ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 27.08.14
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 4 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Varsovia in 4 zile

TIPĂREȘTE

Am ajuns in Varsovia la sfarsit de iunie 2016 si am stat 4 zile pline acolo.

Deoarece cazarea s-a facut la o cunostinta, pe partea asta n-o sa am nici o informatie de oferit.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand ajungi la Varsovia este sa dai de un oficiu de turism (sunt 4 in oras, a se cauta pe Net) unde exista harti cu obiectivele turistice. Cereti si harta cu transportul in comun, de obicei nu este la liber precum harta obiectivelor turistice, dar nu veti fi refuzat.

Inarmat cu aceste 2 harti si un card bancar puteti incepe asaltul Varsoviei.

Moneda lor e zlotul, relativ apropiata ca valoare de leul nostru, mai bine zis, 1 zlot=1,1 RON.

De la inceput trebuie remarcat faptul ca, asa cum a spus Neagu Djuvara, in Europa civilizatia merge mana-n mana cu tipul de religie adoptata, adica catolicism = civilizatie si curatenie, ortodoxie = Romania, Serbia, Rusia, Bulgaria (adica mizerie, murdarie si inapoiere culturala). Alaturi de Praga, Varsovia e un minunat exemplu in acest sens.

Curatenie de te doare sufletul cand stii ce exista pe plaiurile mioritice, oameni calmi si saritori in a ajuta (de 2 ori in tramvai nu prea eram hotarat vizavi de destinatie si de fiecare data cativa insi din jur m-au intrebat cu ce ma pot ajuta).

Orasul are bulevarde largi cu 3 benzi pe sens si-atentie! -nici o banda de langa trotuar nu era blocata de masini parcate. Traficul e permanent fluid, niciodata nu am vazut busoane sau soferi nervosa care sa claxonexe ca disperatii.

In ce priveste mijloacele de transport in comun, totul functioneaza nemteste.

Nu au decat 2 linii de metrou, M1 care strabate orasul de la nord la sud si M2, mai scurta, ce merge de la est la vest. Am vazut ceva diagrame cu proiecte de prelungire a acestei ultime linii.

Exista in schimb o retea densa de autobuze si linii de tramvai.

Toate functioneaza ca un tot unitar, adica biletele de transport sunt general valabile, fie ca esti in tramvai, bus sau metrou.

Exista bilete cu durata de valabilitate prestabilita, 20 sau 70 minute. Pentru distante scurte se preteaza cele de 20 minute de 3,40 zloti iar pentru distante mai lungi cele de 70 minute de 4,30 zloti. La urcare biletul se composteaza si din acel moment incepe count-down-ul.

Extrem de convenabile sunt biletele de week-end in valoare de 24 zloti valabile de vineri seara de la ora 7 PM pana luni dimineata la ora 8. In acest interval poti circula nelimitat fara sa fie nevoie sa compostezi biletul.

Exista distribuitoare de bilete in fiecare mijloc de transport, majoritatea (dar nu toate, cel putin deocamdata) acceptand plata cu cardul bancar. Daca nu exista posibilitatea de a plati cu cardul (unele automate nu accepta decat monede), la fiecare 2-3 statii de bus/tramvai exista automate stradale unde se poate plati linistit cu cardul.

Semnalizarea traseului in mijloacele de transport este fara repros, fiecare statie ce urmeaza este anuntata vocal, insa doar in poloneza. Exista insa si display-uri electronice ce afiseaza locul bus-ului de-a lungul traseului in mod real.

Eu n-am schimbat nici un leu/euro cat am stat acolo, absolut totul am putut plati cu cardul (exceptie face un bazar de unde n-am luat nimic pana la urma).

Obiectivele turistice au fiecare o zi pe saptamana in care vizita e gratuita. Cu toate astea, trebuie sa treceti pe la casa sa primiti tichet fiindca se scaneaza la intrare, probabil pentru statistica.

Eu am asaltat joi POLIN, Muzeul istoriei evreilor polonezi, deoarece in acea zi intrarea era libera.

Este situat intr-o cladire de o arhitectura deosebita si prezinta istoria evreilor polonezi, de la venirea lor acolo si pana in prezent. La un moment dat, 30 % din populatia Varsoviei era (evreiască). Pana a venit Adolf si i-a rarit considerabil.

De acolo am luat autobuzul 180 care m-a dus direct la Wilanow la Palatul / Muzeul lui Ioan al III-lea Sobieski, poreclit si Versailles-ul polonez. Iubitor de arta si frumos, nu doar de arme (pe care le-a utilizat la infrangerea otomanilor la asediul Vienei din 1683), Sobieski si-a construit aici o resedinta care sa fie si aproape de palatul regal din oras.

Pe langa interior, merita vazute si gradinile si parcul dimprejur. Sa nu uit, si aici joia vizita este gratuita.

Vineri am vazut cateva biserici din cartierul Praga, situat pe malul estic al Vistulei si am vizitat "Stari Miasto" (Orasul Vechi), in mare parte reconstruit fiindca Varsovia a cam fost facuta una cu pamantul in al II-lea razboi mondial.

Am ajuns acolo mergand mult pe jos pe strada Krakowskie Przedmiescie si intrand in numeroasele biserici aflate de-o parte si de alta a strazii.

Seara de la 21:30 am urmarit un spectacol de lumini si muzica la Multimedialny Park Fountain aflata pe malul vestic al Vistulei in apropiere de orasul vechi. Aici au loc vinerea si sambata de la orele 21 show-uri de lumina si muzica electronica (Jean Michel Jarre in acea vinere) si unde se aduna lume ca la balamuc, multi stand pe coasta inverzita a colinei pe care se afla orasul vechi.

Sambata am vizitat Centrum Nauki Kopernik, aflat si el tot pe malul vestic al Vistulei si accesibil cu linia de metrou M2 (dar nu numai) cu aceeasi denumire. Acest centru e foarte aglomerat si datorita acestui lucru, apar pauze mari in distribuirea biletelor, asteptandu-se ca cei intrati sa iasa afara.

Langa acest centru se afla Planetariul unde se prezinta un spectacol de circa jumatate de ora, un fel de ora de astronomie, dar nu nemaipomenit de spectaculoasa.

Dupa amiaza am vizitat Muzeul National (Muzeum Narodowe) de pe Aleje Jerozolimskie 3. Pinacoteca este cea mai vasta.

Langa acest muzeu se gaseste Muzeum Wojska Polskiego, adica Muzeul Militar, cu intrare libera sambata.Din pacate am ajuns acolo cu circa jumate de ora inainte de inchidere si n-am mai putut intra, rezervand vizitarea lui pentru a doua zi.

Duminica de dimineata am asaltat Muzeum Powstania Watszawskiego, adica Muzeul Insurectiei din Varsovia din 1944. E vorba de actiunea pornita de partizani in august 1944 contra germanilor ocupanti si care a durat 63 zile pana a fost zdrobita. Armata rusa aflata deja pe malul estic al Vistulei a primit ordin de la Stalin sa nu-I spijine pe razvratiti, asa ca acestia, dupa lupte eroice, au fost infranti. Consecintele au fost devastatoare, germanii omorand zeci de mii de polonezi si distrugand orasul in mod barbar.

Am revenit apoi la Muzeul Militar unde se poate vedea atat istoria militara a Poloniei cu bataliile cele mai importante, cat si o colectie impresionanta de arme incepand din evul mediu pana prin anii '60.

Dupa amiaza am fost in parcul Lazienki unde se afla un complex de cladiri dedicat lui Frederyk Chopin. Acolo, pe marginea unui mic lac, se afla si o statuie dedicata marelui artist si unde in fiecare duminica la orele 17 are loc un mic concert. In ziua aceea un pianist a interpretat cateva din compozitiile artistului, lumea stand atat pe bancile din zona dar mai ales direct jos, pe iarba.

Norocul meu a fost ca am beneficiat de o vreme excelenta in toate aceste 4 zile, cu ploi slabute doar in ultima zi pana in apropiere de pranz. In rest au fost doar zile insorite cu temperaturi de circa 25-27 grade.

Nu am vazut decat un singur Logan, Polonia nefiind, se pare, o piata de desfacere pentru uzinele de la Mioveni. N-am vazut nici un maidanez pe strada si nici [***] in masini de fite sau cautand sa epateze cu lanturi groase de aur. Am remarcat un singur ‘’boschetar’’ dar nu l-am intrebat ce natie e. Un "conațional" roman a cantat odata cu acordeonul in tramvai dar, saracul, n-a primit nimica la sfarsitul show-ului.

Femeile nu sunt frumoase ca cele de pe plaiurile mioritice, multe sunt blonde nativ si destul de zdravene, corpolente.

Preturile, chiar si cele din Supermarketuri, sunt usor mai mari decat cele din Romania, asa ca nu se merita sa faci shopping pe acolo.

Romanii nu se prea inghesuie in Varsovia. O singura data la o terasa am vazut un grup de 5 persoane care vorbeau romaneste si voiam sa intru in contact cu ei dar m-am descurajat cand i-am auzit ca utilizau limbajul smecherilor [***], asa ca am renuntat.

Daca vrei sa vezi cat mai multe, e bine sa ai antrenament la mersul pe jos. Eu in fiecare seara am cazut de oboseala, dar o vodka poloneza inainte de cina si niscaiva beri dupa m-au remontat sensibil.

Concluzie: Varsovia e un oras curat si civilizat cu numeroase obiective turistice pe care nu trebuie sa-l ratati daca aveti ocazia.


[fb]
---
Trimis de Podgoreanul in 07.07.16 12:16:54
Validat / Publicat: 07.07.16 12:59:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 8480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Podgoreanul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20899 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[07.07.16 12:44:19]
»

@Podgoreanul - Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 44&ridAnt=69982

elviramvio
[07.07.16 13:09:41]
»

@Podgoreanul -

M-am bucurat sa-ti dau primul vot caci Polonia este o dorinta a mea mai veche - asa ca urmaresc ce se scrie aici - vacanta sper realizabila curand.

Vacante frumoase!

ovy2k5
[08.07.16 14:20:40]
»

Si eu vreau sa ajung anul acesta pe acolo. Mulțumesc pt. impresii. Cu ce ai călătorit?

PodgoreanulAUTOR REVIEW
[11.07.16 15:14:38]
»

WizzAir Budapesta-Varsovia, o ora de zbor.

elgom
[23.09.16 08:27:05]
»

Bună! Și noi vom ajunge la Varsovia în octombrie. Ne dai ceva detalii legate de transportul întrebuie aeroport si centru? Au carduri city pass? Sau dacă știi de existenta vreunui ghid turistic vorbitor de lb romana?

Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elgom, elviramvio, MyCont, ovy2k5, Podgoreanul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045675992965698 sec
    ecranul dvs: 1 x 1