ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.06.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Corfu sau insula in care e pacat sa stai doar o saptamana

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre insula Corfu (Kerkyra, cum o numesc grecii), s-a scris foarte mult ca destinatie de vacanta, asa incat am ezitat intrucatva inainte de a posta aceste impresii, gandindu-ma ca nu stiu ce as putea aduce cu adevarat nou pentru cei interesati de subiect. Apoi m-am gandit ca totusi, lumea nu incremeneste intr-o imagine pe care cineva ne-a lasat-o acum un deceniu, acum cinci ani sau chiar ieri si că, oricând, o impresie caldă, recentă, poate fi de folos si poate crea, prin adaugare la cele anterioare, imaginea unei evolutii care sa poata spune ceva despre un loc anume.

Am sa incep cu drumul spre Corfu, mai ales pentru cei care merg cu maşina. Deşi pare aproape pe hartă prin comparaţie cu Cicladele sau Dodecanezele, până în Corfu sunt cam 1100 km. E adevarat ca foarte mulţi parcurg această distanţă dintr-o bucată, lucru pe care l-am intenţionat şi eu, iniţial. Dar, slavă Domnului, am renunţat la acestă idée cu doar două zile înainte. Acest lucru mi-a permis să merg relative relaxat şi sa descopăr şi locuri noi. Astfel, în prim zi am parcurs traseul Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Makaza-Kavala-Loutra Volvis. Loutra Volvis este o mica statiune pe malul lacului Volvis, un lac termal situat in nordul peninsulei Halkidiki (relativ aproape de Asprovalta). Loutra Volvis va face obiectul unui review separate. Odihniti si incarcati de linistea si frumusetea lacului Volvis, am plecat a doua zi dimineata spre Igoumenitsa. Un drum de circa 400 de kilometri, exclusive pe excelenta autostradă Egnatia Odos. In ciuda statiilor de taxare care ne saraceau de fiecare data bugetul cu cate 2,40 Euro, autostrada este o încantare mai ales ca strabate un relief montan spectaculos dar nu pot sa nu remark şi calitatea asfaltului, precum şi alternanta naucitoare de tuneluri (unele de aproape 5 km) şi viaducte. Ma gandesc, cu ciuda, ca as da si eu 2,40 Euro sa ajung la Braşov sau la Sibiu pe autostrada, dar n-am cui.

Autostrada are punctul terminus chiar în portul Igoumenitsa de unde am luat ferry-boatul catre Lefkimi din ratiuni financiare (e mai ieftin decat cel sppre Corfu Town), dar şi din ratiuni de timp (traversarea dureaza doar 55 de minute).

Pe ferry, primul impact a fost culoarea de un albastru intens uluitor a mării Ionice. E un altfel de albastru, altfel decât cel al iubitei noastre Egee sau al primei noastre iubite (în ordine cronologică) Marea Neagră. Privelistile sunt încaţntatoare de jur împrejur…. si inapoi spre Igoumenitsa şi înainte, spre Corfu, si în stânga, spre continent şi în dreapta, spre siluetele muntilor Albaniei.

In jurul orei 14.30 am pus piciorul pe insula pe care imi doream sa o vad de atîta timp. Marturisesc ca dorinta mea de ajunge in Corfu se datora si unor cautari spirituale. De ani de zile imi promisesem ca am sa jung in cele din urma in Kerkyra, la racla cu moastele Sfantului Spiridon, sfânt drag mie si, sunt convins, multor români. In Corfu este considerat protectorul insulei după ce in chip miraculos a salvat Kerkyra de asediul turcilor. De menţionat că această insulă –şi nu alta- nu a fost stapânită de turci niciodată, ea trecând din mâinile bizantinilor în cele ale veneţienilor care au stapânit-o timp de 400 de ani, până când, la ocuparea Italiei de către Napoleon, posesiunile Republicii Sfantului Marcu care a fost dizolvată, au revenit Franţei. Bonaparte l-a trimis în insulă pe generalul Gentily care a abolit sistemul aristocratic impus de veneţieni (în care grecii aveau drepturi limitate si erau condamnati la saracie), stabilind pe baza principiilor revoluţiei franceze un sistem democratic. Stăpînirea franceză a durat, cu o întrerupere de 8 ani, până în 1814. Din 1814 până în 1864, insula intra sub dominaţie britanică fiind administrată de un high commissioner (înalt comisar) al Imperiului Britanic. În fine, în 1864, Kerkyra se uneşte cu patria mamă, Grecia.

De ce am insistat asupra acestui excurs istoric? Pentru că aceste influenţe successive au condus la crearea unor trasaturi specifice al culturii corfiote, ale arhitecturii, la tradiţii unice, la o gastronomie cu influenţe occidentale şi aşa mai departe. Poate că, fără a exagera, nu greşim cand spunem că aceasta este cea mai puţin grecească dintre insulele Greciei. Sau poate ar fi mai corect să spunem că are cultura cea mai sincretică.

Revenind la experienţa noastră pe insulă, de la Lefkimi ne-am îndreptat spre Agios Gordios, unde am avut locul de cazare. Alegerea statiunii Agios Gordios pot spune ca a fost o decizie corectă din următoarele considerente: are o plajă cu nisip fin întinsă într-un golf spectaculos la al cărui capăt sudic se află emblema locului, un pinten de stîncă ieşit din mare numit ortholitos; apoi, are o serie de taverne foarte bune, atât pe malul mării cât şi în centrul statiunii; un alt considerent a fost acela că se află la doar 15 km de capitala Kerkyra care a constituit unul din obiectivele principale de explorat; de asemenea, Agios Gordios se află la jumătatea distanţei între nordul şi sudul insluei ceea ce facilitează explorarea uşoară atât a părţii de nord cît şi a celei de sud; nu în ultimul rând, aflându-se pe coasta de vest, ai parte de cele mai lungi zile de plajă (poti sta la plaja pana după ora 21.00), dar şi de unele din cele mai frumoase apusuri de soare din câte pot fi vazute pe lumea aceasta.

Cazarea în Agios Gordios am avut-o la Marina Apartments care face obiectul unui review separat. Aici aş spune că este un loc mai mult decât decent, unde te poţi întoarce.

Dupa două zile consecutive de zacut pe plajă, cu bateriile încarcate am inceput explorarea insulei cu capitala. Prima supriză a fost că e destul de aglomerată şi cu greu gaseşti un loc de parcare aproape de centru, dar gasesti. A doua surpriză a fost să constatăm că o zi e absolute insuficientă pentru bogăţia arhitecturală, culturală, comerială, gastronomică, turistică, peisagistică etc. a acestui oraş grecesc atipic. Influenţele veneţiene se văd la tot pasul. Orasul istoric se intinde în spatele falezei înalte dominate de fortăreaţa veche. Este un păienjeniş de străzi înguste, un labirint printer imobie de 3-4 etaje de un pitoresc absolute, unde nu arareori se pot vedea culmile de rufe intinse intre ferestre. O forfotă teribilă si un amestec de culori si arome de stiluri arhitecturale te îmbie să explorezi. Îngustimea lor creează avantajul umbrei, aşa că şi în miezul zile te poti plimba printre magazine, muzee, biserici şi taverne, în funcţie de preocupări, gusturi şi interese.

După ce am fost, în sfârşit, şi la catedrala Sfântul Spiridon, unde cu greu ne-am putut reculege datorită valurilor zgomotoase de turişti ruşi, obositi, am luat într-un târziu masa de prânz, la un restaurant dintr-o piaţetă umbroasă şi am plecat în explorarea sudului oraşului Kerkira, spre Pontikonisi (Kanoni).

La capătul unui drum pitoresc pe această mică peninsulă din sudul oraşului, pe care am întîlnit şi ruine străvechi (nu foarte bine conservate), am ajuns la Kanoni, unde într-un golf de vis se află, pe o mică insulă, Manastirea Vlaherna. La cateva sute de metri în larg, se observă o altă insuliţă (inslua Şoarecelui), la care se poate ajunge cu ambarcaţiunile din golf contra sumei de 5 euro de persoană. Pot spune fără teama de a greşi că este unul din locurile cele mai frumoase în care am fost. Dacă nu ar fi fost soarele năucitor aş fi rămas ore intregi privind acel tablou minunat, strabatut din când în cand de cate un avion care ateriza pe aeroportul din Kerkyra, într-o plutire parcă ireal de joasă deasupra mării.

De aici, am continuat drumul spre sud, spre Achilleion, faimosul palat al nu mai puţin faimoasei principese Elisabeta de Austria (cunoscută sub numele de Sissi). Construit la sfârşitul secolului XIX, cam in acelaşi timp cu Peleşul nostru, el atrage turiştii de toate neamurile ca un magnet. Trebuie să recunosc că palatul ne-a plăcut foarte mult, deşi unii specialişti îl consideră un kitsch. Nu pot decât să constat că se observă pasiunea lui Sissi pentru cultura clasică, pentru arhitectura Greciei antice, dar şi pentru grădini impresionante. Din capătul grădinii palatului, de la statuia lui Ahile, priveliştea către Kerkyra este uimitoare.

Au mai urmat o zi şi o noapte de odihnă, la Agios Gordios. Si apoi, am plecat spre nord până în satul Pelekas, cocoţat pe munţi, în inima insulei. Un loc deosebit de pitoresc ce teîmbie sa uiti de frumusetea statiunilor litorale si sa te retragi macar cateva ore în inima munţilor. Din Pelekas am mers la Kaiser’s Throne (Tronul Împăratului), unde pe un vârf de munte, până la primul război mondial venea kaiserul Germaniei, să-şi încarce bateriile nemţeşti cu energie grecească. Lăsând gluma de-o parte, acesta este un punct de belvedere cum rare mi-au fost dat să văd. De acolo se observăaproape toată insula... In faţă coasta de est până la Kerkyra cu a sa fortăreaţă, în spate coasta de est, spre nord un relief muntos splendid, ca de altfel şi spre sud.

De la Pelekas am mers la renumita Palaiokastritsa şi am constatat că nu degeaba este foarte populară printre turişti. Golfuri spectaculoase, infrastructură turistică bună şi o manastire superbă de unde se deschid privelişti incredibile asupra mării.

Următoarea destinaţie a fost nordul extrem, cu incredibilul Sidari. La Sidari se află Canal d’Amour, care aşa cum sugerează şi numele este un canal săpat în calcar de apele mării. Se spune că acele cupluri care fac baie în Canal d’Amour vor ramâne împreună pentru totdeauna… Oricum, locul vă va rămâne în inimă pentru totdeauna. Plaja de la Sidari este una fosrte bună, cu nisip fin, cu apa mică şi incredibil de caldă. Un loc ideal pentru copii. Tavernele de pe faleză sunt excelente. Am incercat şi noi una şi nu ne-a părut rău. Începuse deja să mi se strecoare în suflet îndoiala. Oare a fost Agios Gordios alegerea corectă? Curenţii puternici şi reci de apă nu cred că pot să incline balanţa. Agios Gordios e alegerea pefecta pentru cei care doresc multa liniste. Or, noi tocmai asta ne-am dorit.

A urmat, după dimineaţa superbă la Sidari, o călătorie ca un vis prin locuri care de care mai frumoase: Roda, Acharavi, Kassiopi, Barbati, Dassia şi din nou, Kerkyra.

La acest punct al explorării insulei am constatat că toată coasta de est, fără excepţie, beneficiază de o infrastructură turistică şi rutieră mult mai bună. Trebuie să mărturisesc faptul că drumul de la Lefkimi la Agios Gordios, prin munte, este destul de dificil, fiind foarte îngust si alabicat, cu multe ace de păr şi cu pante incredibile. Trebuie multă răbdare şi grijă. De aceea, dacă veniti de la drum lung şi mergeti la Agios Gordios sau Glyfada, vă recomand să mergeti de la Lefkimi spre Kerkyra şi după Benitses să mergeti spre Achilleion şi de acolo spre Agios Gordios. E un drum mult mai bun şi mai uşor de parcurs, deşi e ceva mai lung.

În ultima zi am văzut in treacăt şi partea sudică a coastei de est cu statiuni foarte cochete şi locuri încântătoare : Benitses, Moraitika, Messongi.

Ce ar mai fi de folos pentru un călător in Corfu? Bucătăria e în general cea grecească pe care o cunoaşteţi toţi cei care ati călătorit în Grecia. Cu toate acestea, am descoperit un preparat local care se numeşte sofrito şi e din carne de vita cu un sos extrem de interesant. Există si o bere locala foarte interesantă, dar ceva mai scumpă, numită Corfu Red. Costurile vietii sunt sensibil mai mari decât în Tracia, Macedonia, Epir sau Tesallia. Carburantii pot fi cumpărati de la anumite statii, din oraş mai ales, cu preturi apropiate de cele de pe continent. Există ATM-uri cam peste tot, aşa ca nu va temeti ca veti ramâne fără lichidităţi. Daca ajungeti în Corfu, e păcat sa nu încercati produsele locale din kum-quat, un fruct care nu creste decat aici si in China, din care se fac dulceturi delicioase şi un lichior interesant. De asemenea, sub influenţă italiană, corfioţii produc şi limoncello.

Sper ca acest review, destul de lung, să nu va fi plictisit ci, dimpotrivă, să vă fi oferit suficiente argumente în favoarea alegerii Kerkyrei ca destinatie de vacanta. Este un colţ de rai, o insulă tipic grecească şi cu toate acestea, atât de diferită de celelalte. Cred că măcar o dată, trebuie lăsat deoparte inconvenientul costului mai mare al sejurului. Timpul petrecut pe insula aceasta luxuriantă aminitită de Homer în operele sale, vă va oferi o caldă recompensă.


[fb]
---
Trimis de adialexe in 21.07.16 17:13:25
Validat / Publicat: 21.07.16 18:17:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6191 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Agios Gordios, de sus, de pe soseaua spre Sinarades
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[21.07.16 17:50:32]
»

@adialexe - Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 93&ridAnt=70647

adialexeAUTOR REVIEW
[21.07.16 20:08:35]
»

@webmaster26 - desigur, in buna traditie a membrilor AFA voi pune si fotografii dar, va rog sa ma credeti ca mi-e foarte greu sa fac o selectie cat mai sugestiva.

ANILU
[21.07.16 21:27:40]
»

@adialexe:Multe amintiri mi-ai trezit cu articolul tău.

Am făcut același drum ca tine în 2011 cu diferența că noi ne-am oprit la dus în Ioaninna.

Să știi că niciodată nu este suficient scris despre o destinație, întotdeauna mai apar lucruri noi.

Aștept pozele dar și continuarea.

Felicitări pentru vacanță dar și pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adialexeAUTOR REVIEW
[21.07.16 21:38:00]
»

@ANILU: multumesc mult pentru apreciere. sunt convins ca undeva, peste cativa ani voi recidiva, pentru ca locurile sunt deosebite. atunci ne vom opri si la ioanina. Acum, la intoarcere ne/am oprit in orasul vlahilor, la Metsovo... dar voi scrie separat despre asta.

mogly
[21.07.16 21:54:26]
»

@adialexe - Felicitari, foarte bine punctat, mi-a placut mult! Calatorii frumoase in continuare!

adialexeAUTOR REVIEW
[21.07.16 23:01:08]
»

@mogly - Multumesc! Va transmit aceleasi gânduri de bine!

webmasterX
[21.07.16 23:02:34]
»

@adialexe - Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

ANILU
[22.07.16 08:06:38]
»

@adialexe - Acum am văzut şi pozele. Superbe.

Am recunoscut multe din locurile pe unde ne-am plimbat şi noi.

Îmi doresc să mai ajung în Corfu pentru că mai sunt multe de văzut pe insulă, aşa cum ai spus şi tu nu este suficient o săptămână să vezi toată insula.

Noi nu am ajuns la Sidari, la Canal DAmour, acum am văzut în pozele tale că merită ajuns şi până acolo.

O vară frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[22.07.16 23:57:28]
»

@adialexe - Felicitari pentru frumoasa vacanta greceasca petrecuta si multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele provocatoare de amintiri placute, caci ne/am acordat si noi recompensa unui sejur pe insula unde a poposit Ulysse intalnind/o pe Nausicaa. Si felicitari pentru alegerea inteleapta de a parcurge traseul in doua etape, caci si drumul este o frumoasa excursie pana la capatul vestic al Greciei si inapoi, mai ales acum, pe excelenta autostrada Egnatia, care parcurge vechiul drum roman dintre Adriatica si Egee, spre Helespont. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adialexeAUTOR REVIEW
[23.07.16 01:01:03]
»

@calatorul: Mulțumesc pentru aprecieri. Din textul pe care l-ați postat trag concluzia că mi-ati fi fost un bun tovarăș de drum. De aceea nu pot decât să mă bucur ca exista oameni care nu au, în timpul vacantei, exclusiv ținte hedoniste. Toate cele bune!

flaviana77
[28.07.16 09:43:29]
»

nici nu ai idee cate amintiri mi-ai trezit cu articolul tau.

pur si simplu de anul trtecut de cand am fost acolo Corfu a ramas for ever in inima mea si anul acesta am retrait acele minunate clipe prin intermediul articolelor scrise aici pe site.

vroiam sa intreb ceva, mergand cu masina personala spre Corfu, exista varianta de a te opri o noapte in Kavala si apoi sa continui a doua zi drumul spre Corfu?

intreb asta pentru ca ai fost acolo si stii cum stau treburile, daca o fi la anu sa mergem spre Corfu cu masina personala si cu un copil care va avea 6 ani si ceva vara urmatoare, automat va trebui sa ne oprum pe undeva si ma gandeam la Kavala mult adorata pe care o iubesc nespus de mult.

cand ai timp poate imi raspunzi ok?

multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adialexe, ANILU, calatorul, flaviana77, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Corfu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069355964660645 sec
    ecranul dvs: 1 x 1