68338 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Casablanca

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
03.05.2016
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
1200 - 1400 eur
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.88
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Drumul spre Casablanca - o ciocnire a civilizatiilor la Amsterdam


Cu inima plină de sălbătăcia Kenyei și de felul în care, doar cu o lună în urmă, îi vedem pe cei din Tribul Massai găsindu-și locul între pământ și cer, îmi simt imaginația invadată de noi revelații despre Maroc - o țară africană cu un statut multicultural datorat invadatorilor dar și de fost dominion de-a lungul istoriei, cu o geografie ce-i permite sa privească liber spre America, Franța, Spania și spre tot Orientul Mijlociu. Toate acestea creează turistului o stare de nerăbdare în a desluși aromele atâtor civilizații suprapuse în lada de zestre a istoriei, unde se cuibărește și o epopee cinematografică ce a schimbat lumea celor pentru care dragostea înseamnă, înainte de toate, sacrificiu.

Oare ce-o mai fi rămas din din celebra Rick’s Cafe, unde s-a născut filmul Casablanca, poate cea mai răvășitoare poveste de dragoste din lume, se mai poate vedea vechiul pian, ruleta rusească și masa celebrului erou? Voi putea oare să ating clapele pianului, să încerc să îngân “As time goes by” și să retrăiesc împreună cu noii mei prieteni de pe site măcar o părticică din mirajul poveștii de dragoste care a zguduit lumea interbelică?

Cum mă pot lăsa pierdut în magazinele ce ascund miresmele Saharei, ce esențe se potrivesc leilor, voi înțelege oare franceza nisipoasă a berberilor din deșert și cum se vede de aproape dansul șerpilor la Marakesh?

Amurgul serii de deasupra Amsterdamului îmi aduce priveliștea unui goblen plin de canale, șosele și străzi aliniate militărește, într-un echilibru perfect, din care îmi imaginez o mâna întinsă ce imporă cerul să păstreze o armonie a naturii cu inima omului, fără de care totul s-ar transforma, după criteriul dominoului, într-o cultură asiatică de orez. Zăresc prin semi-întuneric o șosea ce iese de sub ape, completând astfel o peisagistică predestinată creerii unui habitat de supraviețuire unic în lume, cu o uriașă zestre spirituală. Amsterdam-o adevărată operă de artă gândită de un arhitect suprem cu mâini de om.

În rest, pe aeroport, puține noutăți, cu excepția grupurilor mai numeroase de tineri musulmani ce îngână, după un fir tras din telefon, versete și cântece din coran, cu gândul la o posibilă mântuire. Nici măcar despre singurătatea călătorului prins între două fusuri orare nu mai poți vorbi, pentru că limba română face deja parte din corul națiunilor migratoare în perioadele de vacanță.

Haosul organizat al aeroportului nu are prea mari legături cu lumea reală. Țintele sunt clare, orele sunt stricte iar erorile sunt remediate de personal sau de camerele de luat vederi-un mediu din care, după o generație, ar ieși un soi de oameni perfecți, fără nuanțe, iar viața și-ar pierde din farmec dacă nu am avea cui a spune „iarta-mă”.

Și totuși, secvențele instantanee din aeroporturi, pot să producă întâmplări greu controlabile. Am în față o famile de arabi, în care bunica pare să dețină centrul atenției câtorva nepoței ce-și doresc cu orice preț s-o inițieze înainte de a păși pe banda rulantă. Nici prin cap nu le trece că se află în fața unei mari aventuri a vieții...

Explicațiile par aplicate iar bunica - proaspăt ieșită în lumea largă - încuvințeaza entuziastă din cap. Dar, vai! Pasul ezitant al bătrânicii, sub privirile mirate ale celor două mămici acoperite în negru, rămâne pe partea statică a pragului, timp în care mâna dreaptă de pe banda de suport o trage, tîrând-o înainte... Prim planul este luat brusc de către cei trei nepoți care cad la rândul lor, unul peste altul, în încercarea de a o ajuta să se ridice. Atunci, ca o ultimă soluție, cele două balabuste își pun mâinile în cap și strigă cu disperare “Alah Selim”!

Până să vină Alah, toți cei din jur sărim să-i ușurăm calvarul bunicii, care, în cele din urmă, se lasă cu o luxație și câteva zgârieturi. Între timp, cineva reușește să oprească banda și calamburul celor implicați în operațiunea de salvare ia sfârșit. La vreo trei minute apare și personalul medical, spre liniștea tuturor.

Lumea se reânoadă încet dar sigur la normalitatea unui aeroport - o mare uzină de vise, de unde își vor lua zborul câteva mii de oameni, urmându-și cu seninătate vocea destinului.

Însă aeroportul va rămâne, în continuare, teatrul în care ciocnirea civilizațiilor poate lăsa urme adânci!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 03.05.2016 18:17:47

Validat / Publicat: 03.05.16 19:58:48


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în MAROC
VIZUALIZĂRI: 2350


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  30800 PMA (din 34 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[03.05.16 19:58:37]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Casablanca, CASABLANCA [DAR EL BEIDA]" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[03.05.16 20:53:24]
» mesaj pers

   @webmaster26: Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- buterfly
[04.05.16 09:37:39]
» mesaj pers

   Pana la urma Allah era Selim sau Selim era Allah?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[04.05.16 10:31:21]
» mesaj pers

   @buterfly:

   Multumesc pt ecou, draga butterfly. Din zecile de trad, Selim inseamna "cel drept"'lucru conf si de o fata de la receptie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[04.05.16 13:29:58]
» mesaj pers

   Am deschis azi biblioteca zburătoare chiar pe Amsterdamul meu iubit, am ridicat hubloul din fotoliul avionului și l-am văzut pe colegul meu, într-o escală în drum spre Casablanca.

   Ce e o călătorie? ... un drum necunoscut, o întâlnire pe o banda rulantă într-un aeroport, unde te izbești de o lume pestriță de călători, în toate limbile Babilonului. La finalul ei, așteptăm să înceapă alta, rămânem cu amintirile și cu senzațiile trăite. Voi fi pe fază când vei deschide valiza marocană, simt că e supraîncărcată, din ea răzbate pe biroul meu parfum de cafea aromată... o carte poștală cu cafeneaua lui Rick, ce poartă pe verso semnătura lui @glcitizen, e martora trecerii lui pe acolo...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- glcitizen
[04.05.16 13:56:42]
» mesaj pers

   @mireille -

   Multumesc pentru ecoul frumos, Mireille și sper sincer sa-ți fi pregatit drumul printre miresmele si farmecele Casablancăi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[07.05.16 12:05:16]
» mesaj pers

   Si asta este doar inceputul, astept cu nerabdare sa citesc continuarea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[07.05.16 12:10:09]
» mesaj pers

   @mireille - Un ecou cat un articol si care ne atrage atentia ca va urma ceva minunat.

   De altfel aceste 2 "marci" @mireille si @glcitizen sunt marci care deja nu mai au nevoie decat sa le vezi numele si stii ca vei avea ceva deosebit de citit.

   De la fiecare ai de citit si de invatat lucruri deosebite astfel incat, felicitari.

   Acum ma indrept cu nerabdare sa citesc continuarea articolului.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- glcitizen
[07.05.16 12:14:44]
» mesaj pers

   @mishu -

   Multumesc, Mishulică și sper să mă pot menține la nivelul așteptărilor tale.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [FEB-2016] Taramul de acostare al multor imperii. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735104">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735104"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735104">Şterge vot</a></div><span id="v9735104" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735104)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735104Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735104MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [FEB-2016] Taramul de acostare al multor imperii.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [FEB-2016] O privire de sus. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735105">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735105"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735105">Şterge vot</a></div><span id="v9735105" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735105)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735105Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735105MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [FEB-2016] O privire de sus.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [FEB-2016] Casablanca, un oras proiectat din avion. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735107">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735107"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735107">Şterge vot</a></div><span id="v9735107" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735107)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735107Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735107MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [FEB-2016] Casablanca, un oras proiectat din avion.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [FEB-2016] Industria petrochimica, sarea si piperul economiei. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735108">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735108"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735108">Şterge vot</a></div><span id="v9735108" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735108)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735108Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735108MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [FEB-2016] Industria petrochimica, sarea si piperul economiei.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [FEB-2016] Un art deco portughez. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735109">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735109"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735109">Şterge vot</a></div><span id="v9735109" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735109)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735109Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735109MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [FEB-2016] Un art deco portughez.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [FEB-2016] Peisaj de seara in Casablanca. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735110">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735110"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735110">Şterge vot</a></div><span id="v9735110" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735110)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735110Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735110MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [FEB-2016] Peisaj de seara in Casablanca.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [FEB-2016] Doua frumuseti locale, aproape de o moschee. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735111">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735111"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735111">Şterge vot</a></div><span id="v9735111" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735111)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735111Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735111MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [FEB-2016] Doua frumuseti locale, aproape de o moschee.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [FEB-2016] - Sunteti din Romania? Aveti o adresa de e-mail? -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735112">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735112"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735112">Şterge vot</a></div><span id="v9735112" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735112)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735112Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735112MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [FEB-2016] - Sunteti din Romania? Aveti o adresa de e-mail?
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [FEB-2016] - Mai bine ai citi ziarul decat sa joci la loto! -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735113">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735113"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735113">Şterge vot</a></div><span id="v9735113" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735113)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735113Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735113MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [FEB-2016] - Mai bine ai citi ziarul decat sa joci la loto!
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [FEB-2016] Trecand prin portile vietii. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735114">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735114"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735114">Şterge vot</a></div><span id="v9735114" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735114)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735114Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735114MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [FEB-2016] Trecand prin portile vietii.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [FEB-2016] Frumusetea sobra a portului local. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735115">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735115"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735115">Şterge vot</a></div><span id="v9735115" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735115)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735115Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735115MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [FEB-2016] Frumusetea sobra a portului local.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [FEB-2016] Trei generatii trecand strada sub escorta. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735116">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735116"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735116">Şterge vot</a></div><span id="v9735116" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735116)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735116Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735116MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [FEB-2016] Trei generatii trecand strada sub escorta.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [FEB-2016] In dialog cu arta locala. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 03.05.16] - <span class="allrVotedi" id="av735117">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv735117"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=735117">Şterge vot</a></div><span id="v9735117" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(735117)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f735117Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e735117MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [FEB-2016] In dialog cu arta locala.
foto glcitizen [03.05.16]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0931570529938 sec