ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2016
DE MAnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.10.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aproape tot DN1

TIPĂREȘTE URM de aici

Ei, iata ca a venit si sfarsitul vacantei. Sfarsitul vacantei are prostul obicei sa vina cand ti-e lumea mai draga. Si cu cat a fost mai placuta vacanta, cu atat mai repede vine si ultima zi. Ne-am facut bagajele de cu seara, si dimineata am facut mai multe drumuri la masina. Genti mai multe. Cand am plecat de acasa, am fost prevazatori si am umplut valizele cu tot felul de haine, costume de baie, de tricouri, scurte de vant, de ploaie, si cam tot ce trebuie ca sa ne fie cat mai comod in vreo 10-12 zile.

Cerul noros, dar fara ploaie. A plouat destul zilele trecute. Intr-o dupa-amiaza, printre picaturi, am fost sa vizitam si orasul Oradea. Cladirile in general sunt refacute, orasul este curat, ingrijit si linistit. Am vizitat cetatea, care este aproape refacuta. Se mai lucreaza la curtea interioara. Cladirile sunt gata, vopsite in culori deschise. Merita vizitata. Apoi am mers pe jos pana la Piata Unirii. Pe o portiune am mers pe malul Crisului Repede. Piata are o suprafata mare, este pietonala, are statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu, si este marginita de palatul primariei, mai multe biserici, pasajul Vulturul Negru. Toate cladirile refacute cu aspect foarte frumos. Trebuie vazuta. In program mai era de vizitat si Muzeul Tarii Crisurilor. Dar, din pacate sunt niste neintelegeri privind aspectul juridic al cladirii in care isi are sediul. Fara comentarii. La intrarea dinspre Felix este un mall-Lotus Center, numai bun pentru consumatori.

Traseul de intoarcere ales este pe DN1. Drumul bun, fara surprise, foarte frumos. Portiunea pana la Cluj nu am parcurs-o, pana cum, decat cu trenul. Drumul trece prin mai multe localitati si incepe sa urce incet. Dupa cateva serpentine ajunge in zona de dealuri inalte, impadurite, Piatra Craiului, la cca 570m. Aici Crisul Repede si calea ferata ocolesc muntii. Ne propiem de Ciucea. Peisaje superbe. Cat vezi cu ochii dealuri impadurite. Vreau sa revin aici.

Mai urcam si coboram niste serpentine si zona devine mai intinsa. Ne apropiem de orasul Huedin. De departe se zaresc cateva acoperisuri stralucitoare, cu multe turnulete, bibilute, tuturoaie. Sunt constructii cu mai multe niveluri, unii le numesc “palate”. Sunt facute sa impresioneze. Impresiile pot fi de mai multe feluri. Ale mele sunt personale. Nu comentez. Asa ca prefer sa admir cat mai mult peisajul fara pata din jurul orasului.

Ne apropiem de Izvorul Crisului. Drumul urca frumos pana aproape de 700m. Aici se despart apele. Pe partea cealalta coboram spre zona Somesului. De sus vedem clar cum niste nori negri se razbuna deasupra orasului Cluj. De data asta ocolim frumosul oras. L-am vizitat alte dati. La Gilau urcam pe autostrada. Este cea mai scurta, dar si cea mai bine executata autostrada de la noi. Abia ce ne-am obisnuit cu mersul comod, ca trebuie sa coboram la Turda. Aici se poate vizita celebra salina. De departe sa zaresc Cheile Turzii.

Drumul este bun, traficul destul de intens nu ma lasa sa profit prea mult de privelistile frumoase. Din loc in loc, se lucreaza pe santierul viitoarei autostrazi. Nu stiu cand am trecut de Aiud si Teius.

Curand am ajuns la Alba Iulia. Nu se poate sa trecem pe aici si sa nu vizitam Cetatea Alba Carolina. Sunt foarte multe de spus, este un loc plin de semnificatii si momente din istoria neamului romanesc. Daca lasati masina in una din parcarile din incinta, puteti sa va plimbati in voie pe numeroasele alei si drumuri amenajate. Fericita imbinarea dintre istorie si prezent, trecut si viitor, vechi si nou. Vreau sa spun ca este refacuta si amenajata in intregime, atat zidurile exterioare si cele interioare, cat si cladirile din incinta. Sunt amenajate muzee, piete pietonale, mici tonete pt suveniruri, scoli, facultati, hotel, terase, etc. La tot pasul intalnesti tineri, veseli, glumeti, care merg/vin la cursuri. Statui metalice scara 1:1, care reprezinta diferite personaje din secolele trecute. Fac numeroase poze. Trebuie vizitate si cele 4-5 Porti de intrare/iesire in cetate. Trebuie vazut si Obeliscul Horea, Closca si Crisan. Cateva ore si tot nu sunt suficiente. Este un loc unde vreau sa revin cat mai curand.

Iar la drum. La Sebes iar intram pe autostrada, de data asta spre Sibiu. Dar, din motive tehnice, curand trebuie sa parasim comodul drum si sa revenim la varianta veche pe DN1. Peisajele din zona Miercurea Sibiului sunt foarte frumoase, dar circulatia intensa nu prea lasa loc si pentru admirat. Iar intram pe autostrada si mergem pana dincolo de Sibiu. Ocolim superbul oras pe care l-am vizitat de mai multe ori.

Aici s-a terminat autostrada si curand, la Talmaciu, facem stanga spre Brasov. Drumul trece de-a lungul Oltului si pe la poalele muntilor Fagaras. Pe creste este zapada cam pana unde se termina padurile de brad, cam pe la 1700m. Frumoasa este si Tara Fagarasului. Nu mai avem timp sa trecem si pe la pastravaria de pe raul Laita, pe unde am trecut de mai multe ori. Cand am fost aici ultima data, cam cu 3 ani in urma, am fost refuzati. Nu vroiam decat cativa pesti.

Prin orasul Fagaras trecem cam greu, drumul plin de gropi. Nu oprim la cetate, am vizitat-o in urma cu 2 ani. La fel si celebra herghelie de lipitani de la Sambata. Drumul foarte bun, numeroase comune. Chiar daca ploua cu galeata, se merge foarte bine, chiar si in coloana. Traversam frumoasele paduri de la Persani si Vladeni.

Ne apropiem de Brasov. Aici vreau sa facem o pauza mai lunga. Drumul de la Brasov la Bucuresti nu mai este o problema. Deja ma gandesc la alte drumuri, cu variante care sa treaca prin cat mai multe locuri frumoase si interesante.


[fb]
---
Trimis de MAnd in 31.05.16 17:56:36
Validat / Publicat: 31.05.16 21:43:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 1324 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MAnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 statuia Mihai Viteazu si cladirea primariei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[01.06.16 09:11:19]
»

@MAnd - Frumos traseu! Cetatea Alba Carolina oferă posibilitatea realizării unor fotografii reușite.

La Aiud se poate vizita Cetatea (situată în centrul orașului), Schitul Aiud (din Râpa Robilor). Mai există în acest orășel cel mai vechi Muzeu de Științe Naturale din România (închis de câțiva ani pentru renovare). Din centrul Teiușului se deschide drumul ce merge spre frumoasa Mănăstire Râmeț și cheile cu același nume.

Articolul tău s-a potrivit bine cu cel postat de mine, referitor la E60, ce conține și porțiunea de șosea DN1 între București și Brașov (vezi impresii).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[01.06.16 10:48:11]
»

@MAnd - Si sigur tot SB-ul de la mine! Multumesc mult!

Amplu si frumos!

MAndAUTOR REVIEW
[01.06.16 14:16:30]
»

@tata123 - Multumesc mult pt aprecieri! Am uitat sa precizez ca primele poze postate sunt din Oradea. Am trecut prin unele zone cam prea repede. Dar acum stiu cam ce trebuie vizitat, si unde trebuie sa mai opresc. De exemplu in Aiud. Si in Apuseni, inclusiv zona Rameti. Dar, mai ales in Alba Iulia! Cetatea trebuie revazuta!

MAndAUTOR REVIEW
[01.06.16 14:27:32]
»

@Zoazore - Multumesc mult pt aprecieri! A fost o excursie frumoasa, nu am avut pretentia sa acopar toate obiectivele. Am pus accentul pe cateva repere si, cu regret, am trecut mai iute pe langa altele. Am lasat loc si pt alte iesiri. De exemplu, in Apuseni vroiam sa intru pt cateva zile, dar in perioada aia se anunta ninsoare la peste 1500m. Asa ca o sa aleg o luna de vara pt o astfel de excursie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MAnd, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058830976486206 sec
    ecranul dvs: 1 x 1