ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Sarajevo, dragostea mea - partea I

TIPĂREȘTE URM de aici

Avertisment: acest review este lung! Atât de lung, încât m-a plictisit și pe mine … :)) L-am scris într-o săptămână, refăcând traseul pas cu pas și retrăind încă o dată frumoasele momente petrecute în Sarajevo. Recunosc, m-au ajutat și pozele, multe, făcute acolo, inclusiv cele cu panourile explicative de la obiectivele vizitate. Și a ieșit un review foarte lung. Dar nu m-am îndurat să tai nimic din el așa că am decis să-l împart în două, chiar dacă unii mă vor acuza de fragmentare.

Poate că titlul review-ului, care-l copiază pe cel al unui film destul de cunoscut, este puțin exagerat, Sarajevo nu a fost chiar o dragoste adevărată, dar trebuie să recunosc faptul că mi-a plăcut mult acest oraș unde se ciocnesc trei civilizații, dar în care oamenii reușesc să trăiască împreună...

În continuarea circuitului prin Balcani, de la Niş, am plecat spre cea de-a doua destinație, Sarajevo. Cei peste 400 km de la Niș la Sarajevo i-am parcurs în aproximativ 6 ore și jumătate, prilej cu care am constatat că sunt puncte de trecere a frontierei la care se face verificarea documentelor nu numai între Serbia și Bosnia, dar și între componentele Federației Bosniace.

De obicei, în review-urile mele nu mă opresc prea mult și prea des asupra unor aspecte legate de istoria și geografia locurilor pe unde mă plimb, decât dacă ele au legătură directă cu cele văzute. Ei bine, în cazul de față consider că este necesar să vă dau și câteva …

Informații generale despre Bosnia și Herțegovina

Dacă priviți harta acestei mici țări balcanice, forma ei este, grosso modo, un triunghi, având baza la nord și vârful opus la sud. Ei bine, zona de la sud, cam un sfert din suprafața totală a țării, este Herțegovina, nume ce semnifică țara ducelui (herzog = duce, în germană). Restul este Bosnia, al cărei nume vine de la râul Bosna, care o străbate.

Acest teritoriu, ca și cele din jur, populat de iliri la începutul primului mileniu, a făcut parte din Imperiul Roman, apoi, după divizarea acestuia, a fost ocupat de ostrogoți, apoi de alani și de huni, fiind apoi înglobat în Imperiul Bizantin. În secolele al VI-lea și al VII-lea, în zonă au venit triburile slave. După căderea Constantinopolului (1453), teritoriul Bosniei și Herțegovinei de azi a devenit mai întâi sangeac și, mai apoi, pașalâc turcesc. Această perioadă de patru secole a marcat categoric evoluția țării, pentru că în această perioadă, populația slavă a trecut masiv la islamism, formându-se ceea ce astăzi numim populația bosniacă, frați buni cu vecinii lor, sârbii, croații, slovenii, muntenegrenii și macedonenii, cu care au o limbă comună. Trebuie totuși să precizăm că o bună parte din populația slavă și-a păstrat credința creștin-ortodoxă în toată această perioadă.

După căderea Imperiului Otoman, între 1878 și sfârșitul Primului Război Mondial, Bosnia a intrat în componența Imperiului Austro-Ungar, perioadă când i s-a adăugat în denumire și al doilea nume, Herțegovina.

La sfârșitul războiului, țara a intrat în componența Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, devenit ulterior Iugoslavia. La fel a rămas situația și după Al Doilea Război Mondial, doar că Iugoslavia a schimbat regimul politic, pornind pe calea socialismului.

După mișcările centrifuge ale statelor membre ale Federației iugoslave, de la începutul anilor ’90, Bosnia și Herțegovina a urmat aceeași cale, deși părerea generală (a lor) este că perioada de înflorire a țării a fost cea când a făcut parte din Iugoslavia socialistă.

Slăbirea autorității statale, prin declararea independenței, deși condițiile erau total nefavorabile, a făcut posibilă apariția unor mișcări naționaliste. Să precizăm că structura etnică a populației era la începutul anilor ’90 și este aproximativ la fel în prezent, următoarea: aproximativ 50% bosniaci (adică slavi musulmani), 35% sârbi (adică slavi ortodocși) și 15% croați (adică slavi catolici). Toți vorbesc aceeași limbă, deși acum ea se numește sârbă, croată, sau bosniacă, după cetățenia celui care o vorbește. În privința limbii, bosniacii înșiși au o problemă și nu s-au hotărât încă definitiv dacă să-i spună limba bosniacă, sau limba bosniană. :))

Oricum, cert este că de la mici neînțelegeri (sârbii doreau să rămână în Federația Iugoslavă, bosniacii și croații doreau independența), s-a ajuns la un război civil în toată regula între sârbi și bosniaci, aliați inițial cu croații, care, la un moment dat i-au trădat și i-au atacat și ei (celebrul pod de la Mostar a fost distrus de bombardamentele croaților). Războiul s-a purtat între 1992-1995 și s-a terminat printr-un acord între părți impus de americani (acordul s-a semnat la Dayton). Nu insist asupra amănuntelor, cine dorește, le poate citi aici, cert este că toate cele trei părți au utilizat toate mijloacele, inclusiv din cele nepermise, pentru a-și apropia victoria și rănile psihice provocate atunci se mai resimt și acum.

Ca urmare a acestui acord, statul este organizat ca o uniune federală, alcătuită din Republica Srpska, ce deține aproximativ 49% din teritoriu, Federația Bosnia și Herțegovina și un mic teritoriu autonom.

Cel mai afectat în timpul războiului a fost orașul capitală, Sarajevo, pentru că a fost în toată perioada războiului asediat de trupele sârbești, amplasate pe înălțimile din jur. Sarajevo a mai avut două momente care i-au marcat istoria. Primul dintre ele a fost asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand de Austria, fapt ce a dus la izbucnirea Primului Război Mondial, iar al doilea a fost organizarea Olimpiadei de Iarnă, în 1984.

Prima zi - Baščaršija

La data vizitei mele în Sarajevo, orașul pierduse aproape orice urmă a ororilor războiului, locuitorii lui părând a fi trecut peste momentele grele, asta pentru că în oraș domnea o atmosferă de voie bună și destindere, de care era imposibil să nu te molipsești.

Am sosit în oraș după un drum de peste 400 km, venind de la Niș. Imediat după cazarea la hotelul Telal, am ieșit în oraș și primul loc în care am poposit a fost Baščaršija (se citește bașcearșia), inima orașului vechi. Cine a fost la Istanbul și nu doar aceia, știu de Kapalıçarşı (se citește capalîcearșî), în traducere, Bazarul acoperit, sau, cum este în general cunoscut, Marele Bazar. Ei bine, asemănarea fonetică este evidentă și, da, Baščaršija este un cuvânt compus, de origine turcă, ce se traduce prin Bazarul principal, Marele Bazar, un cartier întreg în inima orașului vechi. Deși acum el este mai mic decât în timpul stăpânirii otomane, s-a păstrat destul de bine și conservă atmosfera din acele vremuri; are un farmec deosebit, motiv pentru care și noi ne-am petrecut toată după-amiaza și seara aici.

Hotelul Telal se află la câteva zeci de metri de capătul estic al acestei zone și noi am pătruns în Baščaršija, evident, pe la capătul estic al ei. Primul lucru pe care ne-a căzut privirea, la intrarea în Baščaršija a fost Sebilj, o frumoasă fântână din lemn, în formă de chioșc, în stil otoman, construită în mijlocul pieței în jurul căreia s-a dezvoltat cartierul. Originalul a fost construit la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar la sfârșitul secolului al XIX-lea, în perioada stăpânirii austriece, a fost înlocuit cu varianta actuală, care arată foarte frumos, mai ales seara. Trebuie să precizez că Sebilj din Sarajevo are o copie pe care am descoperit-o în Belgrad, la capătul nordic al celebrei străzi Skadarska; de asemenea, mai există două cópii, una tot în Serbia, în Novi Pazar și cealaltă mult mai departe, în St. Louis, Missouri.

Este realmente o plăcere să te plimbi pe străduțele pietruite, fiecare destinată unei anumite categorii de comerț/manufactură. E drept, multe dintre lucruri s-au schimbat din secolele XV-XVI, când existau 80 de corporații ale meșteșugarilor. Astăzi, singura stradă care mai păstrează „funcția” de odinioară fiind Kazandžiluk, strada fabricanților de vase de cupru și alamă. Cea alăturată, Bravadžiluk, fosta stradă a lăcătușilor și-a schimbat deja „profilul”, ca de altfel majoritatea străzilor din Baščaršija, care acum găzduiesc în casele tradiționale restaurante și magazine în special de artizanat și suveniruri. Fiecare restaurant are în față și o terasă cu câteva mese, la care este chiar plăcut să te așezi, având în vedere că toată zona este pietonală.

La lăsarea nopții, ne-am oprit pentru masa de seară în capătul estic al străzii Bravadžiluk, la Ćevabdžinica Villa Saraj, un restaurant tradițional local. Ćevabdžinica (pronunțat cevabginița) se traduce literal prin mici-erie :)), adică loc unde se servesc și se mănâncă mici (mititei). Pentru cei nefamiliarizați cu spațiul ex-iugoslav, trebuie să precizez faptul că și în această zonă se întâlnesc micii, zice-se o invenție românească (am citit undeva că micii ar fi fost „inventați” la Hanul lui Manuc, acum vreo 200 de ani, când li s-ar fi terminat mațele de oaie din care se preparau cârnații …). Oricum, chiar dacă nu se știe exact cine și unde a preparat prima dată micii, ei se întâlnesc peste tot în spațiul fostei Iugoslavii. Cei mai buni mici din această zonă i-am mâncat în Macedonia, la Bitola, dar nu au fost răi nici cei mâncați în Slovenia, Croația, Serbia, sau Muntenegru. Micii aceștia, numiți de localnici în limba sârbă/croată/bosniacă ćevapcici, sau ćevapi (e evidentă sursa: cuvântul kebab; de altfel, bulgarii le spun kebapce) sunt preparați dintr-un amestec de carne de vită, porc și miel (o rețetă aici) și sunt serviți, de regulă, alături de ceapă tăiată felii.

Nu insist asupra mesei, doar vă spun că felul principal a fost un platou tradițional local, cu pleșcavița, cevapcici, frigărui și cârnați, alături de o lepenje (lipie) și desertul o tulumba, respectiv un kadaif, totul stropit din belșug cu o bere locală bună, așa cum se poate vedea în pozele atașate.

Când intraserăm în Baščaršija, ne opriserăm și la Baščaršijska džamija, moscheea numită și „a lui Havadža Durak”. Acolo, cineva ne spusese să venim la lăsarea serii, să ascultăm un concert de muzică orientală. Așa am și făcut și am încheiat ziua ascultând muzica așezați la o masă de la o cofetărie cu terasă din apropiere și savurând o baclava autentică.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Costi in 24.07.16 11:35:29
Validat / Publicat: 24.07.16 18:28:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOSNIA-HERZEGOVINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Minaretul geamiei Baščaršijska.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarajevo şi imprejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064869165420532 sec
    ecranul dvs: 1 x 1