67173 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mănăstirea Răchitoasa [BC]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
23.02.2016
DE
Avatar dawnsash
--- M ---
vârsta 20-30 ani
DIN Suceava
înscris/ă în 04.09.15
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile
TIP:

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Manastirea Răchitoasa


Inainte de a-mi continua impresiile din calatoria in tinutul Buzaului vezi impresii... ma desprind un pic de acele meleaguri si ma "teleportez" in judetul Bacau, pt a va povesti despre o locatie recenta si foarte frumoasa.

Este vorba depre Manastirea Rachitoasa.

Pentru a ajunge acolo, cum veniti dinspre Suceava spre Bacau pe E85, chiar la intrare in municipiul Bacau, aveti un indicator la stanga catre Vaslui. Apoi in localitatea Secuieni tineti dreapta spre Izvorul Berheciului. Ajunsi in Izvorul Berheciului, faceti stanga catre Colonesti / Rachitoasa. In Rachitoasa, in "sensul giratoriu" in care este si monumentul eroilor, faceti stanga dreapta si dupa vreo 2 km, in dreptul unei troite, faceti stanga pe un drum pietruit. (nu va faceti griji... sunt si cateva indicatoare care duc catre manastire)

De la parasirea drumului european, soseaua devine din ce in ce mai rea, pt ca in apropiere de Rachitoasa sa redevina buna. In general insa, drumul se prezinta in conditii bune (drum valurit, peticit pe alocuri, fara marcaje la nivelul asfaltului). Se poate ajunge si din capatul celalalt, respectiv Adjud - Podu Turcului - Rachitoasa.

ATENTIE! cum de la Secuieni incolo zona pare rupta de lume si cam nepopulata tinzi sa depasesti viteza legala, dar radarul cam pandeste si cum nu prea sunt colegi care sa anunte prezenta politiei te poti trezi usor cu suprize neplacute! De asemenea, drumul este cam ingust si la virajele cu vizibilitate redusa puteti avea din nou suprize neplacute, asa ca siguranta pe primul loc. Mai bine mergeti incet si mai admirati din frumusetea locului pt ca aveti ce. Ca si peisaj, zona strabatuta este foarte frumoasa, cu cateva coline si serpentine de efect, de pe culmile carora se pot admira vechi terase ale livezilor de meri sau vita de vie. (din pacate acum nu se mai cultiva nimic). Doua alte portiuni foarte fumoase strabat niste paduri de salcami spectaculoase, care creeaza un tunel natural de toata frumusetea (zona Spria si zona Glodisoarele) ! Un drum pe acolo in luna mai... cand salcamii sunt inlforiti... e un MUST!

"Satul Răchitoasa se află amplasat în partea de est a judeţului Bacău, în zona Colinelor Tutovei, pe Valea Zeletinului. Este un sat vechi răzăşesc, înfiinţat cu aproape 300 de ani în urmă de o familie venită din Bucovina, aşa cum este prezentat de G. I. Lahovary, în ,,Marele decţionar geografic al României, vol. V “.

Ansamblul Mănăstirii Răchitoasa, se află în partea de nord-vest a satului Răchitoasa, pe Valea Zeletinului, având în partea de nord şi est dealuri acoperite cu pădure. După cum este descrisă într-un document din 29 iunie 1794, o scrisoare a voievodului C-tin Şuţu, această mănăstire se afla ,,între nişte codri pustii “, fiind înconjurată de dealuri împădurite, ceea ce nu s-a schimbat prea mult nici până astăzi.

Mănăstirea Răchitoasa a fost zidită între anii 1667-1697, ctitoria stolnicului Ilie Enache Tifescu şi a soţiei sale jupâneasa Teofana, fiica voievodului Mihai Racoviţǎ, aşa cum apare în pisania de pe peretele de sud al bisericii ,,În zilele lui Ion Antioh Constantin Voievod zidita această biserică dumnelui Ilie Vel Stolnic cu jupâneasa dumisale Teofana cu hramul Adormirii Maicii Domnului anul 7206 (1697) oct. 24 “.

Biserica cu 3 turle (2 pe pronaos şi una pe naos), a fost construită în stil bizantin, cu ziduri din piatră, iar friza şi bolţile din cărămidă. Planul este treflat cu terminaţia absidată a pronaosului, cu acces printr-un pridvor pe latura de sud.

Biserica a fost împrejmuită în anul 1704, de ziduri din piatră şi cărămidă, la partea superioară, late de cca. 1,10 m, aşa cum a reieşit din sondajele arheologice întreprinse în iulie anul 2008. Înălţimea zidurilor era de 6 m. În fiecare din cele 4 colţuri se aflau turnuri de pază. Alipite zidurilor (cu excepţia magaziei din lemn), se aflau chiliile călugărilor.

Pe latura de est a incintei se afla clopotniţa, cu fundaţii şi ziduri din piatră şi pe sub care se intra în incinta mănăstirii.

În partea de nord erau chilile pentru călugări, iar în partea de sud era stăreţia, cu beci mare, unde conform tradiţiei locale, se spune că ar fi fost închis pentru o noapte, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acesta venise să verifice dacă stareţul, aşa cum auzise, îşi extindea moşiile mănăstirii prin luarea de pământuri de la răzeşii locului. Stareţul a fost pedepsit mai târziu prin confiscarea averilor mănăstirii.

Alte clădiri vechi ar fi: magazia din lemn, din partea de sud-vest, sub care se afla de asemenea un interesant beci cu ziduri groase din piatră şi clădirea din partea de sud-est, alipită zidului, acesta din urmă fiind apoi dărâmat până la nivelul unei prispe, la exteriorul incintei. Acest lucru ne face să credem că asupra acestei clădiri s-a intervenit mai târziu.

După moartea ctitorilor, mănăstirea cu toate moşiile acesteia, după cum fusese lăsat prin testament, au fost închinate mănăstirii Vatoped de pe muntele Athos, danie aprobată şi de domnitorul Grigore Ghica, în anul 1729.

După cutremurul din anul 1739, biserica a fost grav avariată, fiind refăcută de egumenul Daniil.

Biserica a fost pictată la interior, în anul 1836, pictură în frescă, de influenţă bizantină, de mare valoare artistică. Pe peretele de vest au fost pictaţi ctitorii bisericii şi ale căror urme mai pot fi admirate şi astăzi. De asemenea, catapeteasma din lemn de tei sculptat a fost poleită cu aur.

Între anii 1842-1843, arhimandritul Iacob a renovat biserica, a făcut un anvon şi un iconostas. Aşezată la încrucişări de drumuri, între Tecuci, Bacău şi Bârlad, foarte repede a devenit una din cele mai bogate mănăstiri din Moldova. Prin danii şi prin cumpărări, mănăstirea Rachitoasa s-a extins cu suprafeţe mari de pământ şi a devenit una din cele mai bogate mănăstiri din Moldova, închinate Locurilor Sfinte.

Mănăstirea a fost mănăstire de călugări până în anul 1864, perioadă în care relaţiile cu răzeşii s-au înrăutăţit datorită faptului că multe moşii au fost luate de aceştia, întreg venitul fiind trimis la Sf. Munte. Se spune că la plecarea lor, aceştia au luat cu ei multe odoare.

După anul 1872, chiliile mănăstirii Răchitoasa au fost transformate în azil pentru bătrâni, sub conducerea statului.

La cutremurul din anul 1940, biserica, celelalte clădiri şi zidul au fost grav avariate. Astfel s-au dărâmat turnurile de la colţuri, clopotniţa. Fisurile din biserică au fost acoperite cu var şi ciment, apoi s-a zugrăvit cu alb peste pictura veche. Turlele căzute au fost refăcute din schelet de lemn tencuit la interior şi cu tablă la exterior. S-a realizat o centură periferică asociată cu tiranţi la interior.

După cutremurul din anul 1977, starea bisericii s-a agravat, dar reparaţiile au constat în mascarea fisurilor prin tencuieli şi zugrăveli exterioare. "... astfel ca... pana in urma cu 2 ani, cei care treceau pe acolo nu vedeau decat niste ruine si o biserica, marturie a vietii crestine si a trecutului zbuciumat avut de aceasta comunitate.

In prezent insa, avem parte de o surpriza cu totul si totul placuta. Parintele staret, om vrednic, care s-a ostenit in incercarea de a obtine fonduri europene pt a reabilita aceasta manastire si a duce la capat aceasta provocare... cu ajutorul lui Dumnezeu, a reusit. Caci a reusi sa faci asa ceva, intr-o zona total nepromovata este intr-adevar un lucru mare. De altfel proiectul se numeste "Restaurarea „Ansamblului Mănăstirea Răchitoasa” în vederea introducerii în circuitul turistic". Si la cum arata in momentul de fata, se poate face un "circuit" doar pt a o vizita aceasta manastire. Amintesc totusi si de alte obiective din zona care ar putea prezenta interes : Manastirea Tisa - Silvestri, Biserica din lemn "Cuvioasa Parascheva" din Rachitoasa, Bisericuța răzeșească din Valea lui Matei (una din cele mai vechi biserici din paianta si valatuci) si de ce nu "Tunelul Salcamilor " :) Cumulat cu alte obiective din zona Bacaului, ar putea iesi un traseu frumos, daca nu macar pt turism religios.

Intreg complexul manastiresc este superb. Ziduri impunatoare, asemenea unei cetati, cele 4 turnuri + turnul clopotnita de mare impact (din turnul clopotnita se vede foarte frumos atat ansamblul manastiresc, cat si valea satului), biserica in sine (cu mormitele "gazduite" in interior si pictura restaurata, pictura noua din cele 3 turle), privelistea de pe dealul din spatele manastirii, linistea pe care o regasiti aici... toate contribuie la o stare generala de bine, pace si frumos.

Va mai spun cateva lucruri:

- in prezent manastirea este o manastire de maici

- batranii care obisnuiau sa stea la azilul-manastire, nu au fost lasati balta. S-a facut pt ei un azil modern, dotat cu tot ce trebuie, in alta zona a comunei.

- exista in comuna si o baza de sport draguta, cu teren de fotbal cu gazon artificial si cu nocturna, fileu pt tenis de picior sau tenis de camp, masa de tenis de masa etc (care toate se pot inchiria)

- in centru sunt suficiente magazine, inclusiv un market mai mare (cred ca e brand national) de unde va puteti aproviziona

- se poate sta peste noapte la manastire. camerele pentru pelerini erau deja gata de a fi ocupate (spatii suficiente si conditii foarte bune)

- sper sa aveti sansa sa gustati din bucatele pregatite de cele 6 maicute care vietuiesc la aceasta manastire : sunt DELICIOASE.

- exista un mic iaz in spatele manastirii si cred ca, cu acordul parintelui staret va puteti relaxa un pic si acolo.

Cam atat, va las sa savurati pozele si sper sa ajungeti si voi curand pe acolo. Doamne ajuta!

In felul meu, in ritmul meu!

---
Impresii încărcate de dawnsash in 23.02.2016 10:27:09

Validat / Publicat: 23.02.16 11:22:11

VIZUALIZĂRI: 2255


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (dawnsash); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  20450 PMA (din 22 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[23.02.16 11:22:00]
» mesaj pers

   Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 61&ridAnt=67173

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[23.02.16 11:54:23]
» mesaj pers

   Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[23.02.16 12:01:43]
» mesaj pers

   ce pot spune, doar cinste gospodarilor iar tie felicitari pentru articol

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dawnsash
[23.02.16 12:03:38]
» mesaj pers

   @webmasterX - sper sa le gasesc si pe celelalte facute cu telefonul... care erau mai explicite... dar le-am ratacit pe un stick ceva... Cand le gasesc o sa mai urc cate ceva

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dawnsash
[23.02.16 12:07:01]
» mesaj pers

   @mishu - multumesc!

   da... tot respectul pt ei! sper sa se bucure de cati mai multi turisti/pelerini

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[23.02.16 12:09:08]
» mesaj pers

   @dawnsash - Un loc frumos pe meleaguri băcăuane, un ansamblu monahal „scos la lumină” pe bani europeni. Pare că firma ce a refăcut și restaurat obiectivul și-a făcut treaba (de altfel, are experiență - a mai efectuat lucrări la Mănăstirile Dragomirna și Putna, Cetatea Sucevei, etc.). Zidurile cu turnurile aferente (observ că s-au delimitat și păstrat vechile fragmente de zid), biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, clopotnița și clădirile înconjurătoare formează acum un complex deosebit (zdbc.ro/manastirea-rachit ... orie-romaneasca).

   Mulțumim pentru semnalarea acestui obiectiv restaurat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- webmaster
[23.02.16 13:57:01]
» mesaj pers

   Consider că obiectivul merită să aibă propria rubrică pe sait.

   Mutat în rubrica "Mănăstirea Răchitoasa [BC], BACĂU" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[35] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JAN-2016] vedere la trecerea prin turnul clopotnita -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717193">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717193"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717193">Şterge vot</a></div><span id="v9717193" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717193)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717193Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717193MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JAN-2016] vedere la trecerea prin turnul clopotnita
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JAN-2016] Vedere din spatele manastirii din timpul lucrarilor de restaurare -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717195">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717195"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717195">Şterge vot</a></div><span id="v9717195" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717195)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717195Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717195MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JAN-2016] Vedere din spatele manastirii din timpul lucrarilor de restaurare
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [JAN-2016] noaptea... vedere de pe latura sudica -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717196">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717196"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717196">Şterge vot</a></div><span id="v9717196" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717196)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717196Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717196MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JAN-2016] noaptea... vedere de pe latura sudica
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [JAN-2016] pavilion - cazare pt pelerini -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717197">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717197"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717197">Şterge vot</a></div><span id="v9717197" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717197)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717197Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717197MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JAN-2016] pavilion - cazare pt pelerini
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JAN-2016] in curand si iarba :) -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717198">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717198"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717198">Şterge vot</a></div><span id="v9717198" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717198)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717198Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717198MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JAN-2016] in curand si iarba :)
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JAN-2016] cam asa arata acu 2 ani... -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717199">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717199"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717199">Şterge vot</a></div><span id="v9717199" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717199)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717199Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717199MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JAN-2016] cam asa arata acu 2 ani...
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JAN-2016] si cam asa arata acuma... -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717200">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717200"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717200">Şterge vot</a></div><span id="v9717200" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717200)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717200Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717200MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JAN-2016] si cam asa arata acuma...
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JAN-2016] vedere din turnul clopotnita catre nord -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717204">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717204"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717204">Şterge vot</a></div><span id="v9717204" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717204)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717204Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717204MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JAN-2016] vedere din turnul clopotnita catre nord
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JAN-2016] vedere din turnul clopotnita catre sud -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717205">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717205"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717205">Şterge vot</a></div><span id="v9717205" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717205)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717205Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717205MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JAN-2016] vedere din turnul clopotnita catre sud
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JAN-2016] si mai sus... -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717206">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717206"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717206">Şterge vot</a></div><span id="v9717206" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717206)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717206Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717206MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JAN-2016] si mai sus...
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [JAN-2016] vedere din turnul clopotnita spre exterior -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 23.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717207">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717207"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717207">Şterge vot</a></div><span id="v9717207" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717207)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717207Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717207MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JAN-2016] vedere din turnul clopotnita spre exterior
foto dawnsash [23.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JAN-2016] vedere de pe culmea Izvorul Berheciului... -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717618">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717618"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717618">Şterge vot</a></div><span id="v9717618" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717618)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717618Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717618MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JAN-2016] vedere de pe culmea Izvorul Berheciului...
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JAN-2016] tunelul de salcami -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717619">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717619"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717619">Şterge vot</a></div><span id="v9717619" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717619)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717619Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717619MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JAN-2016] tunelul de salcami
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JAN-2016] tunelul de salcami... -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717620">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717620"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717620">Şterge vot</a></div><span id="v9717620" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717620)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717620Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717620MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JAN-2016] tunelul de salcami...
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JAN-2016] in drum spre Rachitoasa -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717621">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717621"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717621">Şterge vot</a></div><span id="v9717621" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717621)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717621Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717621MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JAN-2016] in drum spre Rachitoasa
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JAN-2016] tot un deal... si o vale... si pe sus urme de motoare -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717622">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717622"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717622">Şterge vot</a></div><span id="v9717622" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717622)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717622Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717622MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JAN-2016] tot un deal... si o vale... si pe sus urme de motoare
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JAN-2016] -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717623">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717623"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717623">Şterge vot</a></div><span id="v9717623" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717623)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717623Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717623MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JAN-2016]
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, fara bonus]

P19 [JAN-2016] culorile toamnei pe dealul din spatele manastirii -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717624">Şterge vot</a></div><span id="v9717624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JAN-2016] culorile toamnei pe dealul din spatele manastirii
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JAN-2016] ups... tunelul salcamilor poate fi si creepy :) -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717625">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717625"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717625">Şterge vot</a></div><span id="v9717625" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717625)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717625Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717625MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JAN-2016] ups... tunelul salcamilor poate fi si creepy :)
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JAN-2016] vedere din incinta... turnul clopotnita si 2 din pavilioane -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717626">Şterge vot</a></div><span id="v9717626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JAN-2016] vedere din incinta... turnul clopotnita si 2 din pavilioane
foto dawnsash [25.02.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JAN-2016] casuta de lemn -- foto by <b>dawnsash</b> [uploaded 25.02.16] - <span class="allrVotedi" id="av717627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv717627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=717627">Şterge vot</a></div><span id="v9717627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(717627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f717627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e717627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JAN-2016] casuta de lemn
foto dawnsash [25.02.16]
# [0 PMA, fara bonus]

[35] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.109433889389 sec