ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.04.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAR-2016
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    ESSAOUIRA - regina cu ochii albastri a oceanului si stapana caprelor arganiste

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dimineata pe racoare “piata mortii” se trezeste la viata. Maturatorii harsaie cu maturile peste tot, motocicletele gonesc, vanzatorii de sucuri deschid tarabele, imamii canta cu foc la rugaciuni iar noi alergam la micul restaurant din apropiere unde se face omleta buna. Trebuie sa ne grabim pentru ca azi plecam iarasi in excursie.

    Mergem la Essaouira, un orasel situat pe malul Atlanticului unde vom face cunostinta cu “prietenul” de necontestat al vacantei noastre: uleiul de argan! Acest “prieten” memorabil urma sa ne alinte prieteneste cu teapa numarul 3 a excursiei, stati asa sa vedeti.

    Essaouira s-a numit in trecut Mogador, iar numele ei se poate traduce ca “zidul protector”. Zona este locuita inca din preistorie. In 1506 regele Portugaliei a ordonat sa fie construita o fortareata aici iar constructiile din orasul interior au si azi puternice influente portugheze. In zilele noastre Essaouira este pe lista UNESCO World Heritage.

    Sarim noi veseli in microbuz si dam drumul la muzica si la veselie. Pe fereastra se perinda peisaje cu campii pustii si cate o casuta pe ici pe colo. Deodata soferul nostru incepe sa ne povesteasca despre uleiul de argan si proprietatile sale miraculoase. Se zvoneste pe la colturi ca intins temeinic pe fata sau pe alte tegumente, sterge ca prin farmec orice urma de batranete si intristare, te duce intr-un loc cu verdeata vesnica, iti da ceasul biologic inapoi, te face verde si vanjos si vindeca miraculos toate bolesnitele mai ceva ca Mama Omida! Prin cap imi umbla numai povesti despre izvorul nemuririi sau ala al tamaduirii, sau ambele dimpreuna cu Sfanta Vineri calare pe matura aferenta.

    Colac peste pupaza suntem informati ca acest ulei miraculos nu se poate gasi chiar peste tot. El convietuieste armonios si curge unduios, numai din mainile cocoanelor imbrobodite si unite in asociatii feminine, cocoane care dau cu piatra in nuca, piatra crapa nuca, crapar-ar capra vecinului care falsifica uleiul minune! Sictir, sictir, uleiul nu se poate cumpara de pe ulita, unde este falsificat grosolan, ci numai de la sfintele asociatii feminine unde precis vom fi transportati si debarcati.

    Pentru exemplificare si intelegere deplina a faptului ca avem nevoie de ulei de argan pentru a avea parte de tinerete fara batranete si merele ei de aur, ne oprim la marginea soselei intr-un camp plin cu pomi de argan. Nu stiu cum se face dar numai unul era norocos! Ala de la marginea soselei era inflorit! O turma de capre sedea cocotata pe crengile domniei sale si nici ca se dadeau duse, nici la vant, nici la turisti, nici la camera de filmat din varful batului meu, pe care chiar o miroseau curioase si total nemiscate. Evident, caprele nu erau singure acolo la marginea drumului si in vazul turistilor. Ele erau insotite si amarnic pazite de vreo 3 vrednici caprari cu mainile intinse intr-un gest automat de: “baga bai banu’ daca vrei poze!”. Mainile s-au intins pe la fiecare din noi in asa fel incat sa nu scape nici unul ne-buzunarit. Apoi draga domnule, caprele astea meritau toti banii! Asa de destepte erau incat stateau fix in pomul ala de langa drum, toate intr-unul singur (ca sa dea bine pe film), se miscau natural odata cu miscarile crengilor, nu sareau deloc din copac, nechezau duios, zambeau la camere si pareau vesele. Trebuie ca proprietatile miraculoase ale arganului faceau toata treaba capreasca. Cu ochii cat cepele ne avantam la facut poze din toate pozitiile, atent supravegheati de mesterii caprari.

    Da! Acum suntem convinsi! Mergem direct la cooperativa feminina ca sa dam iama in argan! Soferul isi freaca mainile bucuros si ne transporta gales spre sfanta cooperativa. Undeva pe marginea prafuita a drumului se ridica un magazin oaches. Intram noi in el si dam ochii roata. Inauntru zarva mare, ca doar a intrat un grup numeros de “portofele cu picioare”. Femei imbrobodite se aliniaza in fata obiectului muncii si incep a face demonstratii de maiestrie in “arganisit”. Procesul tehnologic consta in urmatoarele:

    - prima cocoana are un bolovan mare in fata, iar cu o piatra mai mica altoieste voiniceste nucile de argan pentru a le extrage miezul. Precum capra calca piatra si piatra crapa in patru asa crapa si femeia aia nucile de argan cu piatra in patru! (sic, pronunta daca poti!)

    - a doua cocoana pune miezul de nuca intr-o moara mica de piatra si invarte amarnic cei doi bolovani din dotarea “morii” pentru a faramita miezul de argan. Pe un tuturoi curge alene uleiul intr-un vas.

    - pana am ajuns noi la cocoana nr doi, septelul imbrobodit purcede la a canta un cantec traditional presarat de numeroase liu-liu-liu-liu-ri facute cu o dexteritate magnifica a limbii, mult apreciata de baietii grupului.

    - cocoana nr 3 aduna resturile ramase de la stoarcere, le mai strange putin in pumni si le transforma in mici turtite, dupa care le azvarle intr-un cos si ne informeaza ca ele vor deveni hrana pentru animale.

    - Gata!

    Acum ca v-am facut experti in “arganisit” trebuie sa stiti si ca exista 2 tipuri de uleiuri de argan: cel facut din nuci prajite se foloseste la mancare, iar cel crud se foloseste la cosmetice.

    Alaturi de cocoanele cele muncitoare se intinde o masa maaaaare ca o zi de post iar pe ea troneaza diverse chestii de gustat si anume: miere din argan, ulei pe care l-am putut degusta cu ajutorul unei mici painici si ceva mai interesant, un soi de crema maronie din argan amestecat cu miere, asemenatoare cu o crema de ciocolata. Gata, gata cu gustarile gratuite, haideti cu totii in magazin. Ah, era sa uit, daca sunteti cuminti si cumparati de 400 de banuti marocanesti (40 euroi), aveti 10% reducere!

    Uraaaaa, pune mana pe cosulete si da-i inainte ca la razboi. Mai baga o crema hidratanta (sictir, 20 euroi bucata!!), mai baga si una anti-rid (20 euroi bucata!) mai ia una si pentru mama, mai ia una si pentru prietena, baga si o sticluta de ulei ca deh…, baga si pentru ala micu un borcanel cu crema dulce, mai baga si aia, mai baga si un sapun mai baga si un sampon si uite asa se face o coada maaaaare la casa. De unde nimeni nu era interesat de argan si de proprietatile lui, ne-am transformat cu totii in consumatori avizi, mandri posesori de cosulete pline. Soferul ne privea fericit la un pas de extaz religios, gata sa isi ia zborul catre sferele inalte ale raiului prescris de Coran. In ochi ii sclipesc dolarii ca la desene animate. Usurati bine de bani (pana si cel mai cumpatat membru al grupului si-a cumparat ceva de acolo!) ne-am aliniat spre plecare. Totusi, curiozitatea nu ne da pace si fugim inapoi ca sa gustam o samanta din aia prajita. Suntem vreo 5-6 curiosi iar in sala nu mai este nimeni. Vedem noi cosurile pline de seminte si apucam sa gustam cate una. Immmm ce bune sunt! Imediat apare o cocoana si se schimonoseste la noi:

    - Oh nooo, sunt foarte… amare!

    O credem nebuna! Semintele sunt minunate, mai luam inca una cu ocazia asta.

    Nu apucam noi sa iesim bine pe usa ca ne apuca amareala suprema! Ca o bomba cu ceas, semintele isi faceau efectul la putin timp dupa ce le-am mancat. Cu limbile scoase in vant si cu grimase fenomenale pe figura dam atacul la sticlele cu apa. Gatul ne arde si ne ustura, limba e amara iar gura ne e facuta punga ca in urma consumului excesiv de gutui. Tulaaai doamne ce blestem cu magazinul asta de argan! Speram totusi ca de acum incolo vom trai vesnic, beneficiari fiind de cura interna si externa cu sfantul argan! Amin!

    Tragand vartos din sticlele de apa purcedem in continuare spre ESSAOUIRA, injurand bietele capre care calca piatra in loc sa le dea cu ea in cap vajnicelor cooperativiste.

    Ajungem cu bine la destinatia noastra si suntem debarcati in port. Avem la dispozitie vreo 5 ore bune de ratacit bezmetic prin orasel. Trecem pe langa dughenele care vand peste gatit, mirosim bine ca sa stim pe unde sa ne intoarcem la masa de pranz si intram in medina. Medina, ca orice bazar, are de toate de vanzare: haine, esarfe, halci de carne, mirodenii si ulei de argan…. Pardon! Ce?! Ulei de argan! Iarasi curiozitatea bat-o vina, ma impinge sa aflu pretul. Vad afisate pe usa magazinului vreo 4 certificate de autenticitate si mai vad chiar si preturile afisate pe produse. Caprele alea mai bine dadeau dupa mine cu piatra aia pe care o tot calca. Pe o sticluta de ulei pe care platiseram 15 euroi, aici INCEPEAU negocierea de la 6 euroi!!! Exact aceeasi sticluta! Crapar-ar capu’ caprei! Mai bine plec ca sa nu ajung ca in reclama aia cu halatu’ cat e halatu’!

    Un stol de musulmani in halate se aliniaza in fata unei moschei si incep rugaciunea. Ascundem camerele de filmat ca sa nu ne ia vreunul la omor pe acolo si purcedem inainte pe stradutele colorate. Cineva are idea de a merge la piata de peste ca sa ne alegem noi pestele pe care sa il mancam la pranz. Piata de peste nu mai exista, s-a mutat langa gara, prea departe pentru noi si din greseala nimerim la piata de pui unde vedem macel si omor in direct si ne bulucim sa iesim cat mai repede din ea. Ne avantam spre dughenele de pe faleza, dughene vazute la sosire. Ajungem in vecinatatea lor si deja o turma de barbari ne ataca si incearca sa ne atraga fiecare la dugheana lui. Suntem ultra-satui de negociat si tras de preturi si totusi nu ne putem lasa prostiti si nici nu putem muri de foame, asa ca ne apucam sa tragem de preturi si alegem o dugheana care s-a invoit sa ne dea ce vrem noi la pretul nostru (cel putin asa am ramas noi cu impresia). Pestele si orataniile de mare sunt comestibile, nimic deosebit, sunt prajite in fata noastra si le mancam ca doar nu avem alte variante. In final terminam cu masa si continuam cu plimbarea prin oras.

    Medina este foarte pitoreasca. La fel ca in orice medina trebuie se iesi din zona centrala pentru a vedea adevarata ei frumusete. Ratacind printre stradute ajungem pe langa zidurile fortificatiei si am vrea sa iesim la ocean. Fortificatia inconjoara total medina si nu exista alta cale de iesire decat pe poarta principala pe unde am intrat. Asta a fost un mare noroc pentru noi deoarece blocajul oferit de ziduri ne-a obligat sa luam contact cu zona frumoasa a oraselului. Baruri cochete, magazine curate, ceramica colorata frumos, artisti talentati si chiar o pisica ce tocmai prinsese un soricel si ne prezenta cu mult talent tehnica ei. Atata ne-a tot prezentat tehnica si atatea poze i-am facut incat a pierdut soricelul din gura. Continuam plimbarea catre port si ajungem langa alta fortificatie pe malul marii unde platim echivalentul a 1 euro, bilet de intrare. Numele fortificatiei este

    SKALA DU PORT

    Este un turn de aparare si un zid gros pe care ne putem plimba in bataia vantului pe sub stolurile de pescarusi care abia fac fata rafalelor puternice venite dinspre ocean. Valuri mari ne stropesc si aerul sarat ne umple plamanii. Este un loc foarte placut unde poti admira nemarginirea albastra a oceanului. Tunuri vechi stau marturie bataliilor trecute, iar de sus vedem portul plin de barci albastre si pitoresti.

    Timpul se scurge nemilos si o luam inspre locul de intalnire cu microbuzul, loc aflat in vecinatatea unei plaje largi si frumoase, cu nisip auriu fin. Aici mai avem timp de o zbenguiala in grup, facem filme si poze si speriem vartos un nene care dorea sa ne vanda “space cake”. Incearca sa se apropie de noi dar noi tipam ca ne strica desenele facute pe nisip. O ia la goanna si ne simtim razbunati pentru toate injuraturile din Marakesh. Ei si uite asa se incheie si ziua de azi. Urmeaza drumul inapoi spre Marakesh si intalnirea cu Crai Nou, luna care se ascunsese de noi in desert. Noapte buna, sau ma rog… hai la distractie evident, dupa ce ne ungem cu ulei de argan! Sa ne fie de bine!

    SFAT PARINTESC: NU CUMPARATI PRODUSE DE ARGAN DE LA COOPERATIVA, le gasiti de 3-4 ori mai ieftine in Essaouira.

    Maine mergem sa tragem maimutele de coada si sa taiem frunze la pesti. Nu spun unde!

    Si pentru ca deja sunteti obisnuiti cu filmuletele excursiilor mele, iata, atasez filmuletul aferent

    Rog webmasterul sa ataseze urmatorul clip youtube

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 25.04.16 07:25:30
    Validat / Publicat: 25.04.16 09:13:49
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

    VIZUALIZĂRI: 5166 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Caprele arganiste
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 53 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [25.04.16 09:13:28] »

    Mutat în rubrica "Descoperă Essaouira, ESSAOUIRA" (nou-creată pe sait)

    buterfly* [25.04.16 09:25:22] »

    @webmasterX - Multumesc webmaster

    Carmen Ion [25.04.16 10:00:23] »

    @buterfly - Fluturaş, am râs cu lacrimi, mersi că mi-ai înveselit ziua.

    Şi m-ai făcut să-mi amintesc de păţaniile noastre de acum 25 de ani din Egipt. La întoarcerea de la piramidele de lângă Cairo, ghidul ne-a dus la o cooperativă de ţesut covoare din mătase şi păr de cămilă unde lucrau nişte puştoaice de 8-10 ani cu degete subţiri şi agile. Când ne-a povestit cât de amărâte erau şi ce puţini bani câştigau, am dat imediat iama cu toţii şi am cumpărat fiecare câte ceva, după posibilităţi. Am însă şi acum pe perete o carpeţică de mătase cu două zeităţi egiptene, deci se cheamă că m-am ales cu ceva .

    După aceea am vizitat un atelier de papirusuri, unde ni s-a prezentat procesul tehnologic şi am fost invitaţi în magazin. De prisos să mai spun că am achiziţionat şi de acolo patru produse la preţuri duble faţă de prăvăliile din bazar , dar pe care le-am înrămat şi le-am expus cu mândrie pe perete.

    În fine, un ultim popas l-am făcut la un atelier de parfumuri, sau mai corect spus de esenţe de parfum, unde tot aşa, n-am rezistat tentaţiei şi am cumpărat la preţuri astronomice nişte flaconaşe superb mirositoare, într-adevăr, din care m-am "servit" câţiva ani buni. Îmi amintesc că prezentatorul mărfii (nu ştiu dacă era proprietarul atelierului sau doar un simplu angajat) ne-a spus, făcându-ne cu ochiul, că esenţele trebuiau folosite în cantităţi mici: "one drop here" (arăta spre ureche), "one drop here" (gest spre piept), "and one drop here" (cobora mâna mai jos - cred că te-ai prins.

    Concluzia mea? Musulmanii ştiu să facă negoţ: atâta te pisează şi te periază şi te impresionează, că până la urmă cedezi şi cumperi ceva.

    PS: Să ne povesteşti după câteva luni ce efect au avut cosmeticalele argănite...

    Eugenia55* † [25.04.16 11:04:57] »

    N-as fi crezut ca mai exista "nebunia" cu uleiul de argan, zic asta pentru ca m-am "confruntat" cu aceasta isterie acum 4 ani, in Tunisia, unde, in Medina respectiva, era ulei de argan sub toate formele, sipuri, sticlute, sapunele, creme, lotiuni si nu cine stie ce preturi.

    Eu nu mi-am luat, pe principiul "maritata is, pan' la pensie mai e putin" dar colega de camera (c-am fost in "delegatie"), nebucurandu-se de atuurile mele si-a adjudecat o butelcuta, era asa de unsuros ca era sa cada din pat, prin alunecare, si se lua numa'cu soda caustica

    Banuiesc ca, in 4 ani, calitatea a evoluat remarcabil!

    Pami* CONS. ONORIFIC AFA / MAROC [25.04.16 11:09:05] »

    @buterfly - saracutele capre... cand am fost noi prima data prin zona ciobanii le manau sa urce in pomi pentru a manca frunzulitele verzi ale copacilor deoarece in zona aia arida nu exista alta alternativa si uleiul de argan nu avea nici o valoare...

    dupa cativa ani cand a inceput nebunia dupa ulei, ciobanii erau mereu pe faza sa nu mai lase capritele sa urce in pomi deoarece mor pomii care acum aduc un castig asa de bun...

    dar intretimp s-a raspandit si informatia cu caprele care pasc in pomi si sutele de turisti veneau in zona doar sa le faca poze... asa ca arabu, destept cum e, incearca sa impace si capra si pomu dar mai ales turistu asa ca capritele au voie doar intr-un singur pom, ha, ha...

    saracele de ele nici ele nu mai stiu, cand suitete in copac, dupa aia nu te mai sui si acum suiete doar in asta si doar cand vin turisti

    Pami* CONS. ONORIFIC AFA / MAROC [25.04.16 11:18:53] »

    @buterfly - ce gust au aricIi de mare de pe poza 14? si cum se mananca???

    mishu [25.04.16 11:30:36] »

    M-am simtit foarte bine citind acest articol si devii deja ca un drog, mai vreau.

    Cat despre cumparaturi, cand am fost in China am fost intr-o excursie organizata (platita la hotel) excursia cuprindea si 2 vizite la o fabrica de jad si una de matase naturala. Nancy, prietena mea mi-a spus clar " Nu cumpara" si asa am facut-o desi recunosc cinstit ca ma manca palma sa cumpar ceva, asa de frumos prezentate erau toate, ca si cand daca nu cumparam ratam unica sansa.

    M-am abtinut cu greu si oftez si acum. Felicitari, votat cu mare drag si placer.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mireille [25.04.16 11:41:42] »

    Un articol haios, plin de culoare locală și mirosuri... eu sunt geloasă doar pe caprele rumegătoare, ce fac echilibristică pe crăcile ce par subțiri... eu nu aș putea urca în el... stau de veghe să-ți vânez următoarele impresii.

    buterfly* [25.04.16 14:29:01] »

    @Carmen Ion: multumesc pentru vizita si aprecieri! Desi steam ca preturile sunt mari tot au reusit sa ne faca sa cumparam de acolo! Astia chiar au talent! Acum stralucesc mai ceva ca un bec, pe principiul : LA soare te puteai uita, dar LA dansa ba! Cat despre proprietati... am intinerit cu 50 de ani! Hihihi

    buterfly* [25.04.16 14:32:28] »

    @Eugenia55: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pai vezi ce inseamna ulei fals?! Precis i-au dat ulei de motor daca iesea numai cu soda caustica! Ala original iese numai cu otet si peria de podele! Ooooooooo viata meaaaaa...

    buterfly* [25.04.16 14:38:16] »

    @Pami: mersi pentru vizita si aprecieri! Pai sa stii ca de nu vedeam caprele alea atat de fericite si zambarete nu cred ca am fi cumparat productia cooperativistelor pe 2 luni!

    Ariciul de mare se mananca crud, cu furculisionul din dotarea baracii si are gust de icre din alea rosii.

    Eu personal nu ma omor cu orataniile de mare ca mi-s de la munte.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    teona [25.04.16 14:40:10] »

    Super haios, am ras cu lacrimi si am inceput sa vad altfel ziua de Luni, si asa... mai ia una pentru mama, mai ia una pentru o prietena... si niste seminte din alea nu ai luat, sa ai de rezerva, poate ti-e pofta...

    buterfly* [25.04.16 14:42:30] »

    @mishu: multumesc pentru vizita si aprecieri! Ma bucur ca am reusit sa aduc putin soare in ziua asta urata in care nu poti lasa nici macar o capra afara! Si noi am avut prieteni buni sfatuitori, ei fusesera deja si ne-au avertizat. Dar caprele ne-au facut sa uitam! Magie! Woodoo!

    buterfly* [25.04.16 14:48:02] »

    @mireille: multumesc pentru vizita si aprecieri! Si noi ne-am minunat cum de nu se rupea copacul sub greutatea turmei. Ulterior am vazut proptelele. Totusi, ramane un mister cum de nu sareau caprele din el!

    buterfly* [25.04.16 14:51:11] »

    @teona: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pe vremea asta capreasca prinde bine un articol cu haz, mai incalzeste putin atmosfera. Sa stii ca mi-a fost jena sa scriu ca mai bagasem in buzunar vreo 3 seminte, stii tu, merinde pentru drum... hihihi

    elviramvio [25.04.16 17:32:30] »

    @buterfly -

    Se zice ca daca razi mult, nu faci riduri. Daca mai scrii multe in stilul asta, eu una renunt sa te mai rog sa-mi aduci 10 l de ulei de argan pt uz cosmetic, isi vor face efectul articolele tale si voi avea un ten!!! Poate doar niste seminte sa aduci!

    Astept continuarea, poate ai incercat si alte panacee de care inca n-am aflat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [25.04.16 18:53:56] »

    @elviramvio - multumesc pentru vizita si aprecieri! Ma bucur ca te-am scapat de riduri si ti-am incalzit putin ziua asta intunecata.

    Cat despre panacee... hmmmm... ar mai fi unul in articolul urmator... fundul de maimuta aplicat pe cap! Ce sa spun, unii se lauda ca au scaun la cap... acum si eu ma pot lauda cu asa ceva!

    adri-nico [28.04.16 10:16:03] »

    hai, c'am aparut si eu!

    1- primul lucru- am vazut caprele in pom si am crezut ca-s furate de pe net... apoi am citit si am vazut ca ati dat si bani pe ele...

    2- poza cu mincarea... vrusei sa intreb ce-s paroasele alea... dar aflai de la ecouri... ciiih! arata urit...

    3-pisica cu soricelul e cea mai mortala! ati lasat lighioana fara hrana! rusinica!

    4-de ce clipul e negru la sfirsit?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [28.04.16 22:54:21] »

    @adri-nico: bun venit si multumesc pentru aprecieri intre un goblen cu pietricele si un cozonac neframantat!

    1. Caprele sunt o masina de facut bani. E o idee si pentru romanii intreprinzatori!

    2. arata urat, miros urat, noroc ca ii plac sotului

    3. nu a fost vina noastra. Ea a dorit sa ne faca demonstratii de maiestrie

    4. nu am reusit sa il tai cum trebuie

    Paste fericit si pace in familie!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, buterfly*, elviramvio, Eugenia55*, mishu, Pami*, teona
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Essaouira:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085410118103027 sec
    ecranul dvs: 1 x 1