ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
8 AD. + 2 COPII -- v: 11,2

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Amsterdam, vreau să te cunosc mai bine

TIPĂREȘTE

Un oraș tare atrăgător Amsterdamul ăsta. Canale nesfârșite și numeroase poduri cu arhitectură originală din secole trecute, concentrate pe o întindere nu foarte vastă. Peste tot lalele, una din florile mele preferate. Neînflorite, încă nu e vremea lor, dar suvenirul cu laleaua este, probabil, cel mai comun aici.

Tot cam peste tot ne-a însoțit și mirosul de marihuana, ce să-i facem, suntem într-o metropolă liberală, poate cea mai liberală din Europa. Nu am putut să merg cu R. să admirăm operele lui Rembrandt și Van Gogh, dar ne-am putut plimba câteva ore prin acest oraș unde sper să pot reveni într-un viitor nu foarte îndepărtat, iar plimbarea ne-a oferit istoria vie a unuia din cele mai frumoase (cred eu) și mai romantice orașe de pe continentul nostru.

Din orășelul german nord-vestic unde aveam tabăra de bază am făcut cam trei ore până în Amsterdam. Eram tare nerăbdători, mai ales cei care eram la prima vizită. Am ajuns puțin până în ora doișpe, așa e când suntem mulți, până te urnești de acasă cu cățel, cu purcel... Imediat ne-am confruntat cu problema parcării. E logică, orașul e construit pe ape, de unde atâtea parcări? ;)

Până la urmă, după câteva ture, am găsit locuri libere într-o parcare de pe strada Valkenburgerstraat Centrum. He, he, să nu credeți acum că am ținut minte numele străzii. I-am făcut poză ca să fim siguri că știm de ce să întrebăm în caz că ne rătăcim la întoarcere. Nu prea aveam cum, dar pentru orice eventualitate facem lucrul ăsta de multe ori. Cum spuneam, se pare că parcările nu sunt foarte dese/multe (sau nu am dat noi de multe), și asta se reflectă în prețul lor. Mai bine de patru euro ora!! Asta e, nu venim des la Amsterdam, plătim. Și o luăm frumușel la pas spre Centrum.

Întâi nimerim într-un târg, era 30 decembrie și în timpul săpămânii, probabil târgul săptămânal din cartierul respectiv. Evident că ne-am băgat pe rândul din mijloc, și imediat am rezolvat problema suvenirurilor, și mai ales a... lalelelor. Da, da, mama era obsedată. I-a plăcut orașul, nu zicea că nu, dar ea voia să ajungă acolo și să-și cumpere lalele și alte flori. Cât se putea de multe.

I-am făcut hatârul, soră-mea îi cumpăra pe o parte, eu pe alta, așa că s-a ales cu câteva pungi bune de bulbi de lalele de toate culorile, și alte specii de flori. Păcat că nu mă pot bucura și eu de ele, grădinița ei de flori fiind una superbă din moși strămoși... A binevoit să-mi planteze și mie vreo doi trei bulbi în două ghivece golașe de pe scară, și mă tot uit la lăstari, că au ieșit, și sper să nu înghețe cu primăvara asta capricioasă.

Târgul era plin, și am văzut mai târziu și altele. Toate sunt colorate și cu o varietate enormă de... de toate: fructe, legume, carne, pește, flori, antichități, haine noi și de mâna a doua, tablouri, cărți... Sunt ca o sărbătoare unde nu lipsesc nici artiștii stradali. Merită vizitate cu aparatul foto în mână. Mama a rămas cu gura căscată când a văzut un domn cu codițe cu fundițe, ruj pe buze, barbă stufoasă, colanți și pantofi cu toc. Mai văzuse ceva asemănător în Bruxelles, și fața părinților din generația lor și care nu au umblat prea mult prin lume (-a asta modernă) este un adevărat poem, îmi place la nebunie să cunoască și alte realități.

De aici am ajuns imediat în centru-centru. Bineînțeles că ne-am oprit la primul canal și pod ca să începem sesiunea foto. Începeau să se vadă și sutele de biciclete, începea să miroasă și a iarbă (nu de-aia verde, de primăvară;)).

Nu trebuie să faci mulți pași ca să-ți dai seama că Amsterdamul este un oraș deschis și absolut tolerant, în care conviețuiesc în pace și armonie multe naționalități și multe categorii de oameni. Mi s-a părut că toți cu obiceiuri simple, o minune și-o relaxare. După vreo oră de plimbare, mi se părea că totul e aproape (în toate sensurile) în acest oraș de opt sute și ceva de mii de locuitori...

Știam că nu aveam cum să mă întâlnesc cu Vincent în muzeul lui, și nici cu tezaurul din Rijksmuseum. Nu aveam cum să intru în Madame Tussauds, și aproape că-mi cădeau balele făcându-mi pozele în fața lui. Nici în zona...roșie nu urma să ajungem, doar aveam copii în grup. Peste vreo doi-trei ani poate, că va fi deja adolescent și le va ști pe toate. Măcar am pigulit câte ceva de la tarabe, mai niște cartofi prăjiți (mare specialitate olandeză;)), mai o bucățică de tort de mere sau eu mai știu ce. Că berea nu e de mine. Poate un gin tonic ar fi intrat așa, special, într-unul din zecile și sutele de baruri originale vechi de sute de ani.

Istoria Amsterdamului este strâns legată de apă. Are nici mai mult nici mai puțin de 165 de canale care au fost construite de-a lungul secolelor pentru a stimula comerțul și transportul, dar și pentru a recupera teren și a se extinde. Aceste canale definesc peisajul orașului, de-aia au și fost incluse pe lista Unesco acum câțiva ani. În afară de faptul că sunt un fundal spectaculos pentru centrul istoric, plimbarea cu vaporașul pe canale este, cred eu, un mod de neuitat de a descoperi orașul. Timpul nostru era limitat, așa că ne era clar că vom face o astfel de plimbare.

Cred că mini croaziera pe canalele Amsterdamului poate fi o introducere perfectă a superbelor locuri și interesantelor obiective din oraș. Există câteva puncte de plecare și sosire, distribuite prin tot orașul, iar traseele sunt disponibile în diverse limbi (pe când româna?). Câțiva din operatorii de croaziere: Holland International, Canal Company, Blue Boat, Rederij Kooij, Rederij Plas și Lovers. Bineînțeles că există și variant hop-on hop-off oferită de compania Canal Bus. Noi am nimerit Rederij Plas, și ne-am plimbat cu Hilda IV. Prețurile practicate sunt foarte asemănătoare: 10 euro adult, 6 euro copil, cam pe-acolo merg toate.

Ca și la Paris, eu cred că este una din atracțiile orașului, cu adaosul că farmecul e altul. 165 de canale a căror construcție a început odată cu fundarea orașului și construcția barajului de pe râul Amstel care îl traversează. Uite așa s-au creat insule artificiale și mai mult de o mie de poduri pentru a le lega între ele… Dacă la originea utilității stăteau, cum era normal, transportul pentru comerț și/sau apărarea împotriva posibilelor atacuri exterioare, prima plimbare “de plăcere” nu a avut loc până în secolul XVII.

Regina Elisabeth Stuart de Bohemia a fost inițiatoarea, fiind primită de locuitorii orașului cu petreceri și poduri frumos împodobite. Cu timpul acest obicei de a primi vizitatori de sânge albastru în acest mod plăcut s-a împământenit, și tradiția e încă vie. Am citit pe undeva că Nelson Mandela sau Beatleșii au ajuns intrat astfel în Amsterdam. O paradă pe apă, așa-i că v-ar plăcea? Din fericire plimbarea pe canalele orașului nu mai constituie un privilegiu doar pentru curțile regale. Milioane de pasageri veniți din toate colțurile lumii se bucură de tot ceea ce oferă frumosul oraș dintr-un vaporaș (rimă neintenționată).

Citisem despre niște croaziere gratuite cu Clubul Nautoc St. Nicolaas, un fel de ONG care restaurează bărci și vaporașe vechi numite tuindersvlettenque, folosite în trecut pentru transportul de vegetale și animale între piețele și fermele din Amsterdam și restul Olandei. Mi s-a părut o inițiativă originală și lăudabilă. Voluntari rezidenți conduc bărcile pe cele mai înguste canale din oraș, unde vaporașele marilor companii nu pot intra. Înainte de plimbare, voluntarul se consultă cu grupul și stabilesc zece obiective, deci sunt niște rute foarte libere și deschise. Ar fi interesantă o astfel de plimbare (ați avut parte, @Mireille?), într-o ambianță relaxantă și prietenoasă, unde poți să iei cu tine vin, bere, mâncare și chiar și marihuana, pentru că un deranjezi pe nimeni.

Și în Hilda noastră miroasea a marihuana de nu se putea. E drept că numai în partea din spate, de lângă toaletă, adică acolo unde s-au așezat imediat câțiva tineri (care nu au fumat totuși). De fapt, așa cum spuneam mai sus, mie tot orașul îmi mirosea pe alocuri a marihuana… O fi faptul că am eu nasul mai sensibilos de când m-am lăsat de fumat? Possible…

Dacă doriți mai multe informații despre acest tur original, cu siguranță găsiți pe net. Dacă nu, dați de știre, eu găsisem informația în spaniolă pe undeva. Spuneam că este gratuit, dar căpitanii voluntari acceptă donații. Nu vă vor cere banii direct, probabil tot în stilul căpitanului nostru, mă rog, a vocii înregistrate pe bandă, care mulțumea pentru bacșișuri. Să nu credeți că lumea se îngrămădea să lase monezi.

Nu e musai să faceți rezervare pentru un tur cu vaporașul. De obicei cam toate companiile oferă servicii cu o frecvență de 15-30 de minute, nu cred că e complicat să prinzi loc nici în plin sezon. Noi nu am așteptat mai mult de un sfert de oră. Căruciorul nepoțicii l-am lăsat acolo, pe ponton, și chiar se gândea soră-mea, oare o să șmanglească cineva ceva? Nu, totul a fost ok.

Ce am văzut noi, foarte pe scurt, și numai pe dinafară.

  • Piața Dam, cea mai importantă din Amsterdam, locul în jurul căruia s-a construit orașul. Este împrejmuită de monumente și clădiri istorice, între care cele mai importante sunt Monumentul Național și Palatul Regal.
  • Monumentul Național din Dam, construit în 1956 în fața Palatului Regal. În fiecare an, pe 4 mai, se ține acolo ceremonia comemorării victimelor celui de-al doilea război mondial. Obeliscul de 22 metri înălțime înconjurat de figuri alegorice este un obiectiv unde mereu e multă lume. Ca să fac o comparație frumoasă (și dragă mie), ar fi un loc de întâlnire cam ca Pietrele noastre din Pitești, de pe vremea mea cel puțin... Mulți turiști se odihnesc aici.
  • Het Koninklijk, Palatul Regal din Amsterdam, situat în fața monumentului național din Dam, cam la cinci sute de metri de Centraal Station. La origine a fost sediul Primăriei, acum găzduiește diverse evenimente oficiale.

    Tot aici putem vedea și biserica Nieuwe Kerk.

  • Amsterdam Nieuwekerk, lângă Palatul Regal; este un centru de expoziții, sală de concert și bar în același timp, o clădire frumoasă construită la sfârșitul sec. XIV drept răspuns la creșterea demografică a orașului.
  • Muzeul Madame Tussauds, în frumoasa clădire din Piața Dam, unde sunt și magazinele Cloppenburg (frumoasă coincidență cu orașul unde am stat, noi habar nu aveam de magazinele astea).
  • La Beurs van Berlage (Bursa Berlage) : o clădire situată pe Bulevardul Damrak. Astăzi e folosită ca centru cultural de expoziții și conferințe.
  • Amsterdam Centraal, adică Gara din Amsterdam, o clădire foarte frumoasă, operă a aceluiași arhitect care a proiectat edificiul muzeului Rijksmuseum.
  • Biserica Sf. Nicolae, care se vede din mai multe puncte ale orașului.
  • Sea Palace Chin Restaurant. Da, este ceea ce se citește, un restaurant chinezesc, pe care ghidul audio l-a menționat drept simbol datorită formei de vapor. Faptul că e așezat pe ape ajută mult...
  • Muzeul maritim Scheepvaartmuseum. Clădirea nu e atât de frumoasă pe cât este vaporul din apropiere, care chiar atrage atenția din depărtare. Și bineînțeles poze cu... I Amsterdam.
  • De Hortus Botanicus Amsterdam. Am trecut pe lângă, sărbătoreau 375 ani, și se intuiau plantele dincolo de pereții din sticlă.
  • Muzeul Hermitage; nu știam că e un Hermitage și în Amsterdam (ah, ce amintiri din Sankt Petersburgul din 2002...).
  • Piața de flori. Dacă ar fi știut să înoate, cred că mama ar fi sărit din vaporaș, așa îi sclipeau ochii. Bine că am văzut numai foarte puțin, că altfel ar fi plecat singură pe străzi în căutarea tezurului.
  • De ce trebuie să mă întorc la Amsterdam? Păi cred că e foarte clar. Îmi plac foarte mult lucrurile mai… ieșite din tipar, să zic așa. Experiențele alea de pe lista cu lucruri de trăit măcar o dată în viață. Deci:

      -E musai să pășesc într-un coffeeshop. Mai mult ca sigur nu voi cumpăra cele cinci grame de iarbă permise în aceste localuri, și fumul de marihuana îmi va rămâne în gât. Dar cred că senzația de “trăiește și lasă-mă să trăiesc” e unică. Deci un ceai sau un suc de fructe timp de o juma’ de oră cred că e de neratat. Pentru mine.

      -Același lucru și cu smartshops. Nu mi-e clar că aș cumpăra ciuperci halucinogene, dar o carte sau un suvenir care să-mi amintească aceeași senzație de mai sus, da. Peace and love, un vis frumos, nu neapărat utopic. Ca să se întâmple ceva, trebuie să crezi cu convingere că se poate întâmpla.

      -Tot musai e să ajung și în Cartierul Roșu. Soră-mea mă tot înghioldea, “hai să mergem, hai să mergem”. Nu am vrut să-i prezint lu fi-miu o realitate atât de crudă la o vârstă așa de fragedă. O să aibă el timp. Sau oare nici eu nu sunt prea convinsă așa cum nu eram la Memorialul Durerii din Sighet? Ba da, ba da, câteodată avem nevoie și de realități crude ca să ne continuăm drumul în viață, să apreciem ce avem și să încercăm să fim un pic mai buni.

      -O să ziceți că halal, am pus coffeeshopurile alea înaintea lui Rembrandt, Anna Frank și Van Gogh. Lista este absolut aleatorie, deci o să-mi dau întâlnire și cu ei, fără nicio îndoială. Atunci o să iau la puricat îndemnele specialistei noastre olandeze, Mireille, și a altora, ca să nu ratez absolut nimic.

    Hai R., când mergem din nou la Amsterdam?


    [fb]
    ---
    Trimis de alinaro in 28.03.16 13:43:13
    Validat / Publicat: 28.03.16 15:09:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

    VIZUALIZĂRI: 5469 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Și începem să plutim...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72400 PMA (din 58 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [28.03.16 15:41:09]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [28.03.16 16:44:00]
    »

    @webmaster - Vă foarte mulțumesc, cu atât mai mult cu cât îl consider nemeritoriu; a fost doar o zi, nici aia plină, și mai mult o viziune de ansamblu. Sper, însă, din tot sufletul, să îl pot vizita pe îndelete într-o bună zi.

    Îmi cer scuze, de dimineață a trebuit să abandonez încărcarea pozelor, am reluat acum cu încă câteva.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Eugenia55* †
    [28.03.16 18:11:34]
    »

    In Cartierul Rosu degeaba mergi ziua-n amiaza mare, "prestatorii", ca sunt de toate genurile, isi fac somnul de frumusete, noi am fost la pranz si de-abia am zarit una bucata impanata, in spatele unui geam maaare, in sutien si blugi, doar a schitat ca-si coboara pantalonii si a facut 2 pasi in spate... adica, vrei mai mult, suna matale la usa.

    Pe strada erau turiste muult mai dezbracate, bine, era in toiul verii.

    Si ca sa impusti 2 iepuri, tot in Red District sunt cele mai bune coffeeshop-uri in sensul ca, nici nu-i nevoie sa intri, daca stai nitel mai mult pe trotuar, in fata lor (gasesti tu un pretext, sa-ti pudrezi nasul iti ajung miresmele ce ies de-acolo ca sa-ti dea ceva... poezie sau adrenalina... dupa cum ti-e constitutia

    alinaroAUTOR REVIEW
    [28.03.16 18:21:51]
    »

    @Eugenia55 - Excelente ultimele două rânduri. Cu siguranță voi ține cont de acest sfat. Săru'mâna.

    Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [28.03.16 18:44:55]
    »

    Nieuwekerk este mai mult de atat, este locul unde s-a incoronat Willem-Alexander acum trei ani, precum si reginele Beatrix, Juliana si Wilhelmina. Tot acolo este local de odihna al lui Michiel de Ruyter, cel mai celebru amiral olandez.

    Intrarea este cu bilet, ca la orice biserica olandeza

    Este jnteresanta Westerkerk, unde este ingropat Rembrandt, dar locul exact nu se cunoaste, orice at sustine ghizii.

    Muzeul navigatie este foarte interesant, nu neaparat ca am scris eu despre el Iar corabia este o replica a unei nave apartinad Companiei Indiilor de Est, numita Amsterdam.

    Si daca esti la Amsterdam trebuie sa vezi si Casa lui Rembrandt.

    Palatal regal din Piata Dam este chiar modest, poate cel mai modest pe care l-am vizitat pana acum.

    Daca mai treci pe la Amsterdam luna viitoare dau o bere, Amstel. Sa ai vreme buna in viitoarele excursii.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [28.03.16 18:51:04]
    »

    @Radu Tudoran - Excelent, mulțumesc pentru toate aceste informații și adăugiri, știam eu că mai sunt și alți experți olandezi pe site. Locuiți chiar în Amsterdam? Accept invitația de data viitoare, cu condiția să pot întoarce cinstea, tot cu o Amstel, sau cu ce-o fi.

    Vreme bună și dvs. în vacanțe. Mie mi-a plăcut mult orașul, sincer sper să nu treacă o veșnicie până să revin. Și să stau măcar trei zile.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [28.03.16 18:56:52]
    »

    @alinaro: Nu am sansa sa locuiesc in Amsterdam, ci in localitatea Calarasi. Nu spun "orasul" ca am fost corectat

    Dar luna viitoare sunt in Amsterdam. Din iunie dau bere pe Valea Rinului. Bitburg. Da-i buna si ea.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [28.03.16 19:00:21]
    »

    @Radu Tudoran - Nu sunt sigură că înțeleg atunci. Dar dacă ajung din nou în Amsterdam (sau în Călărași, sau pe Valea Rinului), anunț.

    BOGDAN DSN
    [28.03.16 19:56:14]
    »

    @alinaro - Foarte interesant review - multumesc.

    Amsterdam este pe lista mea scurta de obiective.... sper sa ajung pe aici primavara ca sa pot combina cu Keukenhof - celebra expozitie de lalele.

    Te rog sa-mi spui cam cat a durat excursia cu vaporasul pe canale? Exista variante mai lungi sau mai scurte (ca si timp de parcurs)?

    Multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    alinaroAUTOR REVIEW
    [29.03.16 10:12:03]
    »

    @BOGDAN DSN - Cred că e grozav să nimerești (sau să faci în așa fel încât să nimerești) expoziția de lalele. Probabil data viitoare voi încerca și eu.

    Excursia noastră cu vaporașul a durat doar o oră, adică cea mai scurtă ca timp din variante. Este o varietate enormă de oferte în acest sens. De la serviciul Canal Bus, adică un fel de hop on hop off, cu patru itinerarii și douăzeci de stații, ca să zic așa, și cu bilet valabil 24 ore, care include și reduceri la muzee, restaurante, etc., până la excursii de o oră, de o oră jumate, de două ore, două ore jumate, etc. ; apoi poți alege între plimbare fără nimic inclus, sau plimbare cu vin și brânză, bere și hamburgeri, mini croaziere nocturne, la lumina lumânărilor, etc., etc. Prețurile sunt și ele la fel de variate: de la zece-unșpe euro plimbarea de o oră (șase pentru copii) până la treizeci, patruzeci, cele care includ și gustări de pildă.

    Exact lângă Piața Dam, pe bulevardul care merge spre port, este pe stânga un birou de turism cu multe oferte, care combină mini croaziere cu intrări la muzee, etc. Vei avea de unde alege, fii convins.

    Spune-mi dacă te mai pot ajuta și cu altceva. Noi am stat puțin, foarte puțin din păcate, dar a fost o plimbare tare frumoasă.

    mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [29.03.16 12:47:23]
    »

    ... bună Alina... hai că mi s-a făcut dor de olandezi... citit cu plaisir articolul tău viu, plin de vervă exuberantă... e greu să prinzi ,,cu mâna'' într-o zi toate oglinzile importante ale Amsterdamului, ce și-a pus o lalea la butoniera Europei... personal, mi s-a părut mereu prea dens, deși e pus pe un teren atât de strâns. Amsterdamul e o sumă de percepții pt fiecare din noi, el își spune povestea călătorilor ce se infiltrează la prima sosire, prin canalele lui romantice unde se oglindește arhitectura caselor vechi cu gulerașe... sunt diversele companii locale... nu am fost cu voluntarii să mă dau cu barca... ferice de cei ce vor merge aici în aprilie, am citit că începe Festivalul lalelor, autoritățile vor planta lalele prin 60 de locații în capitală... mamei tale i-ar fi plăcut cu siguranță... pictorii pot să mai aștepte la rendez -vous... să nu uit era la Muzeul Hermitaje o expozitie cu spaniolii tăi din epoca de aur.

    alinaroAUTOR REVIEW
    [29.03.16 12:53:02]
    »

    @mireille - Mă bucur că mă vizitați. Știam din start că nu aveam decât să facem o plimbare așa, lejeră, pentru că nici grupul și nici timpul nu ne permitea altceva.

    Chiar că ferice de cei ce vor merge la Festivalul Lalelelor, va fi raiul pe pământ, cum ar zice mama. Așa cum la Bruxelles nu pot să zic că m-aș mai întoarce musai în viitorul apropiat, la Amsterdam chiar îmi doresc o excursie de câteva zile. Să dea Domnu’.

    Mulțumesc și zi frumoasă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [29.03.16 16:36:58]
    »

    @Radu Tudoran - Foarte placuta completarea, felicitari

    mishu
    [29.03.16 16:42:56]
    »

    Cred ca daca mergeai cu mama cand era expozitia de lalele nu mai vedeai nimic in fata ochilor decat lalele, si-n culcare si-n sculare.

    Foarte frumos articolul, l-am citit cu mare drag si mi-au placut completarile facute de niste oameni pe care ii apreciez pentru articolele postate.

    Felicitari si votat cu placere un articol frumos cu niste poze minunate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    alinaroAUTOR REVIEW
    [29.03.16 16:46:29]
    »

    @mishu - Daaa, așa e. Eu m-am bucurat de bucuria ei. Și încă aștept să-mi crească lalelele olandeze pe care ea mi le-a plantat în două ghivece. Așa am un pic din ea și pe scară.

    Vă mulțumesc pentru vorbele frumoase.

    FlorinAndrei
    [01.04.16 11:27:47]
    »

    Bună,

    Felicitări pentru articol, mi-ai stârnit amintirile...

    Să știi ca bulbii ăia de lalele cumpărați de noi de acolo atunci, acum 8 ani, s-au dovedit o mare țeapă

    Au mucegăit, s-au îmbolnăvit, naiba știe, nu a ieșit nimic din ele

    De menționat că în poza P25 ai surprins parcarea de 2 MILIOANE DE LOCURI pentru biciclete (cum naiba și-or găsi aia bicla parcata acolo... ?) de lângă Centraal Amsterdam!

    alinaroAUTOR REVIEW
    [01.04.16 11:54:31]
    »

    @FlorinAndrei - Mie mi-au răsărit doi din trei, soacrei trei, iar mama zice că nu i-au dat toți încă, dar e și normal, i-a ținut prin pungi vreo două luni jumate înainte de plantare... Eu mă uit la ghivece în fiecare zi, n-o să am eu Simfonia Laleleor din Pitești la mine pe scară, dar ceva ceva...

    Și noi ne-am minunat de parcarea aia... Eu câteodată și când parchez la Carrefour (nu mai zic de Barajas) îmi notez sau fac o poză la numărul și litera rândului, că mă enervează să caut dup-aia... Probabil ei sunt obișnuiți.

    Mulțumesc și weekend frumos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, BOGDAN DSN, Eugenia55*, FlorinAndrei, mireille, mishu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amsterdam şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075949907302856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1