ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Insula Libertatii si Insula Ellis

TIPĂREȘTE URM de aici

Deoarece este foarte interesanta, excursia scurta la insula Libertatii si Insula Ellis merita o descriere numai pentru aceste obiective.

Plecarea se face din Battery Park Downtown Manhattan. Se plateste la o casa de bilete 18 $, dupa care se intra intr-o cladire in care se va face controlul de securitate ca la aeroport. Vaporasele cirula foarte des si in ciuda cozilor imense deplasarea se face destul de repede. Vaporasele au incapere inchisa, deschisa si terasa, dotate cu banci, toalete si minibufet unde in afara de mancare si bautura se pot cumpara si souveniruri. Dupa indepartarea de tarm conturul Skylineului din Downtown Manhattan este tot mai spectaculos, bineinteles troneaza turnul One WTC.

O data ajuns pe insula Libertatii nu exista restrictie de timp, atentie doar la programul de circulatie a vaporaselor. Apropiind de statuie ne aducem aminte ca este un simbol de bun venit atat pentru americani cat si pentru imigranti sau turisti. A fost donata de catre Franta in 1884 statuia inalta de 47 m fara soclu este invelita in cupru (interiorul este schelet de fier) de acolo si culoarea verde (oxidarea cuprului) Toata constructia cu soclu are 93 m, destul de impresionanta. Statuia in sine este o femeie, zeita libertatii, lantul rupt pe care calca simbolizeaza sclavia, tablita tinuta in mana anul declaratiei independentei (4 iul 1776-exact inaltimea in feet (picioare) a One World Center) iar faclia tinuta in cealalta mana este aurita.

Din nou avalansa de turisti, dupa turul facut in jurul insulei m-am indreptat catre magazinul de souveniruri din spatele statuii prin care se face si accesul pe piedestalul statuii. Din pacate din neatentie nu am cumparat biletul potrivit si am ramas fara acces pe terasa. Exista 2 magazine de souveniruri si un fel de bufet/restaurant. De mentionat faptul ca in februarie inca exista bradul de craciun impodobit. Probabil asteapta iepurasul si va schimba globurile cu oua... Acest obicei exista in centrul New Yorkului (doar beculete)

La plecare trebuie luat vaporasul potrivit care ne duce mai departe la Ellis Island, situata la fel la gura de varsare a raului Hudson ca si insula Libertatii.

Insula Ellis a fost intre 1892-1954 poarta de intrare in Statele Unite. Inainte de asta a existat o cetate (se vad ruinele si sint marcate corespunzator) 12 milioane de emigranti au trecut pe aici, astazi impreuna cu urmasii lor formeaza 40% din populatia SUA. Exact ca pe vremea respectiva am coborat si noi din vaporas si ne-am indreptat spre intrare. Ajuns in sala mare, acesta a fost sala de primire, se vad expuse cufare, bagaje de pe vremuri, abandonate de catre proprietari. Am inteles ca dupa sosire a existat o triere. Persoanele cu probleme medicale care reprezentau un pericol pentru public erau trimise inapoi (Europa sau alta parte a lumii) La fel si criminalii. Erau intrebati si de avere, bani. Marea majoritate nu avea nimic. Dupa finalizarea tuturor formalitatilor erau lasati pe pamant american unde au inceput o noua viata si au ajutat la constructia SUA asa cum este ea astazi.

In Battery Parc exista si monumentul emigrantilor, foarte sugestiv, mi-a placut foarte mult. In afara de sala mare am vizitat dormitoarele, sala de mese, dispensar medical, sint expuse foarte multe obiecte vechi (medicale, de bucatarie, instrumente muzicale, etc) Dupa 1954 cladirile au intrat in paragina (in afara de cladirea principala exista si multe cladiri secundare) Stadiul actual este foarte bun dupa reconstructie.

Exita un muzeu care reprezinta emigrarea moderna. Foarte interesant si acesta. Pe urma exista o sala de calculatoare unde contra sumei de 7$ timp de o ora se pot cauta in baza de date rude/prieteni care au emigrat. Nemai amintind anul emigrarii a unei rude mai indepartate care a emigrat in SUA am renuntat la cautare.

Restaurantul bufet din cladire are preturi piperate, la fel si magazinele de souveniruri. Aceleasi souveniruri se pot cumpara din magazinele din oras la preturi mult mai accesibile. Am vizionat si un documentar foarte interesant de 30 min despre emigrare intr-una din salile de cinema a muzeului. Ca si la Statuia Libertatii si aici exista aparatul (ghidul virtual) interactiv audio, si este inclus in bilet. La iesire se lasa aparatele si castile intr-un cos.

Recomand pentru oricine vine prima data In SUA la New York

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 22.02.16 23:20:00
Validat / Publicat: 23.02.16 09:05:11
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD

VIZUALIZĂRI: 3571 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ne apropiem destul de repede de statuie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[23.02.16 11:10:00]
»

Miss Liberty sau Lady Liberty a fost un cadou facut de Franta Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la castigarea independentei Statelor Unite si a fost inaugurata de presedintele Grover Cleveland la data de 28 octombrie 1886.

Statuia reprezinta zeita libertatii acoperita cu un drapel care sta cu un picior pe un lant care reprezinta ruperea sclaviei si care in mana stanga tine o tabla pe care e inscriptionata data de 4 iulie 1776 (semnarea Declaratiei de independenta) iar in dreapta o flaclie cu flacara aurita (asa cum a mentionat si @aze). Pe cap are o coroana impodobita cu sapte fascicole de lumina si 25 de ferestre.

Cu tot cu soclu are o inaltime de 93 metri. Diferenta fata de 1884 consta in urmatoarele, statuia a fost facuta cadou la data de 4 iulie 1884, transportata cu fragata Isere si a ajuns in America la data de 17 iunie 1885.

Un lucru poate mai putin cunoscut este ca primul model, la scara mica si turnat in bronz a fost realizat in 1870 cu ocazia expozitiei universale de la Paris din 1900.

Din cate am citit dupa atentatele de la 11 septembrie vizitarea in interior nu mai este permisa (asta ne-o poti confirma sau infirma tu).

Un articol foarte placut pe care l-am citit cu cea mai mare placere si votat cu placere.

AZEAUTOR REVIEW
[23.02.16 19:01:02]
»

@mishu - Asa cum am scris am ratat biletul pentru terasa dar nu scria nicaieri ca se poate urca si in coroana deci in interiorul statuii. De afara am vazut turisti doar pe terasa deci acces doar pana la baza statuii, nicidecum in coroana, nici nu stiu daca la faclie se urca vreodata? De primul model la scara mica am auzit si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067308902740479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1