70059 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Clisura Dunării

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.07.2016
DE
Avatar Jimmy1
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Timişoara
înscris/ă în 21.09.15
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 6 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
1000 lei
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 3

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Clisura Dunării


De câţiva ani îmi place să petrec câteva zile pe Clisura Dunării. (Clisură se numeşte îngustarea râului. Clisura Dunării face parte din Defileul Dunării = o serie de lărgiri şi îngustări ale fluviului, pricinuite de felul rocilor, mai tari, mai moi, şi care ar avea 134 Km.) La construirea barajului de la Porţile de Fier s-au strămutat şase sate, s-a înecat insula Ada Kaleh (ada = insulă în turcă, kale = castel) şi s-a inundat Lunca Dunării. Pe malul luncii merge DN 57, pe numai două benzi, mărginit în cealaltă parte de munte. Satele s-au reconstruit pe dealuri, astfel că străzile sunt lungi, iar casele lipite una de alta, fără grădini mari. Primăriile satelor au lotizat îngusta limbă de pământ de sub şosea şi au vândut-o. Au apărut astfel zeci de case de vacanţă şi de pensiuni, înşirate ca mărgelele.

Locul este foarte frumos: ieşi din casă şi mai ai un metru până la apă. Sub ochi ai o mare cantitate de apă, care curge lin. Sunt mulţi întreprinzători care deţin bărci cu motor, astfel că plimbarea pe Dunăre, splendidă dacă treci prin cazane şi vezi şi Golful Dubovei. În plus aerul este deosebit de curat.

Mai sunt şi neplăceri. Din munte uneori se desprind şi cad pietre şi bolovani, care blochează un timp drumul. La ploile abundente se fac „ogaşe” care varsă apă pe drumul naţional. În septembrie 2014 au fost cazuri de prăbuşire a şoselei şi de măturare a unor case şi ateliere, prin sate şi la Orşova.

Prin lacul de acumulare se reglează nivelul apei. Astfel, pentru a se putea primi o mare cantitate de apă la coduri „galbene şi roşii”, lacul se goleşte un pic şi te trezeşti că apa e la 30 de metri. Adio plimbare cu barca sau pescuit de pe ponton. Apoi sunt zile în care se întrerupe câteva ore electricitatea.

Pe Clisură este rezervaţie naturală, cu multe plante şi animale care se găsesc numai aici.

Eu trag la Eşelniţa (nu Işalniţa, care e lângă Craiova), lângă Cazanele Mici (strâmtoare în care bolboroseşte apa din cauza stâncilor care urcă până la suprafaţă, aşa cum am învăţat la geografie când eram copil), în casa unor prieteni. Peste drum pot admira Tabula Traiana, singura rămasă din cele 10 table memoriale ale lui Traian, care-şi marca astfel drumul şi victoria. Nici ea nu este la locul în care a fost pusă: pentru a nu se pierde la construirea barajului, a fost ridicată cu 30 de metri. În cursul zilei trec, în sus şi-n jos, dar nu suficient de des cât mi-ar plăcea mie, aproape de malul sârbesc, unde este partea navigabilă, „pasagere” (vapoare de excursionişti străini, cu trei rânduri de cabine) şi şlepuri şi barje (nici pe departe câte erau odinioară). Este linişte, dacă nu-i apucă pe cheflii week-endul şi pe câinii vagabonzi luptele.

Pentru că este aşa de frumos, preţurile de cazare sunt mari: 130-150 lei camera pe noapte. Dar camera are baie proprie şi televizor, iar în pensiuni este câte o bucătărie utilată cu de toate. Multe au piscină. Dacă te-ai săturat de apă, poţi trece drumul şi intra în pădure.

Dacă ai maşină, poţi ajunge uşor la Băile Herculane, la Orşova şi la Turnu Severin. În toate ai ce vedea. Poţi da o tură şi „la sârbi”, printre altele să mănânci bine şi ieftin la restaurant.

Băile Herculane sunt un orăşel curat, cu multe clădiri frumoase, chiar dacă unele în ruină. Din păcate s-a construit absolut haotic: cine a avut câţiva metri pătraţi de pământ, a făcut o casă, o viluţă, o mică pensiune, aşa cum i-a plăcut. N-am fost niciodată în sezon, dar în afara lui atmosfera este foarte civilizată. Apa sulfuroasă este ajutătoare la „reumă” iar aerul este excepţional.

Orşova nu mai este nici pe departe ce a fost: a dispărut industria, portul nu mai are deverul dinainte de 90, populaţia aptă de muncă a plecat în Europa. Străzile sunt goale, SH-urile vând pe câţiva lei. Este o singură intersecţie semaforizată, dar nici acolo nu funcţionează semafoarele. Au mai rămas 9500 de locuitori. Dar la Billa şi la Penny Market trebuie să stai la coadă la casă. S-a dat autorizaţie de construcţie unor hoteluri care se ridică ca o pleaşcă pe malul lacului. Altora nu li s-a dat autorizaţie, astfel că tot pe malul lacului se ridică nişte schelete. Şi cel mai mare hotel din Orşova este închis şi ruinos. Precum şi multe clădiri centrale.

Pe malul lacului este o căsuţă fără fundaţie, cu 2 despărţituri, care slujeşte de chioşc de informare în turism. Nu are hărţi, are numai nişte pliante compuse la repezeală şi cu informaţii parcă scrise de un şcolar pus să-şi facă referatele de pe internet. A fost construită pe bani europeni şi a costat peste 400.000 de euro!

În Orşova, aproape de piaţă, este singura biserică catolică construită înainte de 89, în anii 70. Este o construcţie modernă, aşa cum ştiu catolicii să facă, şi-mi propun mereu să şi intru în ea.

Pe Dealul Moşului este mânăstirea de maici Sfânta Ana, care a fost contruită de Pamfil Şeicaru, nu a fost niciodată sfinţită, în regimul dinainte a fost restaurant şi discotecă, iar în 1990 a fost preluată, conform donaţiei făcute de Şeicaru, de biserică. Acum arată ca o bijuterie, dar nu-mi mai aduc aminte dacă au contribuit şi fondurile europene la aceasta.

Drobeta - Turnu Severin s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Comerţul a înflorit puternic şi mi-a plăcut foarte mult centrul. Industria şi portul s-au prăbuşit şi aici. La vreo 25 de Km de capitală este satul tatălui meu, pe care am ţinut să-l văd după 52 de ani. Am fost numai în centru şi am fost uluită să constat că în acest sat nu s-a schimbat nimic, decât că s-a asfaltat „şuşeaua”, la fel de lată ca atunci.

Avem, totuşi, locuri foarte frumoase în ţară. Mai mult cetăţenii ei sunt cei care se străduiesc să le pună în valoare.

---
Impresii încărcate de Jimmy1 in 09.07.2016 19:15:24

Validat / Publicat: 09.07.16 20:10:22


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2605

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Jimmy1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  21800 PMA (din 26 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[09.07.16 19:26:04]
» mesaj pers

   Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 94&ridAnt=70059

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[09.07.16 19:26:35]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cazanele Dunării, Mraconia, alte locuri musai de văzut, CLISURA DUNĂRII" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[10.07.16 08:47:46]
» mesaj pers

   @Jimmy1 - Votat cu drag, mai ales pentru umorul ușor amar ce răzbate din articol.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- liviu49
[10.07.16 15:12:15]
» mesaj pers

   @Jimmy1 - Stimata doamna colega de generatie! articolul dvs. este interesant si daca am reusit sa-l citesc din prima inseamna ca m-a atras. Locurile pe care le descrieti le-am vizitat cu multi ani in urma si unul din visurile mele turistice (clisura Dunarii) mi s-a implinit in iunie 2014, cand, la intoarcerea din Austria, am reusit sa vad clisura de pe malul sarbesc al Dunarii. Nu a existat incantare mai mare pentru mine sa vad aceasta minunatie de peisaj, mai ales ca baiatul meu cel mare care ne-a oferit acest prilej, recunostea, ca si mine, ca peisajul romanesc vazut de pe malul sarbesc este mult mai frumos. El mai fusese de doua ori pe malul romanesc, eu niciodata, dar parerile noastre au coincis. In anul 1970 am fost unul din cei circa 80 de oameni care au batut primul tarus la infiintarea Institutului Judetean de Proiectari Mehedinti, cu sediul in str. Karl Marx (pe vremea aceea). Atunci am fost si la Orsova si la Baile Herculane, dar si la Cula lui Tudor de la Cerneti, sau pe Valea Topolnitei. La Orsova am revenit apoi in 23.05.1977, cand am vizitat (numai pe exterior, interiorul vazandu-l prin geamul usilor de intrare) noua Catedrala Catolica din oras, care ne-a surprins prin arhitectura indrazneata.

   Se pare ca si dvs. ati beneficiat de aceasi sursa de informare ca si colegul@vega06, pentru ca afirmati si dvs. ca biserica din Orsova ar fi singura biserica catolica ce a fost construita inainte de 1989. Prin desele deplasari din anii '80 prin Moldova am remarcat doua biserici catolice in comunele Nicolae Balcescu si Cleja, din judetul Bacau, construite pana in anul 1981, cand le-am remarcat de pe DN 2. Pentru ca eram foarte curios, soferul care conducea masina cu care ne deplasam spre Suceava, la fel, ne-am abatut nitel din drum si am vazut de aproape frumoasa biserica din Nicolae Balcescu. Asa am aflat de la localnici ca este o biserica catolica ce fusese construita cu cativa ani inainte. Aceste doua biserici pe care le-am vazut eu s-ar putea sa nu fie singurele din zona, pentru ca zona de sub munte din judetele Bacau si Neamt este locuita de multi ceangai, care sunt de religie catolica. Stiu ca nu este vina dvs. ca sursa de unde v-ati luat imformatia nu v-a oferit o imformatie corecta, dar este de datoria mea sa aduc in atentie faptul ca aceasta este eronata. Daca printre cititorii AFA exista si oameni care au trecut sau locuiesc in zona, acestia pot comfirma spusele mele.

   Pana atunci va felicit pentru excursia in clisura si va doresc numai bine si calatorii placute!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Mitica49
[10.07.16 15:57:25]
» mesaj pers

   @Jimmy1 - Zona este mirifică, am făcut-o anul trecut, impresiile nu s-au șters încă.

   Articol bine scris, felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Jimmy1
[10.07.16 19:45:24]
» mesaj pers

   @liviu49 - Dacă le-aţi văzut, bisericile, cu ochii dv., înseamnă că aşa este. Eu m-am bizuit şi pe afirmaţia unui arhitect care şi-a dat lucrarea de diplomă cu o biserică catolică că al lui a fost primul proiect de după război de tipul ăsta, adică modern. Dar cum biserica din Orşova există şi o fi fost făcută după un proiect străin, şi cele din Moldova or fi tot aşa. Ce-mi place mai tare şi mai tare este că ei, catolicii, fac biserici moderne. În Iaşi am văzut vreo trei splendide.

   Şi eu vă doresc excursii frumoase.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[11.07.16 11:32:16]
» mesaj pers

   @all - Clisura Dunării și împrejurimile sale au un potențial turistic uriaș. Pe lângă cele menționate în articol aș dori să adaug câteva obiective mai puțin cunoscute: cele două muzee din localitatea Eșelnița (cel parohial și cel etnografic), satul locuit de sârbi - Șvinița („Capitala Smochinelor”; detalii aici: svinita-turism.ro/ro/mid/ ... -turistice.html); satul cehilor - Eibenthal; comunitatea croată de la Carașova; cetatea Tricule etc. Un articol interesant care sintetizează toate cele expuse mai sus cititți aici: curierulnational.ro/Actua ... i+din+calatorie.

   Aș mai menționa Insula Șimian, accesibilă doar cu barca, unde au fost strămutate o parte din fortificațiile de pe Ada-Kaleh. Doamne ce s-ar putea face acolo! Un proiect este prezentat în acest articol: descoperamehedinti.ro/ins ... -unic-in-europa.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Jimmy1
[11.07.16 12:43:40]
» mesaj pers

   Mersi mult. O să beneficiez și eu de informații. Potențialul e intr-adevar uriaș. Problema-i ca de potențiale de astea e plină țara și nu le valorificăm.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[25.08.16 12:00:29]
» mesaj pers

   @Jimmy1: Am nimerit acest articol oarecum din intamplare si l-am citit cu mare placere si la fel cu mare placere si ecourile care prin continutul lor aduc un plus valoare articolului.

   Este o zona pe langa care doar am trecut fara a incerca vreodata pana acum sa si oprim acolo, insa devine din ce in ce mai tentanta.

   Felicitari, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[1] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2016]  -- foto by <b>Jimmy1</b> [uploaded 09.07.16] - <span class="allrVotedi" id="av758270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv758270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=758270">Şterge vot</a></div><span id="v9758270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(758270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f758270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e758270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2016]
foto Jimmy1 [09.07.16]
# [50 PMA, +BONUS]  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0943179130554 sec