ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 30.08.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 9 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: adolescent

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Borsec - pasi spre stralucirea de odinioara

TIPĂREȘTE

Cu foarte mulți ani în urmă, în drumul dinspre Moldova spre Transilvania (prin 2004, aveam sejur în Sângeorz-Băi), am vrut să facem o pauză de o noapte să ne odihnim și să vedem Borsecul. Mărturisesc, nici eu, nici ceilalți din familie, nu îl văzuserăm până atunci. Până în anii 90 era arhiplin de turiști, toate vilele clocoteau de viață.

Ce am găsit la prima noastră sosire aici, ne-a dezamăgit total! Auzisem din diverse surse despre decăderea stațiunii, dar nu credeam că va ajunge așa. Pustiu, deși era august, întuneric peste tot, drumuri desfundate, clădiri gata să cadă peste tine. Nici n-am mai căutat ceva de cazare, ar fi fost o adevărată aventură, al cărei final nu-l puteam anticipa.

Astfel că în disperare de cauză, am apelat la soluția pentru avarie: cortul din mașină pe care nu-l mai folosisem, nici nu ne place să dormim în cort, nu ne simțim în siguranță. În schimb, gustul amar l-au estompat izvoarele minerale, din care ne-am înfruptat pe săturate.

În 2014 am mers pe același traseu și ne-am propus să repetăm experiența cu Borsecul. Nu am stat mult, o seară, dar am sesizat primii pași în schimbare. Am găsit destul de repede un loc de cazare (destul de elegant) și am plecat în explorare.

Se lucra, totul era un șantier, parcul se reamenajase, se asfaltau drumurile, iar noi am apreciat pozitiv acest lucru. Izvoarele erau la locul lor și ne-au potolit setea. Ne-a plăcut ce am văzut și am hotărât să revenim, iar acest lucru s-a petrecut anul următor, 2015.

În aprilie, am revenit pentru cinci zile în timpul Sărbătorilor Pascale și a fost minunat: timp grozav, numai bun pentru drumeții, gazde ospitaliere.

În august, alungați de căldura orașului, ne-am reîntors pentru opt zile (timpul nu ne-a permis mai mult). De data aceasta, am bătut cu piciorul tot ce se putea.

Ne-am bucurat de apa minunată, am parcurs în lung și-n lat parcul, am privit fiecare colțișor și am concluzionat că oamenii locului chiar vor să se implice, dar și aici e vorba de bani.

Se pot foarte ușor vizita atracțiile turistice ale zonei, pentru că din Poiana Zânelor, alei pietruite, cu bănci, te conduc la Cetatea Bufnițelor, la Grota Urșilor, la Peștera de Gheață, la carierele de travertin. Este un parc imens, cu iarbă verde, verde, multă răcoare, cu brazi măreți, cu multe izvoare din care poți bea cât vrei. În Poiana Zânelor sunt bazine cu apă minerală eficiente în ameliorarea circulației sanguine, iar după 15-20 de minute, picioarele noastre erau nou-nouțe și apte să ne mai ducă mulți kilometri.

Se poate urca pe Vârful Făget, iar noi n-am ezitat să facem acest lucru în ciuda căldurii excesive (și acolo ziua era foarte cald), iar efortul ne-a fost răsplătit de priveliștea asupra stațiunii și de zmeura din belșug cu care ne-am înfruptat. Drumul este destul de lung și solicitant, dar liniștea locurilor, frumusețea lor compensează tot efortul. Am aflat că sunt mulți urși în zonă și ne-am pus întrebarea: ce-am fi făcut dacă dădeam nas în nas cu unul? Și tot noi ne-am răspuns: dacă ne întâlneam la zmeuriș, situația era rezolvată, fiecare în colțul său, zmeură era pentru toată lumea.

O altă drumeție frumoasă a fost în jurul stațiunii, pe drumul de centură cu popas îndelungat pe o platformă Belvedere, loc de unde se admiră Borsecul, pârtiile de schi și vârfurile munților care înconjoară stațiunea. Este un loc unde uiți de tot și te integrezi frumuseții, încercând să reții tot ce vezi.

Mai este însă ceva care îți induce un sentiment de tristețe privind la vilele retrocedate și devenite ruine, pentru că cei care le au în proprietate nu sunt interesați. Sunt adevărate bijuterii arhitectonice.

Am revenit în Borsec în primăvara acestui an (2016), de Florii, și nu ne-a dezamăgit pentru că l-am găsit la fel de ospitalier, dar cu foarte puțini turiști. Uneori nouă ne place când e mai puțină lume, pentru că ai senzația de stăpân unic al spațiului, fără să fii obligat să dai și altcuiva. O nuanță de egoism, dar asta e!

Am descoperit, în plimbările noastre, un hotel abandonat, o clădire de patrimoniu (Transilvania), așezat într-un loc mirific, cu o arhitectură deosebită. Ne-a părut rău să-l vedem suferind atâta, ar deveni o atracție pentru vizitatori. L-am cercetat, am văzut părculețul din jurul lui și am regretat că nu avem bani să-l refacem și să-i dăm strălucirea pierdută.

Poate într-o viitoare postare voi scrie și despre oamenii locului, despre pensiunile în care am stat. Noi suntem iremediabil îndrăgostiți de acest loc și ne vom întoarce mereu la el.


[fb]
---
Trimis de monik-50 in 12.06.16 14:58:49
Validat / Publicat: 12.06.16 17:30:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORSEC. A mai fost în/la: Putine locuri ne-au scapat

VIZUALIZĂRI: 2438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monik-50); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Panorama de pe Belvedere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[12.06.16 20:24:56]
»

Asta ma deprima la statiunile de altadata, cladiri vechi cu arhitectura frumoasa si ramase de izbeliste. Iar pasii facuti spre gloria de altadata sunt adesea pe loc.

Zoazore
[12.06.16 21:59:17]
»

@monik-50 - SB!

zanaa
[23.07.16 16:59:12]
»

Aici mergeam cu parintii acum20 de ani. Iubesc acest loc minunat si as merge si cu piticii meu. Îmi puteti recomanda ca roggg multt un hotel/pensiune?? Ms mult!!!

monik-50AUTOR REVIEW
[30.07.16 14:35:14]
»

@zanaa - Imi pare rau e cam tarziu, dar eu va scriu si acum. Sunt destule vile cochete, au dotari bune. Noi am stat la Riki, chiar in centru. E frumoasa, are un restaurant bun cu preparate variate. Vara trecuta am stat la Ghiocelul (Hovirag), e drept e la iesire din statiune, dincolo de camping, dar asta a fost farmecul. Noaptea era o incantare sa te plimbi pe acolo. Au datele pe net. Vacanta placuta!

Pusafai
[24.08.18 08:31:25]
»

Am citit cu interes articolul inainte de a veni la Borsec, unde suntem acum. Am preluat de la dvs ideea de a urca pe Varful Faget, a fost o drumetie reusita, am admirat privelistea de sus, am gasit si noi zmeura si am fost ingrijorati din loc in loc, sa nu ne intalnim cu ursul. I-am vazut urmele labelor pe drum. Multumesc.

monik-50AUTOR REVIEW
[01.09.18 14:08:49]
»

@Pusafai: Ma bucur sa citesc, cam tarziu pentru ca unde am fost nu era conexiune prea buna, ca s-a mai aventurat si altcineva sa urce pe varf. Si noi ne-am temut de urs, dar aveam cu noi " metoda mortului" si apelam la ea. Si noi ne-am bucurat de privelisti, de aerul curat. Borsecul e minunat, ce sa mai spun despre ape!

Sa aveti bucurie multa nu numai in vacante!

Pusafai
[01.09.18 16:20:06]
»

@monik-50: Multumesc frumos????

MioritikPHONE
[24.06.21 14:53:55]
»

Borsecul este foarte frumos chiar dacă are și ruine. Sunt multe pensiuni noi, frumoase, înfloritoare.

Merită vizitat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, monik-50, Pusafai, Radu Tudoran, zanaa, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borsec și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.35872602462769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1