ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 12.02.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Iordania pe cont propriu
Episodul 2: Aqaba

TIPĂREȘTE URM de aici

Avionul comapniei Tarom a plecat cu 5 minute intarziere, dar a ajuns exact cand trebuia pe aeroportul Queen Alia, la minunata ora 2,30 in noapte-ce sa faci la aceasta ora? Pai iti iei bagajele, foarte repede, si mergi la control pasaport, cu ideea foarte bine fixata de a NU plati viza. Am ajuns la ghiseu, am solicitat visa Aseza aratand rezervarea de pe booking din Aqaba, numai ca, asa cum en asteptam, domnul de la ghiseu s-a facut ca nu stie, ca nu intelege si ne cerea 40 jod de persoana pt visa /Evident ca aveam timp, asa ca, exact cand solicitam sa vina cineva care vorbeste engleza, apare de la ghiseul alaturat un domn foarte dragut, care a auzit tot ce vorbisem, si care stia de visa Aseza, asa ca ne ia pasapoartele, ii explica ceva colegului nestiutor si pleaca cu pasapoartele noastre la alt ghiseu, de unde se intaorce foarte repede cu ele stampilate, cu o stampila unde trebuia pusa alta stampila in Aqaba (nu a mai fost un formular cum citisem noi ca era inainte)

Cu primul obiectiv indeplinit si o economie de 80 jod ne-am relaxat atat cat se poate pe scaunele din aeroport pana dimineata cand incepeau autobuzele sa circule spre oras, de unde urma sa plecam in Aqaba

AM studiat ce mai era prina eroport, unde sunt bancomatele, de unde putem lua cartela pt telefon, etc

Cum iesi din aeroport, in dreapta gasesti ATM (Arab bank, Jordan bank) de unde poti scoate jordani (e mult mai sigur si mai usor asa, si nu pierzi bani la conversie monede), maxim 250 jod per tranzactie.

Cum iesi afara din aeroport, in stanga se vede standul de taxi cu pret fix, iar in fata, usor dreapta standul pt bus galben, ce merge in orasul Amman, pret 2,95 jod de pers, plecarea la 6 prima, nu la 6,30 cum scris pe net!

Domnul de la bilete foarte dragut, ne-a spus ca pt a lua busul catre Aqaba, cel mai bine e sa coboram la statia 7th circle, dar pt ca nu stia exact sa ne explice unde e statia Jett, a disparut 5 minute in aeroport, de unde s-a intors insotit de un domn care stia si vorbea engleza mai bine si care ne-a spus in detaliu cum sa ajungem la jett station- sa nu cumva sa luam taxi, pt ca e foarte aproape s nu merita sa dam banii pe taxi, cam 400 m.

Cum cobori in statia 7th circle, e prima statie de la aeroport catre Amman si am facut cam 1/2 ora, mergi inainte pana la semafor, treci strada pe la trecere, altfel e complicat, si te intorci pe partea cealalta a drumului, mergi cam 100m si o sa vezi o statie de autobuz, treci de ea si prima strada la dreapta, cobori si pe aprtea stanga o sa vezi cafenele, magazine, si imediat prima la stanga e statia Jett bus, langa Royal jordan, cladirea bancii)

Acolo au incercat sa ne spuna ca nu mai sunt bilete pt bus-ul de la ora 8, dar ca ne pot oferi bilete la vip bus, doar 18 jod de pers, in conditiile in care la cel normal biletul este 7,85 jod de pers! Recunosc ca era un domn cel cu care a vorbit domnul meu, si dupa ce mi-a spus ce si cum, i-am zis sa asteptam si sa mearga din nou la d-ra care era la alt ghiseu, ca sigur o sa reuseasca))

Evident ca dra a fost mai draguta si i-a zis sa astepte putin, supa care l-a strigat si gata biletele, oboseala incepea sasi spuna cuvantul, o noapte pierduta e o noapte pierduta,

In statie exista magazin de unde am cumparat o sticla de apa de 2 l =0,40 jod

Drumul se face pe Highway Road, nu pe King Highway, si dureaza 4 ore intre Amman in nord si Aqaba in sud, atat de mica e tara! Se fac controale de catre politie, dar sunt pt siguranta, asa ca nu ne-au deranjat, dimpotriva!

Au fost trei puncte de control, la primele au cerut doar pasapoartele, s-au uitat la ele si atat ,,la ultimul ne-au dat jos din bus si bagajele au fost trecute prin flitru, pe banda, ca la aeroport. totul s-a terminat cu bine, ne-am vazut de drum mai departe.

Statia jett dinAqaba este langa hotel Movenpick, ir hotelul nsotru era la 1 km de mers, cam 15 minute pe jos, numai ca erau 36 grade si am preferat sa luam un taxi pt 2 jod, un baiat descurcaret si Zain, vorbea bine engleza, stia si de cladirea Aseza, asa ca l-am tocmit pt a doua zi pt a rezolva problema cu stampila si viza gratis!

Adevarul e ca seara in oras am intrebat destul de multa lume despre acest lucru, si politia turistica, d ar nu stiau, un domn in varsta stia, ca se nascuse in Aqaba si s-a oferit sa ne conduca acolo, dar era noapte, unde sa te duci? A fost haioasa intamplarea, ne plimbam prin oras si la un moment dat am vazut o Dacie si faceam poze, el trecea pe acolo si zice zambind 2 jod poza, iar noi, pai invers, ca e masina noastra nationala si uite asa, suneti romani, pai eu (ca orice iordanina) am o ruda care a studiat/ locuieste in Romania, e doctor, am fost acolo, frumo, frumosi oameni, hai ce faceti, ce cautati? Pe harta, in oras, apare o cladire Aseza, dar nu e aceea, iar domnul stia, voia sa ne conduca acolo cu masina noastra (care nu exista) sau cu un taxi, merge el cu noi, dar eu zic- pai e noapte, e deschis acum? Stupoare, liniste 2 secunde, apoi hohote de ras, ca da, corect... Dar atat de draguti sunt oamenii, si nici unul din cei intalniti pana acum nu a vrut sa ne pacaleasca

Zain s-a prezentat a doua zi dimi la 8,30 in fata hotelului si pt 5 jod dus intors, ne-a dus la cladirea Aseza, ne-a asteptat sa rezolvam cu viza si ne-a adus inapoi la hotel, El organiza si excursii in wad rum, petra, etc, dar noi aveam deja totul aranjat, asa ca, i-am multumit si ne-am despartit.

Hotelul la care am locuit 5 nopti a fost o alegere grozava, aproape de faleza, de centru, de cel mai bun local cu mancare, unde era coada tot timmpul si veneau din tot orasul aici, la orice ora din zi si noapte, cu masina, cu taxiul, cu bicicleta, aproape de Hilton de unde se lua busul pt a merge la plajele private, hotel grozav cu oameni grozavi.

Un falafel costa 0,35 jod, iar o shaorma 0,8 jod, carnea se servea numai la cina, la pranz nu, falafel, dar era atat de gustos, chiftelutele din naut erau delicioase, nici ca aveai nevoie de altceva-Vis-a-vis era un magazin cu de toate, apa, suc, inghetata, tot felul de lucruri.

Cumieis din hotel, in stanga e localul, iar daca faci dreapta, si imediat stanga, ajungi pe faleza la Marea Rosie, la plaja publica. Desi iordanienii sunt musulmani, nu sunt atat de restrictivi, femeile nu sunt obligate sa poarte burka (vezi regina Rania, care e una dintre cele mai frumoase si elegante femei din lume), dar nici atat de liberali incat sa permita femeilor sa poarte costume de baie normale, nu sunt-asa ca, te poti plimba pe plaja publica, dar nu poti inota sau nu te poti bronza in costum de baie normal ci doar acoperita (exista costume de baie de cumparat daca vrei)

Am admirat un apus grozav, ne-am balacit picioarele in superba si calda Mare Rosie, niste localnici se agitau sa ne arate si am vazut o anghila!!! ; am admirat familiile care ieseau seara de seara la plaja, la picnic (pe plaja), copii se jucau ca orice copil in mare, parintii beau o cafea, un ceai, seara de seara se relaxau asa!!

Era un sentiment grozav de pace si liniste, vis-a-vis se vedeau luminile mult mai cunoscutului si scumpului Eliat, din cand in cand cate o petrecere pe iaht in largul marii; faleza e vegheata de marea moschee, superba atat noaptea cat si ziua, locurile de joaca aveau acoperis, pt ca ziua e foarte cald si bate soarele, iar copii trebuiesc protejati, nu? (la noi nu prea am vazut asa ceva). Urmand faleza, ajungi la castel, un parc mare, multe terase unde localnicii se relaxeaza seara la o shisha!

Stiam ca hotelul ofera la un pret foarte bun plaja privata si evident ca nu aveam cum sa venim la Marea Rosie, pe care o adoram si sa nu mergem la plaja, asa ca, in fiecare zi dimineata aveam bilet la Berenice beach, 7,5 jod de pers cu transport inxlus din fata hotelului Hilton, aflat la 3 minute de mers pe jos de hotelul nostru (intrarea platita direct la Berenice era 15 jod de pers, deci 50% reducere daca luai de la hotel, buna oferta, nu?)

Aici nu ai voie sa intri cu nimic, nici macar cu apa, pe care ti-o retin si ti-o inapoiaza la plecare / te controleaza mai rau ca la aeroport, iti desfac rucsacul, geanta, buzunarele, asta s-a intamplat in prima zi, ulterior nu a mai fost asa, depinde de paznic))

Mi s-a parut putin exagerat sincer, si am avzut niste doamne rusoaice care au ascuns in fuste apa, sandvichuri, deci daca vrei, poti...

Aici sticla de apa de 1,5 l era 2 jos (in oras 0,35 jod=0,5), o pizza 6 jod, cupa de inghetata 2 jod, cam scump, dar ce ofera Marea rosie, la doi pasi de tine corali si o lume subacvatica de exceptie, merita orice! Plaja era aproape goala, complexul are si 3 piscine si culmea, erau acolo mai multi oameni decat la mare, sezlonguri cu umbrele gratuite, prosoape incluse, dus pe plaja, centru de inchiriere diverse (noi am avut echipament de snorkeling de acasa, stiam ce vom face)

Plaja avea si paza, in caz de probleme si aici am vazut ca a venit intr-o zi un vapor cu excursionisti, care au fost adusi pt snorkeling, iar noi aveam totul de dimineata pana seara- de la 10 pleca busul si se intorcea la 18,30!

Nu va pot descrie in cuvinte cum e Marea Rosie si ce minunatii am vazut in ea- tot felul de pesti clown (unul isi apara anemona atat de aprig, se lupta si ataca picioarul barbatului meu, care il necajea), lion-fish (periculosi, nu tb sa-i atingi, erau cazati langa piciorul podului), pesti papagal, pesti leopard, broaste testoase, cu care am inotat in fiecare zi, aveau locul lor si stiam unde si cand le gasim, o lume minunata pe care nu am putut sa o fotografiem neavand camera waterproof!

In fiecare zi am avut parte de aceste momente magice, iar seara ne relaxam in oras, strabatand fiecare straduta, fiecare magazin, terasa, descoperind fiecare coltisor al orasului, incheind cu plimbarea pe faleza, admirand Eliatul si dormind ca niste copii dupa o zi lunga de joaca!

Am vazut faimosul restaurant Ali Baba, foarte popular in Aqaba, plin de turistid e la Hilton, etc, cu preturi pe masura (8 jod un mixgrill, 5 jod o bere, 5-7 jod o supa, 2,5 jod un mezze, totul fara taxe 17 %!!!

Tot umbland pe stradute, am descoperit un magazin cu cafea (incercam sa aducem ceva specific locului, si ceva care sa nu se depoziteze si sa incarce casa), iar cafea ambalata nu am agsit decat turceasca!! Am simtit miros de cafea si am vazut multi oameni intrand, iesind, am zis aici gasim- de unde, era plin de cafea, dar varsata, asa o cumpara si o beau localnicii! Evident, e cea mai proaspata, si am gasit niste oameni super draguti, care mi-au propus o combinatie specifica si mi-au ambalat cafeau separat, cum am vru eu, la ce gramaj am vrut eu, iar pe deasupra mi-au scris si reteta in engleza, cum sa prepari o cafea tipic iordaniana!!

A fost minunat, mai ales ca i-am intrerupt de la rugaciune, dar zambetul si amabilitatea nu au legatura cu nimic decat cu modul de a face fericit orice client, indiferent de modul in care te simti tu!!

Acesti oameni sunt minunati si mereu vei auzi WELCOME TO JORDAN!! , plus un mare zambet pe fata! Nu ai cum sa nu te simti decat minunat si sa vrei sa revii!

Asa au trecut in zbor 6 zile superbe si cu greu ne-am luat ramas bun de la Marea rosie si Aqaba, incepea o noua aventura in desertul Wadi Rum!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de andreea72 in 04.06.16 14:59:48
Validat / Publicat: 04.06.16 16:44:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 5643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 primul apus pe marea rosie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.06.16 20:39:27]
»

Normal ca imediat ce am citit prima parte am trecut la continuare si pot spune ca a fost la fel de interesanta, cu multe informatii si poze minunate.

Felicitari, votat cu mare placere, merg sa citesc mai departe.

adri-nico
[05.06.16 21:20:14]
»

Nu am inteles faza cu " mergi inainte pana la semafor, treci strada pe la trecere, altfel e complicat, si te intorci pe partea cealalta a drumului". Cum adica te intorci pe partea cealalta a drumului?

andreea72AUTOR REVIEW
[06.06.16 07:16:19]
»

Adică trebuie sa treci strada, dar nu o poți face direct și de la trecerea de pietoni către care mergi înainte, traversezi și faci ușor stânga, deci te intorci

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andox
[07.01.18 23:48:16]
»

@andreea72:

AM studiat ce mai era prin aeroport, unde sunt bancomatele, de unde putem lua cartela pt telefon, etc

Imi spui te rog niste detalii despre cartela pentru telefon, de unde se cumpara, ce are inclus, internet in special, cat costa.

andreea72AUTOR REVIEW
[09.01.18 21:40:45]
»

@Andox: Buna-a trecut ceva vreme, am luat-o din aeroport, sunt cam 2 parca (vezi tripadvisor info), am dat 8 jos pt ca am vrut net, am avut 2g de net si ceva minute, ,,dar caam asta e tot ce imi amintesc, sorry

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox
[10.01.18 20:49:33]
»

@andreea72: Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, andreea72, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aqaba:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067162990570068 sec
    ecranul dvs: 1 x 1