65905 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Cu mocănița pe ruta Covasna-Comandău

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.12.2015
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Cu mocănița în Covasna


Urmare de aici

Câteva zile petrecute în zona orașului Covasna pot aduce relaxarea și liniștea căutată de mulți după luni de muncă și stres. În Covasna am găsit liniștea necesară unei perioade de odihnă clară, fără prea multă alergătură, fără „n” obiective turistice de bifat într-o zi, fără grija unui loc de parcare, fără stres – în general. Plimbările de plăcere din Parcul central al orașului și pe faleza umbroasă a râului Covasna, pe lângă Balta Dracului și izvoarele minerale sunt printre puținele lucruri ce le poți face în orașul-stațiune balneoclimaterică. De la Centrul de Informare Turistică de pe str. Rakoczi Ferenc II puteți cere informații suplimentare și pliante privind posibilitățile de cazare, obiectivele turistice din zonă și oraș, alte sfaturi – am fost primiți cu amabilitate în acest centru.

Într-una din aceste zile liniștite am hotărât să facem o plimbare cu mocănița din Covasna. Locul de plecare este situat în zona Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Doctor teculescu-Benedek Covasna, în fața Hotelului Clermont. Este vorba de o distanță de circa 2-3 km din centrul orașului care se poate parcurge cu autoturismul sau cu ajutorul unui tractoraș cu vagoane contra unei sume de 5 lei. Dacă sosiți cu autoturismul propriu veți găsi o mulțime de locuri de parcare în jurul punctului de plecare al mocăniței.

După debarcare ne îndreptăm veseli către linia de cale ferată ce trece pe sub gardul Hotelului Clermont, un hotel în trepte, cu aspect montan. Am ajuns pe șinele cu ecartament redus, mocănița nu e în stație – trebuie să așteptăm. Un program de funcționare destul de șters este inscripționat pe o tablă. Dar ce așteptăm? O mocăniță. Ce este o mocăniță? Este un tren, pe vremuri cu aburi, care circulă pe o linie îngustă, mai ales în zonele de munte.

Observăm în apropiere locomotiva pe aburi ce stă garată pe șine. Până la sosirea micului tren inspectăm această piesă interesantă. Aveam să aflăm că ea circulă doar cu ocazia Zilelor Covasnei și Comandăului ori alte evenimente importante (ex. Paște). Sâmbăta și Duminica pe linia îngustă circulă o „mocăniță” diesel. Despre locomotiva pe aburi aflăm câteva amănunte de pe plăcuțele ce sunt montate la exterior: a fost construită la Budapesta în 1911, are 90 cai putere, circulă cu o viteză maximă de 15 km/oră și are indicativul CFI 764-243. Urc cu grijă în cabină și privesc cu admirație la manetele de comandă, ceasurile și robineții și pârghiile roșii, scaunele rabatabile…. Urme de tăciuni zac peste tot printre șine – sunt lemnele ce au fost mistuite de foc în cazanul „monstrului” de fier.

Apare și trenulețul mult așteptat… vine însă cu spatele… adică locomotiva împingea cele două vagoane. Acest lucru se întâmplă deoarece traseul e scurt și nu merită efortul de a mai schimba locomotiva de la un capăt la celălalt. Așa-zisa „locomotivă” diesel e îmbrăcată într-o carcasă metalică care imită palid forma unei mici locomotive – cel mai mult m-a intrigat „volanul” prin care se conduce utilajul rulant. Două vagoane acoperite, dar fără ferestre, sunt mijloacele cu care vom călători preț de câteva minute de-a lungul unei distanțe de aproximativ 2 km. Între timp se adunaseră mai mulți călători dornici de aventură – trenul este acum în poziția normală de mers, cu locomotiva în capăt. Oamenii se urcă în vagoane, fiecare fiind dornic să ocupe un loc cât mai bun: „la fereastră”. Unul din angajați încasează banii și eliberează biletele de călătorie.

Aventura începe…. șuieratul de plecare răsună în vale. Garnitura se pune în mișcare – oricum ar arăta locomotiva și vagoanele inconfundabil este sunetul roților de tren pe șine. Traseul își urmează cursul de-a lungul gardului Hotelului Clermont, lasă în urmă Campingul, indicatorul unde se află o cascadă. Pe dreapta se află șoseaua ce merge spre localitatea Comandău, iar pe stânga pădurea. O alee de promenadă betonată, pentru plimbarea pacienților și a celor ce au venit la odihnă, însoțește calea ferată, trecând când pe dreapta, când pe stânga; din loc în loc sunt amplasate chioșcuri, bănci și coșuri de gunoi. După circa 10-12 minute am traversat șoseaua și am ajuns la „capăt de linie”. Aici se face o pauză de vreo 20 minute, prilej de a ne plimba puțin printre șine și vagoane părăsite (construite la Caracal în 1982) sau de a face câțiva pași până la un panou informativ.

Ne aflăm în zona Planului Înclinat – Șiclăul, o instalație tehnică considerată unicat în Europa, distrusă în totalitate acum. În 2013 se mai puteau observa o parte din șine și urma traseului prin pădure. Utilizată pentru transportarea lemnului, instalația avea o lungime de peste 1200 m și o diferență de nivel de circa 327 m. Inaugurată în 1890 această instalație tehnică ce funcționa doar pe baza gravitației a fost folosită până în 1999, după care a intrat în conservare (de fapt aproape că a dispărut).

Drumul de întoarcere îl parcurgem în același timp (circa 10 minute) ocupând un loc la fereastra din spatele ultimului vagon. Astfel, locomotiva diesel împingea vagoanele iar noi parcă conduceam garnitura având în fața ochilor traseul șinelor de fier. Mai multe curbe ușoare, traversări peste aleea betonată, câteva bălți cu stuf și papură, pădure – sunt tot atâtea elemente ale traseului mocăniței covăsnene.

Am petrecut 45 de minute plăcute călătorind cu această companie feroviară. Poate băncuțele de lemn vi se vor părea incomode și mici dar sunetul specific mersului cu trenul, aerul de munte ce te înconjoară și soarele ce te mângâie în vagoanele deschise compensează totul. A lipsit doar pufăitul locomotivei cu abur și fumul gros ce ar fi învăluit vagoanele. Calea ferată înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea în scop pur industrial este utilizată astăzi, pe anumite porțiuni, în scop pur turistic.

O călătorie cu trenul cu aburi, pe o linie ferată îngustă, pe muchii de munte, prin păduri de brazi ori pe malul unor ape volburoase constituie mereu un prilej de bucurie și încântare sufletească. Să profităm de existența acestor bijuterii și atât timp cât mai există bucăți de astfel de linii ferate funcționale să încercăm să facem o călătorie cu Mocănița.

---
Impresii încărcate de tata123 in 17.12.2015 21:34:00

Validat / Publicat: 17.12.15 22:18:40


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 12710


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  31250 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.12.15 12:28:09]
» mesaj pers

   @tata123 -

Așa-zisa "locomotivă" diesel e îmbrăcată într-o carcasă metalică care imită palid forma unei mici locomotive… A lipsit doar pufăitul locomotivei cu abur și fumul gros ce ar fi învăluit vagoanele.

   Adică mocănița din Covasna nu este o mocăniță originală? Este numai o imitație a ei?

   În urmă cu vreo jumătate de secol am avut ocazia să merg cu o mocăniță adevărată, una care nu făcea turism, ci transport industrial (material lemnos) și - ocazional - transport de călători (locuitori ai satelor răzlețite în munți care coborau în vale pentru aprovizionare).

   Era în Munții Tarcăului, în Neamț. Tata care lucrea pe atunci la o întreprindere de construcții forestiere (drumuri prin munți) făcea adesea deplasări la un șantier din Ața - Bolovăniș, două mici sate pierdute în munți. Într-o vară m-a luat și pe mine. Transportul de la Tarcău (localitate aflată aproape de Bicaz) până la șantier se făcea numai cu mocănița pentru că drumuri nu erau. Abia se construiau. N-am uitat cum stăteam așezată pe platformă - un vagonaș fără pereți - cu picioarele atârnându-mi în afară, spre tufele de bălării. Așa se circula atunci pe acolo. Și totul era la buna înțelegere. Nu trebuia să plătești nimic. Trebuia să știi doar când mai pleacă o mocăniță. Sau să o aștepți până pleacă. Acum, în munții Tarcăului nu mai este mocăniță. Se circulă pe drumurile construite de întreprinderea la care lucra și tata.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- mprofeanu
[18.12.15 13:38:58]
» mesaj pers

   @tata123 - Am fost în zona descrisă de tine acum cel puțin 15 ani, oricum după revoluție și prin pozele tale mi-am adus aminte. Atunci am mers cu mașina spre ieșire din stațiune, lângă un camping și am mers pe jos până la planul înclinat care mai se putea vizita, făcând și poze. Nici vorbă de trenuleț, doar o cale ferată îngustă. Am înțeles că inainte de 1945 aici era o exploatare lemnoasă austriacă sau germană nu îmi mai aduc aminte.

   Văd că s-au mai schimbat lucrurile și aici. A mai crescut pădurea, erau zone defrișate complet care m-au șocat!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- Mitica49
[18.12.15 16:07:57]
» mesaj pers

   @tata123 - Merg în această zonă din 1990, an de an. Pot spune că am prins și vremurile bune când planul înclinat exista și funcționa. Sistemul era extrem de simplu, lucrând pe principiul gravitațional (așa cum ai spus și tu). Din zona Comandău erau încărcate vagoane cu lemn tăiat care coborau pe șine. În același timp de jos urca, tras fiind de cel plin, un vagon gol care urma să fie încărcat cu lemn. La jumătatea distanței linia se bifurca, acesta fiind locul de întâlnire ale vagoanelor. Fiecare vagon o lua pe linia lui urmându-și cursul spre locul de destinație. Vagonul cu material ajuns jos era legat la un atelaj cu 1 (un) cal puternic, ce îl ducea pe linia ferată unde era atașat micii locomotive. De aici trenulețul cu câteva vagoane cu lemn pleca spre o fabrică de cherestea de la marginea Covasnei în vederea prelucrării. Și pentru că locomotiva nu trebuia să lenevească, duminica căra turiști, exact ca și azi, de la hotelul ˮBradulˮ, pe atunci nu era ˮClermontˮ, până la plan.

   Aș mai face o mică corecturăː numele spitalului este ˮSpitalul de recuperare cardiovasculară Dr. Benedek Gezaˮ (fără Teculescu).

   Atașez și eu 2 fotografii de la ultima mea vizită aici în iulie 2015.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- tata123
[18.12.15 22:16:24]
» mesaj pers

   @iulianic - Mulțumesc pentru lectură și amintirile expuse în ecou. În textul respectiv fac referire la garnitura care circulă sâmbătă și duminică, cea din fotografiile P09-P10 - deci este doar o imitație de „mocăniță”. Locomotiva cu aburi din primele fotografii e originală dar tractează vagoanele cu turiști doar cu ocazia sărbătorilor speciale.

   @mprofeanu - Mulțumesc pentru vizită. A rămas doar calea ferată cu ecartament îngust: partea de jos de la Hotel Clermont - până la Planul Înclinat: utilizată în scop turistic; partea de sus spre Comandău - folosită recent pentru curse turistice de Zilele Comandăului. Linia ferată nu mai este folosită pentru transportul lemnului - Șiclăul (ce făcea legătura între cele două porțiuni de cale ferată) nu mai există.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[18.12.15 22:37:19]
» mesaj pers

   @Mitica49 - Mulțumesc pentru lectură și utila descriere a funcționării Planului Înclinat de la Covasna.

   În ceea ce privește denumirea Spitalului de Cardiologie din Covasna aveți dreptate. Numele dr. Teculescu a fost alăturat denumirii pentru scurt timp, prin alt ordin de ministru revenindu-se la denumirea din 2010. Se pare că a fost un adevărat scandal în primăvara lui 2015 pe acest subiect. Se găsesc suficiente articole pe Internet pivind această problemă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster26
[24.12.15 17:13:25]
» mesaj pers

   @tata123 - Mutat în rubrica "Mocănița Covasna - Comandău, COVASNA" (nou-creată pe sait)

   ===

   rog aruncă o privire peste următorul link amfostacolo.ro/src_google ... ap.php?hid=7429.

 • - localizează unitatea de cazare în cauză pe acea hartă (mărește sau micșorează zoom-ul pentru o vizualizare cât mai confortabilă)
 • - fă click pe locul unde e amplasată
  • - dacă click simplu nu funcţionează: fă click-dreapta pe acel loc, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here?")
 • »» coordonatele GPS vor apărea într-o mică fereastră sus-stânga;
 • copiază coordonatele și scrie-ni-le te rog aici.
 • ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - tata123
  [24.12.15 17:23:30]
  » mesaj pers

     @webmaster26 - Localizarea e corectă.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [24] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [SEP-2013] La orizont se ivește Mocănița... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700330">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700330"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700330">Şterge vot</a></div><span id="v9700330" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700330)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700330Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700330MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [SEP-2013] La orizont se ivește Mocănița...
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [SEP-2013] Locomotiva cu aburi din 1911 - Covasna. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700331">Şterge vot</a></div><span id="v9700331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [SEP-2013] Locomotiva cu aburi din 1911 - Covasna.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [SEP-2013] „Monstrul” de fier ne privește încremenit pe sine. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700332">Şterge vot</a></div><span id="v9700332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [SEP-2013] „Monstrul” de fier ne privește încremenit pe sine.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [SEP-2013] Integrare în natură... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700333">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700333"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700333">Şterge vot</a></div><span id="v9700333" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700333)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700333Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700333MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [SEP-2013] Integrare în natură...
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [SEP-2013] În interiorul locomotivei cu aburi. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700334">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700334"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700334">Şterge vot</a></div><span id="v9700334" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700334)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700334Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700334MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [SEP-2013] În interiorul locomotivei cu aburi.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [SEP-2013] În interiorul locomotivei cu aburi. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700335">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700335"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700335">Şterge vot</a></div><span id="v9700335" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700335)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700335Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700335MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [SEP-2013] În interiorul locomotivei cu aburi.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [SEP-2013] Gura de foc a locomotivei cu aburi. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700336">Şterge vot</a></div><span id="v9700336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [SEP-2013] Gura de foc a locomotivei cu aburi.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [SEP-2013] Informații tehnice de pe locomotiva cu aburi - Covasna. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700337">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700337"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700337">Şterge vot</a></div><span id="v9700337" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700337)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700337Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700337MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [SEP-2013] Informații tehnice de pe locomotiva cu aburi - Covasna.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [SEP-2013] „Garnitura” Diesel care circulă sâmbăta și duminica - Covasna. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700338">Şterge vot</a></div><span id="v9700338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [SEP-2013] „Garnitura” Diesel care circulă sâmbăta și duminica - Covasna.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [SEP-2013] Locomotiva Diesel în varianta cu două vagoane. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700339">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700339"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700339">Şterge vot</a></div><span id="v9700339" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700339)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700339Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700339MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [SEP-2013] Locomotiva Diesel în varianta cu două vagoane.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [SEP-2013] La capăt de linie... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700340">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700340"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700340">Şterge vot</a></div><span id="v9700340" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700340)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700340Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700340MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [SEP-2013] La capăt de linie...
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [SEP-2013] Pe traseul mocăniței - imagine din ultimul vagon. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700341">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700341"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700341">Şterge vot</a></div><span id="v9700341" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700341)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700341Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700341MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [SEP-2013] Pe traseul mocăniței - imagine din ultimul vagon.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [SEP-2013] Pe sub poale de pădure... șosea și linie ferată. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700342">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700342"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700342">Şterge vot</a></div><span id="v9700342" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700342)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700342Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700342MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [SEP-2013] Pe sub poale de pădure... șosea și linie ferată.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [SEP-2013] Aleea de promenade din marginea pădurii. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700343">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700343"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700343">Şterge vot</a></div><span id="v9700343" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700343)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700343Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700343MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [SEP-2013] Aleea de promenade din marginea pădurii.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [SEP-2013] În apropierea Hotelului Clermont. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700344">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700344"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700344">Şterge vot</a></div><span id="v9700344" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700344)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700344Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700344MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [SEP-2013] În apropierea Hotelului Clermont.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [SEP-2013] Macaz pe linia ferată îngustă - Covasna. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700345">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700345"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700345">Şterge vot</a></div><span id="v9700345" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700345)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700345Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700345MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [SEP-2013] Macaz pe linia ferată îngustă - Covasna.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [SEP-2013] Atenție la Mocăniță... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700346">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700346"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700346">Şterge vot</a></div><span id="v9700346" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700346)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700346Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700346MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [SEP-2013] Atenție la Mocăniță...
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [SEP-2013] La capăt de linie... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700347">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700347"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700347">Şterge vot</a></div><span id="v9700347" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700347)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700347Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700347MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [SEP-2013] La capăt de linie...
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [SEP-2013] Panoul informativ de lângă Planul Înclinat. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700348">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700348"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700348">Şterge vot</a></div><span id="v9700348" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700348)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700348Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700348MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [SEP-2013] Panoul informativ de lângă Planul Înclinat.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [SEP-2013] Ce se mai putea vedea în 2013 din Planul Înclinat. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700349">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700349"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700349">Şterge vot</a></div><span id="v9700349" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700349)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700349Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700349MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [SEP-2013] Ce se mai putea vedea în 2013 din Planul Înclinat.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [SEP-2013] Post de commandă al locomotivei diesel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.15] - <span class="allrVotedi" id="av700350">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv700350"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=700350">Şterge vot</a></div><span id="v9700350" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(700350)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f700350Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e700350MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [SEP-2013] Post de commandă al locomotivei diesel.
  foto tata123 [17.12.15]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [24] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.10888004303 sec