ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biblioteca publică New York City

TIPĂREȘTE URM de aici

Atunci când am trecut pe langa Biblioteca Publica din New York situat pe 5th Avenue, au aparut in mintea mea scene din filmul ^The Day After Tomorrow^ (2004) film in care apare ca decor exteriorul si interiorul cladirii bibliotecii.

In acel moment nu aveam de unde stii ca biblioteca este ceva mai mult... decat un decor de film. Am aflat dupa...

Scurt istoric:In secolul 19 au existat doar 2 biblioteci in New York (Biblioteca Astor si Biblioteca Lennox), in conditiile in care populatia crestea de la an la an. Nu este de neglijat nici faptul ca închirierea/citirea cartilor nu era accesibila oricui avand in vedere tariful practicat. Era nevoie de un sistem public accesibil oricui (gratuit) Samuel Tilden doneaza prin testamentul lui 2,4 mil. $ pentru acest scop nobil, constructia bibliotecii publice. Avocatul John Biegelow a convins cele 2 biblioteci Astor si Lennox sa contribuie si impreuna s-a creat fundatia:The New York Public Library, Astor, Lennox and Tilden Foundation. Nu este de neglijat nici donatia lui Andrew Carnegie (5,2 mil $). Constructia in sine a cladirii care se vede astazi a inceput in anul 1902 finalizarea avand loc in 1911. Din acel an pana in prezent au avut loc imbunatatiri, marirea colectiei prin donatii/achizitii/sponsorizari.

Biblioteca in prezent:Cu cele 51 milioane de volume este una din cele mai mari biblioteci din lume (nr 2 in USA si nr 4 in lume) Din cele 51 mil cca 800000 se pot citi online asta doar din ultimii ani 2012 mai exact (se acceseaza ^eBook Central^ restul de detalii -Deviceuri si Download-se obtin direct pe acest site)

Adresa bibliotecii:intrarea se face dinspre 5th Avenue, cladirea este situta intre bulevardele 5th Avenue-6th Avenue si strazile 40-42. Intrarea este libera. Programul pentru vizitatori este 10.00-18.00. In spatele bibliotecii se afla Bryant Park aproape de Times Square, iarna gazduieste un patinoar, mese tenis masa, banci (aici se pot citi carti de la NYPL vara.

Experienta personala :Dupa intrarea in biblioteca publica din New York am fost verificat de securitate, nu este strict ca la alte obiective din NYC dar si aici este valabila lista obiectelor interzise (începând cu arme pana la trepied foto), gentile, posetele se deschid si nu se scoate obiectele dar se arata angajatilor din cadrul securitatii. Un aparat ca la aeroporturi aici nu exista.

Intrand in toate salile bibliotecii le pot enumera începând cu nivelul 2 Astor Hall de la intrare, Gottesman Exhibition Center, un centru de educatie Celeste Bartos, Wachenheim Gallery, Map Division (studiere, vizionare harti) un magazin care se numeste Library Shop.

Nivelul 3 gazduieste Jill Cupin Rose Gallery iar nivelul 3 (foarte interesant) Bill Blass public Catalog Room, Salomon Room (sala in care se pot organiza evenimente pana la 300 de persoane de ex coctail, servirea mesei cu diferite ocazii-banuiesc chiria este pe masura), McGraw Rotunda (la fe ca la Salomon Room se pot organiza evenimente-mnetonez faptul ca evenimentele pot avea loc dupa închiderea bibliotecii pt public (dupa 18.00 PM), Print Gallery, Stokes Gallery, Art&Arhitecture Reading Room, si impresionanta sala Rose Main Reading Room (din pacate este in renovare, cea mai impresionanta sala din biblioteca nu am vazut-o se redeschide in toamna anului 2016)

Alte detalii in legatura cu folosirea bibliotecii (închirierea de volume sau citirea pe loc) nu cunosc, nu am intrebat la fata locului, am vazut oamenii stand la mese si cititnd, mi-am adus aminte de biblioteca Astra din Sibiu unde la fel se putea citi cartile si acolo dar se putea lua si acasa (de ex eu le citeam acasa)

Dupa aceasta vizita la biblioteca din NYC si vazand oamenii stand la masa citind mi-am propus sa citesc mai mult in viitor.

Avand in vedere arhitectura cladirii, recomand vizitarea exteriorului/interiorului si persoanelor care nu au nici un interes fata de cititul cartilor, NYPL este un obiectiv turistic care merita vazut aproape ca un Must See.

Recomand tututror

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 05.03.16 01:33:03
Validat / Publicat: 05.03.16 09:04:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD

VIZUALIZĂRI: 2001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Interiorul cu picturile din poza este splendid
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.03.16 15:34:08]
»

Citind toate aceste articole descopar o altfel de America si-mi place ce descopar, iar pozele arata minunat, lucrurile par a fi altceva, sau poate chiar sunt insa nu stiam noi, iar tu ai aratat partea cea mai frumoasa a Americii si nu partea sa spunem "comerciala" a ei. Te felicit pentru impresiile impartasite si eu una mai astept si alte articole. Votat cu mare placere

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[06.03.16 16:42:40]
»

@mishu - Multumesc pt vot, asa cum am descris mai sus imi pare nespus de rau ca nu am vazut Rose Main Reading Room sala mare de lectura. Mai urmeaza cateva articole despre NYC pe urma o sa trec la anumite impresii de calatorie de anul trecut pe care nu le-am povestit atunci.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063754796981812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1