ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2016
DE MAnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.10.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumuri si drumuri... (Bucuresti - Oradea prin Obarsia Lotrului, Sebes, Deva)

TIPĂREȘTE

Avad ca destinatie Baile Felix, deci undeva la 600km de Bucuresti, am zis ca este o buna ocazie de a parcuge niste drumuri noi pentru mine, si de a vedea cat mai multe obiective turistice pe parcurs. Am studiat (putin mai mult) variantele, si am ales pentru DUS urmatorul traseu: Bucuresti, Ramnicu-Valcea, Brezoi, Obarsia Lotrului, Sebes, Deva, Oradea. Pentru INTORS: pe DN1 adica Huedin, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Brasov, Bucuresti. Am socotit aproape toate amanuntele. Numai un lucru nu am putut lua in calcul: starea vremii. Si fiindca se anunta foarte probabila, ne-am pregatit pentru toate variantele.

Sa incepem cu DUS. Am plecat duminica dimineata, astfel ca pe A1 pana la Pitesti am mers cu piciorul doar pe acceleratie. Putine masini. Camioane aproape deloc. Asfaltul bun. De la Pitesti la Ramnicu Valcea, iar fara probleme, drumul bun. Vremea placuta, cerul putin innorat. Am intrat repede pe Valea Oltului unde peisajul devine din ce in ce mai frumos. Am trecut relativ repede prin Calimanesti-Caciulata, si ne-am oprit, evident, la Sfanta Manastire Cozia. Este una din cele mai frumoase complexe monahale. Moment de piosenie.

Mai departe la drum. Trecem repede si de santierul de la Carligul Mic. Bine ca se lucreaza! La Brezoi viram stanga si intram pe Valea Lotrului. Frumoase locuri. Am traversat cateva sate si ne-am oprit la o pensiune. Aici am poposit 2 nopti. Am vrut sa ne plimbam o zi prin zona, sa vedem cat mai multe. Eroare: vremea de a doua zi nu a tinut deloc cu noi, a plouat si a fost chiar frig. Am iesit, printre picaturi, la plimbare dar nu prea ai ce vedea in zona. Cica ar fi o cascada in spatele pensiunii, pe o valcea, dar nu m-au convins pozele gazdei, si nici poteca nu era marcata. Am luat masina si am fost la barajul Bradisor. Aici am vrut sa mergem la celebra pastravarie de pe lac. Dar este in curs de desfiintare. Am inteles ca a deranjat pe cineva. O persoana sensibila. In rest, am stat mai mult prin camera. Nici tuica gazdei nu a mai atenuat amaraciunea.

Ziua urmatoare am avut noroc. A fost o zi superba. Asa este in luna mai. Mai ales la munte. Am plecat dimineata devreme. Drumul lung. Dar peisajul superb. Am trecut de barajele de la Bradisor si Malaia, am trecut si de confluenta cu raul Latorita. O alta vale superba, de la Ciunget in sus. Asfaltul bun pana la Voineasa. Aici am cotit stanga pe valea Manaileasa. Pe aici este drumul. Il cunosc destul de bine, am trecut de mai multe ori, chiar si in alte epoci. Incepe sa urce. Si asfaltul devine din ce in ce mai uzat, pe alocuri peticit. Se lucreaza. Ajungem curand in Curmatura Vidrutei alt. 1571m. Peisaj superb. Vremea tine cu noi. Coboram spre Lacul Vidra. Sus pe creste este zapada. Drumul rau, in curs de amenajare. Este o stare de normalitate. Nu stiu masina in ce stare este.

De la Obarsia Lotrului cotim dreapta pe celebrul drum Transalpina. Jumatatea de drum de la Ranca la Obarsia Lotrului am parcurs-o acum trei ani si e senzationala. Nu am mai continuat atunci tot din cauza vremii. Acum mergem spre Sebes. Jumatatea asta parca e mai lunga. Este o premiera si pentru mine. Asfaltul impecabil. Urcam la 1679m in Pasul Tartarau. Padure de molid. Este si putina zapada pentru o bulgareala. Oprim cateva minute sa se odihneasca motorul si sa respiram si noi aer adevarat. Serpentine la urcare, dar si la coborare. Drumul excelent, tot prin padure de molizi. Trecem de confluenta cu raul Frumoasa si ne apropiem de lacul Oasa. Suntem singuri pe asfalt. Norocul meu, am pus masina pe pilot automat si am putut sa privesc linistit minunatele peisaje. Nu ocoliti acest drum! Nu sunt cuvinte deajuns pentru al descrie. Din loc in loc cateva scurte opriri pentru poze. O sa mai vin aici pentru a studia mai atent zona.

Trecem de barajul Oasa si ajungem curand la alt lac de baraj Tau Bistra. Drumul impecabil, de top. Frumoasa este si valea Sebesului. Trecem si de Sugag, si ajungem la Sebes. Aici urcam pe autostrada. Vremea foarte buna. Ca si autostrada. Dar tot imi pare rau ca s-a terminat Transalpina.

Repede ne apropiem de Deva. Intram pe DN76 (E79). Ne asteapta alte surprise. Multe, neplacute. Pana la Brad drumul este relativ bun, sunt santiere, se lucreaza. Serpentine, peisaj frumos. Dupa orasul Brad ajungem la Complexul Memorial Tebea. Trebuie musai sa opriti! Aici este “Panteonul Motilor”. Pentru 2lei primiti explicatii foarte interesante de la ghid. Defapt este o discutie placuta.

Mai departe drumul este refacut si am putut merge voiniceste pe el. Doar vreo 10km. Vremea foarte buna. Peisajul foarte frumos. Doar suntem in Muntii Apuseni. Insa drumul devine din rau in mai rau. Zonele cu drum foarte bun alterneaza cu cele de drum jalnic, sau cu santiere. Incet, incet incep sa ma gandesc daca am ales drumul potrivit. Este o premiera pentru mine portiunea asta. Sper ca nu am confundat drumurile, GPS-ul spune ca sunt pe drumul cel “bun”. Nu mai am timp de peisaje. Concentrare maxima la ocolirea gropilor, a asfaltului distrus, a camioanelor, a excavatoarelor. De la Varfurile drumul urca in serpentine si arata jalnic. Din cand in cand cate o portiune de drum reabilitata. Prin Vascau, Stei si Beius, nu stiu cand am trecut. Imi venea sa ma intorc la Deva. Drumul era de groaza. Nici nu poate fi numit drum. Stiu o multime de poteci mult mai bine ingrijite, care se pot parcurge mult mai usor. Nici nu mai pot contoriza km. Si GPS-ul a renuntat la job. Abia ultimii 30km cred, inainte de Felix au fost de drum refacut. Aici au inceput soferii din localitatile limitrofe sa recupereze timpii. Care mai de care mai viteaz, depasiri la limita, faruri sugestive. Stiu bine capodopera de drum, nu ca mine.

Am ajuns seara la hotel, foarte obosit. De la Deva la Felix aprox. 180km, i-am parcurs in 5 ore. O medie buna, nu? Nu prea mai tin minte nimic. Poate mai revin pe aici, daca se va construi un drum.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de MAnd in 26.05.16 14:36:41
Validat / Publicat: 26.05.16 16:02:14

VIZUALIZĂRI: 5188 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MAnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Tau Bistra alt lac de pe raul Sebes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.05.16 16:01:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România!, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)

mishu
[27.05.16 08:12:53]
»

Cred ca este foarte binevenit pentru cei care ar avea drum in zona pentru a alege exact ce li se potriveste.

Inceputul a fost promitator cum se spune dar sfarsitul tragic (180 km-5 ore), cam ca la indieni ca asa imi spunea o colega care a fost acolo ca se circula.

In rest peisaje de vis de mai mare dragul sa le privesti, cred ca asta a fost compensatia pentru drum.

Felicitari, votat cu placere, astept continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MAndAUTOR REVIEW
[27.05.16 09:57:45]
»

@mishu - Multumesc mult pt aprecieri! Recomand celor care au mai mult timp si mai multa rabdare, sa viziteze aceste locuri. Eu sper sa revin aici, dar o sa aloc vreo 2, chiar 3 saptamani pt a vizita tot arealul Muntii Apuseni.

Revin cu traseul de intoarcere.

liviu49
[29.05.16 17:00:17]
»

@MAnd - Am citit si votat cu placere un articol, poate prea condensat despre niste locuri deosebit de frumoase, pe care am avut bucuria de a le vedea de mai multe ori. Pe portiunea de Transalpina pe care o descrieti foarte sumar, dupa parerea mea, am incercat sa mergem cu multi ani in urma, cu camionul, insa dupa cativa kilometri dupa Sugag, am fost nevoiti sa ne intoarcem din cauza unor lucrari pe un santier pe valea Sebesului.

Portiunea din Apuseni am avut bucuria de a o vedea in multe aplicatii, in armata. Sigur va veti intreba ce mi-au placut mie atat de mult aplicatiile. Simplu: eram furier la Statul Major, il insoteam pe comandant peste tot si ma bucuram de mai multa libertate si puteam admira frumusetile din jur. Si cum toate aplicatiile au fost in zona Apusenilor e firesc ca acestia sa fi devenit prietenii mei. Imi aduc aminte ca la inceputul lunii martie 1971, pe o statie radio, noaptea tarziu, la un post de radio italian, am ascultat meciul de box dintre Casius Clay (cel care mai tarziu a devenit Muhamad Ali) si Joe Frazier, incheiat cu victoria la puncte dupa 15 reprize a lui Frazier. Locul unde am ascultat meciul era undeva intre Luncoiu si Valisoara, pe soseaua Deva-Brad. In alta aplicatie am fost pe valea Crisului Negru, in zona Criscior, Vascau, Nucet, Baita, spre pasul Vartop. De atunci pe DN 76, de la Deva la Oradea am mai fost de cateva ori in delegatie cu autocamionul si desi mai mereu drumul a fost rau, frumusetile vazute ne-au facut sa uitam de drum si sa admiram peisajul.

Apusenii, chiar daca nu au salbaticia Fagarasului, sau a Parangului, au o frumusete care provoaca mereu liniste si desfatare.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MAndAUTOR REVIEW
[30.05.16 16:31:23]
»

@liviu49 - Multumesc foarte mult pt aprecieri. Nu sunt un foarte bun povestitor si mi-a fost teama sa nu uit ceva, si sa nu ma intind prea mult cu povestioara. La o recitire, dupa aprobare, am gasit si cateva scapari si greseli.

Am incercat sa condensez, sa aduc cat mai multa informatie, si, in acelasi timp, sa nu plictisesc cititorul.

Pt mine au fost premiere cele doua drumuri: Valea Sebesului si DN76. Sunt un mare fan al zonelor montane. Cand eram mai verde, aveam mai mult timp si nu aveam nici griji dar nici bani, si preferam masivele montane mai inalte gen Fagaras, Piatra Craiului, Retezat, Parang, etc., nu mi-am indreptat atentia spre Muntii Apuseni. Acum incep sa recuperez. Nu mai pot sa alerg pe creste, ma adaptez, vreau sa alerg pe sosele. Vreau sa vad cat mai multe atractii turistice.

A fost prima trecere pe aici, si cu siguranta, nu ultima. Stiind cum arata drumurile de aici, voi adapta putin traseul si timpii. Sa auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, MAnd, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045258045196533 sec
    ecranul dvs: 1 x 1