67741 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Mombasa

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
26.03.2016
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2016
TIP: SINGLE
PREŢ:
1000
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Prima zi la Mombassa


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Toți oamenii din Africa stau cocoțați, ca și noi, pe o rază de soare într-o o planetă mai mică decât un bob de cafea, fără un alt posibil refugiu în neantul stelelor care ne înconjoară. O străbatem în lung și-n lat, cu speranța că vom descoperi sâmburele de adevăr care să ne apropie mai mult de noi înșine și să ne îndepărteze de propriile temeri.

Spre deosebire de restul Terrei, ceasul continentului negru bate mai încet clipele, minutele și orele care străbat timpul plutitor ce se ridică leneș deasupra parterului verde al junglei. Aici, durata dintre gând și faptă se prelinge într-o așteptare leneșă, pe care o cunoști în restul lumii doar atunci când simți savoarea dulce a somnului de iulie.

Timpul își îmbogățește zestrea mai greoi și senzația măsurării vieții în unități dilalate, până la un infinit existențial, îți aduce o undă de confort interior pe toată durata șederii în perimetrul african.

Cu planuri puse la punct, cu aparatul de fotografiat și cu gânduri mari, sunt gata să-mi încep prima aventură africană în Mombassa, vestita poartă navală de intrare din Oceanul Indian.

Viața începe să pulseze de la primele ore, ca și când locul ar fi un crater de vulcan, înainte de orele de erupție din mijlocul zilei. De pe la 6.30, tarabele pline de papaya, banane sau portocale se deschid pe străduțe sau pe marginea șoselei după un ritual clasic, apoi apare miraculoasa apă îmbuteliată-cel mai sigur leac de supraviețuire pentru turiștii cu pielea arsă din primele ore de rostogolire într-un cuptor de arșiță mistuitoare

Pe măsură ce ies din perimetrul orașului îmbâcsit de praf de pe drumurile pline de gropi, scenariul capătă o paloare mai senină și mai ordonată. Dar, ca un contrast al istoriei, tristețea se așază ca o umbră peste fețele unei populații care îți dă senzația că își schimbă, forțată de împrejurări, habitatul spre aglomerațiile urbane, un loc de unde mai licărește o nouă speranță. Văd chipurile alertate ale navetiștilor, femeile desculțe dar cu o ținută sveltă, îmbrăcate în verde, galben sau roșu, cum vin și ies de prin câmpuri maronii de arbuști, purtând pe cap canistre cu apă potabilă, aduse cu cisterne la începutul fiecărei zi.

Căsuțele mici, din bolțari, de 3 pe 4, fără ferestre, par a stăpâni spațiul gol dintre colibele junglei și peisajul urban, în care infrastructura aduce cu o imagine de oglindă contorsionată a așezărilor europene.

Apoi, ca și când ar spune că școala este șansa emancipării unui popor, apar fetițe cu voal cenușiu de călugărițe catolice, cu mers vioi, în fața părinților, alături de băiețași cu pantaloni scurți, până la genunchi, cămașă maro și ghiozdane încăpătoare. Nu par deranjați nici de claxoanele miilor de camioane care navighează în zig-zag pe șoseaua suferindă ce vine dinspre Nairobi, nici de distanța imensă până la școală.

-Sir, îmi spune, cu un ton optimist, șoferul, în curând vom avea prima autustradă făcută de chinezi, pe lângă drumurile și căile ferate lăsate de englezi.

Evit să-i spun omului căt era de interesat Imperiul de buna circulație prin Kenya și cât îi preocupa pe bieții englezi transportul rapid al metalelor neferoase spre portul Mombassa, plin de vapoare în așteptare...

Din când în când, zăresc bărbați și femei cu privirea goală, așteptând parcă o minune pe marginea șoselei, apoi patrule de milițieni, cu uniforme albastre și niște pistoale de dimensiuni prea mari, însoțiți de câte trei-patru soldați ce-și țin mitralierele pe poziție de atac. Ca să fie mai convingători, și-au așezat pe șosea, în diagonală, câteva grape întoarse, cu niște cuie de-o șchioapă, care nu te-ar lăsa să mergi, oricum, mai departe.

Un control sumar de mărfuri de contrabandă, arme sau droguri, o scurtă conversație în swahili cu David, șoferul, și cu un zâmbet mare când aud de Romania, Ofițerul, cu o privire complice, ne face semn de liberă trecere.

-OK, Romania! Ciușescu! Bine ați venit în Kenya!

Ceva îmi spune să nu mă complic cu expicații și îi zâmbesc recunoscător.

Optimismul nu îl părăsește pe David nici când trebuie să ne oprim, în trecere, pe la un trib Massai. Revine încântat la educație.

-Sir, dumneavoastră ca malimu (dascăl), să știți că noi am preluat sistemul de învățământ englezesc și că, eu ca părinte a cinci copii, doresc să-i dau pe toți la școli cu taxă, de unde vor ieși cu siguranță cu o profesie.

La noi, copiii care termină școala își ajută frații mai mici s-o ia de la început. Școala înseamnă viață pentru kenyeni! Noi suntem toti catolici, musulmani, budhiști și protestanți, dar biserica ne protejează copiii de circumcizie, boli incurabile și de toate relele de pe lume.

Cu gândul reconfortant că în Kenya se trăiește cu o speranță ce vine dintr-o luptă de supraviețuire și din credință, mă îmbărbătez înainte de a plonja cu un mileniu în urmă, în istoria neagră a Africii, de fapt, într-un trib Massai, în care ceasul și calendarul încă nu și-au descoperit rostul.

De unul singur, în inima tribului Massai

Sunt, alături de David, șoferul firmei Jetty, una dintre cele două instituții de turism din Mombassa, în fața porții de intrare pe teritorul unui trib ce reprezintă cel mai cunoscut brand cultural și turistic al zonei de sud a continentului negru. Îmi pregătesc echivalentul a 20USD, în șillingi locali, pentru a fi preluat de un Caron cu suliță de războinic ce mă va trece pe un tărâm necunoscut omului alb, curios din fire și gata să-și scrie propriul basm cu eroii necunoscuți lumii civilizate.

Apare și ghidul local, membru al tribului înconjurat de garduri verzi, cu ghimpi, care ține în mână un băț vânjos, tocmai pentru a nu-și pierde reflexele râzboinice. Ambii au un soi de tunică romană de un roșu închis, părul tuns până la piele și constituție de campioni la săritura în înălțime, chiar dacă nu depășesc 1.70 cm în înălțime. Nu adie nici măcar cât o frunză de arbust la briza caldă ce vine dinspre Kilimanjaro atunci când aud de România, dar strângerile de mână și zâmbetele creează imediat o chimie ce se va menține pe toată durata șederii mele în incinta celor câteva zeci de hectare pline de viață trăită la limita imaginarului.

O poză facută în trei, în care se văd mai bine mărgelele, brățările și totemele de pe corp, dinții albi ca laptele, pielea de culoare neagră-pământie, încheie micul protocol, exersat probabil de câteva ori pe zi. Am timp sa-i fac semn de adio lui David, care îmi spune că ne vedem tot aici, un indice clar că mă voi întoarce nevătămat la poarta de intrare.

În momentul următor văd o priveliște pe care parcă o mai văzusem cu ochii minții- câteva colibe din lut, chirpici și crengi în depărtare, alături de care mișcă o mulțime de oameni cu o droaie de copii a căror piele parcă strălucește mai mult în soarele ce dogorește pământul galben plin de praf și colibele de aceeași culoare deschisă.

Ghidul tribului de 89 de oameni, îmi oferă o mică inițiere în modul lor de viață, total ruptă de avatarurile lumii moderne, după care îmi deschid ochii mari și mă întreb câte drumuri pot duce spre rai într-o lume atât de diversă, în care legile naturii dictează regulile supraviețuirii în grup. Oare ce-i face pe acești oameni să creadă, să spere și să viseze frumos fără să știe o iotă despre lumea de dincolo de gardul lor viu?

Aflu că tatăl ghidului meu vorbitor de engleză, marele șef și șaman, are nouă soții, patruzeci de copii și cam tot atâția nepoți, care trăiesc după principiul „stat în stat”, nedepâșind granițele naturale dar nici cutumele tribului.

Rata mare a mortalității face ca noii născuți să fie “omologați”, doar de la vârsta de 3 ani, când sunt incluși într-un program de pregătire ce include cunoașterea culturii tribale, arta supraviețuirii și păstrarea spiritului specific al fiecărui trib. Toate aceste prercepte sunt cultivate de un profesor angajat, din afara tribului, bun cunoscător a tot ce înseamnă o comunitate Massai.

“Diviziunea socială a muncii” poartă amprenta neconvențională impusă de rigorile semi-nomade ale comunităților Massai, coborâte tocmai din Valea Nilului si a Marilor Lacuri, de-a lungul mileniilor. Astfel că, bărbaților le revine creșterea vitelor și a caprelor, al căror sânge îl beau în mod regulat, fie pur, fie cu lapte, după ce consumă zilnic carne friptă la proțap, o alimentație ce le menține viu spiritul războinic pentru numeroasele conflicte teritoriale cu vecinii.

Femeile, în schimb, pe lângă veleitățile de constructori și arhitecți-pentru că lor le revine ridicarea și amplasarea colibelor- cultivă pământul, gătesc, fac podoabe, veșminte și cresc copiii.

Pe măsură ce pătrund în incinta comunității surprind câteva imagini juxtapuse după legea naturii armonizată de oameni în diversele lor ipoztaze și nevoi de moment: câteva mame ce îngrijesc vreo opt nou născuți ca niște boabe de fasole neagră; trei femei în rochii colorate, cu multe brățări pe mâini și coliere sclipitoare, vârste diferite și priviri curioase, ușor speriate, nedumerite, ca și când ar vedea un cașcaval mare și alb, în formă de om, plimbându-se nestingherit prin lumea lor, cu un obiect ciudat în mână, plin de cine știe ce farmece.

Un tânăr în tunică maro-semn clar că de-abia a scăpat de circumcizie, cu o privire meditativă, căruia îi fac în zadar semn să mă salute cu mâna pentru poză, dar nu pare a avea această noțiune; un pui de negru mititel, cu ochii sclipitori de jar, de vreo 4-5 ani, ce zburdă în jurul meu făcându-mi semnul victoriei cu degetele ambelor mâini; un alt grup de femei cam la 30-40 de ani, mult mai primitoare, care fac poze alături de mine și învață să spună România fără prea mare success; câteva colibe cu fereastra mică, tocmai pentru a păstra întunericul și a ține musca deșertului la distanță, cu două camăruțe –una cu pături și una pentru adăpostul animalelor mici (capre, iezi, porcușori de Guineea), în care mă lovesc sistematic la cap, în ciuda avertizărilor ghidului; doi tineri ce mă învață să fac focul cu niște bețe și cu excremente de elefant; o turmă zgomotoasă de vite pe care le pozez numaidecât și sunt admonestat că vor pierde laptele dacă nu mă opresc.

Ghidul îmi șoptește, ca și când ar vrea să mă pregătească pentru o altă lume-poate mai bună- că le- am căzut cu tronc prin modul meu prietenos de-a fi, drept pentru care întreaga comunitate a pregătit o mică surpriză pentru primul lor prieten român. Cineva îmi spusese mai demult că a plăcea unui trib african, nu este chiar cel mai bun semn pe care destinul ți-l poate oferi...

După o incantație cu sunete ascuțite, scoasă din gât de ghid, mă pomenesc înconjurat de câteva zeci de Massai, de toate vârstele, care îngână gutural, stând pe loc și mișcându-și doar corpul într-un mod sacadat, un cântec ce creează o aritmie pe care o recepționez ca pe un soi de hipnoză colectivă. Emoția momentului și ceea ce mai știam eu despre obiceiurile locale ale tribulurilor africane, îmi strecoară în suflet ideea meschină că voi fi reținut la o masă de protocol.

-Oare cine m-a pus să mă bag de unul singur în gura lupului? îmi aud eu gândul.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 26.03.2016 14:47:01

Validat / Publicat: 26.03.16 16:25:46


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AFRICA [alte locuri].
VIZUALIZĂRI: 2958


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  39800 PMA (din 42 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster4
[26.03.16 16:25:06]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descopera Mombasa, MOMBASA" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[26.03.16 16:41:54]
» mesaj pers

   Foarte bun! Foarte util pentru mine care mi-am propus ferm sa ajung in Kenya, inclusiv in Mombassa, tot in ianuarie vel mai probabil... Dar 2017

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- buterfly
[26.03.16 16:48:37]
» mesaj pers

   Extraordinar articol! Exact pe gustul meu. Abia astept urmatoarele!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[26.03.16 19:31:05]
» mesaj pers

   Autorul ne-a trimis prin email linul a două videoclipuri propuse ca ilustrație muzicală; primul a fost atașat articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

   Al doilea îl redau mai jos:

   

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[26.03.16 19:50:53]
» mesaj pers

   @webmaster - Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[26.03.16 20:17:52]
» mesaj pers

   Nu am putut sa nu citesc inca o data sperand sa nu ma mai treaca niciun fior ca la prima lecturare. Dar tot m-a trecut!

   E atat de crunta Africa. E atat de speciala, de pura sau ramasa in urma ca nu ai cum sa nu te cutremuri.

   Abia astept sa ajung acolo sa simt si sa vad live o altfel de lume.

   Mai scrie-ne ca e de-a dreptul interesant!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[26.03.16 20:25:49]
» mesaj pers

   @glcitizen - Malimu :) ! Am citit de două ori! Mulțumesc!

   Spune-mi drept: te-a pupat cineva din partea mea? Ți-a transmis ceva special din partea mea? Dacă nu, mâine am să iau măsuri :D

   Spune-mi, ai mâncat sau nu? Dacă da, ce? Mor de curiozitate!

   Felicitări! Și pozele sunt deosebit de frumoase.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[26.03.16 20:34:45]
» mesaj pers

   @krisstinna -

   Multumesc mult, Kristinna. Cred ca in seara asta nu voi voi fi pupat. Poate de mîine.

   Ma bucur ca împartasim aceleasi valori. Va urma sâmbata viitoare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[26.03.16 20:59:34]
» mesaj pers

   @glcitizen - Păi nu în seara asta trebuia să primești felicitările despre care vorbeam mai sus. Acum două săptămâni! :((

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[26.03.16 21:10:51]
» mesaj pers

   @krisstinna -

   Nu fii necajita. Le reportam pt proxima intilnire a comunitatii noastre. Sper sa mai adun ceva până ATUNCI.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[27.03.16 11:49:47]
» mesaj pers

   @buterfly -

   Multumesc mult, butterffy. Nu cred ca ai avut timp sa te uiti peste review-urile mele cu Islanda si Groenlanda. Un spiridus nordic mi-a spus ca nu esti straina de acele locuri. Eu, oricum, am citit despre experientele tale in Islanda.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[27.03.16 12:01:05]
» mesaj pers

   @Dan&Ema -

   Multumesc mult pentru ecouri. Cred ca veti avea un sejur placut, ținind cont de citeva lucruri practice: vaccinul de febra tifoida si pastilele de malarie luate din timp; alegeti un hotel mai degraba de 4 stele, pt ca igiena poate fi precara la cele de 3 sau 2 stele; negociati la singe orice la firma Jetty in privinta safari-urilor si a vizitei la un trib (cereti-l pe David ca sofer); mâncați la Mall-ul central, unde gasiti mâncaruri europene si locale facute pentru turisti.

   In rest, toata lumea va va zimbi protocolar si va astepta bacsis.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[27.03.16 12:05:30]
» mesaj pers

   @webmaster4 - Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[27.03.16 12:14:26]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Cu cat timp inainte sa fac vacinurile si daca stii ce optiuni sunt, unde?

   Multumesc mult pentru hinturi

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[27.03.16 12:31:26]
» mesaj pers

   @Dan&Ema - Da, cu o luna inainte si vezi pe net Spitalul de boli tropicale (parca Sf. Maria) Bucuresti, unde te progr din timp.

   Si acolo e vital sa nu maninci nimic nefiert. Iei micul dejun la hotel, apa imbuteliata de la pravalii si mâncarea la Mall, cum spuneam. Nu uita de berea locala-este excelenta. La fel, taximetrul este ieftin si-l poti inchiria cu 10 E pe ora. Cel cu 3 roti este si mai ieftin dar nu are aer cond.

   De al o zi la alta, lucrurile se schimba in bine, vei vedea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Dan&Ema
[27.03.16 18:06:02]
» mesaj pers

   @glcitizen: multumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lila Mo
[28.03.16 00:21:58]
» mesaj pers

   Superb scris, felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[28.03.16 08:18:34]
» mesaj pers

   @Lila Mo: Multumesc si sper sa va fi dat o idee.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lila Mo
[28.03.16 11:32:35]
» mesaj pers

   @glcitizen: Da, mi-ați dat o idee, pentru că am fost și eu în Tanzania acum trei ani și am prins marea migrație în Serengeti

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[28.03.16 12:33:07]
» mesaj pers

   @Lila Mo -

   Ma bucur. Puteti sa-mi spuneti doua vorbe despre Tanzania? Vreau sa o introduc intr-un circuit, iarna viitoare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lila Mo
[28.03.16 12:45:36]
» mesaj pers

   @glcitizen: Cu drag. Din fericire am scris un articol întreg despre acel safari, e un pic mai lung, dar incerc să-l postez. Dacă mai sunt întrebări ulterioare, vă stau la dispoziție.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[29.03.16 09:12:46]
» mesaj pers

   Am citit acest articol si inca de doua ori in aceasta dimineata. Nu-l pot numi articol pentru ca nu este doar atat, este un documentar in toata regula si ar putea multi dintre asa zisii nostrii jurnalisti sa ia lectii.

   Mi-a placut la fel de mult precum toate celelalte articole ale tale pe care le-am citit si nu pot decat sa spun ca ai tot respectul meu pentru tot ceea ce imparti cu noi.

   Un articol minunat insotit de 2 filmulete deosebite si de niste poze pe masura. Ce am remarcat este culoarea atasata culorii lor prin imbracamintea lor care nu contine culori cenusii ci dimpotriva totul este viu colorat iar femeile par ca fac parte dintr-o defilare de moda dupa felul in care se prezinta.

   Poate ca nu este felul cel mai clar de a prezenta acest sentiment, dar vezi o seninatate a lor desi sunt inconjurati de saracie.

   Votat cu cea mai mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[29.03.16 09:53:14]
» mesaj pers

   Multumesc si sper sa fie la fel de incitant in fiecare sâmbata, cind mai am timp sa le scriu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yolanda
[29.03.16 12:57:50]
» mesaj pers

   V-am votat cu mare drag! Aveti un dar anume de a împartasi experientele traite prin bogatia vocabularului si a limbajului artistic. Am citit articolul pe nerasuflate, ca pe un roman bun si în punctul culminant v-ati oprit!

   Astept cu nerabdare continuarea.

   M-am abonat la review-urile dvs: vizitati locuri exotice, dificile si apoi descrieti cu talent experientele traite.

   Sper ca aprecierile noastre sa va determine sa continuati "epopeea" începuta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[29.03.16 14:56:35]
» mesaj pers

   @Yolanda -

   Multumesc si sper sa nu va dezamagesc, in continuare. Din contra, as vrea sa va inspir sa mergeti acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[29.03.16 21:24:31]
» mesaj pers

   @glcitizen: Eu am Kenya. Si poate Tanzania in plan. Am si ceva oferta. Probabil ianuarie 2017. Putem comunica pe PM daca va intereseaza

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[29.03.16 21:52:56]
» mesaj pers

   @Dan&Ema -

   Ma intereseaza dupa intoarcere. Vreau sa fac un circuit african peste 2 ani.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- buterfly
[03.04.16 13:05:35]
» mesaj pers

   Am intrat pe Groenlanda, Islanda, Peru, pe toate le iubesc. Peru si groenlanda sunt pe lista mea. Pana ajung si eu acolo, ma delectez cu CE scrieti dumneavoastra! Foarte frumos adus din condei!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[03.04.16 13:56:30]
» mesaj pers

   @buterfly - Sarut-mana!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[14] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JAN-2016] Ghidul si razboinicul Massai, doua gazde primitoare. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725005">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725005"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725005">Şterge vot</a></div><span id="v9725005" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725005)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725005Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725005MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JAN-2016] Ghidul si razboinicul Massai, doua gazde primitoare.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JAN-2016] O cresa de de viitori razboinici ai jumglei. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725006">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725006"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725006">Şterge vot</a></div><span id="v9725006" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725006)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725006Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725006MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JAN-2016] O cresa de de viitori razboinici ai jumglei.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JAN-2016] O privire circumspecta spre o lume necunoscuta. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725008">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725008"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725008">Şterge vot</a></div><span id="v9725008" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725008)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725008Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725008MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JAN-2016] O privire circumspecta spre o lume necunoscuta.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [JAN-2016] Bucuria nasterii unui copil. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725014">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725014"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725014">Şterge vot</a></div><span id="v9725014" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725014)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725014Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725014MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JAN-2016] Bucuria nasterii unui copil.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JAN-2016] Semnul de bun venit, inca in stadiul de exersare. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725016">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725016"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725016">Şterge vot</a></div><span id="v9725016" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725016)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725016Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725016MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JAN-2016] Semnul de bun venit, inca in stadiul de exersare.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JAN-2016] Casele Massai, opera exclusiva a femeilor. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725017">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725017"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725017">Şterge vot</a></div><span id="v9725017" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725017)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725017Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725017MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JAN-2016] Casele Massai, opera exclusiva a femeilor.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JAN-2016] Cireada de vite care isi poate pierde laptele daca sunt pozate. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725020">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725020"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725020">Şterge vot</a></div><span id="v9725020" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725020)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725020Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725020MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JAN-2016] Cireada de vite care isi poate pierde laptele daca sunt pozate.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JAN-2016] Reactii diferite la aparitia omului alb. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725022">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725022"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725022">Şterge vot</a></div><span id="v9725022" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725022)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725022Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725022MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JAN-2016] Reactii diferite la aparitia omului alb.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JAN-2016] Arta de a face focul pe varful muntelui. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725027">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725027"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725027">Şterge vot</a></div><span id="v9725027" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725027)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725027Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725027MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JAN-2016] Arta de a face focul pe varful muntelui.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JAN-2016] Un tanar melancolic in perioada botezului de razboinic. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725030">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725030"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725030">Şterge vot</a></div><span id="v9725030" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725030)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725030Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725030MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JAN-2016] Un tanar melancolic in perioada botezului de razboinic.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JAN-2016] Dansul dedicat primului roman care le viziteaza tribul. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725032">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725032"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725032">Şterge vot</a></div><span id="v9725032" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725032)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725032Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725032MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JAN-2016] Dansul dedicat primului roman care le viziteaza tribul.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JAN-2016] Alaturi de noii mei prieteni Massai. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725034">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725034"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725034">Şterge vot</a></div><span id="v9725034" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725034)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725034Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725034MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JAN-2016] Alaturi de noii mei prieteni Massai.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JAN-2016] Un zambet din inima neagra a Africii. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725037">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725037"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725037">Şterge vot</a></div><span id="v9725037" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725037)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725037Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725037MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JAN-2016] Un zambet din inima neagra a Africii.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JAN-2016] Cateva profile feminine din timpul dansului din jurul oaspetelui roman. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 26.03.16] - <span class="allrVotedi" id="av725040">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv725040"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=725040">Şterge vot</a></div><span id="v9725040" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(725040)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f725040Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e725040MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JAN-2016] Cateva profile feminine din timpul dansului din jurul oaspetelui roman.
foto glcitizen [26.03.16]
# [50 PMA, +BONUS]

[14] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.177496194839 sec