ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2009
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Simplitate si bun gust la cetatea din Harman

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    In tara Barsei se gasesc numeroase monumente istorice, indeosebi biserici fortificate, unele de o importanta deosebita. Cetatea taraneasca Harman se gaseste la doar 10 km de Brasov si accesul este usor. Pe drumul care pleaca din Brasov spre Sfantu Gheorghe se face prima la stanga si apoi se merge tot inainte pana in centru. Se poate ajunge si cu microbuze private, acestea pleaca din autogara situata la iesirea din Brasov sau cu trenul pana la marginea comunei. De aici se mai fac pe jos 15-20 minute.

    Denumirea localitatii in limba germana este Honigberg (dealul mierii) si face referire la Dealul Lempes din apropierea localitatii, rezervatie naturala, unde cresc numeroase specii de plante protejate printre care laleaua pestrita.

    Cetatea taraneasca a fost construita de sateni in jurul bisericii care dateaza din secolul al XIII-lea pentru a se apara de hoardele de invadatori. Sunt impresionante zidurile, foarte groase, prevazute cu turnuri puternice de aparare, unele dintre ele avand si orificii pe unde se arunca smoala topita asupra navalitorilor. Sistemul defensiv este completat de santul (odinioara cu apa) ce inconjoara cetatea. Intrarea in fortificatie se face printr-o galerie boltita.

    Foarte interesante sunt camarile din interiorul cetatii, dispuse una langa alta, unde satenii se refugiau in timpul asediilor sau unde isi pastrau proviziile de-a lungul anului. Biserica, construita in stil romanic de calugarii cistercieni, este situata in mijlocul incintei fortificate si are un turn inalt, cu ziduri groase. Picturile care impodobesc capela funerara sunt, din pacate, in mare parte distruse.

    Curtea interioara este amenajata cu mult bun gust, aleile pietruite ce inconjoara cetatea sunt marginite de floricele colorate ce contrasteaza cu verdele crud al ierbii. Am nimerit din fericire aproape de ora inchiderii cand grupurile zgomotoase de turisti nu mai tulbura linistea apasatoare. Am avut chiar impresia ca nu este nimeni, dar dupa ce am sunat la soneria de la intrare si-a facut aparitia si ingrijitorul cetatii. Scump la vorba (dupa accent imi dau seama ca este sas, ceea ce explica atitudinea sa taciturna) ne lasa sa vizitam in tihna cetatea. Se mandreste insa cu muscatele frumos pastelate pe care le ingrijeste cu pasiune. Tot el a tuns si iarba milimetric, la fel si gardul viu. Nimic nu este lasat la voia intamplarii.

    Ma impresioneaza aceasta ordine desavarsita si spiritul german care-si face din plin simtita prezenta. Sub privirea sa atenta, intram cu grija in biserica simpla, cu banci si podele din lemn. Aici sunt expuse si cateva covoare vechi persane. Privirile imi sunt atrase de orga, care acum si-a recapatat stralucirea de odinioara. Aceasta este confectionata de Johann Prause, mesterul emblematic al Transilvaniei si in prezent este functionala, fiind restaurata de curand.

    Facem apoi inconjurul bisericii pe dinafara si ajungem, fara sa vrem, la punctul sanitar, renovat si acesta de curand. Si aici domneste curatenia, totul este nou si cu bun gust ca la un prestigios hotel. Ma bucur ca acest monument beneficiaza, in cele din urma, de atentia bine-cuvenita si tare mi-as dori sa nu fie un episod singular. La iesire cercetam, curiosi, micul bazar si apoi plecam intr-o scurta plimbare in jurul cetatii, imprejmuita, cu grija, de un gard de lemn.

    Am ramas cu o impresie placuta si recomand cu toata caldura vizitarea acestei cetati conservata si ingrijita atat de bine.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 03.02.10 17:42:13
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Turnul cetatii din Harman
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 5 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    krondia*AUTOR REVIEW
    [09.02.10 09:49:25]
    »

    Va rog sa adaugati aceasta ilustratie muzicala

    Multumesc

    http://www.trilulilu.ro/Nini61/2fb51bd5cf9a54

    krondia*AUTOR REVIEW
    [16.03.10 09:28:46]
    »

    Admin, te rog sa nu ma uiti cu melodia de mai sus. Multumesc. A nu se puncta.

    webmasterXY*
    [16.03.10 09:37:39]
    »

    rezolvat! auditie placuta

    webmaster26
    [18.04.16 10:01:11]
    »

    Mutat în rubrica "Biserica fortificată săsească Hărman [Hărman], BRAȘOV" (nou-creată pe sait)

    ====

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    krondia*
    Alte impresii din această RUBRICĂBiserica fortificată săsească Hărman [Hărman]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066615104675293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1