ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cum va plac review-urile?

TIPĂREȘTE

Cum va plac review-urile?

Unora le plac review-urile telegrafice, pragmatice, informative, utile, care se citesc repede si din care-ti obtii repede informatiile, altora le plac cele in care datele seci si reci culese de pe saiturile de informare, sunt invaluite in caldura cuvintelor autorului. Adica cele mai personalizate, mai romantate.

Saptamana trecuta am facut un experiment. Am descris viata a doi pictori impresionisti francezi, primul era Vincent van Gogh, viata lui era descrisa in mod romantat, punand "ceva mai mult de la mine" si luand mai putin de pe Internet, la al doilea, Claude Monet, luand aproape totul de pe Internet si punand foarte putin de la mine. E clar ca pe-al doilea l-am scris repede, intr-o jumatate de ora, dand de multe ori “copy-paste”, in timp ce la primul m-am chinuit aproape doua ore, aruncand doar arareori cate o privire pe Internet.

Punctajul n-avea nici o valoarea. Ci doar voturile. Am incercat ca review-uri sa fie asemanatoare, am pus un numar de poze egal, e drept ca atunci cand scrii romantat devii ceva mai plictisitor, bati chiar campii la un moment dat. Cand scrii insa structurat, informativ, (asa cum se cere pe AFA) fara a dezvolta prea mult capitolul "impresie proprie"(impresionismul), esti mai direct si mai eficient. N-ai timp sa plictisesti cititorul.

Vroiam asadar, ca sa elucidez un mister ce plutea in aer si care s-a mai dezbatut nu demult intr-un review filozofic. Am numarat voturile la final. Muream de curiozitate! A castigat reviul romantat (cel despre viata lui Van Goh, tocmai review-ul mai greu de citit) cu 37 de voturi la 24.

Asadar lumea doreste sa citeasca pe acest sait ceea ce nu gaseste pe saiturile de informare. Lumea nu vrea neaparat sa cunoasca pretul branzei de Camembert din magazinele ci istoria fabricarii branzei de Camembert. Legenda ei. Nu vrea pretul fructelor de mare din Bretania sau Normandia ci istoria obtinerii lor, felul in care marinarii le pescuiesc. O fi greu, o fi usor? La ce ora se scoala ei dimineata? Se pescuieste industrial, individual? Vor poate sa citeasca si un dialog cu un pescar. Vor sa stie cum se obtine sarea de mare, cum traiesc oamenii marii, cum isi petrec ei timpul liber, daca sunt veseli sau tristi, nu doar programul lor cotidian de munca. Vor sa afle la ce ora se scoala brutarul ce fabrica baghete proaspte dimineata, la ce ora incinge el cuptorul, la 4, la 5? Si la ce ora se culca el seara. Vor ca toate pozele pe care le prezentam in review-uri sa fie mai umanizate si comentate cat mai mult, daca e posibil, nu doar lapidar sau deloc. Cititorul nu vrea neaparat orarul de intrare intr-o biserica (pe care o gasesti pe orice sait de informare) ci impresia ta desprea acea biserica. Nu vrea neaparat sa stie numai cat a costat biletul de intrare la un spectacol sau muzeu ci impresia ta despre el. Nu doreste sa stie cat costa cartile dintr-o librarie ci titlurile lor, autorii lor, mirosul si savoarea loc, vechimea lor si daca se poate, un mic comentariu a una sau doua carti ce ti-au placut tie mai mult si pe care le-ai cumparat si de ce le-ai cumparat. Vor sa stie daca librarul e vesel, nervos, amabil, vorbaret sau ursuz.

Odata eram la Frankfurt si aveam putini bani in buzunar. De cum am intrat intr-un mare magazin, de mine s-a apropiat o tanara. Mi-a zis ca mi-ar sta bine cu un nou pulover pe care-l au la promotie. Mi l-a adus sa-l incerc. Fata era amabila, zambitoare, eleganta, vorbareata, mirosea bine. I-am zis ca nu am destui bani la mine dar ploverul imi placea. “Nu-i nimic mi-a raspuns ea, vi-l pun aici in sertar si veniti mai tarziu sau maine si-l luati”. Era greu sa refuzi atata amabilitate. Aceasta actiune a unei vanzatoare am retinut-o mai mult timp decat pretul, pe care l-am si uitat. Cititorul nu vrea sa vada cat de frumos sunt asezate zecile de soiuri de sticle de vinuri de la un mini-market oarecare ci vrea sa stie cate ceva despre struguri, vita de vie, culegerea ei, fabricarea vinului si comercializarea lui. Cand intra intr-o ceainarie, ei vor sa stie mai mult depre fabricarea ceaiului, tara de origine, aromele lui, decat despre pretul lui. Daca e cineva care sa le-o spuna, marfa e ca si vanduta. Vrea sa stie de ce magazinul din colt a dat faliment. Vrea sa stie de ce in fata unui magazin de lux, e un cersetor si nu-l alunga nimeni de-acolo. De ce sunt acolo, doi studenti care canta la vioara si la acordeon intr-o piata publica, o duc greu si pe la ei, studentii? Adesoeri, cititorul nu vrea sa afle preturile din vitrina din spatele animatorilor, ii interseaza mai ales ce se intampla in fata preturilor, pe strada.

Cititorii vor sa stie mai multe despre oameni si sa intre in dialog cu orasul. Cu cladirile, cu buticurile, cu cafenelele, cu cei ce le deservesc. Le place tot ceea ce e uman nu doar ceea ce e sec si rece. Precum sunt cladirile, preturile si orarele (care au insa si ele importanta lor).

Cititorii vor ca cei ce scriu pe AFA sa investeasca mai mult din energia si timpul lor liber si sa-si transmita gandurile, sentimentele si parerile lor personale, nu doar ca sa traduca texte din diferite limbi straine si apoi sa schimbe topica cuvintelor, formanad un alt text, care, daca nu esti atent, devine chiar interesant, bine scris, util si chiar “original”. Cititorii vor sa stie orice amanunt mai deosebit, despre orice. Mai ales in vacanta cand ai mult timp liber si esti relaxat si avid de informatii.

Cititorii vor ca acest sait sa devina mai uman, un organism viu, nu o carte de telefoane cu adrese, orare, preturi, nume, reclamatii si linkuri care te trimit spre munca altora “Deschide dom’le acest link si vezi ce frumos a scris altcineva despre acest subiect”.

Cititorii vor pareri si argumente proprii dar nu de genul. “Vai ce frumos e Parisul, vai ce albastu frumos e-n Lefkada, parca e mai albastu decat albastrul din Corfu”.

Un ghid bun e acela care citeste mult, e curios si intra in discutie cu angajatii unui obiectiv turistic, care, fiti sigur, ii va spune multe lucruri interesante. A fi un ghid bun, e-o pasiune, mai mult decat o meserie. Odata am intrebat o casierita de la Luvru... ”Ce va place cel mai mult in acest minunat oras, numit Paris? ”. Ea s-a simtit flatata de cuvantul “minunat”, dar n-a raspuns ca-i place muzeul la care era angajata ci a inceput sa-mi povesteasca despre Versailles, despre palatul si gradinile sale si despre viata lui Ludovic al XIV-lea, pe care-l venera”. Cred ca fata visa cu ochii deschisi sa ajunga ghida la Versailles.

Si mai e ceva! La comentariile review-urilor, sa stiti ca eu cel putin, m-am saturat de cei care scriu cateva cuvinte, orice, doar ca sa se afle in treaba, ceva de genul” Bravos! Am fost si eu pe-acolo si mi-a placut si mie”. Unii sunt chiar abonati la astfel de exclamatii si interjectii. “E-o insula minunata, e-o tara pe care trebuie s-o vedeti neaparat, e-o bautura care face toti banii, e-o inghetata care ti se topeste pe gat, pana sa ajunga in stomac! ” “Vai ce peisaje, ce imagini! E-un review minunat, te-am votat, de la mine ai superbonusul (!!!) la anu’ ma gandesc sa merg si eu pe-acolo”. Daca nu aduci o completare inedita si utila unui review, mai bine nu scrie nimic, votul tau si cel al pozelor e suficient.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 27.10.15 07:18:54
Validat / Publicat: 27.10.15 07:52:00

VIZUALIZĂRI: 1778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Dar gasim o semi-ciocolaterie deschisa, nici nu stii ce dulciuri sa cumperi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2049 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

dorgo [27.10.15 07:33:29] »

@all

Dupa amiaza pun si poze

Cesere [27.10.15 07:57:43] »

@dorgo: neaparat

adrianbogdan [27.10.15 08:40:49] »

@dorgo:

Buna!

Interesanta abordare sa inteleg de aici ca am fost o adevarata masa de studiu pentru tine dar sa sti ca mie mi-au placut 'gradinile'.

Oricum sa sti ca pentru mine a fost o placere chiar si rapid sa citesc despre mari pictori.

Concluzie de cate ori o sa am ocazia o sa-ti citesc articolele si daca o sa consider ca imi plac o sa le acord niste puncte?!

Am zis...

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
puiutea [27.10.15 11:38:30] »

Foarte bine pusă problema, și eu cred că lumea dorește lucruri mai puțin comune - date statistice, lungime, lățime, greutate, etc. Cred că lumea (în mare parte) dorește mai mult trăirile tale, impresiile pe care ți le-ai făcut, amănunte (mai mult sau mai puțin picante), lucruri mai rare despre subiectul tratat, o glumiță, mai un banc, o mai mare varietate despre subiectul tratat. Dar (eu asta încerc să fac) doresc ȘI amănunte precise asupra hotelului (în unele - Park Hotel Golden Beach) chiar te descurci mai greu, amănunte despre locurile unde se poate mânca BINE, dar ȘI prețurile de acolo. Asta pentru că, într-un review, se spunea ce bine a fost, ce mare era camera, ce bine s-a mâncat, dar CÂND A DAT PREȚUL... mi-a căzut fața! Bine, nu mă duc EU acolo, dar la un așa preț, m-aș putea duce oriunde.

De acord și cu ecourile DE COMPLEZENȚĂ, gen "votul meu este al X-lea", "bravo", înțelegi tu - doar tu ai inițiat discuția.

S-a mai discutat, cred, despre "Review-ul perfect"! Suntem pe sait, dacă am reținut bine, vreo 50.000 de useri! Nu spun că există tot 50.000 de păreri diferite, dar vreo 10.000 tot există! Și atunci, CUM SĂ-I SATISFACI PE TOȚI, când avem, e drept, aceeași pasiune - CĂLĂTORIILE, dar SUNTEM ATÂT DE DIVERȘI, DE DIFERIȚI???

Și atunci, "Cum va plac review-urile? " EXACT AȘA CUM ÎL SCRIU EU, TU EL, NOI... Doar avem numai (cel puțin) 10.000 de gusturi diferite!

Toate cele bune!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
amero [27.10.15 11:44:23] »

Buna ziua. In ultima perioada au fost cateva articole care au "tratat" problema ridicata aici. Consider ca inca din plecare constatarile tale sunt relative, de fapt ca tot ceea ce ne inconjoara. Argumentul meu este faptul ca "testarea" efectuata a fost facute pe doua articole usor in afara obiectului de activitate al acestui sait. Fiind pe un sait de turism, in extensie vorbind despre doi pictori celebrii ai umanitatii poate ca nu este edificator cumulul de voturi pentru fiecare articol in parte. Poate daca am vedea numarul de accesari /articol eventual am putea trage si alte concluzii. Primul articol chiar ti l-am votat, il iubesc pe Van Gogh, pe cel de al doilea l-am sarit si nu din motivele expuse de tine, pur si simplu nu am avut timp si dispozitie.

Poate ca daca veneai cu un asemenea experiment pentru doua articole care trateaza o destinatie turistica, sa spunem o mara capitala europeana colindata de turistii romani scrise fiind unul in stil poetic, metafore, floricele, etc si un altul scris sec la obiect cu obiective fara date preluate din diferite ghiduri si "utilitati" gen transport, restaurante, etc. acesta, adica experimentul ar fi fost mult mai elocvent.

Nu am sa pun in discutie insa aici nici un articol legat de "frumusetile" Eladei, caci orice rew. oricat de bun si detailat, poetic sau direct ar fi despre orice alta destinatie nu va avea nici un atu in fata unuia cu poze marine, apusuri de soare, peisaje mirifice insulare sau continentale ale Greciei. E simplu, cu totii iubim Grecia care ne ofera "de toate pentru toti si toate varstele", e accesibila ca distanta si pana acum "rezonabila" la capitolul financiar.

Si ar mai fi un aspect pentru care cred ca te-ai grabit putin la constatarile optiunilor userilor. Poate ar fi trebuit sa mai astepti, articolele sunt inca "proaspete", poate nu au fost citite inca. Este o perioada in care userii tineri merg la munca aproape toata ziua, au obligatii, copii la scoala si alte activitati extrascolare pot sa isi faca timp pentru sait numai pe fuga, in scurtele perioade de respiro sau seara tarziu. Dupa cum am remarcat in ultima perioada userii "mai devreme nascuti", printre care ma numar si eu (deci ii rog sa nu se supere pe mine) sunt mai activi ceea ce este foarte bine, inseamna ca se calatoreste si sunt si interesati de a impartasi din experientele lor turistice. Dupa cum stii, mai bine decat mine, caci esti un user vechi dar nu invechit al saitului structura userilor se schimba continuu si de asemnea si evolutia articolelor este alta, destinatiile din ce in ce mai diversificate.

In fine, lucrurile sunt mai complicate decat par si nu m-as hazarda sa zic ca trendul este intr-o anumita directie. Poate mai mult decat voturile importante sunt vizualizarile si chiar si ecourile care chiar daca multe nu sunt de "substanta" poate sunt un semn ca articolul a fost parcurs integral, nu numai "votat" superficial.

Oricum ar fi "trendul" saitului AFA eu ii urez acestuia viata lunga si frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][17 voturi]
dorgo [27.10.15 13:43:40] »

@amero - Da, si eu cred ca treaba e complexa, nimeni n-ar risca sa descrie un oras mare, turistic, numai din punct de vedere poetic, poate doar in luna de miere, (dar nici atunci, caci iubita ar deveni geloasa), orasele mari se descriu mai ales informativ si pe ici-colo mai strecori cate un vers, o exclamatie de uimire, o comparatie, o metafora, o gluma sau ceva inedit... Grecia se scrie, se descrie si se prezinta mai ales prin fotografii. In fata unor imagini superbe (si culmea e ca mereu in Grecia pozele imi ies excelent), cuvintele palesc, nu mai au valoare, oricata placere ti-ar produce o excursie in Elada, nu poti egala prin cuvinte, lumina si culorile ei. Acolo, timpanul urechii devine surd in fata entuziasmului euforic al privirii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgo [27.10.15 15:49:26] »

@Dragos, stai, nu te grabi cu voturile negative, n-am terminat, mai am de scris o completare si de pus cateva poze... ai zis "Irelevant, din pacate! ", da, probabil ca ai dreptate, dar ceea e relevant, tot din pacate, e ca multi uzeri pozitivi se retrag de pe sait din cauza negativismului tau...

creivean [27.10.15 16:11:24] »

Calin, de multă vreme nu ti-am mai dat dreptate, dar acum trebuie să te felicit pentru concluzia de la final.

Sunt și eu sătul și obosit de postacii/posthunterii, ce-si anunța trecerea peste review-ului (de parcă votul nu ar fi suficient) și care îți spun printre rânduri :"am fost pe aici, vezi ca ai obligația morală să treci și tu pe la mine".

Îmi vin în momentul asta în minte cel puțin 2-3 astfel de useri. Dar, nu-i nominalizez pentru ca nu merită atata atenție...

În rest, Calin dragă, rămâne cum am stabilit, cu ani în urma... relația noastră... pe acest sait...

P. S. : Tare m-ai făcut curios, pe o astfel de temă, ce foto ai de gând să încarci (or fi print-screen-uri ale saitului, sau...).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgo [27.10.15 17:56:41] »

Dupa 1990 am facut un bilant cu mine insumi si mi-am dat seama ca limba rusa am invatat-o degeaba dar franceza nu, pentru ca in Tg. Mures venise o duzina de francezi adevarati si simpatici si noi eram (atunci) francofoni. Acum am devenit, subitamente, anglofoni si grecofili (cel putin la turism). Am infiintat un club al francofonilor si am insotit numeroase grupuri de romani in Franta si de francezi in tara noastra. Din Normandia si pana la Bordeaux sau Lyon. Din Maramures pana la Marea Neagra. Le-am si pierdut numarul. Franta e cel mai mare producator agricol al Europei. Cand insoteam grupurile, peste un text searbad gasit pe nu stiu unde, presaram mereu un pic de sare si piper. Cate ceva inedit, care sa coloreze relatarea mea. Mai puneam si de la mine. Romanilor le ziceam cu mandrie ca 40% din Tour Eiffel e fabricat in Romania, cu toate ca teoria e contestata. Apoi, ii duceam la mormantul lui "Enesco", atelierul lui Brancusi, le vorbeam de Cioran si Ionesco. Treceam prin cartierul latin ca sa vedem micul sau teatru, (Theatre de la Huchette) unde "Cantareata chela" se joaca cu casa plina inca si azi. In final ajungeam pe colina Montmartre unde intram in cafeneaua "Moulin de la Galette", unde se adunau multi actori, artisti sau pictori de valoare ai secolului trecut. Serveam cate o cafea si un "ballon de rouge", (pahar de vin rosu), adica un Bordeaux si le povesteam amicilor, felul in care tinerii studenti romani culeg vita de vie pe imensele podgorii din Gironde. Regiunea viticola Bordeaux reprezintă 13% din viile Frantei si aprox. 1,6% din culturile de vita de vie din lume. Beciurile si butoaiele din regiune sunt cele mai mari din cate am vazut. Exista in Paris sau in alte orase mari, magazine ce vand numai vin de Bordeaux, cu sticle ce costa de la 1,2 euro in sus. La fel ca si "ciocolateriile" lor, mai ales in centru, pe insula St. Louis (Maison Berthillon), ele vand un singur produs. Exista si librarii care vand numai "carti si reviste de calatorii", turistice (cam scumpe). In fata lor, a librariilor, stau tineri care vand reviste si magzine de calatorii, proaspete, un fel de colectii de review-uri, mirosind inca a tus, care sunt scoase de sub tiparnita de curand, de cei ce-au calatorit cu o saptamana in urma prin lume. Text mulr, imagini putine. La ei asa e. Tinerii sunt platiti dupa cat vand, dar, zau, stiu sa laude in gura mare Madagascarul, Polinezia franceza, Corsica, insulele Seychelles sau alte zone ale DOM-TOM-ului. (comenii de peste mari). E si acesta un job (boulot). E-o atat de mare foamea de literatura de "vacanta" in Franta, incat evolutia societatii culturale a nascut librarii ce vand un singur produs. Carti si reviste de calatorii. Si nici nu e de mirare ca vacantele sunt pe buzele tuturor, intr-o tara care are mereu, chiar si in plina iarna, cate un tarm insorit, nisip si mare, chiar la ea acasa. Francezii muncesc din greu, dar o fac, parca doar cu gandul la vacanta ce va veni. Iar langa aceste buticuri s-au dezoltat si altele, care vand aproape numai branza (spre exemplu), sa nu uitam ca Franta detine 400 de sortimente de branza. Camembert-ul e cea mai populara branza, cea mai ieftina cutie costa 1 euro. Si nu e rea deloc. Chiar si dac-o cumperi aici, la noi, ea isi pastreaza gustul. Dar nici Beaufort sau Brie, nu sunt de lepadat. Franta are 47 de sortimente de branza recunoscute ca "brand" de tara, asa precum avem noi "carnatul de Plescoi", spre execmplu. Absintul, (70-77% grade de alcool), e a doua bautura ca tarie din lume dupa un anume sortiment de Votka ruseasca, numita Balkan, (88 grade). Dar francezii au renuntat la absint, vinul lor e mai bun si mai bland. Tuica noastra de prune e de-abia pe locul 3 sau 4, cu (vai, doar), 65-66 garde alcoolice, chiar daca e distilata de doua ori. Nu e de mirare ca multi pictori sau artisti din cartierul boem Montmartre si-au inecat mintile in absint. La Auvers, langa "Maison van Gogh", exista si-un "Muzeu al absintului". Franta mai e recunoscuta si pentru celebra sa sampanie. E bautura celebrarii tuturor evenimentelor mai importante. Sampania are si o legenda ca si branza de Camembert, e vorba de legenda lui Marie Harel, despre care am mai scris. Cum a aparut sampania? Se zice ca un calugar, pe nume Dom Perignon, ar fi inventat celebra bautura, dar nu e chiar asa. Dom Perignon a adus doar imbunatatiri la productia si calitatea vinului de Champagne iar sampania “Dom Perignon” e doar una dintre cele mai bune. Cea mai veche sampanie este “Blanquette de Limoux” si dateaza din anul 1531, fiind inventata de catre calugarii benedictini de langa Carcassonne.

Dintre bauturile francezilor, cafeaua e considerata cea mai sanatoasa si utilizata bautura nealcoolica. Si de ei si de restul lumii. Iar Parisul si regiunea pariziana, are peste 1000 de cafenele si bistrouri. Nici "fresh"-ul de citrice nu e rau, cu conditia sa-l bei in primele 20 de minute de la preparare, altfel se produc diferite reactii chimice care-i altereaza incarcatura vitaminica. Fructele de mare, stridiile, melcii, crevetii, crabii, etc, sunt produse "cultivate" pe intreaga coasta vestica a Frantei si e o alta gurmanderie ce se potriveste gustativ de minune, la vinurile lor. Dar mie nu-mi plac. Odata mi s-a pus sub nas o farfurie cu stridii. farfuri mare, cu varf. Si-un vin. Francezii au inceput sa le dea pe gat... "srlurp... selurp... pe mine m-a luat greatza... "Pas de problemes", mi-a zis calm unul dintre ei si si-a tras farfuria mea in fata lui.

Ce apreciau francezii in tara noastra? in primul rand ospitalitatea noastra. Bucataria, mai simpla dar foarte gustoasa. Vinurile. Natura salbatica in care mai gasesti animale mari (ursi, lupi). Cheile Bicazului, Lacul Rosu, Sovata, salina Praid si Turda, Corund, Cimitirul vesel, unic in Europa, Barsana. Branul, Sighisoara si legenda lui Dracula. Manastirile Bucovinei, pictate pe dinafara. Casa Poporului. Delta si litoralul, atunci cand inca nu era deteriorat (anii '96-Hotel Maramures, complex Amfiteatru-Olimp-Neptun). Odata cu caderea libera a "francofoniei romane" insa, si schimburile culturale dintre cele doua tari, au diminuat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Mihai18 [28.10.15 12:22:31] »

„Jos Pălăria d-le Dorgo” Așa înțeleg să încep ecoul. Aseară, târziu, înainte de culcare, am intrat puțin pe AFA, să-i simt pulsul, să văd ce mai este nou și am întâlnit recentul review al dv. scris chiar în acea zi. L-am răsfoit puțin și am zis. Stop. Acesta trebuie citit pe îndelete și am amânat pentru azi. Greșită decizie. Dacă-l citeam aseară, eram și eu mai „în față” cu ecoul. Acum rândul este mare, nici nu cred că mai ajungeți la ecoul meu, dar nu-i nimic, poate îl citesc alții și tot este bine. Fără îndoială, mi-a plăcut. A fost un review marca Dorgo. Anterior am mai citit câteva asemenea review-uri care mi-au plăcut. Vă mai amintiți review-ul dv. când erați tânăr medic, repartizat în Nordul Moldovei și dimineața mergeați la sereviciu pe jos, cu spatele înainte din cauza viscolului. Mi-a plăcut mult acel review și mi-ați rămas în minte. Înainte să închid laptocul, am fost curios să văd câte asemenea review-uri ați scris. 33. O enciclopedie întreagă. Le voi citi. Știu că nu este ușor să scri un review din categoria Filozofări de suflet. La acestea nu ai bibliografie, nu merge cu coopi - paste. Este un review 100% original. Totodată este și o carte de vizită a autorului. Am privit în clasamet, v-am găsit greu, sus, sus de tot, Consul, membru AFA cu grad de general și mai aveți puțin și deveniți Augustus. Poziția dv. impune respect. Timid, am încercat și eu, „molipsit” de @Elviramvio după ce am citit review-ul acesteia „Vacanță, animale de companie și nu numai” După ce am citit review-ul mi-am dat seama că seamănă foarte bine cu soția mea, parcă sunt surori ori au băut apă una după alta. Pentru că noi ne regăseam în acel review, am scris și eu unul. Mulțumesc celor care l-au citit și nu numai. Închei acest ecou, așa cum l-am început. „Jos pălăria d-le Dorgo”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgo [28.10.15 13:40:28] »

@Mihai18 - Multumesc pentru aprecieri, acum e toamna, e vremea filozofelilor, turismul estival a intrat in hibernare. As fi vrut sa-mi incep acest review inta-alt fel. Cum? Cam asa. "E luna iunie. E cald. Se-anunta o vara de foc. Mi-am facut valiza, mi-am luat o luna de concediu, mi-am cumparat un aparat foto nou, apoi mi-am inmuiat pana in calimara culorilor Eladei si-am pornit-o la drum". Vise? Deloc! Totul curge, timpul trece, nisipul din clepsidra se prelinge intotdeauna doar de sus in jos si n-au mai ramas decat 7 luni pana la vara...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Mihai18 [28.10.15 14:24:16] »

@dorgo - Și eu vă mulțumesc pentru că ați citit și ecoul meu. Un fragment din ecoul dv. de mai sus „timpul curge, timpul trece, nisipul din clepsidră se scurge întotdeauna doar de sus în jos” Noi suntem cei care încet, încet, ne stingem. Unde sunt anii tinereții mele, când într-o cursă ciclistă apăsam pe pedale de credeam că din moment în moment se va rupe lanțul de angrenaj. Timpul se scurge ireversibil. Cine trăiește din amintiri înseamnă că a îmbătrânit. Citesc pe AFA de cca. 2 ani dar cu legitimație sunt de 6 luni. Cu regret, constat absența unor useri dragi mie, cum sunt @Mariana (Timișoara), Sânziana, Spezam, Lucsim, Georgiana, Magdalena. Unde sunteți voi acum și de ce de 2-3 ani, tăceți? Cândva ați scris un review „Userii au obosit” Oare, atunci ați fost profet? Să ne auzim cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mogly [28.10.15 22:31:33] »

Interesant ce ai scris, dorgo, ca de obicei, de altfel. Insa parerea mea e ca totusi esti cam exigent cu noi. Eu de exemplu intru pe AFA cand am putin timp liber, care crede-ma chiar e putin si vreau sa citesc ceva nou sau sa ma delectez cu cateva peisaje incantatoare, intr-un cuvant vreau sa ma relaxez o clipa. Ori daca gasesc de cuviinta sa spun doar atat: ce peisaje frumoase... sau, ce fotografii reusite..., e ceva rau sau gresit in asta? Destul ca trebuie sa fii profesionist si perfectionist la munca, in societate sau chiar si acasa, asa ca cel putin pe mine lasa-ma te rog sa imi permit ca macar aici sa fiu putin superficiala si sa spun ca imi plac pozele, daca chiar imi plac, fara sa-mi impun sa tac sau sa caut sa spun ceva mai interesant ori mai inteligent.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
mogly [29.10.15 11:07:34] »

@mogly - Dorgo nu spune nimic, deci concluzia este că nu mi-a acordat dispensa necesară. Ce îmi rămâne de făcut... să îmi pun neuronii ce mi-au mai rămas mai mult la treabă... sau să îmbrăţişez proverbul românesc: dacă tăceai filozof rămâneai? Iartă-mă Dorgo, te tachinez, nu mă pot abţine.

webmasterX [29.10.15 11:24:50] »

@mogly - nu fii supărat pe dorgo - i s-a acordat o „vacanță” de două zile, pentru un ecou off-topic. Va răspunde când va reveni.

mogly [29.10.15 16:59:07] »

@webmasterX - Ups, nu am ştiu!

Pentru mine AFA e un mod de relaxare aşa cum am mai spus, iar supărările sunt departe de mine.

Mitica49 [30.10.15 14:39:52] »

@dorgo - Mi-a plăcut mult articolul tău și m-a uns la suflet. Motivul? Pentru că-mi place să scriu review-urile pe AFA povestind mai mult ce m-a impresionat, romanțând pe ici pe colo. Consider că abundența de date tehnice, culese de pe net, de care, fie-mi iertat că o spun, sunt pline și multe dintre articolele de pe sait-ul nostru, fac ca acel articol să fie rece, făcându-mă să-mi amintesc la acel banc cu mirositul unei flori (cu masca de gaze sau fără). Părerea mea este susținută de review-urile mele din seria "Cu Săndel prin țărișoară" scrise în modul mai sus menționat: cu suflet, ca o poveste de citit sau ascultat când te simți bine. Nu reușesc mereu, sau poate deloc, dar perseverez.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, amero, Cesere, dorgo, Marian Preda, Mihai18, Mitica49, mogly
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054083108901978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1