ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Municipal Câmpulung Muscel (I)

TIPĂREȘTE

Acest articol despre muzeul câmpulungean am hotărât să-l împart în două, motivul îl veți afla în partea a doua și, indiferent cum este încadrat de web, nu voi comenta.

Despre dragostea ce o port zonei Muscelului știu foarte bine cei ce-mi urmăresc articolele. De mult îmi propusesem să intru la Muzeul Municipiului Câmpulung Muscel doar pentru a face poze noi, pentru un viitor articol, de scris la vară.

Acum îmi doream să vă dezvălui altceva dintr-un sat apropiat orașului dar felul în care unii români înțeleg să folosească în interesul comunității darurile primite, m-a deranjat. Singura legătură pentru a ajunge să scriu despre un loc argeșean ce putea atrage turiști, a fost acest muzeu frumos și interesant.

Câmpulung Muscel este un oraș nu foarte mare pe care cei mai mulți români îl asociază doar cu ARO. Ei bine, orașul acesta are în spate o istorie teribil de bogată și interesantă, câteva din urmele valoroase ale trecerii timpului le-am descris în două articole mai vechi.

Pentru cei ce trec prin oraș și doresc să cunoască ceva din trecutul de până la instalarea regimului comunist în țara noastră, Muzeul Municipal, secția istorie, este un popas cultural aparte. Aici găsiți exponate autentice descoperite la vechea așezare dacică de la Cetățeni, la castrul roman Jidova, în vechile lăcașuri de cult azi dispărute, ceramică greacă și romană, arme și unelte de la comuna primitivă până în epoca modernă, obiecte găsite cu ocazia săpăturilor arheologice în zonă sau donate de diverse persoane. Dar să le luăm pe rând.

În anul 1889, Grigore Tocilescu - directorul de atunci al Muzeului Național de Arheologie - istoric, jurist, folclorist, cel considerat întemeietorul școlii românești de arheologie, propune înființarea acestui muzeu aici la Câmpulung Muscel, fapt ce se împlinește în același an, când, odată cu publicarea aprobării în M. O., se înființează muzeul în trapeza (sala de masa) a Mânăstirii Negru Vodă.

Faptul că de-a lungul câtorva zeci de ani locația s-a tot schimbat, nu este importantă, doar era necesar un spațiu din ce în ce mai mare. Așa se ajunge ca în anul 1980 să fie mutat în actuala clădire, central, lângă Primărie, construcție ce a aparținut administrației locale, ridicată după un proiect din anul 1934. Remarcabil atât exteriorul dar mai ales interiorul elegant, cu o scară interioară largă, cu decorațiuni frumoase, cu o fluiditate remarcabilă a spațiului și luminozitatea naturală oferită de cupola de sticlă.

Odată ajunși aici, intrăm în prima parte a expoziției, cea dedicată istoriei vechi unde sunt expuse obiecte aparținând neoliticului apoi dacilor și desigur perioadei de ocupație romană; sunt expuse resturi de amfore grecești, care dovedesc practicarea trocului, apoi a plății cu monede romane pentru mărfurile aduse din Elada și alte zone, sunt unelte, arme și materiale de construcție găsite la castrul Jidova.

Secția de istorie medievală necesită un popas mai lung căci aici sunt expuse mai multe documente interesante. Scrisoarea lui Neacșu către judele Brașovului, actul de naștere al limbii române scrise, datată destul de exact, 29 sau 30 iunie 1521 după jurnalul de campanie a lui Soliman Magnificul; tot aici vedem cum arăta "Ocolnica" sau "Pânza orașului" unde erau trecute privilegiile deosebite acordate locuitorilor celei mai vechi așezări urbane din zona de sud, legile moșnenilor care n-au putut fi încălcate nici măcar de Carol I.

Tot aici aflați despre înființarea primei școli publice din Muntenia, despre bâlciul de azi, continuare neîntreruptă a "Sborului de Sf. Ilie" din sec. XV, despre Pârvu Mutu, zugravul născut aici, despre "tiparnița desăvârșită" a lui Matei Basarab, crucile de jurământ din piatră de Albești și multe altele.

În secția de istorie modernă și contemporană, vă amintiți de Tudor Vladimirescu și de trecerea lui prin Goleștii Argeșului, de luptele de la Rahova și Vidin unde au participat multi musceleni, despre luptele ce au fost la Valea Mare - Pravăț și despre care am scris în articolul dedicat Mausoleului de la Mateiaș. Tot aici sunt expuse artefacte din al doilea război mondial, arme, documente, uniforme, casca lui Carol al II-lea, decorații și caschete militare (cred că vă amintiți de "ultimul pălărier al României", Măgeanu, ei bine aici la muzeu sunt expuse caschetele militare lucrate în atelierele sale).

Există și o secție de stiințele naturii dedicată celor mici.

Despre ultima secție a muzeului de aici voi scrie curând.

Dacă doriți să vizitați orașul și împrejurimile, treceți și pe la Muzeul Municipiului Câmpulung Muscel, aflat pe strada Negru Vodă nr. 119, în centrul orașului - DN 73 - programul de vizitare este de la 9 la 17, de marți până duminică, taxa de vizitare este 5 lei pt adulți și 3 lei pt. copii, pensionari, fotografiatul este 5 lei.

Nu în ultimul rând, țin să mulțumesc dlui. profesor Mihai I., de serviciu sâmbătă, care ne-a însoțit și ne-a oferit explicații de-a lungul întregului muzeu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 05.04.16 01:43:37
Validat / Publicat: 05.04.16 08:54:45

VIZUALIZĂRI: 1468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cascheta lucrata la Măgeanu și casca regelui.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.04.16 11:10:06]
»

@elviramvio -

Câmpulung Muscel este un oraș nu foarte mare pe care cei mai mulți români îl asociază doar cu ARO.

Ei bine, mie Câmpulungul îmi trezește amintiri ceva mai triste - aici am făcut perioada de instrucție din armată, fără să pot pleca din unitate timp de trei luni de zile (cu excepția unei învoiri de 48 de ore după jurământ), dar cu instrucție aproape ca aia de vânători de munte zilnic, cu program de la 6 dimineața, cu dormitorul plin de gheață pe pereți dimineața... pffff... mă opresc, e deja cam prea dureros.

Să mai amintesc doar de marșurile până la și de la poligonul de tir din Bughea. Păcat că peisajele astea minunate acum mie nu-mi mi trezesc aceleași senzații plăcute ca unele asemenea, dar din orice alt loc al țării.

Oricum, articolul de mai sus nu are nicio vină, e chiar frumos și interesant - dar am și io o durere...

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.04.16 11:21:48]
»

@Dragos -

La urmatoarea noastra intalnire, sa-ti povesteasca sotul meu cum e sa dormi in tanc, iarna, in Apuseni. Dar el iubeste acele meleaguri. Am ceva in minte si daca se va concretiza in vara asta, vei uita necazul, desigur, daca-ti doresti.

O zi buna!

irinad
[05.04.16 19:41:52]
»

@elviramvio - Foarte frumos şi interesant articolul tău pe care, recunosc, îl apreciez cu atât mai mult cu cât Câmpulungul mi-e foarte drag, fiind oraşul de baştină al soţului meu. Dar, spre ruşinea mea, la muzeul acesta nu am fost până acum, doar la cel de Etnografie şi Folclor situat foarte aproape de casa socrilor mei. Acum am un motiv în plus să-l vizitez!

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[05.04.16 20:09:23]
»

@irinad -

Multumesc. Eu nu l-am vazut pe cel de Etnografie desi trecem pe langa el uneori; se spune ca este interesant si frumos, asa ca daca ai material, da-ne si noua un articolas.

irinad
[05.04.16 20:54:46]
»

@elviramvio - Nu am făcut poze pentru că nu m-am gândit să scriu despre el, dar cu prima ocazie când vizitez Câmpulungul (chiar luna aceasta), voi avea în vedere şi-apoi voi "schiţa" ceva!

webmaster26
[16.08.18 10:44:24]
»

Mutat în rubrica "Muzeul municipal Câmpulung, CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul municipal Câmpulung:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072145938873291 sec
    ecranul dvs: 1 x 1