ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Prin Koprivshtitsa si primprejur (sau ce poti face 5 zile la Koprivshtitsa)

TIPĂREȘTE URM de aici

Incep acest articol prin a va ura tuturor membrilor AFA un sincer "La Multi Ani! " si un an nou 2016 asa cum vi-l doriti!

Mergand pe varianta castigatoare de anul trecut, cand dupa vacante de Craciun petrecute in stil traditional in Romania, prin Bucovina, Maramures, Apuseni sau prin alte locuri din Romania, am ales a petrece Craciunul 2014 in Bulgaria, la Arbanasi, langa Veliko Tarnovo, anul acesta am ales tot Bulgaria si localitatea Koprivshtitsa.

Aceasta localitatese afla la vreo 110km de Sofia, mergand spre Burgas, via karlovo si Kazanlak.

Koprivshtitsa se afla situate la o altitudine de cam 1030m, in Masivul Sredna Gora, intr-un relief asemanator, as zice, cu mai cunoscutul nostru Moieciu de Sus. Practic localitatea se intinde de o parte si de alta a raului Topolnitsa, pe versantii vaii prin care curge acest râu. Este înconjurata de paduri de molid si de pin in special, dar si de paduri de foioase. Daca urci un pic versantii dealurilor din jur se deschide privirii o frumoasa priveliste asupra Balcanilor Centrali dar si a asupra Masivului Rila si Pirin.

Rezervarea sejurului am facut-o, ca de obicei, prin intermediul booking.

Căi de acces

Pentru a ajunge la Koprivshtitsa, sunt mai multe variante.

Prima varianta, accesibila, usoara, dar un pic mai lunga, ar fi prin Ruse-Plevna-Sofia iar de aici spre Karlovo (Burgas). Sunt in total cam 475km, 380km pana la Sofia, apoi inca vreo 90km de la Sofia spre Burgas pe drumul european E871, iar imediat dupa localitatea Anton se vireaza dreapta spre Koprivshtitsa, aceasta intersectie fiind bine semnalizata. De aici se mai parcurg inca vreo 10-12km pe o sosea buna.

Aceasta varianta chiar daca este mai lunga nu ridica probleme, drumul este bun, fara gropi si nu traverseaza muntii. Iarna, cand este zapada, ar fi recomandata.

Noi nu am ales aceasta varianta nici la dus si nici la intors. E drept ca nu a fost nici zapada in aceasta perioada. :)

A doua varianta de a ajunge in Koprivshtitsa, varianta aleasa de noi, este cea prin Ruse-Plevna, spre Sofia, dar inainte de a ajunge in Sofia, dupa localitatea Yablanitsa se vireaza stanga spre localitatatile Dzhurovo si Etropole, traversand un masiv muntos, ajungand in punctul cel mai inalt in acest pas cam la 1400m altitudine, apoi se coboara in localitatea Zlatitsa, aflata pe acelasi drum european Sofia-Karlovo-Burgas, de unde dupa cativa kilometri se ajunge in aceeasi localitate Anton si apoi spre Koprivshtitsa.

Aceasta varianta are vreo 385km, dar portiunea de drum de dincolo de Etropole, pana la altitudinea maxima la care am urcat este foarte proasta, cu gropi multe si mari, cu portiuni unde asfaltul lipseste cu desavarsire. Este un drum dificil de parcurs, fiind si in urcare, cu serpentine, iarna fiind inchis, dar nici vara nu e prea stralucit.

Acest drum seamana foarte bine cu drumul dintre Petrosani si Voineasa, prin Cheile Jietului. La fel de frumos ca peisaj dar la fel de distrus ca drum auto.

Portiunea de drum ce coboara spre Zlatitsa este, in schimb, foarte bun, reabilitat de cativa ani. Posibil ca in anii urmatori sa se reabiliteze si portiunea de drum dinspre Etropole, dar pana atunci nu recomand aceasta varianta.

A treia varianta de drum, varianta aleasa de noi la plecarea spre casa, este cea mai frumoasa, traversand Balcanii Centrali, prin Pasul Beklemeto, la vreo 1500m altitudine. Privelistea este fantastica dupa ce ajungi in varf, dar iarna este dificil daca este zapada datorita sepentinelor si inaltimii la care se ajunge.

Acum era ok, circulau chiar si TIR-uri pe el, dar drumul era semnalizat printr-un indicator ca este deschis circulatiei auto, jos la intrarea pe el

. Aceasta varianta este, urmand din Koprivshtitsa drumul spre Burgas iar in localitatea Karnare se vireaza stanga spre Troyan, traversand muntii. Se urmeaza apoi indicatorul spre Loveci si apoi Plevna si Ruse.

Drumul are vreo 360km, soseaua este buna pana sus in Pasul Beklemeto, apoi in coborare spre Troyan mai are pe ici pe colo cate o micuta groapa, sau cate o fisura, plombe pe ici pe colo, dar in ansamblu este o sosea buna. Vara chiar o recomand pentru peisajele frumoase, iarna trebuie verificat daca este deschisa.

O a patra varianta, la fel de accesibila ca varianta prin Sofia, ar fi cea prin Ruse-Veliko Tarnovo-Gurkovo- Karlovo- spre Sofia, iar dupa localitatea Klisura se vireaza stanga spre Koprivshtitsa. Sunt cam 390km, este o varianta buna mai ales iarna, pentru ca nu traverseaza muntii la atitudini mari, ci mai mult ii ocoleste. Drumul este ok, il cunosc aproape in totalitate, fiind parcurs de noi, dar din “bucati”in diferitele noastre excursii prin Bulgaria. Singura portiune de drum din aceasta varianta pe care nu am parcurs-o inca este segmentul dintre Karnare si Karlovo, de vreo 17km.

Bine, ar mai fi variantele ca dupa Troyan in loc sa te indrepti spre Loveci si Plevna si Ruse, sa alegi drumul spre Veliko Tarnovo si apoi Ruse. Sau in loc sa alegi varianta Ruse-Veliko Tarnovo- Gurkovo-Klisura- Koprivshtitsa, sa alegi dupa Veliko Tarnovo drumul spre Gabrovo, apoi prin Pasul Shipka, iesind la Kazanlak, si mai departe Karlovo- Klisura- Koprivshtitsa, dar aceasta varianta nu este recomandata iarna.

Obiective turistice in Koprivshtitsa si imprejurimi

Koprivshtitsa in sine este un mare muzeu in aer liber, este un sat care parca a incremenit in timp. Amplasarea lui pe coastele impadurite ale Masivului Sredna Gora, de o parte si de alta a raului Topolnitsa, cu ale sale stradute inguste, in panta, intortocheate unele, pavate cu piatra, si cu multitudinea de poduri din piatra cu o arhitectura specifica, ridicate peste multele firicele de apa ce brazdeaza localitatea si se varsa in Topolnitsa. Cu casele cu arhitectura deosebita, specifica locului, cu fatadele vopsite in culori vii, te impresioneaza.

Noi am asemanat acest orasel cu imaginile din filmele vechi, de epoca, ecranizari ale cartilor scrise de Al. Dumas.

Ma asteptam parca, mergand pe acele stradute si traversand acele podete, parca sa aud tropaitul unor cai mânați de niste cavaleri grabiti si sa fiu nevoit sa ma feresc grabnic din calea lor. :))

Am vizitat Arbanasi si Bojentsi, sate cu o arhitectura deosebita, care realmente ne-au incantat, dar parca Koprivshtitsa are un altceva.

Credeam, initial, pana a ajunge aici, ca va fi doar o zona istorica in centru, o strada veche, dar nu, toata localitatea are pastrata arhitectura veche, casele fiind restaurate si pastrat aspectul original. Frumooooossssss‼‼

Aici la Koprivshtitsa, in1876 s-a declansat rascoala impotriva ocupatiei otomane, simbol fiind podul, din piatra bineinteles, unde s-a tras primul foc de arma.

Daca te-ai saturat de plimbarile pe stradutele localitatii, poti vizita cele 6 muzee reprezentative din Koprivshtitsa.

Acest lucru l-am facut si noi chiar pe 25 decembrie, in ziua de Craciun.

Muzeele sunt deschise toata ziua, fara pauza de pranz si poti achizitiona un bilet unic in valoare de 5 leva cu care poti vizita 6 muzee.

Muzeul Casa Lyutova

Este cunoscut si sub numelede Casa Topalova, casa fiind construita in 1854 de Stefan Topalov si vanduta ulterior unui bogat comerciant, Petko Lyutov.

Este foarte bine conservata, somptuoasa, reflectand bogatia proprietarului de odinioara.

Specifice sunt tavanele interioare din lemn sculptat, picturile murale dar si arhitectura interioara cu acel salon larg, la parter, din care se intra pe partea stanga si pe partea dreapta in camerele cu diferite destinatii. In partea din spate a acestui salon se regaseste scara de acces la etajul cladirii. Scara are o arhitectura deosebita, fiind de fapt o scara dubla, in spirala, unindu-se sus, la intrarea intr-un alt salon, parca de bal, de unde la fel ca la parter se intra individual in camerele insirate pe margine.

Muzeul Casa Kableshkov

Construita in 1845, este primul muzeu deschis in Koprivshtitsa, in1932. A fost casa unde s-a nascut Todor Kableshkov, liderul revolutionar caruia i se atribuie primul foc de arma tras, pe acel pod de piatra amintit, Podul Kalachev, ce a declansat revolta impotriva ocupatiei turcesti.

Muzeul Casa Debelyanov

Un muzeu interesant este casa unde s-a nascut poetul bulgar Dimcho Debelyanov.

Casa a fost construita in 1830. In curtea casei se gaseste o sculptura in piatra, a unei mame in asteparea fiului plecat pe front, (asta am dedus eu) sculptura care se regaseste si la mormantul poetului din curtea bisericii “ Adormirea Maicii Domnului” din sat.

Muzeul Casa Lyuben Karavelov

Lyuben Karavelov a fost scriitor, jurnalist si figura marcanta a revolutiei bulgare, colaborand cu Hristo Botev, impreuna cu care a scos cateva publicatii.

Muzeul Casa Georgi Benkovski

Este locul unde s-a nascut Gavril Gruyev Haltev un alt erou al Rascoalei din aprilie 1876, cunoscut sub pseudonimul Georgi Benkovski. Aceast casa a fost construita în 1831 fiind renovata si transormata in muzeu in 1966.

Aici gasim printre altele, expusa arma lui Benkovski utilizata in timpul revoltei, un tun din lemn, uniforma sa si steagul detașamentului de revoluționari.

Pe acest versant unde se afla casa, undeva deasupra, dominand intregul sat, se regaseste un monument de dimensiuni mari al acestui revolutionar, infatisat calare.

Muzeul Casa Oslekov

Din pacate acest muzeu nu l-am putut vizita, fiind inchis, iar intreband la Centrul de informare turistica despre acesta, ni s-a comunicat ca acest muzeu a devenit privat, neputandu-ne da mai multe informatii depre cum si cand se poate vizita.

Casa a fost construita în 1856 de catre un bogat negustor din Koprivshtitsa, Nencho Oslekov si are o aritectura deosebita fata de casele obisnuite din Koprivstitsa.

Biserica Sf. Nicolae

O biserica din piatra, cu o arhitectura deosebita, construita in 1842.

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”

Si aceasta este o biserica veche, construita in anul 1817 pe locul unei biserici mai vechi.

Se deosebeste ca arhitectura de cealalta biserica, fiind si vopsita la exterior in culoarea albastra, ca multe din casele de aici.

A r mai fi micuta piata centrala, pastrata originala, numita dupa evenimentele avute acolo in trecut: ”Piata 20 Aprilie”. Aici se afla si un monument osuar, ridicat in 1925, pentru cinstirea eroilor cazuti pentru eliberarea Bulgariei de sub otomani.

Pe langa multimea de poduri din piatra gasesti raspandite prin localitate si multe cismele, tot din piatra, cu o apa buna, pe care am apreciat-o chiar si iarna (De, erau +24grdC, =)) )

Gasesti destule taverne si restaurante unde poti manca. E drept ca iarna o parte se inchid seara devreme.

O oferta bogata de pensiuni si mini-hoteluri, pentru toate gusturile, ATM-uri, farmacii, mini-market-uri si o mica piata cu fructe si legume completeaza oferta acestei statiuni.

Nu lipsesc magazinele de suveniruri si tarabele cu produse home-made: dulceturi de fragi, de zmeura, de afine, de trandafiri, miere de pin, si multe alte produse locale.

Trasee de drumetie

Chiar daca nu se afla intr-o zona montana inalta, exista aici si cateva trasee de drumetie, omologate si marcate mai mult sau mai putin. :(

Traseu Vf. Bogdan

Cel mai lung traseu este cel spre Vf. Bogdan, cel mai inalt varf din Masivul Sredna Gora, avand 1604m.

Acest traseu l-am abordat noi in a doua zi de Craciun, avand o durata normata de 5h30’ dus-intors, si o diferenta de nivel de aproape 600m.

Se merge initial pe un drum forestier, cativa kilometri buni, pe la marginea padurii, dar incovenientul major este ca drumul trece pe langa vreo 4 stâne de oi, unde am întâlnit si câini deloc prietenosi care la una din stâne s-au cam repezit la noi.

Nu prea exista variante de ocolire a acestora ci doar sa te strecori in liniste si sa speri ca sunt plecati cu oile la pascut. :))

Drumul merge de-a lungul raului Topolnitsa, probabil si din aceasta cauza sunt foarte multe stâne de oi, fiind in preajma apei, ajungandu-se pana la locul de unde izvoraste râul Topolnitsa, unde exista si o captare de apa, de aici drumul, de fapt o poteca, incepe sa urce sustinut prin padurea de foioase si molid ajungand la o zona de gol alpin, langa ruinele fostei Cabane Bogdan care a ars in trecut intr-un incendiu. De aici se deschide o frumoasa priveliste asupra lanturilor muntoase din jur, zarindu-se atat Balcanii Centrali, la nord, cât si Rila si Pirin, la sud.

De ici se mai urca printr- o frumoasa padure de fag pana la varful Bogdan, cam 45minute.

Eu nu recomand a se mai continua drumul până pe vârf, deoarece vârful se afla in mijlocul unei paduri de foioase, ce nu permite a se vedea peisajul din jur, decat pe ici pe colo printre copaci. Si asta iarna cand copacii nu au frunze, vara nemaizarindu-se nici macar atat.

Este suficient a se ajunge pana la fosta Cabana Bogdan, in preajma caruia se gaseste si un releu de telefonie mobila dar si un foisor din lemn, inalt de vreo 10-15m, in care te poti urca si admira frumusetile din jur.

Noi am parcurs intregul traseu dus-intors cam in 5h45’, dar mergand incet, cu pauze de poze dar si din cauza portiunilor de gheata formate pe drumul forestier.

Traseu Tumuli Tracici- Vf. Iliya-Vf. Atanas

Acest traseu este mult mai usor ca dificultate si timp, realizandu-se o tura completa dud-intors in max. 3h30’.

Se urca inca de la inceput, de la iesirea din localitate, pe un drum forestier larg, printr-o frumoasa padure de pin, intalnind in drum parcele unde se cultiva cartoful, fiind o zona unde se cultiva si ii merge foarte bine cartofului dar intalnesti la to pasul si tufe de fragi in special dar si de afine si zmeura semn ca dulceturile si mierea vanduta jos in orasel este chiar din zona, nu este pacaleala.

Se trece ce e drept, in urcare, pe langa doua stâne, unde cainii au fost cat pe ce sa ne intoarca din drum, dar am reusit sa ocolim apoi pe un drum pe unde sa nu ne simta, se ajunge intai la o movila mare unde o piatra marcheaza locul ca ar fi un tumul tracic (posibil, ii cred pe cuvant :) ), si se ajunge in culme, abătându-te din largul drum forestier, vreo 20m, pentru a te catara pe o stanca (Vf. Iliya, de unde se deschide o superba panorama asupra Koprivshtitsei dar si asupra muntilor din spate. Se continua drumul iesind din padurea de conifere si se ajunge in zona de gol alpin si pasune, de unde se vad foarte frumos Balcanii Centrali, dar si Vf. Bogdan pe care urcasem cu o zi inainte.

Din pacate si aici se gasesc cateva stâne de oi, care nu prea te lasa a face poze linistit si a admira frumusetea muntilor ci cauti sa te departezi cat mai repede, in liniste, pentru a nu stârni cainii. 

Se ajunge apoi până pe Vf. Atanas, ca o movila in camp :) si se coboara apoi pe un drum forestier, destul de abrupt, pana in marginea cealalta a localitatii.

Mai sunt cateva trasee de drumetie omologate, usurele, dar noi nu am mai reusit sa le parcurgem, neavand timp in aceasta vacanta, dar nici chef dupa experientele cu cainii din zilele anterioare. Plus ca pe acel versant pe care ar fi trebuit sa urcam, s-au tot auzit impuscaturi de la vanatorile organizate in acele zile pe acolo, si nu doream nici sa fim confundati cu vreun cerb, mistret sau mai stiu eu ce vânat. =))

Se pot organiza si ture calare in zona, chiar am vazut cativa turisti plimbandu-se calare pe la baza padurii, dar se pot organiza si plimbari cu bicicletele.

Oricum zona este foarte frumoasa, chit ca o vizitezi la picior pe potecile din imprejurimi, fie ca o admiri de departe, stand pe o terasa, sau plimbandu-te prin statiune.

 

Complexul Arheologic Tracic Starosel

Se mai pot face si excursii auto prin imprejurimi, spre Starosel, unde se poate vizita Complexul Arheologic Tracic: Templul de la Chetinyova Mogila și Templul Horizon.

Noi le-am avut pe “agenda de lucru” dar timpul este inamicul nostru nr.1, asa ca le-am lasat pe alta data. :)

 

In drumul spre Koprivshtitsa, daca veniti pe varianta Sofia, merita a te abate vreo 10km din drum, spre a vizita Pestera Prohodna, sau cum mai este numita Pestera Ochii lui Dumnezeu, datorita gaurilor din plafonul pesterii, care se aseamana cu niste ochi.

Aici se ajunge din Lukovit, virand dreapta spre Karlukovo, urmand indicatorul spre pestera. Sunt 8,5 km pe o sosea asfaltata bunicica.

Aceasta pestera se poate asemana cu Podul lui Dumnezeu de langa Baia de Arama, de la Ponoarele, soseaua trecand peste pestera, pestera fiind de fapt o traversare dintr-o parte in alta a dealului, avand o lungime de vreo 250m, iar portalurile de intrare sunt inalte de pana la 45m. Dar o asemanare la o scara mult mai mare, in favoarea Pesterii Prohodna.

O alta pestera foarte frumoasa ce se poate vizita din drumul de Sofia este Pestera Saeva Dupka, aflata la vreo 9 km distanta de drumul european E83, spre Sofia.

Pentru a asjunge aici se vireaza stanga, inainte de Yablanitsa, urmand indicatorul spre pestera. Se merge pe drumul european E772, spre Veliko Tarnovo, cale de 5km, iar in localitatea Brestnitsa, se vireaza dreapta spre pestera, mergand inca vreo 3km pe un drumeag asfaltat, pana in parcarea de langa pestera.

In pestera se intra doar cu ghid, platind o taxa de 4leva/persoana. Pestera nu este mare dar noua ni s-a parut spectaculoasa. Si asta comparand-o cu destule pesteri vizitate atat in Romania cat si in Bulgaria. Eu zic ca merita!

Cam atat am avut de spus despre Koprivstitsa, despre vacanta noastra prin aceasta zona a Bulgariei, restul va las sa descoperiti singuri, daca va trezit un cat de mic interes aceasta zona.

As putea sa amintesc totusi si despre o carciumioara unde ne-a placut tare cat am stat pe acolo, prin Koprivshtitsa, pe numele ei Dyado Liben, unde am beneficiat pe langa arhitectura veche si originala a cladirii, specifica acestor case de pe aici si de servicii excelente, de mancare gustoasa, cu un raport calitate/cantitate/ pret excelent. Plus ca in vreo 3 seri a fost si muzica live a unei soliste care intr-una din seri “nu a lasat" sa se aseze la masa un grup de tineri, care ne-au incantat cu dibacia lor in executarea unor dansuri populare specific bulgaresti.

Cam atât! :)

Vacante cât mai reusite!


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 01.01.16 10:34:33
Validat / Publicat: 01.01.16 12:31:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3065 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Saeva Dupka Cave
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.01.16 12:30:34]
»

Splendid review, excelent început de An Nou

Mutat în rubrica "Descoperă Koprivshtitsa, KARLOVO" (nou-creată pe sait)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †
[01.01.16 12:43:57]
»

Frumoasă destinație! Felicitări pentru descriere!

Dan&Ema
[01.01.16 12:51:44]
»

La multi ani!

Superbe locuri si un articol excelent! Pozele sunt de vis, la iau pe unele a doua oara la rand. Vad ca au si bulgarii Topolnita lor. Pestera din primele poze w wow!

Articole si calatorii inspirate pe unde vei ajunge. Vreme buna pe carari de munte si poate ne-om intalni in 2016.

crismis
[01.01.16 13:18:13]
»

Excelent debut pe 2016! Locul este de tinut minte, o dovedesc descrierea si fotografiile. Cat pe ce sa ne petrecem si noi Craciunul prin zona...

Iar faptul ca pe 25 dec toate obiectivele turistice erau deschise spre vizitare e o dovada in plus ca poporul bulgar poseda mai multa inteligenta turistica decat cel din care cu onoare facem parte. Asta inseamna (alaturi de pretul modic) sa vrei cu adevarat sa-ti promovezi valorile turistice: tii deschis atunci cand exista cele mai mari sanse sa ai turisti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[01.01.16 21:26:15]
»

@webmaster - Multumesc pentru apreciere!

Testosu'AUTOR REVIEW
[01.01.16 21:35:00]
»

@traian. leuca - Multumesc! Este o destinatie interesanta, care noua chiar ne-a placut.

Un lucru pozitiv ar mai fi ca marea majoritate a persoanelor cu care am interactionat acolo, incepand de la gazdele noastre, reprezentantii muzeelor, ospatari, vanzatori de pe la diversele magazine cunosteau lb. engleza, unii minimal altii bine neintampinand astfel probleme de comunicare ca in alte locuri din Bulgaria.

Testosu'AUTOR REVIEW
[01.01.16 21:39:41]
»

@Dan&Ema - La multi ani si multumesc pentru aprecierea celor scrise de mine.

Da, se pare, ca sunt foarte multe locuri in Bulgaria cu denumiri identice cu ale noastre. Sau invers, noi avem multe locuri cu aceleasi denumiri cu ale bulgarilor.

Vacante cat mai reusite!

... si sper sa ne intersectam anul acesta pe vreo traiectorie de vacanta. anul trecut am fost la un pas, in Retezat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[01.01.16 21:47:20]
»

@crismis - Multumeeesc!!!

Este un loc unde as mai reveni cu placere la vara, macar pentru bogatia de fructe de padure din zona: fragutele, afinele si zmeura dupa care deja oftez.

Sa nu mai zic si despre cartofii, despre care povesteam la un moment dat in articol, care se cultiva acolo.

Intalnindu-i in diverse preparate, ni s-au parut gustosi, fapt ce ne-a facut sa cumparam cateva kilograme de la un aprozar din Koprivshtitsa. Astazi am prajit cativa in tigaie si pot spune ca au fost... deliciosi!!!

Referitor la stilul de a face turism al bulgarilor, cu parere de rau o spun ca este peste al nostru. Si ma refer la segmentul de turism de munte, nu la segmentul de turism la mare unde suntem net depasiti de bulgari.

tata123 🔱
[02.01.16 17:04:50]
»

@Testosu - La Multi Ani! Testosu ne delectează la început de an cu descrierea altei zone frumoase din țara vecină - Bulgaria. Felicitări! Încă din 2014 și continuând în 2015 @Testosu a vizitat mai multe locuri interesante peste Dunăre și ne-a transmis și nouă informațiile prin text și fotografie. Mi-am notat câteva obiective, poate în vara aceasta găsesc timp pentru o incursiune peste fluviu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, tata123 🔱, Testosu'

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07464599609375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1