ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Suceava
ÎNSCRIS: 04.09.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trovanții (sau Babele) de la Ulmet

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa un inceput de zi frumos, petrecut la Vulcanii Noroiosi de Paclele Mici (vezi impresii) am purces spre trovantii de la Ulmet.

Trovantii, sau cum ii veti gasi in limba engleza "concretion" sau in limba germana "Sandstein-Konkretion" sunt niste formatiuni geologice formate practic de-a lungul miilor de ani din straturi de nisip care se tot depun din centru spre periferie, cimentate fiind de apele calcaroase. Si deja se aprinde primul "beculet"... fiind cumva impotriva naturii de a creste pe masura trecerii timpului / sub actiunea apei, si nu de a se eroda si capata diverse forme, ei pot fi priviti ca niste anomalii. Si cum anomaliile, ciudateniile si lucrurile rare sau chiar unice capata o valoare turistica in plus, trovantii... pe masura ce vor deveni mai cunoscuti (mai promovati), vor deveni o atractie turistica importanta.

Etimologia cuvantului pare a fi italienescul "trovante", dar pe mine ma duce cu gandul la un TROL :) sau niste creaturi ciudate. Are o rezonanta frumoasa... si sincer cand am auzit prima data de ei, fara sa stiu ce inseamna si unde sunt, mi-am zis ca trebuie sa vad asa ceva.

Pe de alta parte, fiind oarecum ciudati in modul lor de formare, ei inca starnesc controverse chiar in randul oamenilor de stiinta (geologi). Adaugand la aceste aspecte si formele care mai de care mai ciudate ale trovantilor (pe langa clasicele suprafete elipsoidale/lenticulare) se creeaza toate premisele iubitorilor de misticism sau povesti legendare. La un simplu search veti gasi legende conform carora au fost asezati acolo de niste uriasi care au trait in trecut, ba de extraterestri, ba ca pietrele sunt inca vii (cresc in continuarea sau mai mult isi schimba locul) Toate povesti frumoase care contribuie la o imagine de ansamblu bine inchegata, deosebita, despre trovanti.

Acum, daca ne-am familiarizat putin cu ce inseamna trovantii si ce m-a determinat sa-i vad, sa va spun cum am ajuns acolo.

De la Paclele Mici sunt 2 variante de a ajunge la Ulmet.

a)... ocolind prin partea de nord : pe drumul judetean DJ102F, aproximativ 32 de km - timp peste 60 min (nu va imaginati un drum judetean normal, ci mai degraba un drum de tara pietruit... din ce poze am gasit pe internet)... daca cineva a fost pe acea varianta poate sa ne zica... personal... NU recomand

b)... ocolind prin partea de sud : treceti prin Berca, iesiti in drumul national DN10 (Buzau-Brasov), in localitatea Magura aveti indicatoare turistice (pe fond maro) catre asezarile rupestre Bozioru (30 km) si casa memoriala Vasile Voiculescu (4km) - le urmati, deci faceti dreapta (pana aici - drum foarte bun); o data intrati pe DJ203F drumul devine bun : dupa ce treceti peste raul Buzau tineti stanga (drumul principal), iar in centrul localitatii Parscov (unde sunt cateva blocuri mici) aveti o bifurcatie si indicator Bozioru (15km) asa ca faceti dreapta; de aici drumul devine din ce in ce mai rau... intai acceptabil (cu denivelari si petice) dupa care cateva serpentine cu drumul care o ia razna, iar apoi plin de gropi si denivelari (mentionez ca exact atunci *sept. 2015* se faceau niste lucrari de plombare a gropilor, deci s-ar putea sa fie mai bine acum... sau mai rau); La intrarea in comuna Bozioru - marcata pe indicator exact dupa trecerea unui podet - faceti stanga cam la 320 grade (sau ora 7) pt ca ulita pe care trebuie sa intrati este oarecum mascata de un birt si un garaj. De aici... mergeti cat va tine masina :) Drumul devine abrupt, serpuit, balastat si cu denivelari mari. Am mers cat am putut (vreo 500 metri) dar am preferat sa nu mai fortez masina asa ca am dat inapoi pana am gasit un loc mai larg sa o las parcata - total km aprox 40... timp aprox 1 ora

De cum am intrat pe ulita respectiva, am observat un baietel la vreo 7-8 ani care se tinea dupa masina. Cornel, caci asa il chema avea sa devina ghidul nostru. L-am intrebat daca pe aici se ajunge la "bolovani"si daca ne poate insoti sa ne arate drumul, caci de indicatoare nici vorba. A fost foarte bucuros, de altfel cred ca asta si urmarea. Era iesit la pescuit turisti rataciti ca noi :)

Dupa nici 5 minute de mers pe jos am intrat in sat. L-am strabatut bucurandu-ne de umbra caci era fooarte cald si ne luasem doar o sticla de jumate de apa (la 2 oameni) care se terminase foarte repede :) De ratacit nu aveai cum sa te ratacesti caci practic era doar ulita principala. Totusi daca stau bine sa ma gandesc, daca as fi fost singur, s-ar putea sa fi incercat cateva mini-ulite ce duceau catre niste case uitate de lume, sau ulita din capatul satului :) Oricum, Cornel parea ca stie foarte bine traseul, inspira incredere desi... SURPRIZA : cand l-am intrebat "cat mai avem? " doar a ras. Iesind din sat l-am intrebat din nou daca mai avem mult (prietena deja dadea semne de oboseala) Si din nou HI HI... acesta doar a ras... Baiatul continua sa mearga cu incredere... pe poteca inainte, dar de ce nu-mi raspunde la intrebari?? Am pus cap la cap scurtele conversatii si am tras concluzia trista : Cornel era analfabet :(Pur si simplu nu stia sa aprecieze distanta sau timpul. Am incercat alte variante... "am mers macar jumatate"? ", "mai avem 5minute... 10 minute? ", "suntem aproape? "... niciun rezultat. Altcineva sa intalnim pe drum... nici vorba. Caldura era mare si ne temeam ca mai avem mult de mers. Dupa vreo 30 de minute de mers prietena era gata sa renunte... purtat totusi de entuziasmul lui Cornel si de ciuda ca am facut atata drum in zadar, am decis sa o las sa se odihneasca un pic si eu sa mai strabat o curba... poate poate vad ceva. Si intr-adevar, am zarit o fantana. FANTANA despre care citisem ca este pe aproape... si avea si apa. Nu era niciun miraj :) Fuga inapoi dupa prietena... adus la fantana... baut apa... odihnit vreo 5 minute si mai departe... In dreptul unei salcii frumoase si batrane, care serveste tot ca punct de reper (nu aveti cum sa o ratati) ne-am intalnit cu un batran care cobora tragand de un lant un trunchi de copacel dupa el. Era un personaj din poveste parca. Un batran senin la fata, luminos, desi parea sa duca o munca sisifica... asemenea unui personaj din povesti cu troli... blestemat sa care lemne toata viata. M-a emotionat pe loc. Ne-a intrebat de unde suntem si s-a minunat cum am venit si noi tocmai de la Suceava sa vedem "pietrele". "Numai rusii trebuie sa mai vina pe aici " ne-a mai spus el glumind.

De la salcie, unde mai este un indicator (si ala hand made, de altfel ca toate cele alte cateva pe care le-am m vazut pe ici colo) se deschide o poiana larga... si dupa cativa metri deja vezi primul trovant (zona in care este si loc de popas cu bancuta si masa la umbra nucului). Imediat un urcus abrubt printr-o padurice de arbusti asa... si iata-i... TROVANTII.

Si cand ma gandesc ca era cat pe ce sa renunt... mare greseala as fi facut. Per total am facut vreo 50 de minute (cu tot cu pauze si "adapat")

Trovantii in sine sunt frumosi, spectaculosi. Merita tot efortul. Noi nu prea am stiut la ce sa ne asteptam, dar in conditiile unei echipari mai corespunzatoare, sau sa nu fi fost chiar asa cald, traseul e chiar usor si placut. Principalii trovanti sunt adunati pe varful dealului, si desi par cocotati si pusi cu mana chiar in varf, ei nu sunt vizibili de la poale. Pe langa pietre, aveti parte si de o panorama foarte frumoasa, fiind chiar deasupra unei vai (in partea opusa fata de cum am urcat noi) In ciuda celor spuse de batranelul de la salcie, cum ca ar fi fost pe aici oameni din toate colturile tarii, noi am simtit din nou ca am pasit pe un taram virgin. Cu atat mai mult cu cat nu este marcat turistic. Si cat e de placut sa nu stii ca a trecut cineva inaintea ta pe acolo(gen locuri in care s-au facut gratare, peturi si alte mizerii).

Pozele vor vorbi despre trovanti... nu-i mai descriu :) Ar mai fi si alte pietre foarte interesante prin padure, dar noi nu am mai fost pt ca mai aveam atatea de bifat si era deja ora 13:00. Am fost oricum foarte incantati de cate am vazut.

La coborare am facut aprox 30 de minute pana la masina. L-am rasplatit pe ghidul nostru si l-am invatat, sper eu, sa spuna daca e intrebat, macar ca : de la salcie mai este foarte putin, de la fantana mai este putin (15 min) si ca mijlocul satului e la jumate fata de unde lasasem noi masina.

Mai precizez ca am vazut 2 masini parcate in sat, deci se poate urca cu masina pana spre capatul satului. Mai rau este la intrarea in sat, unde banuiesc ca e posibil sa fi fost un strat proaspat si necompactat de balast, de ma afundam si patinam.

Urmeaza biserica rupestra de la Alunis...

"In ritmul meu... in felul meu"

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dawnsash in 16.01.16 00:36:03
Validat / Publicat: 16.01.16 08:59:58

VIZUALIZĂRI: 6309 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dawnsash); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 sunt peste tot...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Aurici
[16.01.16 16:06:00]
»

@dawnsash - N-am ajuns la Ulmet dar mi-e dragă zona Buzăului și o să ajung. Mai ales acum, după ce am citit articolul tău. În schimb am văzut trovanții din Costești, Vâlcea, mult mai “subțiri“ dar și mai accesibili. Ei sunt chiar “la drumul mare“, ca să zic așa, nu trebuie decât să te dai jos din mașină. Dar și mie îmi place mai mult să descopăr lucrurile și să muncesc un pic până ajung la ele, așa că am notat trovanții de la Ulmet.

Abia aștept să-ți citesc articolul despre așezările rupestre de la Aluniș unde am fost și eu acum 2 ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[16.01.16 16:23:31]
»

@dawnsash - Credeam ca le stiu pe toate! Uite ca a aparut acest articol, dar mai ales aceste poze, ca sa ma faca sa pricep ca "bolovanii" de la Costesti, pe soseaua R. Valcea - Tg. Jiu sunt nimica toata fata de ce am vazut eu in aceste poze. Daca cei de la Costesti sunt aproape rotunzi, de fapt sferici, aici vad forme din cele mai diverse si frumoase. Devin invidios si promit ca la primul drum la Tifesti, la niste vechi prieteni (doar din 1967) prin primavara, dupa ce voi traversa ca de obicei muntii Vrancei la Ojdula, ma voi intoarce pe DN 10, valea Buzaului si voi vizita, alaturi de trovanti si vulcanii noroiosi si Magura (sa nu se supere pe mine d-na Aurici). Sper ca vremea sa tina cu noi si sa pot vedea cum trebuie aceste locuri. Am convingerea ca merita!

Pana atunci numai bine!

Aurici
[16.01.16 16:30:31]
»

@liviu49 - Dacă-i vorba de plimbare, dna Aurici vă dorește cât mai multe. Și la Măgura că-i tare frumos!

liviu49
[16.01.16 16:44:28]
»

@Aurici - Sa traiti! Am inteles!

dawnsashAUTOR REVIEW
[16.01.16 19:10:02]
»

@Aurici - Aveti dreptate... cu cat e mai greu accesibil... si te chinui un pic sa ajungi... cu atat e mai mare satisfactia. Parca asa la marginea drumului... isi pierd din farmec

dawnsashAUTOR REVIEW
[16.01.16 19:12:58]
»

@liviu49 - Sa fie intr-un ceas bun!

mishu
[21.01.16 14:34:43]
»

Minunat articolul, este o provocare de a ajunge si eu pe acolo, pana atunci insa ma multumesc cu descrierea si pozele. Am fost la Vulcanii noroiosi chiar si anul trecut si uite am motiv sa merg din nou in zona. Sigur nu e SF ? Felicitari

webmasterX
[18.12.17 08:18:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Trovanții / Babele de la Ulmet» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Periplu prin frumuseţile Buzăului]

vulpe mihaela
[05.04.18 12:39:05]
»

@dawnsash: Nuuuu creed!!! Copilul ala ne-a "indrumat" si pe noi... cu lux de amanunte... "aici sta varul meu... aici sta alt var... aici... "... chiar a fost asa galant ca a adunat flori pt fete... si a scos apa din fantana... o sa scriu si eu despre trovanti si despre el !

dawnsashAUTOR REVIEW
[05.04.18 18:28:53]
»

@vulpe mihaela: asteptam cu interes sa vedem ce s. a mai schimbat baietelul e de acolo din peisaj... clar!

Lucien
[14.11.19 12:45:47]
»

Foarte frumos scris articolul și foarte simpatic băiețașul ghid.

Doresc să fac o completare mică de natură tehnică în privința modului de formare. Ați scris că trovanții ”sunt niste formatiuni geologice formate practic de-a lungul miilor de ani din straturi de nisip care se tot depun din centru spre periferie, cimentate fiind de apele calcaroase. ” Nu e chiar așa.

Trovanții nu cresc prin depuneri succesive de material venit din afară, așa cum de exemplu cresc stalactitele și stalagmitele, ci se măresc prin înglobarea prin cimentare cu liant calcaros a noi granule de nisip deja existente la periferia trovantului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, dawnsash, liviu49, Lucien, mishu, vulpe mihaela
Alte impresii din această RUBRICĂTrovanții / Babele de la Ulmet:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.32163381576538 sec
    ecranul dvs: 1 x 1