ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vila "Luminis" - Casa memoriala George Enescu - Sinaia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cum am spus in articolul anterior, cum treceti de Gara Sinaia, dupa o curba larga spre stanga vedeti indicatorul care va indruma spre Casa memoriala George Enescu cunoscuta sub numele de Vila “Luminis” aflata in cartierul Cumpatu pe strada Yehudi Menuhin nr. 2

Drumul nu este unul foarte bun, sa spunem ca este suportabil si dupa ce treci podul pe masura ce te apropii de vila peisajul devine tot mai interesant. Nu exista o parcare propriu zisa, in ultima etapa inainte de a face stanga sa coborati la vila, putin mai sus este o oarecare parcare. Noi nestiind acest lucru am facut stanga spre vila si am proptit masina langa un stalp de electricitate. Era zi lucratoare deci nu erau turisti. De altfel nu se poate spune ca locul abunda de turisti, sper din tot sufletul ca in weekend sa fie turisti pentru ca este un loc minunat.

Vila este asezata intr-un loc destul de retras dar totusi cu o vedere frumoasa asupra raului Prahova si Muntilor Bucegi. Este o casa in care Enescu a locuit, compus si unde a oferit si altora din cunostintele sale. Asa cum va spuneam am urmarit un material documentar despre Sinaia si cateva dintre obiectivele sale si despre vila Luminis am urmarit un material. Tot acolo am vazut un scurt interviu luat lui Yehudi Menuhin si in care exista o inregistrare audio cu Enescu in care acesta povesteste cum a ajuns sa-l mediteze pe Menuhin ca mai apoi sa devina si prieteni.

Vila este zugravita in exterior in alb si prin arhitectura ei simpla dar eleganta impresioneaza si o zaresti inca de la poarta de unde drumul pana la ea esta parca strajuit de brazii asezati pe ambele parti ale aleii. Planurile vilei i-au apartinut lui Enescu si totul s-a facut sub indrumarea arhitectului Radu Dudescu (pe care il cunoastem de la Muzeul BNR).

Vila a fost construita intre anii 1923-1926 si Enescu a locuit aici pana in 1946 cand a parasit Romania definitiv si a donat vila statului roman (in 1947) pentru a fi folosita ca loc de odihna si creatie pentru artisti.

Vila “Luminis” a intrat intr-un proiect de renovare in 1990, proiect sustinut de Ministerul Culturii si de Centrul European de Cultura Sinaia, proiect finalizat in 1995, cand la data de 5 septembrie 1995 cu ocazia Festivalului “George Enescu” la dorinta lui Yehudi Menuhin vila devine casa memoriala, intrand in patrimonial national cultural.

Inainte de a patrunde in vila admiram in partea stanga bustul lui Enescu realizat de Ion Irimescu care a fost impresionat de personalitatea puternica a lui Enescu.

Despre Enescu nu am sa va ofer date deoarece gasiti tot ce aveti nevoie pe net, voi da doar cateva informatii pe scurt.

George Enescu, compozitor, dirijor, violonist, pianist si profesor s-a nascut in data de 19 august 1881 si a murit la data de 4 mai 1955, a inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani iar la 5 ani sustine primul concert.

Pentru Enescu muzica a insemnat viata lui si totul s-a invartit in jurul muzicii dupa cum spunea chiar el:

„Sa cant la vioara e meseria mea, in timp ce sa compun imi e vocatia”

Din 1898 incepe si o stransa legatura cu Casa Regala in urma succesului inregistrat cu Poema Romana, astfel ca el s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta (pseudonim artistic Carmen Sylva) care intuind talentul lui Enescu i-a oferit mai multi ani o camera intr-un colt al Palatului Peles pentru ca acesta sa poate studia iar Enescu la randul lui sustinea deseori recitaluri la Palat.

Cea mai indragita opera a lui Enescu la care a lucrat mai mult de 10 ani (vreo 16 ani) a fost opera Oedip, pe care a terminat-o in 1931 fiindu-i dedicata Mariei (Maruca) Rosetti-Cantacuzino, care ii va deveni sotie in 1937.

Iubirea purtata Marucai a fost tinuta in umbra multi ani pana cand s-au casatorit si despre acest lucru Enescu spunea “A iubi este grav si, mai ales, este definitiv”

Maruca a fost una dintre domnisoarele de onoare ale Reginei Maria si totodata nora Nababului.

La intrare dupa achitarea taxei de vizitare (6 lei) am fost rugati sa ne punem supraincaltari pentru protectie si cu audio-ghid-ul in maini (alte limbi disponibile, engleza, germana si nu sunt sigura daca si franceza) am pornit in explorarea vilei. Nu este permisa fotografierea insa am reusit sa fur cateva imagini asa ca imi veti scuza calitatea pozelor.

Inca inainte de a intra in anticamera poti admira tabloul lui Enescu asezat in partea stanga si care pare a veghea fiecare persoana ce vrea sa-i cunoasca viata.

Anticamera iti creaza o senzatie aparte in ea predominand culoarea rosie, pornind de la covor si pana la tapiseria de pe scaune si canapea unde de asemenea este prezenta si o masuta dreptunghiulara cu intarsii. Din anticamera se poate iesi pe terasa de unde imaginea Muntilor Bucegi si a raului Prahova ti se infatiseaza oferind relaxarea binemeritata.

La etaj vom gasi astfel niste camera mari si confortabile, amenajate cu gust si imaginative imbinand cat se poate de armonios mai multe stiluri, romanesc, oriental si Biedermayer. Sunt expuse de asemenea obiecte valoroase din cristal, portelan, metal sau ceramica.

In salon pozeaza impresionant (oarecum in centru) pianul lui Enescu (Ybach -facut la Lausanne) la care acesta isi compunea lucrarile sau sustinea mici concerte oferite familiei si prietenilor. De aici pe o scara ingusta spiralata se ajunge in turn si mansarda.

Tot din acest salon se ajunge in camera Marucai, careia Enescu a vrut sa-i confere tot confortul dorit. Aici putem admira si portretele celor doi si care par in continuare ca supravegheaza acel spatiu. Din aceasta camera Maruca avea acces direct in baie unde si aici se observa atentia acordata de Enescu confortului sotiei (si unde culoarea predominanta este culoarea roz).

Mai departe din camera sotiei printr-un hol ingust ajungem si la camera lui Enescu care reprezinta un contrast puternic cu camera sotiei (chiar daca si aceasta in copmaratie cu ce fusese obisnuita este o camera de dimensiuni reduse) fiind o camera modesta si, mobilata in stil autentic romanesc (aici gasim doar un pat modest, un cufar si un dulap iar pe perete o carpeta. Pot spune ca am fost frapata de aceasta camera insa totodata am realizat modestia lui Enescu.

Etajul mansardat reprezinta locul de lucru pentru profesor si elevii lui. Aici a locuit si celebrul dirijor Yehudi Menuhin (1916-1999) in perioada in care i-a fost elev lui Enescu (2 luni in anul 1927 pe cand avea 11 ani). Acel moment a insemnat si inceputul unei prietenii puternice intre Enescu si Menuhin. Asa cum v-am spus am vazut pe TVR2 un reportaj despre Sinaia iar cu ocazia prezentarii acestei vile au fost puse imagini ale unei inregistrari cu un interviu luat lui Menuhin si in care acesta povestea cat de mult a insistat sa-l ia Enescu pentru lectii. Tot aici sunt expuse materiale documentare legate de viata si activitatea lui Enescu precum si pianina acestuia.

Enescu ramane una dintre personalitatile de seama ale secolului XX recunoscut ca si ambasador al muzicii atat in tara cat si peste hotare promovand valorile culturale romanesti si contribuind la recunoasterea internationala a compozitorilor, dirijorilor si interpretilor din Romania.

Si inchei rugandu-l pe webmaster sa atasese acest videoclip care pe muzica lui Enescu va prezinta frumusetile patriei.

Si nu pot sa nu mai adaug un citat al lui George Calinescu “Romania nu este o tara, ci o civilizatie”

https://www.youtube.com/watch?v=RZMZziF4Rgs

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 27.04.16 10:07:16
Validat / Publicat: 27.04.16 10:49:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 3465 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 La capatul acestei alei strajuita de o parte si de alta de brazi inalti (unii chiar plantati de Enescu) se afla vila "Luminis"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster33 [03.05.16 09:59:06] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Casa memorială George Enescu, SINAIA" (deja existentă pe sait)

Michi [28.07.16 23:21:15] »

Mi-a plăcut mult reviewul atât de documentat aşa că am pus o pietricică spre szuperbonus chiar dacă au trecut trei luni de când l-ai scris.

mishu [29.07.16 08:30:16] »

@Michi - Multumesc frumos pentru aprecieri, acum ca mi-ai amintit de el l-am mai citit si eu inca o data si mi-am adus aminte cu placere de acele locuri, si poate prin faptul ca era o luna mai mohorata si locul cam pustiu, ii dadea un farmec aparte.

Tin sa mentionez inca o data prezenta audioghidurilor atat de cuprinzatoare in informatii, precum si a personalului de supraveghere care aveau si rol de ghid prin lamuriri oferite la intrebari.

Iar pretul mai mult decat modic ar trebui sa atraga lumea, singura problema ca ai ceva de mers daca nu ai o masina la dispozitie.

Insa merita cu adevarat sa petreci ceva vreme in linistea unei case cu adevarat deosebite astfel incat ii indem inca o data pe toti sa mearga acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială George Enescu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076168060302734 sec
    ecranul dvs: 1 x 1