ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe crestele munților Rarău

TIPĂREȘTE URM de aici

Ideea scrierii unui articol despre Munții Rarău mi-a fost inspirată de anunțul făcut în presă anul trecut: ”A fost inaugurat TransRarăul - a treia minune «asfaltată» a țării”. Mi-am adus aminte că am parcurs și eu o porțiune a acestei șosele care, deși situată la o altitudine mai mică decât Transfăgărășeanul și Transalpina, rivalizează cu acestea prin frumusețea peisajelor ce o înconjoară.

Acum trei ani, când am urcat să vizităm o parte din munții Rarău, șoseaua era proaspăt asfaltată, dar numai pe porțiunea dintre Pojorâta și vârful de unde, pe un drum forestier, se ajunge la Cabana Rarău. Acum s-a asfaltat în totalitate făcând mai ușoară legătura dintre Valea Moldovei, de la Pojorâta și Valea Bistriței, la Chiril. Pentru turiști asfaltarea întregului traseu permite un acces mai ușor la obiectivele turistice aflate în zona cabanei.

Porțiunea din TransRarău dinspre Pojorâta, pe care am urcat-o acum trei ani, este foarte frumoasă, multe serpentine și puncte de belvedere, imaginile panoramice asupra Văii Moldovei sunt superbe. Am urcat această porțiune de șosea până în vârf și aici asfaltul s-a terminat. În partea stângă am luat-o pe un drum forestier spre Cabana Rarău, unul din obiectivele excursiei noastre.

După ce am trecut pe lângă un camping foarte aglomerat, am ajuns la o altă intersecție de drumuri. Am luat-o pe cel din dreapta, am mai urcat vreo 500 de metri și am ajuns la cabană. Aici am parcat autoturismul, am inspectat un pic locurile din jur, apoi am urmat o potecă marcată spre atracția numărul unu a munților Rarău, Pietrele Doamnei, ”catedrala gotică naturală”, cum frumos se exprima cineva pe un site turistic.

Traseul este unul destul de ușor, pleacă din fața cabanei, trece prin stânga unor stânci și continuă printr-o frumoasă pădure de brazi. Când am ajuns la conglomeratul acela de pietre răspândite alandala în apropierea pădurii de brazi, am dedus că numai un cutremur a produs desprinderea acestora din bucata de munte.

Ulterior am aflat și de legenda în care se spune că domnitorul Petre Rareș și-ar fi găsit un loc în Rarău pentru a-și adăposti familia și averea. Când tătarii au ajuns la locul unde era îngropată averea, stânci uriașe s-au desprins din munte îngropând și hoții. Mai nou, localnicii, inspirați de această legendă, au denumit TransRarăul Drumul Comorilor cu trimitere la averea domnitorului îngropată sub acele stânci.

Tot de la cabană se poate face un alt traseu mult mai ușor decât cel de la Pietrele Doamnei. La 50 de metri mai jos, în dreapta cabanei, se urcă un deal mic, se ajunge într-o poiană și în față dăm de o stâncă mare cu un perete abrupt numită Piatra Șoimului. Peisajele din jur sunt magnifice, imaginile panoramice spre Valea Bistriței îți taie răsuflarea. Ce nu mi-a plăcut atunci a fost faptul că în apropierea acestei pietre, în frumoasa poiană, unii au găsit de cuviință să încingă niște grătare și să lase și urme asupra trecerii lor pe acolo.

Ne-am întors la mașină și am coborât la intersecția de drumuri forestiere. Nu am luat-o pe drumul din stânga, pe unde am venit din Pojorâta, ci am luat-o pe cel din dreapta care urcă în apropierea vârfului Rarău. O bună bucată de drum am mers printr-o frumoasă pădure de brazi, am trecut pe lângă stația meteorologică, apoi am ieșit în golul alpin al munților Rarău.

Drumul forestier este destul de bun și deși urcă până aproape în vârf, am lăsat mașina mai jos, lângă o stână de oi, și am urcat vîrful alpin cu piciorul. Personal îmi place să mă plimb pe crestele golașe ale munțiolor, acolo unde ești mai aproape de cer și unde ai imagini panoramice deosebite. Munții Rarău nu sunt așa de înalți, cea mai înaltă cotă este cu puțin peste 1600 de metri, însă sunt foarte frumoși, de aici din vârf sunt printre cele mai frumoase imagini cu văile și dealurile Bucovinei.

În una din cărțile sale scriitorul Geo Bogza nota: „În alte locuri pot fi munți mult mai mari sau fluvii mai puternice, marea sau oceanul, aici Rarăul reprezintă dimensiunea fundamentală a lumii, latură cosmică a vieții și a istoriei”.

Timp de două ore ne-am plimbat pe creasta Rarăului, am mers și la releul de televiziune, aflat pe o altă creastă a muntelui, și am admirat peisajele magnifice din jur. Turnurile mari de la Pietrele Doamnei par mult mai frumoase de aici din vârf. De pe cele două creste muntoase avem imagini superbe în toate punctele cardinale, spre Valea Bistriței, spre Slătioara, spre Valea Moldovei sau Valea Dornelor.

La plecare am avut intenția să vizităm și Mănăstirea Sihăstria Rarăului aflată la cinci km, în dreapta drumului forestier ce duce la cabană, dar cum aveam cazare la mulți km de aici și timpul ne presa, am renunțat și ne-am îndreptat spre alte locuri minunate din Bucovina.

Vacanțe cât mai plăcute!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 27.12.15 10:29:59
Validat / Publicat: 27.12.15 11:42:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII RARĂU-GIUMALĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3812 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Pietrele Doamnei din munții Rarău, jud. Suceava, văzute de pe traseul ce urcă pe un vârf al muntelui.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81400 PMA (din 68 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [27.12.15 13:18:51] »

Ma bucur ca m-am nimerit cu SB. Anul trecut am dat si noi o tura pe RArau si am tras un mic Circuit Pietrele Doamnei. Am postat la vremea respectiva. Sunt locuri minunate si incarcate de legenda. Zona este datorita Transraraului mult mai accesibila cu bunele si relele inerenta

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.12.15 14:12:59] »

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru vizită și... superbonus!

Acum că șoseaua s-a asfaltat în totalitate, mă bate gândul să o traveresz în vară, începând de la Chiril, și să mă bucur iar de peisajele minunate ale munților Rarău.

Sărbători fericite alături de cei dragi!

wolf2001* [27.12.15 14:50:50] »

Un traseu care trebuie facut la vara. Multumim!

zlatna [27.12.15 15:02:49] »

Foarte bun articolul. Am fost si noi anul acesta la sfarsitul lunii septembrie pe acest traseu pana la Pietrele Doamnei.

"În partea stângă am luat-o pe un drum forestier spre Cabana Rarău, unul din obiectivele excursiei noastre. "

Sa stiti ca au asfaltat si acesta portiune de drum pana in fata cabanei.

Zona este superba, peisajele montane sunt spectaculoase.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.12.15 15:15:48] »

@wolf2001 - Neapărat! Mulțumesc pentru vizită!

@Zlatna-Mulțumesc pentru informație, cred că la vară o să ajung iar pe aceste meleaguri.

Dan&Ema [27.12.15 15:16:28] »

@traian. leuca:

Craciun fericit!

zlatna [27.12.15 15:24:14] »

@traian. leuca - Craciun fericit! si un 2016 plin de bucurii si de concedii placute.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.12.15 15:33:24] »

@Dan&Ema, @zlatna-Un an nou plin de realizări și vacanțe cât mai plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, wolf2001*, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în munții Rarău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06655478477478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1