68069 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Biserica fortificată săsească Hărman [Hărman]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.04.2016
DE
Avatar Crazy_Mouse
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Râmnicu Sărat
înscris/ă în 09.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
14 lei (două bilete de acces)
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1 -- varsta: 5 ani

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Biserica fortificată din Hărman - un obiectiv impresionant ce merită vizitat!


În zona Brașovului am ajuns de multe ori în ultimii ani, însă doar în iulie anul trecut ne-am făcut timp să vizităm unul dintre cele mai accesibile obiective turistice din zonă. Este vorba despre Biserica evanghelică fortificată din Hărman, localitate aflată la aproximativ 10 kilometri depărtare de Brașov. Obiectivul are o vechime considerabilă, această bazilică fiind menționată pentru prima dată în documentul regal din anul 1240, prin care mai multe biserici din Țara Bârsei și domeniile lor erau conferite ordinului călugărilor cistercieni.

Am ajuns acolo ieșind din Brașov pe DN 11 în direcția Târgu Secuiesc și după câțiva kilometri am virat spre stânga pe un drum secundar unde am mai parcurs aproximativ doi kilometri până în centrul localității Hărman; astfel am sosit lângă biserica fortificată pe care ne propusesem să o vizităm. În apropiere se află un mic parc și cei câțiva arbori mai impunători din zonă ne-au asigurat umbra dorită pentru un loc de parcare unde mașina avea să fie cât de cât ferită spre a nu se transforma într-un cuptor pe patru roți cât timp noi aveam să vizităm obiectivul.

Zis și făcut... Am coborât din mașină având grijă să nu uităm aparatul fotografic, bunul nostru amic în astfel de situații, apoi am dat un ocol pe jos impresionantei fortificații. Am observat faptul că zidurile masive sunt dublate pe una dintre laturi de un alt zid micuț, de circa trei-patru metri înălțime, aflat pe marginea șanțului care odinioară era umplut cu apă, totul fiind astfel conceput pentru ca inamicii să nu poată cuceri obiectivul. Zidul principal al obiectivului este prevăzut la exterior în partea superioară cu niște orificii mici pe unde se arunca, printre altele, cu smoală topită asupra cotropitorilor.

Am intrat în coridorul boltit de acces și am pășit cu emoție pe piatra cubică tocită odinioară de pașii locuitorilor sau de roțile carelor care intrau ori ieșeau din incintă. Am trecut pe lângă o ușă închisă, iar plăcuța informativă ne-a arătat că aici se afla încăperea îngrijitorului cetății. La capătul coridorului am ajuns lângă punctul de taxare, iar o femeie ne-a înmânat două bilete de acces – 7 lei / adult. Tot aici se află și o vitrină micuță unde sunt expuse câteva suveniruri, cum ar fi niște tablouri micuțe, unele căni cu imaginea fortificației ori câteva hărți cu obiectivele turistice din zona Brașovului. Pe perete, în apropierea acestei vitrine am văzut o imagine ceva mai mare a obiectivului așa cum arăta în vremurile de demult, când fortificația era protejată și de șanțul plin cu apă.

După ce am achitat biletele de acces ne-am hotărât să vizităm obiectivul începând cu încăperile zidului de incintă, urmând ca la final să intrăm și în biserica amplasată în centrul curții. Am pornit către stânga și am ajuns în dreptul unei scări de lemn care ne-a facilitat urcarea spre zidul de apărare; de pe o terasă micuță de lemn am intrat în interiorul zidului de incintă, iar aici am realizat cu adevărat dimensiunile acestui brâu de apărare a bisericii. Printre schele prăfuite am urcat treptele unei alte scări și am ajuns pe un coridor îngust de unde am putut privi în exterior prin orificiile zidului, întocmai ca vechii străjeri care aveau ca misiune respingerea oricărei tentative de cucerire a obiectivului. Am patrulat pentru câteva minute pe acest coridor, apoi tura noastră s-a încheiat :). Am coborât în curtea interioară și am continuat plimbarea, ajungând la muzeu. În prima încăpere sunt expuse piese de vestimentație populară specifice acestei zone, iar în două vitrine verticale se află două manechine ce înfățișează un bărbat și o femeie purtând vestimentație completă. În această încăpere este așezată într-un colț o ladă de zestre, iar într-o altă vitrină, printre diversele obiecte casnice expuse, am remarcat un fier de călcat cu cărbuni, un dispozitiv de decojit ouă (nu am mai văzut niciodată așa ceva), dar și un cântar rudimentar de bucătărie.

A doua încăpere a muzeului este amenajată sub forma unei camere tradiționale de zi, o încăpere care are așezată în partea centrală o masă cu patru scaune, iar pe lângă pereți se află diverse piese de mobilier; dintre acestea, aș putea aminti o altă ladă de zestre, un dulap cu sertare în partea de jos, dar și o sobă sau o mașină veche de cusut.

Am ieșit din nou în curte și am pășit apoi într-o altă încăpere a muzeului, amenajată de data aceasta sub forma unui dormitor cu un pat de lemn amplasat central, încadrat de două dulapuri asemănătoare în lateral.

Următoarea încăpere ne-a purtat pașii la școală, iar băncuțele vechi de lemn mi-au amintit de momentele când, în urmă cu aproape treizeci de ani, pășeam sfios pragul clasei întâi. Într-un colț, lângă un cuier, este amplasată o sobă metalică iar câteva hărți completau inspirat decorul acestei clase.

Ieșiți încă o dată în curtea interioară, am continuat plimbarea noastră pe lângă zidul de incintă într-o zonă în care aceasta nu mai este prevăzut cu încăperi. Am ajuns lângă un postament de beton ce susținea un clopot masiv, având gravat anul 1923. Acest clopot este așezat față în față cu portalul gotic din partea de vest a bisericii. În momentul vizitei noastre, nu se permitea accesul pe aici în interiorul bisericii, ci pe o ușă din lateral, însă printre gratii ne-am putut face deja o idee despre cum arăta lăcașul de cult în interior. Deasupra acestui portal am putut admira o pictură veche de sute de ani, înfățișând o pasăre care-și hrănește puii. Ulterior, am căutat pe internet unele informații și am aflat că această pictură înfățișează un pelican ce își hrănește puii cu carnea sa – în fapt, un simbol al sacrificiului.

Vizita noastră prin curtea interioară a obiectivului a continuat, iar dacă zidul nu era prevăzut în acea zonă cu alte încăperi pe care să le putem vizita, ne-am îndreptat atenția spre biserica impunătoare, pe care am căutat să o fotografiem din cât mai multe unghiuri. Oricum, în puține fotografii am putut surprinde cât de cât silueta cu adevărat impozantă a lăcașului de cult și, mai ales, a turnului clopotniță înalt de 56 de metri, care domină întreaga localitate.

Pas cu pas, am ajuns lângă turnul-capelă, integrat în zidul masiv ce înconjoară biserica. Clădirea inițială a capelei este estimată a fi fost construită în jurul anului 1300, iar în secolul al XV-lea, cu prilejul unor ample lucrări de fortificare, capela a fost transformată într-un turn de apărare. Am urcat pe o scară de lemn și am intrat în capela propriu-zisă unde am putut admira pictura murală care, deși este serios degradată, rezistă aici încă din secolul al XV-lea. Printre diversele chipuri de sfinți am recunoscut Scena Răstignirii, pictată deasupra ferestrei ce permite iluminarea naturală a încăperii.

Plimbarea noastră a continuat cu explorarea a două încăperi alăturate în care sunt expuse numeroase obiecte utilizate în gospodăriile țărănești. Ciocane de diverse dimensiuni, nicovale, pene metalice, cântare, juguri pentru animale, un ciur sau un teasc pentru zdrobirea strugurilor, toate acestea le-am recunoscut printre obiectele aflate aici. Mă bucur că am făcut multe fotografii când am vizitat această biserică fortificată, astfel cu siguranță nu mi-aș mai fi amintit toate aceste amănunte!

Pas cu pas, am încheiat explorarea zidului de apărare, așa că sosise momentul să vizităm obiectivul propriu-zis - biserica evanghelică cu hramul ”Sfântul Nicolae”. Am intrat pe o ușă laterală și într-un hol micuț am găsit un scurt istoric, din care am extras câteva pasaje pe care le voi reda aici: ”Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea și a fost concepută inițial în spirit romanic, iar în secolul al XV-lea a suferit mai multe transformări în stil gotic. Turnul de vest cu șase etaje puternice înglobat în sistemul bisericii este amintit deja în anul 1290. (...) În anul 1593 biserica a fost incendiată, iar în 1595 s-a efectuat bolta actuală a navei principale. Cetatea din jurul bisericii a fost construită treptat între secolele al XV-lea și al XVII-lea, iar materialele utilizate au fost piatra brută și piatra de râu și, în fazele ulterioare ale clădirilor, cărămida. (...) Altarul și orga din biserică datează din secolul al XVIII-lea. ”

În holul unde am lecturat informațiile cu privire la istoricul obiectivului sunt expuse câteva lespezi funerare având o vechime considerabilă. Cea din apropierea intrării, de exemplu, avea gravat anul 1614.

Biserica este bine conservată în interior; ne-am plimbat printre băncile de lemn unde credincioșii se adunau la slujbă și am admirat arhitectura interioară, orga lăcașului de cult, dar și numeroasele covoare atârnate pe pereții bisericii.

Și dacă tot am observat o săgeată care ne indica scara pentru accesul în turnul clopotniță, nu am stat nicio clipă pe gânduri și ne-am îndreptat spre scara circulară îngustă din piatră care avea să ne conducă la al doilea nivel al turnului. Aici am descoperit un alt panou informativ și am lecturat că ”acest turn a fost ridicat în jurul anului 1300 pe lățimea navei principale a bisericii, astfel încât a fost înglobat de navele laterale. Cu o înălțime totală de 56 de metri, acest turn este cel mai înalt din Țara Bârsei. În anul 1794 au fost întreprinse modificări la acoperișul turnului; pe lângă vârful principal al acoperișului au fost aplicate patru turnulețe de colț care erau semnul de departe vizibil că localitatea dispunea de dreptul de a pronunța și de a executa sentința capitală. Clopotele de azi din turn au fost achiziționate în 1923, respectiv 1925. Clopotul mare din 1923 a fost defectuos și schimbat în 1925, el servește ca monument comemorativ în zona portalului vestic. ” Aici ne-am lămurit ce era cu acel clopot din curte pe lângă care trecusem mai devreme.

De la nivelul doi al turnului clopotniță am continuat ascensiunea spre etajul unde sunt instalate clopotele, de data aceasta urcând cu grijă pe o scară de lemn destul de abruptă. Cele două clopote masive instalate aici sunt susținute de un sistem de grinzi solide, pe sub care am pășit atenți, dorind să ajungem la ferestre. De aici se deschide o frumoasă panoramă asupra localității Hărman, dar și asupra împrejurimilor, așa că am întrebuințat serios aparatul fotografic, încercând să găsim cele mai convenabile poziții printre gratiile ferestrelor.

Am petrecut câteva minute la acest nivel al turnului, apoi am coborât în biserică și am revenit în curtea lăcașului de cult pentru finalul vizitei noastre aici. Ne-am îndreptat agale spre ieșire și am mai dat un ocol, de data aceasta cu mașina, impresionantei biserici evanghelice fortificate din Hărman.

Poate că ar mai fi lucruri interesante de completat despre această biserică-cetate, însă eu mă opresc aici și vă recomand tuturor să vizitați Biserica evanghelică fortificată din Hărman, un obiectiv pe cât de accesibil, pe atât de interesant!

Alte informații utile despre obiectiv, despre programul actual de vizitare, dar și despre alte atracții din zonă puteți găsi aici: ro.harmaninfo.com/home.

Călătorii plăcute în continuare!

---
Impresii încărcate de Crazy_Mouse in 17.04.2016 22:22:05

Validat / Publicat: 17.04.16 23:45:06


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3331


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Crazy_Mouse); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  66550 PMA (din 50 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[18.04.16 06:20:55]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 07:14:17]
» mesaj pers

   @webmaster - Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[18.04.16 09:47:29]
» mesaj pers

   Mi-a facut placere sa-mi readuc aminte de Biserica fortificata Harman pe care am vizitat-o anul trecut in Noiembrie si despre care din pacate inca nu am apucat sa-mi povestesc si eu experienta, poate o sa reusesc.

   Ca un fapt amuzant intr-adevar ca sa ajungi in zona clopotelor urci o scara de lemn destul de abrupta insa este ok, de acolo ai o priveliste foarte frumoasa. Ca sa treci insa de pe o latura pe alta latura te strecori pe sub clopot si exact cand se afla sotul meu sub clopot a batut clopotul.

   Va dati seama cam care este senzatia, norocul nostru a fost ca a batut doar de sfert, adica a fost o singura bataie.

   Felicitari, votat cu placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster26
[18.04.16 10:01:53]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Biserica fortificată săsească Hărman [Hărman], BRAȘOV" (nou-creată pe sait)

   ====

   Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[18.04.16 10:41:48]
» mesaj pers

   @Crazy_Mouse - O vizită interesantă și instructivă. Nu pot să nu observ curățenia din interiorul bisericii fortificate, o adevărată cetate țărănească. Felicitări comunității care îngrijește acest monument. M-am bucurat de imagini și descrieri, m-au ajutat să îmi fac o impresie despre interior - eu am ajuns la Hărman cu ceva ani în urmă în timul manifestărilor din luna august prilejuite de Zilele comunei Hărman și întrucât în biserică era în desfășurare slujba religioasă nu am putut vedea fortificația decât de la exterior. Atunci când voi mai trece prin zonă voi vizita cu siguranță biserica fortificată a Hărmanului.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 13:58:00]
» mesaj pers

   @mishu - Am văzut și noi în zona clopotelor un indicator pe care scria ”Atenție! Clopote în funcțiune! Sunet foarte puternic! ”, însă nu am avut ”norocul” să le prindem atunci în funcțiune. De acolo de sus am avut parte de o piveliște foarte frumoasă, într-adevăr, după cum se poate vedea în fotografiile 51,52 și 53 atașate prezentului review. Și pentru că era o zi senină am putut admira împrejurimile până la munții din depărtare.

   Mulțumesc pentru ecou și vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 14:03:42]
» mesaj pers

   @tata123 - Merită să mai faci un mic ocol atunci când vei ajunge în zonă pentru a vizita din nou obiectivul. Interiorul bisericii este foarte frumos, noi am zăbovit aici mai multe minute și am admirat totul pe îndelete, din păcate fotografiile mele nu surprind parcă așa cum ar trebui măreția lăcașului de cult.

   Plus că atunci când am vizitat noi biserica fortificată din Hărman afară era foarte cald, iar în biserică era răcoare, să tot stai și să te bucuri de liniștea din interior.

   Mulțumesc pentru ecou și vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 14:05:44]
» mesaj pers

   @webmaster26 - Poziționarea acestui obiectiv pe hartă este corectă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- elviramvio
[18.04.16 17:05:12]
» mesaj pers

   @Crazy_Mouse -

   Am fost in Hărman acum trei ani - aveam de cumpărat ceva de acolo - biserica nu se putea vizita, nu știu din ce motiv dar sper să ajung anul acesta iar, tot pentru ceva târguieli și sper să am noroc la vizită. Poate acel obiect de decojit ouă era bun acum de sărbătorile ce vin, dar dacă n-avem drum pe acolo ne mulțumim cu frumosul tău articol.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 17:43:07]
» mesaj pers

   @elviramvio - Mult noroc la vizitarea obiectivului! Mulțumesc pentru ecou și vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[18.04.16 17:47:47]
» mesaj pers

   @elviramvio - Nu uita sa verifici programul de vizita care este foarte ciudat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- calatorul
[21.04.16 12:04:06]
» mesaj pers

   Am mai citit undeva pe AFA despre biserica din Harman, pe care o stiu de multa vreme, de cand nu era inca restaurata si vizitabila. Tot complexul este interesant si frumos asezat in parcul micii cetati din mijlocul Harmanului.

   Iar patania relatata de @mishu cred ca se refera la ceas, care marcheaza orele intregi, jumatatile si sferturi, prin scurte lovituri in clopot. Caci daca ar fi tras cineva clopotul de/adevaratelea, ori nu/i lasa sa urce atunci, ori cadeau amandoi de pe scara, la ce sunet scoate. Multumim.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[62] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2015] Am ajuns lângă biserica fortificată din Hărman, obiectivul pe care ne propusesem să îl vizităm. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730628">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730628"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730628">Şterge vot</a></div><span id="v9730628" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730628)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730628Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730628MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2015] Am ajuns lângă biserica fortificată din Hărman, obiectivul pe care ne propusesem să îl vizităm.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2015] Observăm zidurile de apărare și locul unde odinioară se afla șanțul cu apă ce înconjura obiectivul. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730629">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730629"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730629">Şterge vot</a></div><span id="v9730629" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730629)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730629Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730629MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2015] Observăm zidurile de apărare și locul unde odinioară se afla șanțul cu apă ce înconjura obiectivul.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2015] Ne aflăm la intrarea în coridorul boltit de acces care avea să ne conducă în curtea bisericii fortificate. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730630">Şterge vot</a></div><span id="v9730630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2015] Ne aflăm la intrarea în coridorul boltit de acces care avea să ne conducă în curtea bisericii fortificate.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2015] La pas prin coridorul de acces către curtea interioară a obiectivului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730631">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730631"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730631">Şterge vot</a></div><span id="v9730631" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730631)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730631Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730631MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2015] La pas prin coridorul de acces către curtea interioară a obiectivului.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2015] O imagine a obiectivului așa cum arăta în vremurile de demult, când fortificația era protejată și de șanțul plin cu apă. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730632">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730632"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730632">Şterge vot</a></div><span id="v9730632" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730632)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730632Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730632MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2015] O imagine a obiectivului așa cum arăta în vremurile de demult, când fortificația era protejată și de șanțul plin cu apă.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2015] În locul unde am plătit biletele de acces se afla o vitrină cu diverse suveniruri. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730633">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730633"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730633">Şterge vot</a></div><span id="v9730633" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730633)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730633Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730633MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2015] În locul unde am plătit biletele de acces se afla o vitrină cu diverse suveniruri.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2015] Ieșim din coridorul boltit în curtea bisericii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730634">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730634"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730634">Şterge vot</a></div><span id="v9730634" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730634)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730634Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730634MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2015] Ieșim din coridorul boltit în curtea bisericii.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2015] Privim către dreapta... -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730635">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730635"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730635">Şterge vot</a></div><span id="v9730635" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730635)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730635Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730635MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2015] Privim către dreapta...
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2015] ... dar ne hotărâm să începem vizita noastră mergând spre stânga, pentru a vizita încăperile din zidul de apărare. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730636">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730636"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730636">Şterge vot</a></div><span id="v9730636" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730636)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730636Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730636MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2015] ... dar ne hotărâm să începem vizita noastră mergând spre stânga, pentru a vizita încăperile din zidul de apărare.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2015] Aruncăm o privire și către impresionantul turn-clopotniță al bisericii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730637">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730637"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730637">Şterge vot</a></div><span id="v9730637" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730637)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730637Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730637MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2015] Aruncăm o privire și către impresionantul turn-clopotniță al bisericii.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2015] Să urcăm spre zidul de apărare! -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730638">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730638"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730638">Şterge vot</a></div><span id="v9730638" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730638)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730638Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730638MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2015] Să urcăm spre zidul de apărare!
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2015] Printre schele am urcat treptele unei alte scări și am ajuns pe zidul de apărare a bisericii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730639">Şterge vot</a></div><span id="v9730639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2015] Printre schele am urcat treptele unei alte scări și am ajuns pe zidul de apărare a bisericii.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2015] Cam așa arăta zidul de apărare al obiectivului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730640">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730640"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730640">Şterge vot</a></div><span id="v9730640" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730640)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730640Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730640MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2015] Cam așa arăta zidul de apărare al obiectivului.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2015] Aruncăm o privire în exterior. Nu am zărit niciun potențial inamic. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730641">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730641"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730641">Şterge vot</a></div><span id="v9730641" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730641)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730641Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730641MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2015] Aruncăm o privire în exterior. Nu am zărit niciun potențial inamic.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2015] Să vizităm încăperile în care este amenajat muzeul bisericii fortificate din Hărman. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730642">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730642"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730642">Şterge vot</a></div><span id="v9730642" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730642)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730642Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730642MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2015] Să vizităm încăperile în care este amenajat muzeul bisericii fortificate din Hărman.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2015] Prima încăpere este dedicată portului popular specific zonei. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730643">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730643"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730643">Şterge vot</a></div><span id="v9730643" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730643)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730643Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730643MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2015] Prima încăpere este dedicată portului popular specific zonei.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2015] Am zărit aici o ladă de zestre. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730644">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730644"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730644">Şterge vot</a></div><span id="v9730644" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730644)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730644Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730644MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2015] Am zărit aici o ladă de zestre.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2015] Într-o vitrină sunt expuse obiecte utilizate în gospodărie. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730645">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730645"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730645">Şterge vot</a></div><span id="v9730645" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730645)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730645Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730645MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2015] Într-o vitrină sunt expuse obiecte utilizate în gospodărie.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2015] Diverse obiecte vestimentare tradiționale. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730646">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730646"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730646">Şterge vot</a></div><span id="v9730646" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730646)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730646Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730646MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2015] Diverse obiecte vestimentare tradiționale.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2015] Vom intra în celelalte încăperi ale muzeului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730647">Şterge vot</a></div><span id="v9730647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2015] Vom intra în celelalte încăperi ale muzeului.
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2015] Poftiți la masă! -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 17.04.16] - <span class="allrVotedi" id="av730648">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv730648"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=730648">Şterge vot</a></div><span id="v9730648" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(730648)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f730648Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e730648MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2015] Poftiți la masă!
foto Crazy_Mouse [17.04.16]
# [0 PMA, fara bonus]

[62] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.125764131546 sec