68708 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Casablanca

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.05.2016
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Misterele pornite din culisele Casablancăi


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Totul pornește din tumultul anilor 1942, în plin război, când un oraș precum Casablanca putea oferi fugarilor de regimul lui Hitler o șansă de evadare spre veșnica Americă, leagănul temerarilor și a celor care cred în visele lor până la capăt-o Americă puritană, proaspăt răvășită de fabulosul „Gone by the Wind’’ (Pe aripile vântului), aflată deja în deruta războiului și mișcându-se greoi, ca un uriaș trezit din somn.

Pe acest fond incert, de așteptare încordată, uzinele Hollywood-ului produc pe bandă continuă filme de succes sfidând pericolul unei conflagrații ce avea să schimbe soarta omenirii. Însă nimeni nu-și închipuia că frații Epstein, cărora li se încredințează șcenariul Casablancăi, vor prefigura o alegorie de mai multe filme înr-unul singur, în care narațiunea, romanța, comedia și suspansul se vor împleti într-o forță epică greu de egalat în istoria cinematografiei.

Până a fi reluat scenariul, după un prim abandon, disputele asupra filmului sunt cauzate de apologia vieții de familie, fie ea și mimată, în fața publicului american, dar și de castingul rolurilor principale. Humphrey Bogart, cu fața lui dură, distribuit doar în filmele cu gangsteri, nu corespundea preferințelor americane iar Marlene Dietrich, cu originile ei germane, nu putea să apară în scenariul anti-german al unui film ce trebuia să fie general valabil ”azi, mâine și pentru totdeauna”, cum spuneau criticii vremii. Tocmai atunci, apare cineva în biroul regizorului Curtis, sugerându-i că ochii albaștrii ai florii de cactus suedeze, Ingrid Bergman ar putea să-i însenineze fața întunecată a lui Bogart...

Ricky, conform scenariului final, fost luptător antinazist în Franța, unde trăiește marea sa dragoste alături de Ilsa, este capturat, dus într-un lagăr și declarat mort, dar reușește să evadeze, apoi fuge în Casablanca, unde duce o viață de lup singuratic, lingându-și rănile trecutului, în ipostaza sa de proprietar de local și de traficant de arme. Între timp, fosta sa iubită îi reapare în viață, deja căsătorită cu Lazlo, un partizan ceh, urmărit de gestapo, ambii aflați, cu o scrisoare de trecere, la mâna influenței locale pe care Ricky și-o dobândise. Acesta este primul impact dramatic a cărui amploare scenariștii nu aveau cum s-o anticipeze, din simplu motiv că evenimentele se derulau cu repeziciune. Eroina principală se plângea că nu mai știe pe cine să mai iubească iar politicienii americani făceau presiuni ca filmul să fie finalizat înainte de debarcarea Forțelor Aliate din Africa.

La rândul ei, cafeneaua lui Ricky, chiar dacă se află într-o zonă neutră, este într-o continuă efervescență: La un moment dat, cântecele pro-naziștilor din local sunt acoperite de vocile patrioților francezi cu gloriosul lor Allons enfants de la patrie, ce ridică la cote nebănuite tensiunea conflictului.

Pe acest fundal, Ilsa își face apariția în Rick's Cafe implorându-l pe pianist să-i spună unde se află fostul său iubit. Apoi, îl imploră să-i cânte „As time goes by”, vechiul lor legământ de suflet, o melodie pe care Ricky nu-și mai dorea să o audă vreodată. Pianistul se lasă înduplecat și, doar la câteva minute, îl vede pe Ricky năpustindu-se spre el - moment în care ochii mari și înlăcrimați ai Ilsei, cât albastrul cerului, transformă fața întunecată, brăzdată de riduri și cicatrice a eroului, în cea mai frumoasă grădină cu flori...

În sfârșit, lui Ricky i se prelinge pe față o lacrimă-se spune că ar fi fost prima din viața actorului- în clipa în care ia și hotărârea salvatoare a filmului- cea de renunța la sine de dragul iubitei și a soțului ei ce urmau să-și ia zborul spre o Americă eliberatoare.

Forța epică a filmului scris pentru toate vârstele și ideea renunțării la sine schimă timpii istorici ai Americii, cel puțin în privința relațiilor dintre oameni, urmând apoi a se revărsa spre inimile din toate colțurile planetei, ca un imn etern al dragostei necondiționate. Casablanca (Casa Albă), prin forța sugestivă a titlului, plutește peste metropola marocană, cu o intensitate ce continuă să atragă toate cele trei generații aflate încă în viață, la fel ca o Mecca a îndrăgostiților fără vârstă.

Dragii mei, a venit momentul să intrăm în Templul Dragostei, la Rick's Cafe. Localul se deschide în fiecare zi la 11 și se închide după ora 1 noaptea, după încheierea concertelor de jazz.

Bat la ușă cu emoția celui care se pregătește să intre într-o altă dimensiune. Mă întâmpină un domn îmbrăcat în ținută arabă, mustăcioară subțire, cu pantaloni negri, vestă vișinie, cămașă albă cu cravată neagră, pantaloni închiși la culoare, tunică roșie și un zâmbet larg ce-mi dezvăluie o dantură albă, perfectă. Sunt condus la o masă, timp în care descopăr, pas cu pas, cum decorul mă conduce pe coridorul unei lumi de mult apuse. Îmi aud respirația când mă așez la una dintre mese, care, sunt sigur, are să-mi spună povestea ei...

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 20.05.2016 18:59:40

Validat / Publicat: 20.05.16 23:31:48


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în MAROC.
VIZUALIZĂRI: 3090


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  21799 PMA (din 23 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[20.05.16 20:52:26]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[20.05.16 22:28:28]
» mesaj pers

   @webmasterX -

   Multumesc mult - este in regula.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[20.05.16 23:31:17]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Casablanca, CASABLANCA [DAR EL BEIDA]" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Kyandra
[21.05.16 08:42:18]
» mesaj pers

   Descopera Casablanca filmul sau orasul?? Pentru ca, sincer, review-ul asta se potrivea 90% pe site la Cinemagia, nu pe AFA. Despre destinatia turistica propriu-zisa nu scrie aproape nimic, decat ca Rucky's Cafe din Casablanca e deschisa de la 11 la 1 noaptea si ca in usa te intampina un arab... cam putin dupa parerea mea pentru un review turistic. Moderatorii stiu mai bine...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 750 PMA1 (din 3 voturi)]
- ioana74
[21.05.16 09:50:22]
» mesaj pers

   Superb! M-au trecut fiorii citind aceasta minunata descriere si mi s-a facut un dor nebun sa revad filmul. Asa ca deseara ma voi instala comod in fotoliu si voi revedea aceasta frumoasa poveste de dragoste. Felicitari pentru emotia pe care a-ti reusit sa o transmiteti in aceste randuri. Asteptam cu nerabdare si continuarea!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[21.05.16 10:05:26]
» mesaj pers

   @Kyandra -

   Va multumesc pentru ecou. De obicei, prezint locurile vazute prin simboluri reprezentative sau prin impresii personale, in secvente ce se leaga una de alta, asa cum veti vedea in review-ul următor.

   Daca ne-am limita doar la informații stricte-de altfel necesare intr-un context mai larg- nu vad de ce ar mai aparea ghidurile turistice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- glcitizen
[21.05.16 10:10:06]
» mesaj pers

   @ioana74 -

   Multumesc mult. In viitorul review intenționez sa dau mai multe detalii despre interior dar si o viziune asupra filmului de la fața locului.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[21.05.16 11:06:45]
» mesaj pers

   @glcitizen - te-aş ruga să ţii cont, totuşi, şi de prevederile Regulamentului, mai precis de cele referitoare la "fragmentarea excesivă". Regulamentul "sugerează" maxim 5 "episoade" despre o anumită destenaţie. Dacă reveiws-urile sunt consistente şi utile din pdv turistice, depăşirea acestei limite este câteodată tolerată.

   Din păcate, această "toleraţă" nu e posibil a fi aplicată în cazul unor "episoade" precum cel de mai sus.

   Mai pe scurt: recomand să încerci să eviţi diluarea subiectului - şi a interesului! - prin condensarea/comasarea a minim 2-3 episoade de tipologia celui de mai sus.

   Sunt convins că vei percepe corect, ca fiind "constructive" recoamandările de mai sus (şi că nu le vei intrepreta ca dojană sau, mai ştiu, eu "iritante")

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[21.05.16 11:21:53]
» mesaj pers

   @webmaster Multumesc si ma voi sili sa impac pe toata lumea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[12] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [FEB-2016] Rick's Cafe, o oază de liniște a sufletului. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740337">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740337"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740337">Şterge vot</a></div><span id="v9740337" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740337)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740337Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740337MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [FEB-2016] Rick's Cafe, o oază de liniște a sufletului.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [FEB-2016] La Malimu vine un arab. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740338">Şterge vot</a></div><span id="v9740338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [FEB-2016] La Malimu vine un arab.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [FEB-2016] Intrăm într-o lume apusă. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740339">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740339"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740339">Şterge vot</a></div><span id="v9740339" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740339)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740339Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740339MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [FEB-2016] Intrăm într-o lume apusă.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [FEB-2016] Fiecare masă are poveste ei. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740340">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740340"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740340">Şterge vot</a></div><span id="v9740340" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740340)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740340Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740340MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [FEB-2016] Fiecare masă are poveste ei.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [FEB-2016] Legendara masă a lui Ricky. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740341">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740341"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740341">Şterge vot</a></div><span id="v9740341" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740341)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740341Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740341MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [FEB-2016] Legendara masă a lui Ricky.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [FEB-2016] Un mozaic arab recreeat în filigran. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740342">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740342"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740342">Şterge vot</a></div><span id="v9740342" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740342)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740342Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740342MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [FEB-2016] Un mozaic arab recreeat în filigran.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [FEB-2016] Masa la care s-au întâlnit Ilsa, Lazlo și Ricky. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740343">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740343"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740343">Şterge vot</a></div><span id="v9740343" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740343)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740343Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740343MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [FEB-2016] Masa la care s-au întâlnit Ilsa, Lazlo și Ricky.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [FEB-2016] Un aranjament de epocă pentru oaspeții nostalgici. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740344">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740344"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740344">Şterge vot</a></div><span id="v9740344" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740344)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740344Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740344MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [FEB-2016] Un aranjament de epocă pentru oaspeții nostalgici.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [FEB-2016] Primul afiș al filmului Casablanca. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740345">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740345"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740345">Şterge vot</a></div><span id="v9740345" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740345)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740345Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740345MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [FEB-2016] Primul afiș al filmului Casablanca.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [FEB-2016] Malimu și celebrul pian - două entități străine una de alta! -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740346">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740346"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740346">Şterge vot</a></div><span id="v9740346" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740346)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740346Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740346MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [FEB-2016] Malimu și celebrul pian - două entități străine una de alta!
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [FEB-2016] Malimu, un arab visător. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740347">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740347"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740347">Şterge vot</a></div><span id="v9740347" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740347)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740347Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740347MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [FEB-2016] Malimu, un arab visător.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [FEB-2016] Un prim plan de interior Art Deco. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av740348">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv740348"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=740348">Şterge vot</a></div><span id="v9740348" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(740348)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f740348Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e740348MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [FEB-2016] Un prim plan de interior Art Deco.
foto glcitizen [20.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

[12] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.12087893486 sec