69659 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Canalul Panama

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
29.06.2016
DE
Avatar grecudoina
vârsta > 60 ani
DIN Brașov
înscris/ă în 12.11.11
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 14 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
1000$
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Canalul Panama - o inginerie a tehnicii moderne


Urmare de aici

Canalul Panama leaga oceanul Atlantic de oceanul Pacific, fiind cel mai mare proiect de inginerie realizat vreodata, dar si cea mai mare realizare in domeniul navigatiei, cu impact economic. Navele care plecau din NY cu destinatia San Francisco, trebuiau sa parcurga o distanta de 22500 km, timp de 28 zile, ocolind America de Sud prin Capul Horn (stramtoarea Magellan).

Prin construirea canalului Panama, navele parcurg 9500 km. Ideea realizari acestui canal dateaza din anii 1600, lansata de Vasco Nunez de Balboa, dar constructia efectiva a inceput in anul 1883 sub conducerea stralucitului ing. francez Ferdinand Lesseps, licentiat al prestigioasei scoli superioare din Paris. Pana in anul 1903 s-a escavat pamantul pe o lungime de 77 km, cu mari eforturi financiare si umane. S-au cheltuit 240.000.000 $ si din cei 40000 de muncitori care au lucrat in aceasta perioada la canal, au murit 6057, majoritatea din cauza febrei galbene si malariei, multe greutati datorandu-se si alunecarilor de teren, intarziind mult lucrarile de escavare. Datorita tuturor acestor probleme, lucrarile au fost oprite, realizarea canalului fiind considerata un esec. In anul 1904, USA se hotaraste sa reia lucrarile, ajungand in anul 1914, sa-l finalizeze. Eforturile au continuat si in urmatorii 10 ani. S-au cheltuit 353.000.000 $, au lucrat in acesti ani 75.000 de muncitori din care au murit 5609, din care 1025 din cauza febrei galbene. Dar s-a ajuns la inaugurarea cu succes a canalului, care a adus o mare bucurie atat in lumea navigatiei cat si pt statul Panama, care a avut un impact puternic pt. economia tarii. Daca la inceput traversau anual 1000 de nave, in prezent anual, traverseaza canalul 13056 (cu o medie zilnica de 40 nave) nave, transportand peste 20.000 milioane tone alimente, masini, etc. Pt. un tranzit de 1zi, nava plateste statului Panama 250.000 $. Odata cu construirea canalului, a cunoscut dezvoltare, infrastructura si cartierul din zona canalului. Pe aceasta arie s-a construit un elegant cartier, cu vile inconjurate de minunate parcuri cu multa vegetatie, hoteluri, cafenele, cluburi de yahturi, incanta privelistea tranzitata de nave. Alaturi de Casco Antico, cartierul Miraflores - din jurul canalului, sunt cele mai vizitate locuri de turisti.

Pt a intelege dimensiunea si frumusetea canalului, am sa fac o scurta descrierea a etapelor de traversare a navelor, in navigarea de la oceanul Pacific pana in marea Caraibelor si de acolo in oceanul Atlantic:

- intrarea in canal se face din ocean pe sub podul Americilor, care leaga cele 2 continente, pana la prima ecluza, ecluza Miraflores, cu o lungime de 13 km

- trecerea prin ecluza Miraflores se face in 2 trepte, pe o distanta de 1,7 km si o inaltime a apei la jumatatea mareei de 16 m.

- traversare Lacului Miraflores, cand nava parcurge o distanta de 1,7 km, dupa care nava ajunge la ecluza Petro Miguel, care are treapta si o lungime de 1,4 km. In aceasta ecluza, nava e ridicata cu 9,5 m, pt a ajunge la inaltimea apei din canalul Principal.

- dupa care ajung in defileul format de taietura Gaillard, care are o lungime de 12 km, nava aflandu-se la o inaltime de 26 m deasupra nivelului apei in marea Caraibelor. La sfarsitul drumului prin taietura, navele trec pe sub podul Centenar, inaintand pe raul Chagres, a carui curs natural a fost modificat, dupa construirea barajului de pe lacul Gatun. Lungimea raului fiind de 8,5 km si se varsa in lacul Gatun.

- Navale parcurg pe lacul Gatun, distanta de 24 km, pana la ecluza Gatun.

- Ecluza Gatun e formata din 3 trepte, pe o lungime de 1,35 km. Ea are rolul de a cobora navele pana la nivelul marii Caraibe, la deschiderea ecluzei.

- Golful Limon, unde imensul port gazduieste navele dupa aceasta dificila trecere a canalului, inainte de a-si continua drumul spre apele oceanului Atlantic sau locul unde navele asteapta sa intre in canal pt. a ajunge in apele oceanului Pacific.

Ecluzele sunt cele mai importante parti ale canalului, asigurand trecerea navelor. Inaltimea apei in ecluza variaza in functie de dimensiunea navei, intre 12-26 m. Cele mai mari nave sunt numite Panamax. Ecuzele sunt perechi, asigurand trecerea navelor in acelas timp pe cele 2 sensuri, mai putin pt. Panamaxuri, care trec in siguranta numai alternativ. Navele sunt trase incet prin ecluze de mici locomotive numite ,,mulas ", care merg pe sine, legate lateral de vas. Aceste mulas sunt legate numai la navele mari, pt. yahturi, vaporase, traversarea se face cu remorchere.

Lacul Gatun, este ca un rezervor care asigura apa in ecluze pe perioada anotimpului secetos (lunile dec. -aprilie), iar raul Chagres asigura transportulnavelor peste istm. Malurile lacului sunt cele mai frumoase locuri, din tot acest traseu. Padurea tropicala cu multa vegetatie unde te afunzi in umbra deasa, atunci cand soarele arunca sageti de foc, este o minunata oaza tropicala.

Canalul poate fi traversat, prin cateva locuri:

- pe podul rutier, Podul Americilor, care leaga cele 2 Americi.

- podul Centenar, care traverseaza Taietura Gaillard.

- podul culisant, asezat in structura ecluzelor Gatun, care poate fi folosit numai cand ecluza e inchisa.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de grecudoina in 29.06.2016 21:08:40

Validat / Publicat: 29.06.16 23:09:44


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AMERICA CENTRALĂ. A mai fost în/la: Costa Rica
VIZUALIZĂRI: 3881


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  13700 PMA (din 14 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de grecudoina? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Michi
[29.06.16 23:23:23]
» mesaj pers

   Zilele astea nu am avut timp să citesc pentru că am făcut pregătiri să plecăm cu cei mici la Sinaia. Îmi pare bine că ai reluat scrisul oferindu-ne amănunte ale unor locuri pe care 99% dintre noi nu le vor vizita. Eşti extraordinară cum te încumeţi să vezi lumea de una singură. Toată admiraţia.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- calatorul
[11.11.16 19:55:06]
» mesaj pers

   Primiti felicitarile mele pentru aceasta excursie spectaculoasa si inca un vot, desigur cu nr. 14

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[15] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JAN-2016] cladirea administrativa a canalului -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754017">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754017"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754017">Şterge vot</a></div><span id="v9754017" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754017)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754017Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754017MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JAN-2016] cladirea administrativa a canalului
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JAN-2016] vas traversand inainte de ultima ecluza -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754018">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754018"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754018">Şterge vot</a></div><span id="v9754018" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754018)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754018Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754018MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JAN-2016] vas traversand inainte de ultima ecluza
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JAN-2016] inainte de deschiderea ultimei ecluze pt a cobora la nivelul oceanului Pacific -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754019">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754019"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754019">Şterge vot</a></div><span id="v9754019" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754019)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754019Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754019MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JAN-2016] inainte de deschiderea ultimei ecluze pt a cobora la nivelul oceanului Pacific
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JAN-2016] deschiderea acestei ecluze ridica nivelul apei si nava sus de unde este legata de o parte si alta de micutele locomotive, apoi e trasa pana la iesirea dintre cele 2 ecluze -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754020">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754020"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754020">Şterge vot</a></div><span id="v9754020" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754020)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754020Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754020MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JAN-2016] deschiderea acestei ecluze ridica nivelul apei si nava sus de unde este legata de o parte si alta de micutele locomotive, apoi e trasa pana la iesirea dintre cele 2 ecluze
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JAN-2016] bucata de canal intre ecluze, unde nava remorcata este trasa -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754021">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754021"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754021">Şterge vot</a></div><span id="v9754021" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754021)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754021Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754021MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JAN-2016] bucata de canal intre ecluze, unde nava remorcata este trasa
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JAN-2016] o imagine a canalului la iesirea spre Pacific pe sub podul Americilor -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754022">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754022"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754022">Şterge vot</a></div><span id="v9754022" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754022)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754022Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754022MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JAN-2016] o imagine a canalului la iesirea spre Pacific pe sub podul Americilor
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JAN-2016] vasul coborat la nivelul oceanului se indreapta spre iesirea din canal.Pe margine se vad locomotivele care au tras nava,acele ,, mulas',de la care a fost dezlegata -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754023">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754023"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754023">Şterge vot</a></div><span id="v9754023" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754023)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754023Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754023MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JAN-2016] vasul coborat la nivelul oceanului se indreapta spre iesirea din canal.Pe margine se vad locomotivele care au tras nava,acele ,, mulas",de la care a fost dezlegata
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JAN-2016] idem -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754024">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754024"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754024">Şterge vot</a></div><span id="v9754024" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754024)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754024Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754024MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JAN-2016] idem
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P09 [JAN-2016] placa cu eforturile umane facute in perioada construiri canalului de francezi -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754025">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754025"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754025">Şterge vot</a></div><span id="v9754025" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754025)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754025Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754025MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JAN-2016] placa cu eforturile umane facute in perioada construiri canalului de francezi
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JAN-2016] canalul Panama de la oceanul Pacific-Panama City pana la Atlantic-Colon -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754028">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754028"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754028">Şterge vot</a></div><span id="v9754028" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754028)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754028Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754028MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JAN-2016] canalul Panama de la oceanul Pacific-Panama City pana la Atlantic-Colon
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JAN-2016] placa comemorativa cu ruta canalului construita de francezi -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754032">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754032"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754032">Şterge vot</a></div><span id="v9754032" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754032)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754032Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754032MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JAN-2016] placa comemorativa cu ruta canalului construita de francezi
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JAN-2016] in memoria miilor de morti la constructia canalului, pana in anul 1884 -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754036">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754036"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754036">Şterge vot</a></div><span id="v9754036" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754036)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754036Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754036MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JAN-2016] in memoria miilor de morti la constructia canalului, pana in anul 1884
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JAN-2016] in memoria celor care au lucrat la canal intre anii 1881-1884 -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754040">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754040"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754040">Şterge vot</a></div><span id="v9754040" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754040)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754040Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754040MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JAN-2016] in memoria celor care au lucrat la canal intre anii 1881-1884
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JAN-2016] vas cu marfa care a intrat in canal dispre oceanul Pacific spre Atlantic, in sens opus celui fotografiat inainte, vine dinspre Japonia spre coasta de est a USA -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754044">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754044"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754044">Şterge vot</a></div><span id="v9754044" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754044)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754044Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754044MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JAN-2016] vas cu marfa care a intrat in canal dispre oceanul Pacific spre Atlantic, in sens opus celui fotografiat inainte, vine dinspre Japonia spre coasta de est a USA
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JAN-2016] in interiorul acestei cladiri intri in sala cinema pt a viziona istoria construirii acestei impresionantei inginerii moderne, o constructie umana cu mari eforturi umane si financiare, dar cu un impact puternic asupra navigatiei -- foto by <b>grecudoina</b> [uploaded 29.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av754045">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv754045"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=754045">Şterge vot</a></div><span id="v9754045" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(754045)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f754045Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e754045MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JAN-2016] in interiorul acestei cladiri intri in sala cinema pt a viziona istoria construirii acestei impresionantei inginerii moderne, o constructie umana cu mari eforturi umane si financiare, dar cu un impact puternic asupra navigatiei
foto grecudoina [29.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

[15] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0939598083496 sec