ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
    DIN: Braşov
    ÎNSCRIS: 26.02.16
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    AUG-2015
    DURATA: 5 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Descoperind Norvegia - ultima parte

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Doamne, câte bucurii am trăit azi!

    S-o spun dintr-o răsuflare pe ultima: sunt în Molde (un oraş al trandafirilor), ne-am cazat în urmă cu câteva minute la un hotel din centrul orășelului (lucru rar, sau mai deloc în circuitele astea) și când am intrat în cameră, la etajul cinci, să leșin (cu accentul pe le), de la geam se vede marea, e o faleză, e apă de la stânga la dreapta, e ancorat un vapor, trec altele, iar în fundal se văd munți de parcă ar fi desenați, cu zăpadă pe văi adânci şi pe vârfuri. E fantastic!

    Însă bucuria cea mai mare a fost ca azi să redescopăr fericirea drumului, acea stare în timpul drumului când ținta n-are nicio importanță, absolut nici una, important fiind numai şi numai drumul. Am plecat devreme și din autocar nu am mai simțit culoarea luminii însă curând aveam să simt bucuria imensă de a trece și a vedea pe unde trec, bucuria aia a drumului în sine.

    Am traversat Norvegia de la est la vest și de la oră la oră împrejurul era altfel, parcă altul. Am trecut prin Lillehammer unde s-au ținut Jocurile Olimpice de iarnă din 1994, apoi trebuia să vizităm o biserică din lemn din patrimoniul Unesco (nu total diferită de cele maramureșene, dimpotrivă) însă am ajuns duminică aproape de prânz și era închisă pentru un botez (i-am dorit în gând pruncei, sau pruncului, doar bine și am făcut poze pe afară bisericii cu cimitirul de poveste care era în curte).

    E zece seara și cred că de curând a apus soarele (azi soarele a fost foarte rar la vedere, a fost înnorat, dar n-a plouat). Încă e lumină, vapoarele vin și pleacă, doar munții din zare se văd sub straturi groase de nori cu zăpadă în fâșii pe toate văile care pornesc din vârfuri.

    Am mers mult timp paralel cu un râu și de-a dreapta și de-a stânga mult verde, ”senzație” de peisaj elvețian atât de drag mie, ca după un timp lung să se schimbe totul. Nimic nu mai semăna cu ce văzusem până acolo, erau niște dealuri golașe, cu o vegetație ciudată mi se părea mie (cineva a spus că e o tundră și acea vegetație de culori diferite, de la verde, la galben, roșu chiar, sunt licheni). Mi-au plăcut teribil locurile prin care treceam: mă duceau cu gândul la peisaj ”lunar”, la împrejurimi mongole, la uscăciuni alpine văzute uneori prin filme, la ceva nepământesc.

    Apoi am început să mergem pe marginea unor fiorduri.

    Am trecut prin tunelul Atlanticului, tehnic e impresionant: la 250 de metri sub Atlantic, lung de aproape șase kilometri, construit în vreo șase ani de prin 1981, dar emoțional eu nu am simțit nimic.

    Ultimul drum a fost cel numit Drumul Atlanticului, o construcție mai nouă chiar decât tunelul, care unește mai multe insule și insulițe, are poduri, viaducte și totul împrejur are un farmec sălbatic. Unul din poduri se cheamă ”podul care nu duce nicăieri” și din unghiul principal cum te îndrepți spre el efectiv vezi că se ”termină” în vârf şi parcă aştepţi ca toate maşinile ajunse acolo să se rostogolească în apă, e construt în așa fel încât să-ți dea senzația asta și reușește total!

    Nu știam că Norvegia e o țară atât de frumoasă! Pe mine m-a cucerit și tot timpul mă gândeam cum trebuie să fie iarna, cât de frumos poate fi iarna, dacă acum e așa.

    Azi am urcat pe un asemănător Transfăgărășan (în vârf nu se vine cașcaval afumat, brânză în coajă de brad și cârnați, ci mulți troli). Trolul se spune că este un personaj din mitologia norvegiană care se arată doar noaptea iar dacă razele soarelui îl ating împietrește în diverse ipostaze (unele hidoase rău după cum sunt reprezentate).

    Drumul se cheamă Drumul Trolilor (diferența față de Transfăgărășan o constituie doar faptul că toate serpentinele, curbele, sunt în ”ac de păr”, adică foarte strânse și înguste – autocarul nostru de două ori s-a poticnit neluând virajul corect din prima) care pe lângă drumul în sine e plin de cascade, cred că în două zile am văzut deja sute de cascade.

    Ţara asta are priveliști ce aduc mult cu unele din Elveția, diferența esențială e că aici, între munți, e foarte, foarte multă apă. Sunt fiordurile unde apa ormează lacuri imense, însă ea e ”apă de mare” venită din Atlantic unde topirea ghețarilor a crescut mult nivelul oceanului aducând apa între munți. Locurile sunt încântătoare și fascinante. Drumul, de multe ori foarte îngust parcurge zeci de kilometri pe marginea fiordurilor și de jur împrejur sunt munții, încă și acum în august cu zăpadă pe vârfuri, iar între fiord, șosea (s-o gratulez așa) și munți, sunt mici localități, pâlcuri de case izolate și totul verde împrejur. Astăzi am mers de-a lungul unui fiord a cărui apă era turcoaz, nici verde, nici albastră.

    Spre seară am ajuns în apropierea ghețarului Briksdal (uşor de pronunţat pentru că, față de alte cuvinte norvegiene, ăsta chiar se poate pronunța). Am mers aproape o jumătate de zi până la el dar a meritat cu prisosință.

    Am traversat, vreme de vreo oră, din nou tundra în altă parte decât în urmă cu două zile și m-am convins că e partea de relief pe care eu de-a dreptul am ajuns s-o iubesc. Peisajul ăla arid, bolovănos, cu multe lacuri mici, cu zăpadă acum în august în petece rare dar cu o grosime de metri (de asta au și rezistat până acum), cu un vânt aspru (am oprit o dată lângă un lac unde oamenii au făcut și continuă să facă ”skrekk” adică românește ”momâi” din pietre suprapuse), cu căbănuțe din lemn din loc în loc, cu lichenii colorați de pe bolovani, tot acest împrejur ”nepământesc” m-a făcut să fiu fericit.

    Ziua a început de fapt altfel cronologic: am mers kilometri buni pe marginea unui fiord. Erau distanțe superbe care-mi plăceau dar și kilometri în care încercam să mă gândesc la altceva, unde drumul era doar de lățimea unei benzi și din loc în loc erau niste alveole unde o mașină se putea retrage puțin ca cea de pe sensul celălalt să poată trece, asta când se vedeau din timp. După o curbă în față ne-a apărut un tir cât o zi de post, eram practic față-n față. El știind că după curbă are o mică alveolă a dat cu spatele (complicat) și centimetric am trecut pe lângă el. Aşadar un drum îngust, care în stânga are în sus un perete vertical de sute de metri și în dreapta în jos, la fel de vertical, câteva zeci de metri până în apă. Așa am mers aproape o oră.

    Nu m-am gândit vreodată că în Norvegia se pot cultiva căpșuni, zmeură, cireșe. Am văzut plantații mari de căpșuni și zmeură (coapte, multe direct la stradă fără vreun gard protector), iar pentru cireșe erau indicatoare la 400 de metri, pe unde noi nu am trecut. Căpșunile și zmeura se vindeau chiar la ”marginea drumului” în niște chioșcuri în formă de căpșună ori zmeură.

    Am trecut printr-un tunel cu două sensuri giratorii spectaculoase în mijlocul tunelului (ieri am trecut prin cel mai lung tunel din lume străbătut de o șosea de douăzeci și patru de kilometri) și de puțin timp am ajuns la Oslo. Mâine seară trebuie să ajungem în Copenhaga.

    Am plecat din Norvegia fericit că am ajuns aici, în niște locuri pe care nu mi le-aș fi imaginat vreodată că pot fi atât de frumoase și spectaculoase: fordurile, tunelul pe sub Atlantic, Drumul Trolilor care te face să sorbi totul cu privirea, Drumul Atlanticului cu podurile care unesc insule și insulițe, cel mai mare fiind podul care nu duce nicăieri, cu drumul câinelui unde șoseauna are practic o singură bandă și mașinile se așteaptă unele pe altele, cu ghețarul Briksdal, cu fiordurile văzute din vaporaș, cu tundra care pentru mine va rămâne locul geografic cel mai drag prin nepământescul lui decor, cu fosta capitală regală Bergen și desigur cu păduri cât vezi cu ochii, cu ape, zeci și sute de kilometri pătrați de ape cât vezi cu ochii, cu piscuri îndepărtate de munți cu zăpadă cât vezi cu ochii, cu așezări omenești pe toate pantele cât vezi cu ochii, cu case din lemn vopsite de regulă în alb și mai nou în roșu cât vezi cu ochii, şi aşa mai departe cât vezi cu ochii...


    [fb]
    ---
    Trimis de bucşa ioan* in 03.03.16 07:49:04
    Validat / Publicat: 03.03.16 09:14:37
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

    VIZUALIZĂRI: 3767 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bucşa ioan*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 biserică din patrimoniul Unesco
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [03.03.16 07:58:31]
    »

    @bucşa ioan -

    sunt în Molde (un oraş al trandafirilor), ne-am cazat în urmă cu câteva minute la un hotel din centrul orășelului

    Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    alina1104
    [03.03.16 12:53:14]
    »

    Chiar daca nu sunt fan al Tarilor de Sus din cauza temperaturilor mai scazute, se pare ca o sa cercetez mai mult despre ele, in special Norvegia si o sa o/ le trec pe lista mea de " Must See "... o tara absolut superba cu niste peisaje wow... apropo ai niste fotografii foarte reusite!

    Felicitari pentru articol si calatorii placute in continuare!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [03.03.16 14:58:19]
    »

    Sa-nteleg ca este ultimul episod? Pacat, imi placea toata descrierea iar acest ultim articol (asa pare) despre Norvegia pare ca un cantec de lebada. Descrierea este minunata ca si locurile vazute de altfel iar pozele sunt un vis frumoa. Preferata mea (desi as avea vreo 5 cel putin) este P10 si la foarte mica distanta P15 (din cauza de vas de croaziera, care pare ca si plantat acolo in peisaj). Felicitari pentru un artiCOOL minunat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aurici
    [04.03.16 11:33:06]
    »

    @bucşa ioan - Ați făcut un circuit prin toate țările scandinave sau doar Norvegia-Danemarca? În august ajung și eu pe acolo doar că noi o luăm de jos în sus. Și mă bucur să citesc că v-a plăcut atât de mult. Fiordurile scandinave nu au fost tocmai pe lista mea de anul acesta dar viața ne mai ia și prin surprindere și uitându-mă la poze ar trebui să nu regret deloc, ba dimpotrivă.

    Cam scumpe țările scandinave, nu? Ca s-o spun p-aia dreaptă ăsta a fost motivul pentru care eu nu mă gândeam că o să ajung prea curând pe acolo. Sper să nu-mi "plâng în pumni", vorba mamei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    bucşa ioan*AUTOR REVIEW
    [04.03.16 11:57:15]
    »

    @Aurici -

    Eu am fost într-o excursie organizată cu autocarul în Suedia, Norvegia, Danamarca, Germania, însă dintre toate mi-a plăcut cel mai mult Norvegia. A costat destul 1400 de euro transport, cazare şi mic dejun, însă pe bine m-a fascinat (cum s-a văzut) Norvegia.

    glcitizen
    [06.03.16 14:29:52]
    »

    @bucşa ioan -

    Ma bucur ca avem aceleasi predilectii spre Tarile Nordice, in special si spre frumos, in general.

    Va doresc din suflet sa deraiati spre Islanda si Groenlanda, intr-o buna zi. Mi-au placut mult detaliile si felul in care surprindeti spiritul nordic.

    bucşa ioan*AUTOR REVIEW
    [07.03.16 15:49:02]
    »

    @alina1104 - iertare că răspund doar acum şi mulţumesc pentru aprecieri.

    Drumuri cât mai frumoase!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alina1104, Aurici, bucşa ioan*, glcitizen, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048320055007935 sec
    ecranul dvs: 1 x 1