68488 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Tonomat AFA

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.05.2016
DE
Avatar Dragos
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 03.03.08
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2016

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
N/A

   

NOTĂ: ARTICOL OFFTOPIC

Textul de mai jos face parte din categoria discuții libere, off-topic sau "de interes turistic TEMPORAR ori restrâns" - eventualele voturi sunt simbolice (+1/-1 PMA)

Concertul Regal de la Sala Radio, un regal de muzică bună

[Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele]

 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

De două zile mă tooot gândesc cum să scriu acest articol. De ce? simplu: pentru că un simplu eveniment la care am participat vineri seara a fost în fapt mult mai mult decât atât - purtând în sine marca mai multor niveluri de celebrare. A fost în primul rând o celebrare a Casei Regale a României; nu atât prin prezența la concert a Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Maria și a altor câțiva invitați de marcă, ci prin simplul fapt că acum se împlinesc fix 150 de ani de la instaurarea Casei Regale a României în țara noastră. Pentru cei care nu au avut parte de lecția asta în manualul de istorie, reamintesc faptul că la data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credință în fața Parlamentului și a fost proclamat domnitor al României. Tot pe 10 mai, dar în 1877, senatul a votat proclamația de independență a țării față de imperiul otoman, iar pe 10 mai 1881, Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen este încoronat Rege al României.

Regalitate răsturnată apoi cu forța de niște „emanați” și tratată de către aceștia în ultima jumătate de veac astfel încât să nu mai poată fi restaurată. Prea curând sau vreodată - pentru noi, cei din generația mea sau mai mari, oricum prea târziu.

Așa... să revin. Dar tot cu o „diversiune”: aici trebuie să vin și cu câteva detalii din lumea filmului - anume cu menționarea unui regizor român emigrat, Radu Mihăileanu, și cu unul dintre filmele sale cu un mare succes de public și anume „Concertul” (2009).

Subiectul, în câteva cuvinte este relativ simplu: Andrei Filipov, fost dirijor al orchestrei renumitului Teatru Balșoi din Moscova, un rus evreu înlăturat din funcție pe vremea lui Brejnev și ajuns om de serviciu, interceptează un fax trimis de Théâtre du Chatelet din Paris. Se hotărăște să-și reunească prietenii, foști muzicieni, și să se substituie veritabilei orchestre a teatrului Balșoi pentru o reprezentație excepțională la Paris. (ro.wikipedia.org/wiki/Concertul_(film)) Dar ăsta e doar rezumatul rezumatului - în fapt e tot cam ca povestea mea - un tort cu multe straturi, cu dragoste, trădare, lichelism, șmecherie, umor, politică, totul amestecat cu grijă și în proporții bine alese și pus pe muzica lui Ceaikovski. Concertul care cu acordurile sale însoțește acest film ca o coloană vertebrală este cel de Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35; iar după ce am văzut și revăzut acel film de câteva ori, mi-a rămas în suflet...

Și iată că în programul evenimentului de vineri seară, a fost una dintre piese. Mai exact, a doua - între imnul regal al lui Eduard Hübsch (ascultat de întreaga asistență în picioare și salutat la final cu îndelungi aplauze și strigăte de „BRAVO!”) și Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 - “Italiana” de Felix Mendelssohn.

Și merită aici menționat și faptul că solistul Gabriel Croitoru a interpretat acest concert cu vioara Guarnieri, cunoscută și sub numele de "Catedrala", care a aparținut lui George Enescu, un favorit al Reginei Elisabeta a României (al cărei pseudonim literar era Carmen Sylva).

La pupitrul dirijoral a fost dirijorul Orchestrei Naționale Radio, Nicolae Moldoveanu. Cu un simplu bețigaș, a ținut în frâu vreo 70 de muzicieni cântând la viori, viole, contrabas, flaut, oboi, corn, trompetă, percuție (sper că n-am uitat niciunul) în perfectă armonie.

Atât el, cât și orchestra și solistul violonist au fost îndelung aplaudați și rechemați la rampă.

Cu multă generozitate și cu bucurie, violonistul Gabriel Croitoru ne-a oferit și un bis cu câteva pasaje din Concertul lui Ceaikovski.

Mi-e greu să descriu în cuvinte ce am simțit acolo; poate unii veți reuși, ascultând fondul muzical propus.

La final - flori, aplauze, bucurie. Mi-am adunat sufletul de pe jos și am pornit încet, per pedes, să admir Festivalul Internațional al Luminilor. Dar despre asta, în curând.

Nu ocoliți Sala Radio - e o sală de concerte minunată, cu o acustică foarte bună și mai ales cu prețuri mai mult decât accesibile. Aici e mereu ceva de ascultat; dacă iubiți muzica, priviți programul și nu ezitați să luați bilete, chiar și dacă sunteți prin București numai în vizită!

Pe curând,

===

PS evident, aș dori ca fond muzical chiar... П. И. Чайковский - Концерт для скрипки с оркестром ре мажор, соч. 35. :)

---
Impresii încărcate de Dragos in 08.05.2016 19:16:39

Validat / Publicat: 08.05.16 20:00:28


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în zSTRATOSFERA.
VIZUALIZĂRI: 1339


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Dragos); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  2046 PMA (din 46 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[08.05.16 19:47:04]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[08.05.16 22:26:01]
» mesaj pers

   @Dragos -

   Un punct (atat am voie) pentru sufletul tau!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[10.05.16 11:03:06]
» mesaj pers

   Un singur vot, da' mare de tot, de la alt admirator al filmului "Concertul".

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dragos
[10.05.16 11:56:05]
» mesaj pers

   Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri.

   Și mai vin cu o citare din saitul Casei Regale, cu ocazia zilei de 10 mai:

Casa Majestății Sale vă invită astăzi, la ora 17.00, la tradiționala Garden Party și la Concertul Regal de la Castelul Peleș.

   Intrarea este liberă pentru toată lumea. Publicul va avea acces pe peluza din fața castelului. (...)

   Programul zilei

   Accesul pe peluza din fața castelului este permis începând cu ora 16.00.

   Drumul de la intrarea pe domeniu până la castel se va face pe jos pentru toți participanții. Intrarea mașinilor pe domeniu este interzisă.

   Între ora 17.00 și ora 18.00, Orchestra Reprezentativă a Armatei va susține un concert cu muzică de pe toate meridianele lumii.

   La ora 18.00, Familia Regală va ieși pe balconul castelului (vedeți fotografia de dedesubt), pentru a saluta participanții la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.

   La ora 18.30 va începe Concertul de Gală. Muzicienii vor evolua pe o scenă așezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflați pe peluză.

   Concertul va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.

   Repertoriul va cuprinde piese din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.

   Regret enorm că nu pot participa, sper din tot sufletul să mă pot uita măcar pe TVR1 la transmisiunea în direct.

   La mulți ani, România!

   La mulți ani M. S. Regelui Mihai!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[3] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2016] Concret Regal la Sala Radio - un panou cu aparatele de radio la care se pot asculta aceste concerte -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 08.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av736847">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv736847"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=736847">Şterge vot</a></div><span id="v9736847" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(736847)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f736847Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e736847MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2016] Concret Regal la Sala Radio - un panou cu aparatele de radio la care se pot asculta aceste concerte
foto Dragos [08.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2016] Concert Regal la Sala Radio - la final, aplauze -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 08.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av736848">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv736848"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=736848">Şterge vot</a></div><span id="v9736848" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(736848)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f736848Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e736848MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2016] Concert Regal la Sala Radio - la final, aplauze
foto Dragos [08.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2016] Concert Regal la Sala Radio 2016 - ne revedem la anu'!  -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 08.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av736849">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv736849"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=736849">Şterge vot</a></div><span id="v9736849" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(736849)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f736849Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e736849MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2016] Concert Regal la Sala Radio 2016 - ne revedem la anu'!
foto Dragos [08.05.16]
# [50 PMA, +BONUS][3] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.16045498848 sec