras. Daca ajungeti pe acolo, nu ratati sa admirati privelistea de pe terasa restaurantului Panorama (vezi foto).

In Neos Marmaras, unele din strazi, pe langa faptul ca sunt in panta, sunt si inguste, facand circulatia dificila. Cel mai bine este sa parchezi masina unde apuci, apoi sa o iei pe jos prin oras. Pana in anii 2007-2008, Neos Marmaras era plina de romani. Ulterior, acestia s-au deplasat spre Thassos, iar in Neos Marmara, ca, de altfel, in cea mai mare parte din zona Sarti, sunt foarte multi sarbi si unguri.

In primele zile, marea a fost linistita, astfel ca puteai vedea prin apa limpede pestisorii care veneau foaste aproape de mal

In ultimele zile, marea a devenit agitata, insa valurile mai mari ca de obicei, au oferit un element de inedit turistilor, fara a-i indeparta.

La plecarea spre casa am hotarat sa alegem o alta ruta, cea prin Salonic, Kulata, Sofia. In drum spre Salonic, ne-am oprit sa vizitam plaja Vourvourou. Este deosebita prin faptul ca hotelurile si vilele se afla de o parte si de alta a drumului care strabate localitatea. Toate vilele sunt inconjurate de gradini mari, amenajate pentru a oferi turistilor cat mai mult spatiu verde, unele dau direct pe plaja.

In Salonic am facut rezervare la un hotel recomandat de un roman intalnit pe plaja la Sarti.

Hotelul se numeste Aegeon si este foarte frecventat de romanii care merg in Grecia prin agentii cu autocarul. Inafara de faptul ca se afla in centru, pe strada principala. in apropierea multor obiective turistice, nu i-am mai gasit alta calitate.

Nu are parcare, intrarea se face din strada direct, aproape ca nu-l poti deosebi de magazinele din jur. Ca sa nu-l ratez ma uitam dupa magazinul de articole sportive de alaturi sau dupa coaforul de alaturi ca erau mai vizibile. Pentru a parca masina a trebuit sa platim separat 10 euro la o parcare din apropiere.

Prima data ne-au dat o camera la etajul! care dadea la strada. De la intrare ne-a izbit un miros puternic de mucegai. Frigiderul, care se afla intr-un dulap nu functiona. Am crezut ca e scos din priza si ne-am uitat in spatele lui, dar ne-am ingrozit de ce am vazut acolo, cred ca nu mai stersese nimenin praful de ani de zile. La o privire mai atenta am observat ca usa dulapului era foarte umflata si umeda pe portiuni, mari, probabil era o defectiune la instalatia de la baie si se infiltra apa. Cameristele ne-au spus ca nu functioneaza si daca avem ceva de pus la rece putem duce la frigiderul restaurantului. Am cerut sa ni se dea alta camera si am primit una la etajul 2 care dadea spre curtea interioara, unde se faceau lucrari de renovare, ca urmare, praful plutea in aer in permanenta. Si in aceasta camera era un miros de mucegai dar mai putin accentuat. Nu recomand acest hotel. Nota pe care i-o dau e 4,5.

La cateva strazi de hotelul Aegeon se gaseste Bit Pazar market, unde gasesti tot felul de lucruri, de la masini de cusut, de calcat, mobila, vesela de bucatarie, argintarie, pana la aparate de radio vechi sau pick-upuri cu discuri de vinil

Inspre port, mai jos de bulevardul Egnatia, se afla Piata Modiano, un loc in care gasesti, pe o suprafata foarte mare, de la flori si dulciuri, pana la valize si icoane. Daca cobori spre port, poti ajunge la biserica Sfantului Mina. Cand am trecut noi, era inchisa.

Tot in apropiere de hotel, este un fel de autoservire cu mancaruri gatite, destul de ieftine. Vanzatoarea iti cantareste mancarea, eventual o incalzeste, o pune pe tava si mergi undeva la etaj intr-o sala de mese.

In apropierea hotelului unde am fost cazati, se gasesec obiective turistice, cum ar fi vechea Agora, la cca 700 m, biserica Sf. Dumitru, la cca 800 m, Piata Aristotelous la cca 900 m.

Cu mult regret, am plecat spre casa, promitandu-ne ca vom reveni in Grecia.

Singura problema pe care am intampinat-o la reintoarcerea acasa a fost centura de ocolire a capitalei Bulgariei, aflata in lucru, deci intr-o continua schimbare si care, cu siguranta, la anul va arata altfel, ceea ce face aproape inutil sa memorezi pe unde ai mers anul acesta.


[fb]
---
Trimis de neilsimon in 01.08.16 11:42:57
Validat / Publicat: 01.08.16 12:25:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Am mai fost in Grecia de inca trei ori pana acum, respectiv in insula Corfu, la Nei Pori si la Olympic Beach, Katerini Paralia

VIZUALIZĂRI: 4776 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (neilsimon); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cum arata marea si muntele impreuna de la Panorama din Sithonia!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.08.16 12:24:38]
»

La primul review încărcat pe sait, să-i spunem lui @neilsimon: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-

@neilsimon, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

-

cu oprire la Komotini la Hotel Olympos

am plecat spre Sarti, la Mare d'oro Studio. Am gasit cu greu vila

In Salonic am facut rezervare la un hotel recomandat de un roman intalnit pe plaja la Sarti. Hotelul se numeste Aegeon

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestor destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

neilsimonAUTOR REVIEW
[01.08.16 14:06:34]
»

@webmasterX - Multumesc mult pentru urarea de bun venit, ca si pentru observatiile corecte facute cu privire la text!

Voi incerca sa restructurez impresiile pe cele doua directii sugerate.

Promit sa revin si cu alte impresii din calatoriile trecute, dar care ar putea fi de folos

mogly
[01.08.16 15:47:00]
»

@neilsimon - Felicitari pentru vacanta si review si salutari de la mogly pentru tine si sotia ta!

neilsimonAUTOR REVIEW
[02.08.16 07:56:01]
»

@mogly - Multumesc pentru frumoasele cuvinte! Iti doresc tie si familiei tale o vacanta cat mai frumoasa si sa ne vedem!

calatorul
[02.08.16 16:43:44]
»

@neilsimon - Felicitari pentru frumoasa vacanta greceasca si multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite. Alegeri inspirate si vacante frumoase!

neilsimonAUTOR REVIEW
[03.08.16 07:32:39]
»

@calatorul - Cu toata placerea! Multumesc la fel si tie!

Pentru cei care sunt interesati de si mai multe detalii, pot reveni cu lamuriri, pentru ca sunt foarte multe lucruri pe care nu le-am mai mentionat- privind cazarile, localurile, drumul dus-intors, etc.

calatorul
[03.08.16 14:30:42]
»

@neilsimon - Si eu multumesc pentru raspuns si adaug acum, mai putin grabit, ca dupa ce am vizitat Salonicul de 2 ori, doar pentru cate o zi, nu am mai oprit in oras sa dormim. Am ales hoteluri la fel de bune dar mai ieftine de langa Serres, spre vama, unele sunt bine descrise si pe AFA. Asa am evitat timpul pierdut pentru intrarea si iesirea din Salonic, si cu traficul aglomerat al orasului, lucru pe care inca nu l/am rezolvat la Sofia. Am traversat si pe asa/zisele centuri de sud (de fapt un drum prin periferie si suburbii, cu semafoare si blocaje) si de nord (inca plina de santiere si restrictii) sau prin oras la ore mai libere, dar tot a durat mai mult de o ora. Dar nu ma mira, la fel patesc si cei care vor sa treaca dincolo de Bucuresti, centura e o catastrofa, iar orasul un razboi infernal. Alegeri inspirate si vacante pe masura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[05.03.17 19:24:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul spre Halkidiki / Cu mașina prin Peninsulă, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, mogly, neilsimon
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Halkidiki / Cu mașina prin Peninsulă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071884870529175 sec
    ecranul dvs: 1 x 1