ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Ploieşti
    ÎNSCRIS: 04.09.11
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2015
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Herculane redivivus?

    TIPĂREȘTE

    Herculane redivivus?

    Dupa cum vedeti titlul de mai sus are semnul intrebarii. Citind acest rewiev veti intelege ce rost are acest semn.

    La sfarsitul lui iulie 2015 am plecat, cu sotia, intr-o vacanta de o saptamana catre… undeva la munte. Era acea caldura infernala de peste 35 de grade care tinea de 30,40 de zile si voiam sa ne revenim putin oriunde ar fi fost mai putin de 30oC. Dupa un studiu pe... net de vreo 3,4 zile am plecat catre vest (noi traim in Ploiesti) pe directia Semenic, Lacul Vidra, Transalpina etc. Am pornit prin sud prin Pitesti, Slatina, Craiova spre Turnu Severin. La Turnu Severin am ajuns pe la orele 13,14 cand termometrul masinii arata min. 40 grade (la umbra!). Prima surpriza a fost orasul pe care il revedeam dupa multi ani surprizator de curat, linistit si primitor desi coplesit de caldura infernala. Si, catre Dunare, dar totusi in mijlocul orasului inca o surpriza “Turnul de apa” al orasului si totodata “observator“ al pompierilor refacut si amenajat pentru vizitare. O idée excelenta a primariei din Turnu Severin. Vizita este gratuita (!!!) are lift, interiorul este reconditionat si curat iar privelistea de sus exceptionala. Daca trecti prin Turnu Severin nu ratati aceasta oportunitate de avedea orasul si Dunarea de la inaltime. Nota 10 pentru Primarie.

    De la Turnu Severin am plecat pe langa Dunare, am revazut cu mare placere toata amenajarea de la Portile de Fier si am continuat pe mal, pe un drum cu versantii de pe partea dreapta stabilizati printr-o lucrare de exceptie (probabil bani europeni si sa speram ca lucrarea va tine in timp) ajungand destul de repede la Orsova.

    Am continuat catre Baile Herculane unde aveam de gand sa poposim o noapte fara a avea ceva rezervat dar cu oarece directii fixate dupa vizitarea … net-ului. Am ajuns la Herculane pe la orele 1600 cum altfel decat trecand in primul rand pe la gara. Una dintre cele mai frumoase gari din tara ne astepta aproape pustie la ora aceea dar renovata, zugravita si primitoare. O revedeam dupa 37 de ani cati trecusera de cand cu cativa prieteni deschideam … “rafting-ul “ in Cheile Nerei. In Baile Herculane prima surpriza a fost ca pana sa ajungem la hotelul Roman unde voiam sa luam o camera, aproape am rupt masina in doua! Un oras dupa un bombardament cred ca asa trebiuie sa fi fost cum era Herculane. A doua surpriza : la hotelul Roman (excelenta asezare, exceptionala arhitectura – lucrare nemteasca daca Nekermann era neamt) am fost refuzati desi pe Booking.com apareau camere destule. Sa le fie de bine. Am gasit in parcare un “particular” care flutura niste chei. Ne-am dus acolo pe jumatate sceptici (n-am mai stat la particulari din studentie). Urmarea: am ramas in Herculane o saptamana adica toata minivacanta. Motivul: cazarea si … minunea care inca este aceasta statiune numita de 2000 de ani dupa marele erou antic.

    Nu insist asupra cazarii pentru a nu fi acuzat de intentii comerciale. Cine va dori poate sa intrebe. A costat 80 de lei pe noapte fara mancare, are auto gospodarire, este la doi pasi de o locatie unde se poate manca de la 8 dimineata pana la 9 seara in sistem de... lacto vegetarian ca preturi si la un pas (200 de metri) de un bazin cu apa termala care iese fix acolo din pamant.

    Din pacate orasul este distrus de lucrari in special la caile de acces dar de asemenea si la ceea ce inseamna cladiri. Minunea de statiune ajunsa la apogeu inca pe vrema imperiului austro-ungar, tinuta la mare rang in vremea comunismului a ajuns o ruina. Hotelurile uriase, Dacia, Afrodita, Diana, Roman, te miri ca mai functioneaza. Nu stiu daca au regim privat, semiprivat sau cine mai stie cum dar ce a fost posibil odata se pare ca nu mai merge acum. Sunt mii de oameni cazati in aceste cladiri dar cand intri in holuri le uriase cu receptia parca esti in pustiu... E prea mare locul... In sfarsit exista, sunt functionale si cazeaza mii si mii de oameni (in ce conditii nu cunosc pentru ca acolo nu am stat).

    Necazul este la cladirile de partimoniu care privatizate ori nu sunt pur si simplu terminate, distruse. Voi posta si fotografii. Mergi pe partea stanga a Cernei, catre piata Hercule si innebunesti. Hotelul Traian (perla statiunii) Cazinoul, hotelul Decebal sau vila Elisabeta (vila in care a locuit celebra imparateasa Sisi), distruse. Ajungi in centrul istoric la statuia lui Hercule. Fosta Mare ospatarie (sub comunisti Sala de Mese nr. 2!) Pavilionul 5, Pavilionul 3, distruse. Te doare sufletul. De ce au ajuns asa? [***] Asta a fost. Duca-se la dra-a-cu, cum spunea un cantec. Se incearca acum reparatii. Dumnezeu stie daca se va reusi dar sa speram ca da. S-au inceput 100 de lucrari si nu se termina nici una. Sper ca se vor termina totusi. Se construieste un pod peste Cerna care sa usureze sarcina vechiului pod de piatra care face trecerea in centrul vechi.

    Podul de piatra: o minune a secolului XIX, construit in curba si cu doua arcade inegale are un pasaj pietonal superb cu stalpi din fier forjat cu filigran in fonta si grinzi de lemn. Cu geamuri de protectie catre strada-pod si in curba precum podul. Minunatie. Nu de mult am fost la Viena prin palatele imparatesti. Daca ar fi curate, intretinute, aceste constructii ale statiunii Baile Herculane, te-ai crede la Viena. Dar intr-o Viena in care tasneste din pamant o mare bogatie : apa termala.

    Culmile muntoase din jurul orasului te transpun parca in filme cu planeta dinozaurilor sau Avatar. Fix pe marginea zidului de piatra strajuieste Pinul negru. Il vezi din toate punctele si pe toate culmile. Si asta doar aici la Baile Herculane. De data asta te simti ca la Marea Greciei sau la Mediterana. Mai vorbesc doar de apa termala si gata! Oameni buni, tara asta care are apa de la Baile Felix si apa de la Herculane trebuie sa fie bogata nu saraca. Austria are si ea ape la Baden Baden dar imparatii lor veneau la Herculane sa-si incalzeasca oasele si sa-si potoleasca nervii iar noi o aruncam in Cerna nefolosita. Desigur ea in Cerna trebiue sa ajunga, asa a vrut Mama Natura dar de ce sa nu o folosim. De ce sa nu ne vindecam cu ea si sa facem si bani cu ea. Au ajuns oamenii sa se balaceasca in niste gropi pe sub terasamentul drumului si pe langa pietroaiele din malul Cernei. Vai, vai, vai.

    Dragi prieteni iata de ce am spus REDIVIVUS? Oare isi va reveni orasul si tot ce inseamna aceasta minune a naturii dar si a oamenilor. As vrea sa cred ca da. Pana atunci va sugerez, va sfatuiesc, va… conjur: mergeti sa vizitati baile Herculane. Tratati-va la Baile Herculane de reumatisme, de dureri dar si de depresii si suparari de nervii obositi si tracasati de toata nebunia acestor zile. Merita si meritati sa va bucurati de aceste bogatii naturale “chiar si-asa” cum spune o replica dintr-un film. O vacanta de o saptamana (lasa ca am reusit cu 4 bai cat am reusit cu doi ani de tratament cu Movalis, proceduri si injectii cu ozon) mi-a bucurat inima (si inca o data o spun: “chiar si asa”).

    NB, voi completa si cu un rewiev depre o plimbare cu barca pe Dunare la Cazane facuta tot de la Herculane care a contribuit de asemenea la reusita vacantei.


    [fb]
    ---
    Trimis de negoita* in 18.11.15 10:54:45
    Validat / Publicat: 18.11.15 12:21:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

    VIZUALIZĂRI: 2434 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (negoita*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Baile imparatesti
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster21
    [18.11.15 12:18:48]
    »

    @negoita - Am eliminat din review-ul tău referirile politice. Pe AmFostAcolo facem tot posibilul să separăm turismul de politică încercând astfel să nu dăm naștere unor discuții interminabile/ polemici pe teme fără nicio legătură cu vacanțele.

    Mulțumesc pentru înțelegere.

    ---

    P.S.: Așteptăm cu interes setul de impresii despre plimbarea pe Dunăre și poate și altele dacă mai ai "în tolbă".

    negoita*AUTOR REVIEW
    [18.11.15 13:35:37]
    »

    @webmaster21 - E Ok. De fapt nici nu are importanta cine, ce a facut. Doar ca nu m-am gandit de la inceput.

    zlatna
    [18.11.15 20:48:36]
    »

    @negoita - Foarte bun articolul. Si noi am fost anul trecut la Herculane (am scris un review) mai fusesem si inainte o data prin 2000, dar cum ziceti si dumneavoastra acum arata ca dupa razbui, cu gropi in asfalt cu atatea cladiri istorice uitate, lasate in decadere. Am vazut ca in centru langa statuia lui Hercule au inceput sa renoveze, dar e prea putin, dar totusi o fi un inceput si Herculanele va redeveni perla statiunilor Balneo din Europa.

    Felicitari pentru articol si multe concedii placute.

    negoita*AUTOR REVIEW
    [18.11.15 22:22:03]
    »

    @zlatna - Multumesc si va doresc aceleasi concedii placute.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    negoita*, zlatna
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071917057037354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1