ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Viena - doar un scurt popas

TIPĂREȘTE

Viena, cândva reședință a Dinastiei Babenberg și timp de peste 600 de ani centrul întinsului Imperiu Habsburgic, un oraș încărcat de comori artistice, este astăzi una dintre cele mai frumoase și mai vizitate capitale din lume.

Am fost și eu acolo. De fapt, am fost de multe ori acolo. Aproape toate circuitele pe care le-am făcut, cu ieșirea din țară prin vest, erau cu tranzitarea Austriei și deci cu un popas la Viena. De fiecare dată, după câteva ore de bătut străzile orașului, am plecat mai departe cu aceeași senzație de neîmplinire, ca atunci când ceva nu ți-a ajuns. Știam și ce nu mi-a ajuns, de aceea n-am spus nimănui, niciodată, că am vizitat Viena. Mi-a fost teamă să afirm acest lucru. Așteptam ocazia să pot vizita capitala imperială pe îndelete, să-i savurez nestematele seculare, să mă bucur în liniște de tot ceea ce văd. Acum câțiva ani, un concert André Rieu care urma să aibă loc la Viena (de altfel a și avut loc) era ocazia, dar și motivul unei călătorii de 5 zile în capitala Austriei. Ceva - nu are importanță ce - s-a întâmplat, iar eu nu am mai plecat.

În cele ce urmează, în câteva rânduri, aș vrea să povestesc în ce constă de fapt popasul la Viena inclus în mai toate traseele de circuit cu trecere prin Austria.

Înconjurând centrul orașului, Ringstrasse - impresionantul bulevard circular străjuit de edificii remarcabile, este cel mai indicat pentru un tur cu autocarul, de aceea nici o agenție nu va pierde ocazia de a oferi turiștilor această plimbare. Bulevardul a fost construit în 1857 când împăratul Franz Joseph a ordonat demolarea bastioanelor vechiului oraș. Conform dorinței sale, în locul acestora a apărut o largă arteră de circulație mărginită de clădiri una mai impresionantă decât cealaltă. Deși criticat la vremea construcției lui, Ringstrasse este proiectul urban care a transformat Viena într-un oraș modern. Ghizii spun câteva vorbe și despre fiecare dintre edificiile mai importante pe lângă care se trece, arată - din mers - celebra roată gigantică din parcul Prater (inaugurată în 1895 la sărbătoarea înscăunării împăratului Franz Joseph, aproape total distrusă în cel de-al doilea război mondial, dar refăcută ulterior), apoi, în apropiere de Palatul Hofburg dau 2-3 ore pentru plimbare sau vizite individuale.

Ultima oară când am fost acolo, la cererea majorității, renunțând la turul programat în Salzburg unde trebuia să ajungem în cursul după amiezei, am rămas mai mult în Viena. Pentru că mai văzusem orașul lui Mozart, nu am regretat această alegere. În schimb, în Viena, beneficiind de mai mult timp liber, am vizitat Muzeul Sisi și am admirat pe îndelete Palatul Imperial Hofburg care este foarte mare și ia ceva timp doar pentru a-l privi la exterior, m-am plimbat prin centrul vechi, am revizitat (pentru a câta oară?) Stephansdom - Catedrala Sf. Ștefan, o capodoperă arhitecturală în adevăratul sens al cuvantului, apoi am intrat în Peterskirche - Biserica Sf. Petru.

Hofburg

Reședință imperială până în 1918, Palatul Hofburg este un complex arhitectural imens, extins continuu, fiecare suveran construindu-și și amenajându-și propriile apartamente. Pliantele turistice informează că în prezent palatul cu 18 corpuri, 19 curți, 54 de scări și nu mai puțin de 2600 de camere, este reședință a președintelui republicii și în același timp adăpost pentru câteva muzee. Muzeul de Artă Populară, colecțiile de instrumente muzicale, Camera Armelor, colecțiile Muzeului de Istorie a Artei, Biblioteca Națională, Grajdurile imperiale din sec. XVI, Școala de călărie spaniolă și Muzeul "Lipizzaner", "Camera Comorilor" cu coroana imperială aparținând Sfântului Imperiu Roman (datând din anul 962) și coroana imperială austriacă (1602), apartamentele împăratului Franz Joseph și ale împărătesei Elisabeth nu au fost niciodată vizitate de noi, cei plecați în circuit, pentru că necesitau timp pe care noi nu-l aveam.

Doar pentru Muzeul Sisi mi-am făcut timp într-una dintre trecerile mele pe acolo. Șase încăperi evocă viața privată a împărătesei Sisi, evidențiind puternica ei personalitate, aversiunea față de constrângerile vieții de la curte, precum și dragostea ei pentru frumos. Obiecte personale (bijuterii, umbrele de soare, evantaie), portrete, o admirabilă reproducere a somptuoasei rochii de nuntă, iată cam ce se poate vedea în Muzeul Sisi.

Stephansdom

Catedrala Sf. Ștefan este unul dintre simbolurile capitalei austriece. Situată în Stephansplatz, ea a fost fondată de Ducele Rudolf al IV-lea și înălțată pe ruinele unei biserici mai vechi. Începută în sec. XII, de-a lungul câtorva sute de ani biserica a cunoscut o serie nesfârșită de reconstrucții și extinderi, proiectele de reparații și de restaurare continuând până în prezent. Când am fost eu acolo ultima oară, o prelată acoperea șantierul în lucru la o parte a fațadei sudice.

Domul (34 x 107 metri) are patru turnuri și un acoperiș artistic executat, din țiglă colorată, care susține pe o parte vulturul habsburgic, iar pe cealaltă stema Vienei. În timpul celui de-al doilea război mondial acoperișul catedralei a fost grav avariat și s-a prăbușit. Ceea ce vedem noi astăzi este rezultatul reconstruirii finalizate câțiva ani mai târziu. Intrarea principală deasupra căreia se află un masiv clopot, este străjuită de două turnuri egale, de mai mici dimensiuni. Cel mai înalt turn se află pe latura de sud și - după cum am aflat - permite publicului accesul pentru a admira orașul de la înălțime. Omologul său de pe latura de nord, rămas neterminat până în zilele noastre, este dotat cu lift și permite accesul vizitatorilor până la un anumit nivel. Eu nu am urcat în turnuri, dar am rămas cât am putut de mult în interiorul bisericii care este cu adevărat grandios. Nava centrală este dedicată Sf. Ștefan, întâiul martir, iar cele din nord și sud Sf. Maria și celor 12 apostoli.

Remarcabile sunt numeroasele altare, amvonul, monumentul funerar al lui Frederic al III-lea - un sarcofag de marmură roșie artistic decorat, orga considerată una dintre cele mai mari din Europa (125 de registre și 10.000 de tuburi), scara care duce la amvon decorată cu simboluri ale binelui și răului, precum și catacombele în care își dorm somnul de veci prelați și importante personalități habsburgice.

Pestsäule

Coloana Ciumei, un monument situat pe Graben, o stradă centrală, nu departe de catedrală, este închinat Sfintei Treimi. Ridicat după marea epidemie de ciumă din 1679, monumentul este unul dintre cele mai cunoscute și mai admirate din Viena.

Se spune că, părăsind orașul din cauza ciumei, împăratul Leopold I a promis că va ridica un monument atunci când epidemia se va sfârși. Mai întâi o coloană simplă, din lemn, care sprijinea Sfânta Treime înconjurată de nouă îngeri, lucrarea - realizată ulterior în marmură - cu contribuția mai multor meșteri artiști, a fost finalizată în 1693. Deși perioada de execuție a fost mare, cu multe modificări de proiect și cu mai mulți sculptori implicați, monumentul pe care îl vedem astăzi pare destul de omogen. Lângă coloana învăluită de nori pe care stau mai mulți îngeri, este înfățișat și împăratul Leopold I îngenuncheat, rugându-se.

Peterskirche

Biserica Sf. Petru, romano-catolică, în stil baroc, este situată în Petersplatz, nu departe de Coloana Ciumei. Strada Habsburgergasse intersectează zona pietonală Graben (în care se află Coloana Ciumei) și duce direct la biserică. Peterskirche este cam înghesuită între clădirile din jur, de aceea poate fi văzută și fotografiată mai bine numai din față.

Edificiul pe care îl vedem astăzi, înălțat pe locul unei biserici medievale distrusă de un incendiu, datează din sec. XVIII. Interiorul este copleșitor și surprinde prin încărcătura decorațiunilor de stuc aurit.

Așezată confortabil, la Biserica Sf. Petru am rămas o jumătate de oră ascultând muzică de orgă. Învăluită de acordurile muzicii, mi-am ridicat privirea spre cupola ovală, magnific pictată cu scene din viața Sf. Maria, apoi spre ferestre și spre cei patru evangheliști. Deasupra altarului principal am descoperit blazonul imperial al lui Leopold I, cel care a dispus reconstruirea bisericii.

Concertul de la ora 15.00 (așa-i spun vienezii, dar nu știu dacă are loc chiar în fiecare zi) oferă muzică bună într-un cadru cu totul aparte. Am ascultat G. Muffat și J. S. Bach. Pentru concert nu trebuie să plătești nimic, dar, dacă ai disponibilitate, o mică donație la sfârșit este binevenită pentru că întreținerea orgii necesită cheltuieli.

Ringstrasse - "by car", Hofburg - exterior, Stephansdom, Pestsäule, Peterskirche... cam atât poți vedea în Viena în cele câteva ore de popas îngăduit de programul unui circuit. Deoareace pe aici m-am plimbat în câteva rânduri, revenind iar și iar, în fiecare circuit, pentru mine Viena înseamnă nu mai mult decât atât. De aceea - cam egoist - numesc această bucățică a centrului vechi "mica mea Vienă".

Către amurg, încântați că popasul s-a prelungit mai mult ca oricare dintre precedentele, am plecat întins spre Salzburg în care nici măcar nu am mai intrat. Undeva, în apropiere, la numai 25 km, Hotel Schwarzer Adler din Golling ne aștepta pentru binemeritata odihnă de noapte.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.12.15 08:49:29
Validat / Publicat: 12.12.15 10:26:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2232 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Viena - Hofburg, doar o mica parte din complexul arhitectural.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[12.12.15 10:55:07]
»

Ma bucur ca ai vizitat Viena, un oras pe care il iubesc si pe care il cunosc destul de bine. Cand am vazut fotografia P16 mi-am adus aminte ca in ianuarie am fost acolo la Flautul fermecat. Evident bilet ieftin, sus la galerie, dar parca asta a contat.

Dan&Ema
[12.12.15 11:07:46]
»

Viena e fascinanta. Este orasul din afara granitelor pe care l--am vizitat cel mai des (de peste 10 ori). Stefansdom. Hofburg, Schoenbrunn, Rathaus, Votivkirche, caii, trasurile, targurile, arterele comerciale, parcurile, Prater-ul toate imi plac.

Un articol valoros. Felicitari.

Michi
[12.12.15 13:52:56]
»

Superbooonus! Mărturisesc că l-am pândit şi mi-ar fi părut rău să nu fiu eu aceea care te felicită.

micutzu
[12.12.15 17:36:49]
»

Felicitari. O adevarata pledoarie pentru o destinatie fascinanta. Merg de citeva ori pe an in Viena si nu cred ca as putea zugravi in cuvinte frumusetea acestui oras, asa cum ati facut dvs. Inca o data felicitari.

iulianicAUTOR REVIEW
[12.12.15 20:24:14]
»

@All - Vă mulțumesc tuturor pentru aprecieri!

Articolul de față zăcea într-un folder, pe jumătate scris, alături de altele mai vechi pentru care nu am găsit timp la momentul potrivit. Despre Viena parcă îmi era teamă să încep să povestesc simțind că nu știu destul, că am văzut prea puțin din imensitatea de frumusețe care există acolo. Așa cum am spus, am fost la Viena de mai multe ori, dar de fiecare dată pentru prea puțin timp. Capitala Austriei merită cu mult mai mult.

mogly
[12.12.15 23:41:59]
»

Sunteti o adevarata enciclopedie in calatorii. Daca vreau sa caut o locatie, cel mai simplu e sa intru si sa citesc impresiile d-voastra. Nu stiu cum si cand ati reusit sa vedeti atatea locuri, as vrea si eu reteta, daca exista vreuna. Eu nu am vazut Viena, dar fiul meu a fost de doua ori in excursii cu scoala si mi-a marturisit ca i-a placut mai mult decat Londra sau Parisul. Va transmit toate gandurile mele bune, va doresc calatorii frumoase si citesc in continuare impresiile d-voastra, ca inca nu am reusit sa le birui pe toate, par infinite.

iulianicAUTOR REVIEW
[13.12.15 08:37:28]
»

@mogly - Rețetă? Da, există o rețetă, cel puțin în cazul meu. Știu că ea nu este agreată de toată lumea, pentru unii fiind chiar imposibil de pus în practică. Rețeta este circuitul turistic. Este adevărat că circuitul este mai obositor necesitând zilnic sute de km de deplasare (de cele mai multe ori cu autocarul), dar el te poartă prin multe locuri interesante. Agențiile turistice serioase au programe bine făcute, pe care le practică de ani de zile (deci le îmbunătățesc acolo unde situația o impune). Dezavantajul este că nu rămâi atâta timp cât ai vrea într-un loc anume. În plus, în fiecare noapte dormi în alt pat trebuind deci să faci coadă seară de seară la lifturi de hoteluri mereu cu bagaje după tine.

Dacă ai norocul să ai un ghid bun, care-ți vorbește despre fiecare oraș prin care treci, care-ți pune filme documentare la video despre obiectivele pe care urmează să le vizitezi sau pe care tocmai le-ai vizitat, dacă tu însăți te documentezi înainte de a pleca (sau chiar după întoarcere), vei constata că circuitul a fost un real câștig și uiți de orice oboseală sau neplăcere a drumului lung. Circuitul nu este un concediu de odihnă. Am făcut două "circuite marathon": Maroc - Spania - Portugalia (26 zile) și Scandinavia - Cap Nord (23 zie). De fiecare dată m-am întors acasă obosită, dar încântată.

Enciclopedie de călătorii? Sună foarte frumos, dar lumea este mare și eu am încă multe de văzut. La Londra și la Paris încă nu am ajuns. N-am pus piciorul nici în Olanda sau Belgia, iar Irlanda este deocamdată un vis pentru mine. Nici măcar Grecia cu salba ei de insule (atât de asaltată de români) nu îmi este foarte cunoscută.

Mulțumesc pentru cuvintele mult prea elogioase la adresa mea și a articolelor mele! Acum, la sfârșit de an, îți doresc sărbători fericite alături de cei dragi și călătorii frumoase oriunde și oricând!

mogly
[13.12.15 15:19:23]
»

@iulianic - Multumesc mult pentru raspuns si pentru reteta. E una buna, zic eu, cel putin pentru cei care vor cu adevarat sa vada cat mai mult din lumea asta larga si nu tin atat de mult la confortul personal. Sarbatori fericite!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, Michi, micutzu, mogly, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Locuri 'musai de văzut' în Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.4090039730072 sec
    ecranul dvs: 1 x 1