ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 01.03.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Madeira - o altă lume

TIPĂREȘTE

Am fost în Madeira în perioada 7 martie- 11 martie 2016 şi o să încerc în continuare să vă povestesc experienţa mea presărând câteva detalii utile, sper.

Să încep cu transportul: din România poţi ajunge acolo cu avionul, cu escală (schimbat avionul) la Lisabona. Nu o să apucaţi să vedeţi Lisabona şi vă recomand să faceţi check-in-ul cât mai repede şi să vă îndreptaţi cât mai repede spre poarta de îmbarcare. Aeroportul este vast, sunt foarte multe curse, are 2 terminaluri cu câte 40 şi ceva de porţi fiecare, controalele de securitate sunt riguroase şi distanţele de parcurs lungi. Ca să nu mai vorbim de aglomeraţie (zilnic pleacă şi vin curse transatlantice, este şi o poartă a Europei spre şi dinspre Africa, în special vechile colonii portugheze). Pe net sunt tot felul de bazaconii legate de dificultăţile aterizării în Madeira, pista scurtă şi periculoasă, etc, dar n-am avut nicio problemă şi nu am avut vreun moment sentimentul de pericol (apropo! în avion peste 80% erau portughezi, ei nu aplaudă la fiecare aterizare cum văd că e un obicei la români).

Am avut shuttle de la aeroport la hotel şi invers aşa că habar n-am care ar fi costurile transferului.

În oraşul Funchal se poate călători lejer cu autobuzul, la un preţ undeva 1,9 Euro - 2,2 Euro. Am ieşit din oraş cu autobuzul şi spre Monte - Jardim Tropical şi spre Camacha cam la acelaşi preţ. În funcţie de destinaţie vă recomand să descărcaţi din timp pe telefon hărţile, traseele şi orarul acestor mijloace de transport (staţiile lor nu sunt bine marcate, indentificate, opriţi autobusul ridicând mâna, coborâţi apăsând butonul de stop).

Tximetriştii fac preţurile din ochi: pentru un drum din zona Lido în zona Marina ne-au cerut într-o seară 8 euro, în altă zi 23 de euro (eram de fiecare dată 4 persoane).

Mai puteţi opta pentru excursii opţionale, tururi de oraş, etc, preţurile variind între 30 şi 60 de euro (la cele de 60 de euro excursia de obicei durează 8 ore şi în preţ este inclusă şi o masă, un vin, apă, un desert, chestii care la un restaurant ar costa cam 20 de euro)

La cazare nu vă aşteptaţi la lux, condiţiile la hotel de 4 stele sunt de cel mult 3 stele, micul dejun este modest rău. (am avut hotel de 4 stele cu mic-dejun inclus). Vă recomand să luaţi sea-view, priveliştea este spectaculoasă iar noaptea este okay (erau cam 13 grade noaptea). La capitolul curăţenie nu am nimic de reproşat.

Mie mi-au plăcut foarte mult următoarele zone: Funchal, Monte - Grădina Tropicală (cam ţine de Funchal, e pe munte în nordul Funchalului) şi Camara do Lobos + Cabo Girao. Toate destinaţiile pot fi atinse cu autobuzul şi/sau cu yellow-bus-ul.

Acum despre Funchal:

Ar fi bine să-i rezervaţi o zi întreagă şi fiecare seară, are multe de oferit. Zona Lido (de hoteluri) este frumoasă, există şi o faleză frumuşică între Cavacha (Praia Formosa) şi Marina, există şi un mall mărişor cu de toate. Apoi există şi Marina, zona de port, cu iahturi şi vase de croazieră, se pot face şi excursii cu catamaranul ori cu caravele "whales and dolphin wathcing" la pretul de 35 de euro, durează cam 3 ore (am văzut numai delfini, dar cică ar fi şi balene în mod obişnuit; încă mai cred că e marketing). Mai este şi oraşul vechi, cu labirintul caracteristic de străduţe, piaţete, terase, are farmecul lui. În oraşul vechi puteţi mânca la restaurante şi terase, preţuri cam ca în zona Lido (voi scrie mai încolo despre mâncare). Vă recomand să ascultaţi fado la o cârciumioară de-a lor, atmosfera este autentică, ai astfel prilejul să savurezi cultura locală, felul oamenilor. Noi am ales Sabor a Fado, o afacere de familie, consumaţia minimă 25 de euro/pers, dar se mănâncă bine, la preţul celorlalte terase din zonă. Rezervarea din timp este obligatorie, încep programul pe la ora 7 p. m., cântă cei ce te servesc la masă (inedit, nu?!), iar după ora 10 p. m. au un fel de happy-hour în sensul că ar fi consumaţia obligatorie de 10 euro/persoană - ceea ce înseamnă vreo două beri locale, dar la ora aceea sunt deja cam plictisiţi.

Mai puteţi vizita şi piaţa lor "des lavradores", cu o secţiune numai de peşte şi una numai de fructe (aici găsiţi 3 tipuri de banane locale, maracuja sau fructul pasiunii în şpemii de tipuri, fructe de filodendron, etc). Un kg de banane e undeva pe la 1-2 euro, de exemplu. Lăudată de mulţi dar mie nu mi-a plăcut. Destul de murdărică, micuţă şi cam de oraş de provincie, nu se compară cu La Boqueria-Barcelona, de exemplu.

Monte - Jardim Tropical:

Există din capătul de est al Marinei un teleferic la preţul de 27 de euro/pers dus-întors - inclusă intrarea la Jardim Tropical. Ni s-a părut cam pipărat pentru un traseu atât de scurt (sunt doar 4 km, ori banii ăştia cu aproximaţie îi dădusem pe excursia la Montserrat din Barcelona şi acolo avusesem inclus în preţul ăsta metroul, trenul, un funicular şi 2 cremaliere, aşa că puteam face comparaţia). Plus că priveliştea de sus asupra portului şi oraşului o cam ai din orice colţişor al golfului, nu trebuie să te mai cocoţi şi în teleferic).

Noi am ales să ajungem acolo cu autobuzul luat din zona Marina (nr. 21), călătoria durează cam 35 de minute, opreşte în vreo 20 de staţii dar nu e aglomerat, costă undeva pe la 2 euro şi frecvenţa este de 40 de minute. Intrarea în Jardim Tropical este de 10 euro/pers (în care aveţi inclus un shot de vin de Madeira). Deci la varianta asta se economisesc lejer 13 euro faţă de teleferic. Priveliştile sunt splendide, grădina arată bine tare iar în mers agale îţi ia cam 3 ore să-i afli secretele. Din zonă se iau celebrele săniuţe de asfalt(ele sunt din răchită dar te împing pe asfalt la vale, uneori printre maşini) , e o întreagă industrie în sensul acesta. Am vrut şi noi să luăm una, dar am zis că o luăm după ce vizităm grădina. Greşit! Dacă la ora 10 dimineaţa când am ajuns acolo era lejer, la 13 când am ieşit din grădină era o coadă... N-am mai avut timp să aşteptăm (aveam rezervată călătoria cu catamaranul şi cam intram în criză de timp). Aşa că am ratat experienţa aceasta care costă 30 de euro de cuplu. I-am admirat pe "temerari": în special oameni în vârstă, nu părea ceva periculos.

Am mai vizitat şi Praia Formosa care este în capătul vestic al Funchalului, în zona Cavacha. Se ajunge la plajă printr-un tunel săpat în stâncă lung de 200 de metri, cu vreo 3 deschideri de vedere spre ocean. Plaja nu este de nisip ci de bolovani rotunzi, dar priveliştea este faină.

Camara do Lobos - Cabo Girao

Camara do Lobos este un cochet sat pescăresc aflat în vestul Funchalului. Se poate ajunge aici cu yellow-bus (costă 15 euro de persoană, valabil 2 zile şi aveţi inclus turul Funchalului, Camara do Lobos şi shuttle spre Cabo Girao) sau cu autobuz. Noi am luat yellow bus. Imi place mult priveliştea din acest golfuleţ, bărcile de pescuit şi pescarii care joacă cărţi, linişte şi Atlantic... Amintiri plăcute...

Cabo Girao înseamnă privelişte şi senzaţie. Un promontoriu de 500-600 m deasupra Atlanticului, o podea de sticlă securizată... Trebuie să mai zic ceva!? Special pentru această privelişte am achiziţionat înainte de vacanţă un binoclu bun. Şi a meritat!

Mai există excursii - tururi ale nord-vestului Insulei până la Porto Moniz. Noi am luat excursia la 60 de euro de persoană, un prânz inclus. Privelişti frumoase, interesant Porto Moniz cu piscinile lui naturale, dar tot zona Funchal-Monte-Camara dos Lobos-Praia Formosa sunt cele mai frumoase. Mai exista un tur al centrului şi estului insulei dar nu l-am luat pentru că am preferat să facem o levada.

Acum despre mâncare:

Se mănâncă cam peste tot black scabbard fish. Mai puteţi alege ton proaspăt (chiar fleică de ton!), caracatiţă, peşte-papagal, frigărui de sortimente de peşte, fructe de mare.

La carne în Madeira se trage tare pe vită şi porc, mai puţin pui. Puteţi alege o plită vulcanică încinsă de vită sau o frigăruie tradiţională, amândouă foarte bune.

Preţurile variază între 14-35 euro, cele mai comune undeva pe la 16 Euro porţia. O bere locală la draft este între 3-5 Euro, un ceai/o cafea la 1-2 Euro.

Se mai poate mânca la linia caldă de la supermarketurile Pingo Doce, la aproape 11 euro/kg de mâncare. Au şi un happy hour la 5-6 euro/kg după ora 9 seara. Găsiţi acolo diverse, supe, salate, carne, garnituri, peşte, etc. O bere acolo e 89 de eurocenţi. Am încercat şi varianta acesta la un prânz în mall şi a fost okay.

Am degustat şi vinul de Madeira dar mie personal nu mi-a plăcut. Cel sex şi demisec chiar nebăubile, cel dulce un fel de lichior. Dar ... de gustibus...

Îşi popularizează şi o băutură locală pe nume Poncha: Puţină aguardente (rachiu de trestie de zahăr, sau cu alte cuvinte rom alb neîndulcit), amestecat cu puţină miere şi zeamă de portocale sau de maracuja. Deci un cocktail cu consecinţele de rigoare (a se citi "excesul dăunează grav echilibrului şi dimineţilor senine"). Nu mă agit cu cocktailurile aşa că nu a intrat în graţiile mele.

Vinurile portugheze, în schimb, sunt chiar bune şi asemănătoare la gust cu vinul cu care suntem şi noi obişnuiţi. Iar berea locală bună rău, culoare de tipul berei ambră, uşor nefiltrată, interesantă la textură şi gust, cam cum era berea locală în România prin anii 90 înainte să se pasteurizeze şi omogenizeze totul.

Despre îmbrăcăminte

Trebuie să aveţi încălţăminte comodă şi cu talpă bună (toate trotuarele sunt cu pietre micuţe care pot distruge un toc sau care se simt la o talpă prea moale). Trebuie să fiţi pregătiţi pentru o ploicică de 20 de minute tot timpul. Aşa că recomand jeanşi, tricou cu mânecă scurtă sau mînecă lungă şi o gecuţă impermeabilă şi grosuţă, iar în rucsac un pulover pentru că vă poate apuca seara prin oraş şi se lasă răcoare ori poate urcaţi pe munte (puteţi ajunge la altitudini de peste 1.500 m). Soarele este uneori destul de puternic aşa că folosiţi o cremă de protecţie uv şi o şapcă. Vă recomand şi ceva mai elegant seara (nu costum de ginerică sau socru-mic!), restaurantele fiind chiar cochete, deci nu strică o cămaşă şi un pulover sau cardigan mai finuţ la bărbaţi (femeile frumoase se pot îmbrăca cum doresc oricând şi oriunde, nu?!).

În rest... localnicii micuţi, amabili şi foarte muncitori. Turiştii în special englezi, abia apoi ceva nemţi, toţi în vârstă. Sunt puţini turişti tineri. La micul dejun aveam senzaţia că am luat din greşeală un senior-voyage. Nu veţi găsi acolo plaje întinse de nisip (ci abia la Porto Santo) şi nici cluburi de bumpy-bumpty, atmosfera generală fiind provincială. Sunt şi doi-trei cerşetori localnici, sunt şi maidanezi pe străzi.

Concluzia: se merită un sejur scurt şi dacă te interesează natura, priveliştile şi o experienţă culturală inedită!


[fb]
---
Trimis de Mitin in 15.03.16 13:54:17
Validat / Publicat: 15.03.16 15:14:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 11930 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Marina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[15.03.16 14:50:49]
»

@Mitin - Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 89&ridAnt=67551

mishu
[15.03.16 15:54:44]
»

Pentru ca este o destinatie care mi-a trecut prin cap (nu stiu cand se va materializa) mi s-a parut foarte interesant acest review si cu o multime de informatii utile, drept care pe langa faptul ca l-am votat l-am si marcat la favorite, asa sa fie acolo ca nu se stie cand. Altfel ce pot spune pe langa faptul ca mi-a placut, m-am simtit ca la maraton, toate sunt spuse (asta a fost senzatia mea) foarte repede si cam gafai la cat am alergat , insa asta nu inseamna ca nu mi-a placut, dimpotriva. Felicitari, votat cu placere.

webmasterX
[15.03.16 19:31:26]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

Şi, doamne, ce fotografii!

MitinAUTOR REVIEW
[16.03.16 00:25:09]
»

@mishu: mulțumesc! Chiar a fost un maraton, sejurul de 4 nopți insemnand practic 3 zile și jumătate de plimbări. Nu prea am văzut camera de hotel la lumina zilei și suntem un cuplu sportiv, cu rucsacul in spate, parcurgem distanțe lungi pe jos zilnic in vacanțe (in Madeira am mers și 25 km/zi), preferând să ne odihnim oasele acasă și psihicul prin vacanțe. De aici și ritmul alert, de city break (cel mai potrivit cred eu pentru o destinatie ca Madeira), în căutarea "acelui loc" perfect care-ti dă senzația clipei frumoase simțite atunci - garanția unei amintiri

webmaster
[16.03.16 08:50:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

artemisa24
[17.08.16 22:37:08]
»

mi-a facut mare placere sa citesc si sa recitesc...

mishu
[18.08.16 09:17:38]
»

@Mitin - datorita ecoului postat de @artemisa24 am deschis din nou acest articol si am descoperit cu surprindere ca il si votasem (surprinderea nu era data de tema articolului ci de faptul ca nu imi aduceam aminte) si asa ca l-am citit din nou si mi-a placut parca si mai mult. Cred insa ca atunci cand l-am votat inca nu erau pozele pentru ca altfel nu aveam cum sa nu le votez, asa ca ma consider in castig.

Felicitari inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
artemisa24, mishu, Mitin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Madeira:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049376010894775 sec
    ecranul dvs: 1 x 1