ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Templul lui Apollo

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa parerea mea Templul lui Apollo din Didyma este al 2 lea sit arheologic din zona Izmir atat ca marime cat si ca importanta dupa Efes.

In general Templul lui Apollo se viziteaza de catre turisti cazati in Kusadasi, Didim, Bodrum prin excursii organizate de agentii turistce la pachet cu celelalte doua cetati Milet si Priene. Noi am fost cazati in Didim si asa cum am mai spus-o, templul se afla in zona de nord a orasului Didim intr-un cartier de bordee si "bojdeuci" traditionale si paradoxal de aici incepe practic orasul Didim. Prin urmare intr-o dupa amiaza calduroasa ne-am urcat in masina si am plecat din zona Atlinkum in zona limitrofa a orasului Didim respectiv intrarea dinspre Soke. Parcare am gasi relativ repede dar nu in cea organizata ci pe undeva in zona comerciala in apropierea intrarii in sit.

Pretul platit pe un bilet a fost de 10 lire pentru o persoana in acest pret nu a intrat ghid sau audioghid (exista si acesta posibilitate).

Daca veniti in vizita cu auto propriu recomand urmatoarele :

- vizita daca se poate sa se programeze in timpul diminetii

- sa aveti la D-vs sticla cu apa

- palarie de soare

- ochelari de soare

- aparat foto

- pantofi pentru sport.

Templul a fost construit in jurul anului 300 iHr ca un asezamant puternic religios ca un loc unde preotesele isi primeau pelerinii. Povestea antica spune ca ar fi bine sa mergi spre templu pe aceasi cale (Calea Sfanta), lucru pe care noi nu l-am facut.

Intrarea in situl arheologic este un pic atipica si se face destul de abrupt prin coborarea pe niste scari caudate , care se opresc la o platforma din lemn unde in drepata se gasesc expuse 2 capete ale celebrei Medusa., care probabil fac parte din coloanele uriase ale templului. Aici la Meduse prima oprire, prima impresie despre sit, apoi urmeaza sigur o cercetare a Medusei avand in vedere ca sunt expuse destul de aproape asa ca si pozele facute aici sunt foarte faine.

Uitandu-ma prin diverse scrieri mitologice de factura greaca gasesc o serie de semnificatii data Medusei.

Gasesc si eu la randul meu sa dau aici doua explicatii (sunt foarte multe) si anume:

Medusa este o fiinta mitologica intruchipata intr-o femeie hidoasa care avea pe cap serpi in loc de par si care avea abilitatea de a pietrifica pe oricine o privea in ochi.

O alta interpretare a Medusei ne este oferita de poetul roman Ovidiu (in Metamorfoze 4770) unde Medusa este prezentata ca o frumoasa fecioara cu multi pretendenti, in acest context Poseidon (zeul marilor) a violat-o in Templul Atenei, astfel ca zeita s-a enervate atat de rau incat a transformat-o pe tanara Medusa intr-un monstru cu serpi in loc de par si a facut in asa fel incat chipul ei sa pietrifice pe oricine o priveste.

Dupa alta repriza de scari abrupte in partea stanga este expus un leu din iatra figurina interesanta si relativ bine conservata.

Tot aici in zona aceasta exista un plan al Templului asa cum arata el la origini in antichitate.

Din acesta zona ai in fata ochilor o serie de coloane (multe) uriase frumos sculptate cu motive florare, serpisori, basoreliefuri, frunze etc. Marturisesc ca aceste coloane ne-au captat cu totul atentia si pret de aproape o ora am inspectat ca niste adevarati constructori bucata cu bucata din colosi din piatra pentru a ne face o idee asupra modului de asamblare a coloanelor.

Apoi am urcat niste trepte din piatra imense unde am observat un tunel facut din marmura. Bineanteles ca am intrat timid, calcand cu grije pe marmura bine lustruita de trecerea timpului.

Capatul tunelului ne duce in zona oracolului.

Se spune ca aici se afla izvorul sacru (cica ar fi apa termala) - in realitate sa nu il cautati.

Acesta imensa incapere cuprinde in ea o serie de povesti cu fecioare, preoti, jertfe, daruri, pergamente cu talmaciri etc. Dupa ce am admirat acesta imensa sala ne-am intors spre iesire printr-un al doilea tunel al templului la fel de alunecos si la fel de racoros.

ce mai puteti vedea la Didyma:

- basoreliefiuri reprezentand grifoni (animal mitologic cu trup de leu, cap si aripi de vultur)

- capete de coloane din piatra cu terminatii frumos sculptate in chip de taur

- frize cu diverse motive.

Templul vazut ca un tot, ca o constructie unitara nu a fost finalizat niciodata din cauze financiare sau din diverse motive (politice, razboaie, cutremure si altele).

Imi place sa mentionez aici si faptul ca imparatul roman Traian a dispus placarea drumului sacru (19km) de la Milet pana in sanctuarul templului. La excavarea unor portiuni din drum s-a constatat ca drumul era pavat cu placi de marmura de 5-7 cm grosime si din loc in loc erau expuse statui.

Daca cumva ajungeti in zona recomand sa vizitati templul lui Apollo!

Cu bine!


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 22.04.16 16:58:30
Validat / Publicat: 22.04.16 18:23:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3635 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 templu vazut de pe platforma Medusei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

irinad CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[22.04.16 22:32:47]
»

@adrianbogdan - Şi AmFostAcolo în 2013 şi am aceeaşi părere: nu merită ratat! Îmi amintesc că eram foarte surprinsă de cantitatea enormă de marmură din sit.

Călătorii şi vacanţe cât mai plăcute îţi doresc!

tata123 🔱
[25.04.16 10:24:23]
»

@adrianbogdan - Obiectivul prezentat în acest articol este deosebit... ne ajută să ne facem o impresie realistă despre grandoarea monumentelor antice. Dimensiunea coloanelor e impresionantă, finețea plăcilor de marmură se simte sub atingerea degetelor, imaginea uriașelor „roti zimțate” împrăștiate prin curte ne uimesc, culoarele laterale ce coboară în interiorul oracolului ne răcoresc... Mi-a plăcut foarte mult acest Templu al lui Apollo din Didyma - recomand și eu tuturor turiștilor cazați în zonă să viziteze acest obiectiv istoric.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[25.04.16 13:23:29]
»

@adrianbogdan - Eu n-am fost acolo, îmi doresc să ajung, dar nu mai știu când după cât de lungă a ajuns lista.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[25.04.16 14:05:49]
»

@tata123 - Buna!

Vizita la templu mi s-a parut deosebita, coloanele culcate lasa destul loc de studiu.

Recunosc intai am vrut sa vad Medusa (le) pe viu din cauza legendelor.

Initial nu am dat importanta templului asa ca l-am vizitat dupa multi ani in care am avut cazari in zona.

Ma bucur ca suntem pe aceesi lungime de unda in privinta vizitei la templu.

Vacante inspirate iti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[25.04.16 14:10:25]
»

@Aurici - Buna! stiu ca sunteti o mare iubitoare a Turciei, daca aveti in vedere vreo cazare in zona Kusadasi, Didim, Bodrum sau o trecere pe coasta spre Antalya eu zic ca merita sa faceti o vizita la templu.

Vacante frumoase va doresc!

Aurici
[25.04.16 14:52:09]
»

@adrianbogdan - Auoleuu, nu vorbi cu mine ca și cum ai vorbi cu mai mulți. Te rog, că și eu mi-am permis să-ți spun tu fără să te întreb...

Am fost o singură data la Kusadasi și am fost la Efes atunci, mi-a plăcut mult, a fost altceva față de ce mai văzusem. Nu mă îndoiesc că este frumos și la templul descris de tine. Aș vrea să ne ajungă viața asta să ajungem prin toate locurile dar cel mai probabil în Turcia voi ajunge cel mai des așa că este posibil să scriu și eu vreodată despre Templul lui Apollo.

Călătorii multe și frumoase îți doresc și sărbători liniștite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[28.09.16 14:57:08]
»

@adrianbogdan: INteresant, nu cred ca l/am vazut cand am trecut me acolo, dar am retinut pentru data viitoare, multumim pentru informatii si fotografiile insotitoare.

adri-nico
[31.03.17 18:02:32]
»

Am citit articolul fara sa ma uit la autor si... te-am recuoscut din poze apoi m-am uitat sa vad de unde stiu eu mutrisoara asta!

Cit despre articol, este unul util, imbietor la a vizita zona si obiectivele de pe acolo.

In ce limba e ghidul? Se poate si fara? Doar vizite organizate sau si de capul tau?

Sticla cu apa sa fie mare sau... mica? .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[02.04.17 15:06:42]
»

@adri-nico: Stai linistita ca audioghidul este in vreo 4 limbi, una sigur este engleza. Afisajul din dreptul exponatelor este in limba turca si in limba engleza.

Se poate si fara ghid asa cum am procedat si noi am intrat in sit de capul nostru.

Sticla de apa sa fie mare si rece altfel inebunesti de cald si de sete.

Va doresc sa ajungeti asa de capul vostru aici... este tare placut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[15.04.20 23:29:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Templul lui Apollo din Didyma» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Didim]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianbogdan, Aurici, calatorul, irinad, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTemplul lui Apollo din Didyma:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055783033370972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1