ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2016
DE MAnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.10.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bustenari

TIPĂREȘTE

Este un drum de placere, nu se face un mare efort, iar timpul alocat este undeva la 2 ore. Depinde de cat de mult va plac iesirile in natura. Cu masina. Daca va aflati pe DN1 si vreti sa mai cunoasteti si locuri care apar mai rar in reclame, puteti devia putin de la traseu. Dar nu si de la asfalt. Drumul este recent renovat si asfaltat.

Intrati in orasul Campina. In centrul orasului cotiti spre comuna Telega. Este drumul care merge spre Valea Doftanei. Treceti peste calea ferata care facea legatura dintre gara Campina, rafinaria Campina si Telega. Nu mai este in exploatare de mai multi ani, din cauza unor tasari la pilonii podului peste raul Prahova. Nu deviati la stanga spre barajul Paltinul, peste dealul Muscel, ci mergeti drept inainte spre comuna Telega. Drumul coboara o serpentina si trece peste raul Doftana pe podul auto. Alaturi se afla podul CFR, la fel de frumos. Imediat la stanga se face drumul spre comuna Brebu. Drumul nostru trece pe langa lacul Telega si urca printre case, pana ce trece dealul si coboara spre centrul comunei Telega. Sunt numai 5km de la Campina.

In intersectie un mic sens giratoriu. Drumul la dreapta merge, pe malul raului Sarata, spre Mislea, de unde puteti ajunge, prin Urleta, la DN1 la Banesti, chiar in dreptul Monumentului Aurel Vlaicu. Drumul la stanga merge spre strandul Telega, amenajat intr-un mic lac cu apa foarte sarata. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la adancimea lacului. Apa va tine la suprafata, chiar daca nu stiti sa inotati.

Drumul nostru este acesta, la stanga, si imediat la dreapta. Incepe sa urce printre gospodarii. Dupa mai multe serpentine ajunge pe culmea dealului, cam pe la 650m altitudine. Casele s-au mai rarit. Drumul foarte bun si frumos. Peisaj incredibil. De aici se pot vedea aproape toate dealurile si vaile inconjuratoare. Iar mai departe, crestele inzapezite ale muntilor Bucegi.

Ne apropiem de Bustenari. Satul Bustenari formeaza, alaturi de alte cinci sate, comuna Telega. Gospodariile sunt risipite pe o culme de deal, drumul foarte bun coboara cateva serpentine pe o usoara vale, si urca printre case pe versantul opus. Satul nu are o intindere mare si e format din case mai modeste, dar bine ingrijite de buni gospodari.

Drumul este foarte bun, nu vezi murdarii si gunoaie aruncate la marginea lui, iar copii se pot juca in voie pe asfalt. Putine masini trec pe aici. Dar in istoria satului au fost ani cand pe aici era un adevarat orasel. La inceputul secolului trecut, datorita bogatiilor subsolului in hidrocarburi, aici era o zona foarte dezvoltata. Aici au fost printre primele sonde de exploatare de pacura din lume. Petrolul, alaturi de sarea extrasa mai jos in Telega, a fost multi ani principala sursa de dezvoltare. Dar asta a atras si interesul altor tari din Europa, atat din vest cat si din est. Care au continuat extractiile pana la epuizarea resursei. La urma au plecat. Au mai ramas cateva schelete de sonde, prin padurile inconjuratoare. Marturie a vremurilor de avant industrial.

Acum satul este un loc linistit, inconjurat de culmi de deal rotunde, acoperite de paduri de foioase, si de pajisti, si fanete pline de flori. Satul este strajuit la nord de un deal frumos impadurit, care atinge cota de 750m.

Cateva ramuri de drum pietruit duc spre Scorteni, la sud, si spre Valcanesti, la est. Cine are masina dotata cu mai multe tractiuni, se poate incumeta pe aici.

Drumul nostru continua pe asfalt. Este incredibil de bine amenajat, cu podete, santuri si parapeti noi, dar pe un traseu foarte sinuos. Practic urmeaza vechiul drum pietruit. Nu este foarte lat, sunt zone in care cu greu trec doua masini, una pe langa alta. Nu sunt nici parcari. Nu trebuie sa va grabiti. Profitati de fiecare locsor sa opriti putin pentru poze si sa va bucurati de privelisti. Cat de linistit este locul, cat de multa padure pe dealuri, plaiuri si faneata cu flori. Si aerul curat, parfumat de aceste flori. Si toate astea la numai 100km de Bucuresti si la 10km de DN1.

Curand gasim o mica parcare in care putem lasa masina. Se pot face si mici excursii, in padurile inconjuratoare sunt poteci pentru cei mai antrenati.

Drumul mai merge putin si iar trebuie sa opriti. Aici se afla o frumoasa cruce din lemn, Monumentul Eroilor Neamului. Alaturi este un foisor din lemn. Dar, daca mai urcati putin ajungeti la marginea dealului, de partea cealata se afla o rapa adanca de cateva zeci de metri. Peisajul este incredibil de frumos. Cat vezi cu ochii numai dealuri impadurite si departe ajungi cu privirea pana la Plopeni.

De aici drumul incepe sa coboare in serpentine scurte printre paduri, fanete si livezi. In vale se afla satul Trestioara. Drumul bun se inscrie pe vale si trece prin Cosminele. Dupa ultimele case, urmeaza iar o zona de multa verdeata. Pasuni si paduri se intind cat vazi cu ochii. Dupa ce trece prin Valcanesti, drumul se indreapta incet spre Plopeni. Aici, undeva, puteti face un alt mic ocol spre Manastirea Zamfira. O biserica superba, de un alb cuceritor. Gradinile sunt pline de flori frumoase si bina ingrijite. Si trebuie sa intrati sa admirati uimitoarele picturi ale lui Nicolae Grigorescu.

Aici suntem la doar 1,5km de DN1A. Astfel se poate face legatura dintre cele doua drumuri importante. De la Plopeni ajungeti repede la DN1 sau la Ploiesti. Se incheie astfel o scurta excursioara, dar in care se incarca bateriile, si care aduce multe amintiri frumoase.


[fb]
---
Trimis de MAnd in 14.06.16 17:52:20
Validat / Publicat: 14.06.16 19:48:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VALEA DOFTANEI

VIZUALIZĂRI: 4470 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MAnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 peisajul spre sud, spre Plopeni, este foarte frumos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.06.16 19:46:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valea Doftanei, VALEA DOFTANEI" (deja existentă pe sait)

liviu49
[14.06.16 20:06:00]
»

@MAnd - Am bucuria primului vot, care sa fie de bun augur. si pentru ca mi-a placut articolul, dar mai ales imi place zona, imi place aerul curat din zona. Stiu ca in scoala generala am fost intr-o excursie cu scoala la inchisoarea Doftana si la mausoleul Iuliei Hasdeu (pe vremea aceea asa se numea, mausoleu). Mare lucru nu imi amintesc, fiind aproape 60 de ani de atunci, dar imi amintesc pomii care erau pe marginea drumurilor si din care culegeam fructe. Acum doi ani convinsesem un prieten cu masina, sa facem un mic concediu in zona. A intervenit ceva neprevazut si am renuntat. Pe moment, insa! De ajuns este relativ simplu si sper ca doua zile sa gasim pentru a ajunge in zona.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MAndAUTOR REVIEW
[15.06.16 15:17:04]
»

@liviu49 - Multumesc foarte mult pt aprecieri! Si eu am foarte multe amintiri din Campina. Aici am petrecut multe vacante, la matusile mele, la sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70. Imi amintesc ca mergeam (cu aprobarea parintilor, evident) la gara, imi cumparam bilet, coboram din tren la Campina, si luam autobuzul pana in centru. Singur si fara niciun stres. Aveam vreo 10 ani. Abia asteptam vacantele si ma bucuram de fiecare vizita aici, la verii mei. Urmau plimbari cu bicicletele, pe jos, stranduri, filme, cules de ciuperci si multe alte traznai. Indragesc mult zona, dar nu pot spune ca o cunosc foarte bine. Mai vreau sa ma plimb si prin alte comune din apropiere. Sa auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, MAnd
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Doftanei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068027019500732 sec
    ecranul dvs: 1 x 1