67942 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperind Kenya

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.04.2016
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
8.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Captiv in Olimpul mitologiei Massai


Urmare de aici

La căteva minute după ce ies de sub vraja tribului Massai, reînod dialogul meu cu David căruia îi descopăr, in modul cel mai plăcut, noua lui postură - cea de ghid, cu o mare experiență umană și cu niște cunoștințe aprofundate în materie de cultură Massai, moștenite de la unul dintre bunicii săi.

Tatăl lui David a făcut pasul spre civilizație grație unor misionari care, într-un război ideologic permanent cu vraciul fiecărui trib, reușesc, după multe blesteme rupte din străfundurile junglei, să-i apropie de protecția bisericii catolice, care le poate oferi condiții mai bune pentru sănătatea și educația copiilor.

- David, poți să-mi spui de ce mă priveau atât de curios cei din trib, mai ales când eram aproape de ei?

- Malimu, cei din tribul Massai nu înțeleg de ce omul alb are păr pe piept, pe mâini și pe picioare. Pielea lor este neagră și lucioasă. Ei se consideră poporul ales de Enkai, zeitatea lor supremă.

Înțeleg numaidecât că puteam să fi fost asociat cu vreun animal păros dintr-o specie mai rară.

- Oricum, ador câinii și pisicile, îi spun eu cu un ton amar.

David îmi citește perfect starea de spirit și îmi explică de ce lumea Massai-lor este atât de ermetică, după câteva mii de ani în care ritualurile repetate cu strictețe de la naștere până la moarte sunt ca niște pecete ale unei arhitecturi spirituale greu de imaginat. Bunăoară, aflu că Enkai ar fi fost un om de rând care, la un moment dat, avea în posesie toate vitele din lume, animale pe care le-a dus cu el în cer, ca atunci când cerul se va fi rupt în două, vitele să fie trimise pe o sfoară, spre pământ, numai și numai celor din comunitățile Massai. Zis și făcut. Doar că, la puțin timp după începerea acestei procesiuni cosmice, cei din triburile de vânători vecine, pe nume Dorrobo, geloși că bunăvoința cerească îi ocolește, s-au hotărât să taie sfoara și să-și lase vecinii doar cu jumătate din opulența divină.

Până la urmă, celor din tribul Dorro nu li s-a dat nici o vită dar au rămas cu mierea și cu animalele sălbatice. În sfârșit, celei de-a treia grupări, Kikuyu - cultivatorii pământului - le-au fost date boabele și semințele de cereale.

Asocierea fiecărui moment al vieții la carnea de vită dăruită de Enkai se face chiar începând cu ceremonia botezului, când Enkai și soția sa, Olapa, trimit un înger păzitor (Ngai), prezent în viața fiecăruia până la moarte. Urmează apoi, ceremoniile ce încătușează în cercuri concentrice copiii și tinerii în viața tribală: cele de punere a cerceilor la fete, de punere a semnelor focului pe picioarele băieților, de circumcizie, de inițiere a juniorilor în în luptă, de botez al războinicilor, de bărbierire a părului de pe capul războinicilor, de retragere din rândul acestora, sau ceremonia laptelui și a cărnii. Fiecare etapă este o trecere la o treaptă superioară a statutului personal, înaintea căreia cei de sex bărbătesc își petrec patru nopți în junglă, unde se hrănesc doar cu lapte și sânge de vacă. Ritualurile feminine acoperă, la râdul lor, tematica fertilității și a devotamentului față de valorile și interesele tribului și nu au spectaculozitatea semenilor lor de gen masculin, ținând cont de statutul lor precar. De obicei, un Massai spune că are șase capre, două vaci și șapte neveste.

Aflu apoi, că dintre toate plantele junglei, cea de smochin sălbatic –folosit la toate ceremoniile- simbolizează, prin viață lungă și rezistență, frumusețea robustă a celor născuți în triburile Massai. Dintre spaimele triburilor Massai, bufnița și vulcanul le provoacă cele mai multe insomnii. Spiritele rele pe care aceștia le declanșează nu pot fi domolite decât prin jertfe (de animale) pentru Enkai și de stropitul cu lapte.

Cât privește moartea, ea este văzută ca un fenomen natural, fără întoarcere printr-o posibilă reîncarnare. Nemurirea, în schimb, este un sentiment pe care părinții Massai îl trăiesc în preajma propriilor copii. La moarte, corpul este înfășurat în piei de animale și dăruit naturii. Dacă omul a fost bun pe tot parcursul vieții, îngerul păzitor îl însoțește pînă la contopirea cu natura. în caz contrar, acesta îl părăsește în clipa trecerii în neființă.

De undeva, din ultima colibă a tribului, Laboni supraveghează autoritar tot ce se întîmplă în comunitate, inspirând frică prin prorocirile sale și speranță prin puterea sa de a amesteca ierburi și rădăcini de plante pentru a trata cele mai diverse boli, începând cu o simplă durere de cap și sfârșind cu malaria. Vraciul, pentru că de el este vorba, ține scretele tămăduirii în cea mai mare taină, ferite de iscoadele triburilor vecine.

- David, spune-mi, te rog, de ce atâtea femei din trib aveau dintele din față lipsă?

-Pentru că numai așa vraciul le ferește de numeroasele boli digestive pe care femeile Massai le fac din când în când.

Știam de dinainte că anestezia este străină de cultura Massai.

Cu corpul păros dar cu mintea limpede, încerc să găsesc drumul de ieșire dintr-un Olimp mitic al unei lumi unde mai trăiesc oameni liberi și fericiți.

Încetul cu încetul, lipsa aerului condiționat din mașină mă moleșește de-a binelea, dar liniștea mult dorită îmi este alungată în mod brutal de hârtoapele șoselei și de claxoanele camioanelor venite dinspre Nairobi.

Mă mulțumesc cu o plutire relativă prin hățișurile mitologiei Massai unde visez că voi fi invitat la o cermonie cu proțap, așa cum obișnuiesc ei să-și primească oaspeții de seamă.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 08.04.2016 18:16:50

Validat / Publicat: 08.04.16 19:22:52


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AFRICA [alte locuri].
VIZUALIZĂRI: 2446


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  32600 PMA (din 34 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Dan&Ema
[08.04.16 19:26:21]
» mesaj pers

   Imi face placere sa dau start vot!

   Abia astept sa ii cunosc pe masai!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[08.04.16 19:49:14]
» mesaj pers

   @Dan&Ema -

   Multumesc si astept sa va pot ds sfaturi mai practice inainte de a lua decizia-sunt câțiva pași importanti, cuum ar fi vaccinul anti febră tifoidă și niste pastile antiholeră, la o sectie de boli tropicale din orice oras mare. Asta pentru inceput, cu o luna înainte de plecare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[08.04.16 20:33:56]
» mesaj pers

   @glcitizen: Superb scris si extrem de interesant, ca de obicei!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[08.04.16 20:36:28]
» mesaj pers

   @glcitizen -

Tatăl lui David a făcut pasul spre civilizație grație unor misionari
- să înțeleg că bunicul lui David a fost "necivilizat"? :) Malimu, spune-mi cine scotea dintele/dinții femeilor și ce înseamnă "corpul dăruit naturii"- își îngroapă morții? Mulțumesc pentru că nu m-ai lăsat să aștept până sâmbătă :) și drept mulțumire îți spun că nu ești un Malimu păros! ;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- glcitizen
[08.04.16 20:44:04]
» mesaj pers

   @crismis -

   Multumesc, te citesc si eu cu interes si te rog sa-mi spui daca te decizi sa ajungi acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[08.04.16 20:55:54]
» mesaj pers

   @glcitizen: Nu in viitorul foarte apropiat, dar nu zic "nu" niciodata! Mi-ar placea... candva... intr-o zi... Visez la asta de cand am citit "Indragostita de un massai"! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[08.04.16 20:57:44]
» mesaj pers

   @krisstinna -

   Sarut mâna, Krisstinna, ca de obicei foarte drăguță.

   Încă din sec 16-17 misionarii catolici fac același lucru în toate zonele mai înapoiate ale globului. Prozelitismul înlesnește supunerea unui popor. (Sper să nu par prea pompos).

   Cât privește dintele cu pricina, doar vraciul are dreptul să-l extragă în urma unui descântec- am aflat că orice afecțiune își are descântecul ei.

   Cei morți, normal rămân pradă hienelor, poate am vrut să par mai elegant. Oricum, moartea își are firescul ei la Massai.

   Vezi că, de la urmâtoarele review-uri, încep ofensiva să te determin să mergi acolo și să trăiești aventura vieții, uitând de temerile și prejudecățile de care mi-ai vorbit.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Dan&Ema
[08.04.16 21:24:55]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Multumesc. Ma anunt pe PM cand se apropie momentul vaccinului

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[09.04.16 07:45:01]
» mesaj pers

   @glcitizen - Aștept cu interes următoarele articole, m-ai făcut curioasă. Aventuri ale vieții trăiesc zilnic :D, dar fără vaccin și pastile. Și apoi... dacă mă îndrăgostesc de un massai? Eu țin foarte mult la dinții mei =))

   Am o prietenă în Africa de Sud-Pretoria, are o situație excelentă, mă așteaptă acolo de ani buni, dar nu m-am hotărât încă să-i fac o vizită cu toate că sunt fascinată de lumea în care trăiește. Dar, poate într-o zi cu soare voi lua hotărârea de a vizita continentul, cine poate ști?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- glcitizen
[09.04.16 08:44:56]
» mesaj pers

   @krisstinna -

   Ma bucur sa aud asta. Ideea raspunsului meu era ca misionarii le propuneau celor din triburi marea cu sarea ca sa-si atinga scopul-asa s-a intâmplat si cu bunicul lui David. Odată rupti de trib, nimeni nu scapa de sarăcie și șomaj.

   Cât priveste Africa, imi planific un tur de forță iarna viitoare, tur ce va include Mozambic, Tanzania, Madagascar si Sud Africa.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Aurici
[12.04.16 12:32:27]
» mesaj pers

   @glcitizen - Doamne, ce destinații vă mai alegeți! Eu nu pot decât să vă invidiez pentru asta!

   Până în 2013 nici nu zburam, făceam doar mii de km pe an ca să văd una-alta și nici vorbă să visez la ceva mai departe de 3000 de km. De atunci, de când am început să zbor, nici nu știu la ce să mă gândesc mai întâi, am o listă lungă... cât o zi de post. Mă rog să trăiesc măcar cât bunica, care a murit la 94 de ani (!!!), să fiu “verde” ca ea și să fiu aptă de hoinărit. Numai așa aș putea să ajung și eu pe unde ne povestiți dvs.

   Bravo! Felicitări pentru curaj și pentru alegerea destinațiilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- glcitizen
[13.04.16 08:55:37]
» mesaj pers

   @Aurici -

   Multumesc pentru aprecieri si pentru vot. Aurici. Cred ca toti romanii au chemarea asta de a recupera ceva pierdut din epocile trecute. Apoi, fascinatia necunoscutului, o oarecare versantilitate in comunicare si... destinul. Toate calatoriile la limita te fac mai tolerant, mai modest si, eventual, mai intelept.

   Sunt convins ca, daca o iei treapta cu treapta, vei ajunge la destinatii mai indepartate.

   Si eu iti gasesc review-urile foarte interesante.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- arru
[21.04.16 00:20:54]
» mesaj pers

   Un serial de excepție sub toate aspectele: destinatia, scrierea atât de frumoasa, toate povestile si experientele pe care ni le impartasiti.

   V-am însoțit in călătorie cu o mare placere si nu regret nicio secunda petrecuta alaturi de randurile dumneavoastra.

   Ma bucur sa va descopar :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- buterfly
[21.04.16 06:27:44]
» mesaj pers

   Wow! Asta pentru articolul paros! Cat despre destinatiile urmatoare... woooow! Mergeti pe cont propriu sau organizat? Madagascar am si eu in plan... de fapt le am pe toate in plan... vai de capul meu!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[21.04.16 09:01:56]
» mesaj pers

   @buterfly -

   Multumesc, butterffly. Der când am vazut ce inseamna cumului de puncte de zbor, merg singur. Pâna in 2008, mergeam la grup cu familiile.

   Ca sa te stimulez, in iulie voi face un circuit (Mongolia, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, India, Sud Arabia, Armenia) cînd sper sî ajung, fie si simbolic, la Radio Erevan. Apropos, cineva scrie la Radio Erev:

   -Se poate trai doar din salariul de baza?

   -Sincer, nu stim. Nici noi n-am incercat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- krisstinna
[21.04.16 10:15:51]
» mesaj pers

   @glcitizen -

imi planific un tur de forță iarna viitoare, tur ce va include Mozambic, Tanzania, Madagascar si Sud Africa.

    &

in iulie voi face un circuit (Mongolia, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, India, Sud Arabia, Armenia) cînd sper sî ajung, fie si simbolic, la Radio Erevan.
-Malimu ești foarte plimbăreț! Abia aștept să ne povestești! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[21.04.16 10:30:09]
» mesaj pers

   @krisstinna - Multumesc, Krisstinna. Cind eram mai mic, voiam sa fiu ambasador, dar stateam rău cu originea.

   Acum, muncesc zi lumina de câteva zeci de ani - baietii mei fiind pe drumul lor - si nu-mi doresc altceva decât sa vad lumea pe care sa o pot prezenta si in carți.

   Am destul timp pentru confortul celor dragi, cum mi se pare normal.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- buterfly
[21.04.16 11:18:33]
» mesaj pers

   Vai de mine, cat pe ce sa fac infarct! vrei sa faci toate tarile alea intr-o luna?!!! Woooooow, ce sa mai zic. Niciodata nu voi putea tine pasul cu tine... dar merge si pe sistem nemtesc: incet dar sigur! Abia astept povestile! Stiam eu de cand ai intrat pe site ca esti deosebit!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI

Autorul nu a încărcat până în acest moment nicio fotografie care sa fie atașată acestui set de impresii

Vezi eventual "Alte fotografii din această destinație" (încarcate de alți utilizatori)  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.50003194809 sec