69268 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Sarmisegetusa Ulpia Traiana

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.06.2016
DE
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Sibiu
înscris/ă în 02.07.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit

NOTA MEDIE rez.:
8.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Sarmisegetuza - Ulpia Traiana


Urmare de aici

Doar o parte din obiectivele turistice aflate pe traseu din excursia din luna mai am reusit sa le vad. Timpul prea scurt nu mi-a permis sa vad mai multe.

In schimb Sarmisegetuza Ulpia Traiana este greu de ratat aflat pe drumul national Hateg-Caransebes, iar ruinele fostei capitale a provinciei Dacia se vad si din mers atunci când cineva are drum pe acolo.

Scurt istoric:

Ne întoarcem in timp in anul 101. Istoria locului arata ca in acest an s-a infiintat o garnizoana romana imediat dupa victoria in lupta cu dacii. Din ordinea imparatului s-a infiintat orasul dupa un model roman din acea perioada. Cladirile principale au fost protejate de un zid de 5m. Orasul nu era compus doar de cladirile din interior, si in afara zidului au fost locuinte si alte constructii cu diferite destinatii. Orasul a cunoscut o dezvoltare rapida, dar in anii care au urmat nu a scapat nici de razboaie si nici de criza care a avut loc in imperiul roman. In secolul 3 s-a hotarat de catre imparat (Aurelian) retragerea atat a functionarilor, cat si a armatei. Numarul populatiei a scazut dramatic iar o data cu venirea hunilor (popor nomad) orasul strategic care a fost construit pe o suprafata de cca 30000mp, s-a desfiintat.

Localizarea obiectivului:Sarmisegetuza se afla la 8km de orasul Hateg pe drumul DN68, din punct de vedere geografic se afla in bazinul Hategului la altitudinea de 531m.

Obiectivul turistic este compus din ruinele raspandite pe o arie destul de mare la stanga drumului dinspre Hateg, si un muzeu care se afla in partea dreapta. Cu acelasi bilet de intrare se viziteaza atat situl cat si muzeul. Imediat dupa intrarea in localitatea Sarmisegetuza la stanga se afla o parcare incapatoare, nu se plateste taxa. Taxa de intrare la obiective 10 ron adult, 2 ron copil, taxa foto 15 ron. In parcare exista 2 restaurante (terase) si tarabe unde se pot cumpara souveniruri. Preturile la restaurant nu sint mari (de ex o ciorba 7 ron) In localitate sint pensiuni (de ex Sarmis sau Zamolxe-aici am stat acum 9 ani dar exista si acum-nu pot recomanda deoarece a trecut mult timp de atunci) Obiective turistice in zona sint multe (Cetatea Sarmisegetuza, Cetatea si biserica Colt, Densus, rezervatia naturala muntii Retezat, lacurile de acumulare, etc) Peisajele din jur sint frumoase.

Ruinele:

Ca de fiecare data (nu a fost prima vizita) am inceput vizitarea amfiteatrului. Am explicat baiatului meu la ce servea acel canal (acoperit partial si unde intrau sau ieseau (cei care scapau cu viata) gladiatorii sau alte personaje ale vremii) care duce pana in mijlocul amfiteatrului. 5000 de persoane puteau sa intre aici locul unde se organizau lupte intre gladiatori sau animale, manifestatii publice sau divertisment. A urmat templul zeitei Nemesis ruina care este aproape de amfiteatru deoarece luptatorii din arena se inchinau la aceasta.

In situl arheologic au loc in permanenta sapaturi, in acest moment nu sint excavate/descoperite toate ruinele. Intre ruine accesul se face pe iarba sau carari de pamant. Ar mai fi mult de lucru aici.

Au urmat ruinele templului lui Silvanus (zeul padurilor si vegetatiei) palatul procuratorului financiar (Domus Procuratoris) aici au fost birouri si bai termale, templul mare din care a a ramas un singur stalp in picioare, forul. Forul a fost centrul orasului, era compus dintr-o basilica, curie (o sala unde se discutau problemele orasului) si tribunal. Am gasit si ruinele fantanii publice care servea pe cei care nu aveau o sursa proprie de apa.

Dupa vizita ruinelor care a durat cca o ora, am trecut drumul si am vizitat muzeul unde exponatele se afla in 5 camere. Exponatele sint obiecte, arme folosite de catre romani, vedem aici imbracamintea purtata, unelte agricole, aflam cum se facea invatamantul pe atunci, admiram unele tehnologii de atunci cum ar fi incalzirea centrala. Incalzirea centrala de acum 2000 era compusa dintr-o camera focar-unde se facea focul cu lemne. Aceasta camera era situata in subsolul cladirii (in acelasi timp incalzea si pardoseala iar evacuarea fumului se facea prin orificiile stâlpilor de sustinere care trecau prin camera/camerele care trebuiau incalzite. Exista exponate si in curtea muzeului. In muzeu vizita a durat 0,5 ore.

Deoarece situl si muzeul este foarte accesibil (in drum) recomand oricui cu un minim interes pentru istorie impreuna cu vizita la cetatea Sarmisegetuza (vechea capitala a Daciei preromane-la mine urmeaza, inca nu am reusit sa ajung acolo)

---
Impresii încărcate de AZE in 17.06.2016 06:59:20

Validat / Publicat: 17.06.16 09:00:20


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1803


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  27200 PMA (din 30 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- tata123
[21.06.16 10:54:26]
» mesaj pers

   @AZE - Situl arheologic Sarmisegetuza Ulpia Traiana este foarte vizitat de turiști datorită accesibilității sale - cred că de acum încolo și Sarmisegetuza Regia va fi la fel de vizitată datorită reabilitării drumului de acces.

   Capitala romană încă nu a fost „dezvelită” în totalitate de către arheologi, dar cu ajutorul unui ghid bun care să ne explice destinația fiecărei ruine ne putem face o impresie despre măreția sa. Cu mulți ani în urmă situl arheologic era mai neîngrijit, acum îmi pare ceva mai bine amenajat - mai există panouri informative pe teritoriul vizitabil? .

   Am citit recent despre un nou proiect de turism cultural intitulat Ruta Împăraților Romani, unde este inclusă și Sarmisegetuza Romană, alături de Adamclisi, Histria, Roșia Montană și Alba Iulia + obiective din afara granițelor (zvj.ro/articole-39927-Muz ... lor+Romani.html). Interesant proiect!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- AZE
[21.06.16 15:03:20]
» mesaj pers

   @tata123: Buna ziua, panouri informative sunt la fiecare ruina, pe lângă textul explicativ mai sunt imagini cu clădirile asa cum au arătat atunci

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[15] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2016] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749112">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749112"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749112">Şterge vot</a></div><span id="v9749112" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749112)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749112Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749112MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2016]
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P02 [MAY-2016] In interiorul amfiteatrului -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749113">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749113"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749113">Şterge vot</a></div><span id="v9749113" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749113)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749113Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749113MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2016] In interiorul amfiteatrului
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2016] Amfiteatrul -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749114">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749114"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749114">Şterge vot</a></div><span id="v9749114" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749114)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749114Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749114MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2016] Amfiteatrul
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [MAY-2016] Templul mare -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749115">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749115"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749115">Şterge vot</a></div><span id="v9749115" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749115)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749115Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749115MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2016] Templul mare
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [MAY-2016] Forul -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749116">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749116"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749116">Şterge vot</a></div><span id="v9749116" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749116)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749116Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749116MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2016] Forul
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [MAY-2016] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749117">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749117"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749117">Şterge vot</a></div><span id="v9749117" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749117)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749117Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749117MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2016]
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [MAY-2016] Aici au fost curia ,tribunalul si basilica -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749118">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749118"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749118">Şterge vot</a></div><span id="v9749118" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749118)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749118Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749118MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2016] Aici au fost curia ,tribunalul si basilica
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2016] Muzeul din Sarmisegetuza -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749119">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749119"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749119">Şterge vot</a></div><span id="v9749119" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749119)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749119Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749119MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2016] Muzeul din Sarmisegetuza
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2016] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749120">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749120"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749120">Şterge vot</a></div><span id="v9749120" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749120)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749120Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749120MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2016]
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P10 [MAY-2016] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749121">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749121"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749121">Şterge vot</a></div><span id="v9749121" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749121)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749121Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749121MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2016]
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [MAY-2016] Peisaj in apropierea ruinelor -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749122">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749122"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749122">Şterge vot</a></div><span id="v9749122" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749122)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749122Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749122MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2016] Peisaj in apropierea ruinelor
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2016] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749123">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749123"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749123">Şterge vot</a></div><span id="v9749123" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749123)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749123Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749123MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2016]
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [MAY-2016] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749124">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749124"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749124">Şterge vot</a></div><span id="v9749124" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749124)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749124Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749124MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2016]
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [MAY-2016] Templul zeitei Nemesis -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749125">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749125"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749125">Şterge vot</a></div><span id="v9749125" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749125)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749125Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749125MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2016] Templul zeitei Nemesis
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2016] Canalul din mijlocul amfiteatrului(unde intrau gladiatorii) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 17.06.16] - <span class="allrVotedi" id="av749126">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv749126"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=749126">Şterge vot</a></div><span id="v9749126" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(749126)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f749126Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e749126MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2016] Canalul din mijlocul amfiteatrului(unde intrau gladiatorii)
foto AZE [17.06.16]
# [50 PMA, +BONUS]

[15] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.103192090988 sec