ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Manastirea Ghighiu [Ploiesti] / Reculegere si speranta

TIPĂREȘTE

Spre Drumul Buzaului, cum treci de comuna Barcanesti, daca vii dinspre Bucuresti, la cca 5 km de Ploiesti se afla Manastirea Ghighiu, in satul cu acelasi nume, cunoscut lacas de cult, dar mai ales pentru minunile marturisite a se fi intamplat aici celor care se roaga cu credinta la Icoana Maicii Domnului, adusa direct din Siria. Poate nu degeaba poarta hramul Izvorul Tamaduirii.

Atunci cand te afli in incinta manastirii te incearca o stare de repaos. Lasi un ragaz mintii sa poposeasca pe randurile de flori plantate peste tot, unele cunoscute, altele pe care nu le-ai vazut niciodata, ingrijite de maicile de aici, caci trebuie sa va spun ca este o manastire pentru maici, desi initial fusese manastire de calugari.

Si mai sunt si cativa copaci care umbresc pe ici pe colo, un peisaj frumos si relaxant, o liniste suverana intrerupta arareori de cativa turisti si de maicile pe care le poti vedea intrand si iesind din chilii, toata aceasta atmosfera amintindu-ti de o pagina dintr-un roman de dragoste, unde eroina principala isi gasise refugiul...

In curtea interioara, in partea stanga a manastirii se afla un foisor cu un vas in care se tine agheasma. De asemenea, mai exista din loc in loc niste bancute unde te poti odihni si reculege fara ca cineva sa iti impuna o limita de timp.

De fapt, in curtea acestui lacas monahal se afla doua biserici, cea mare care adaposteste Icoana facatoare de minuni si cea mica, aflata chiar in incinta cimitirului manastirii, unde intri numai descaltat, mergand in genunchi, iesirea facandu-se tot cu fata la altar.

In stanga cimitirului, este un drum placut pe langa o livada de pomi fructiferi, care te duce catre un izvor tamaduitor cu apa rece, tasnit chiar pe locul unde ar fi calcat Maica Domnului, poruncind ridicarea manastirii.

Se fac mai bine de 10 ani de cand am aflat de aceasta manastire si ori de cate ori am avut o dorinta, m-am rugat aici si dorinta mi s-a indeplinit!

Nicaieri nu ma simt mai aproape de Dumnezeu si an de an revin si nu o data pentru a beneficia de aceasta liniste sublima.

Totul ar fi minunat, daca nu te-ar trezi ca un dus rece grupurile de cersetori, mai ales copii, din fata intrarii in Manastire, care nu se limiteaza doar la cersit ci si la agasat si alergat vizitatorii dupa un banut pe care il dau probabil pe tigari, asa cum sugereaza unul sau altul pe care ii vezi pufaind cate una, asezat pe pietrisul rece din parcare.

Din pacate, maicuta Lavrentia care ma intampina de fiecare data nu mai este... S-a dus catre cel de Sus, intru deplina pace sufleteasca.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 31.01.10 14:32:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12607 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Ghighiu - Vedere din afara manastirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 600 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.02.10 23:22:02]
»

aici mi-am petrecut noapte de Inviere in primavara lui 2009. a fost o noapte de vis, am stat la slujba, apoi am asteptat alaturi de puhoiul de alti credinciosi sa se imparta Sf. Paste... dar desi am "alergat" cam 2 ore pana acolo si inca pe-atat inapoi spre casa cu masina, nu am simtit parca deloc obosela.

as mai aminti ca, printre chilii, se afla aici amenajat un micut muzeu, unde se pot vedea carti si odajdii bisericesti din alte vremuri.

pictura interioara, cu exceptia cupolei (restaurata ulterior), este executata in a doua jumatate a celui de-al XIX-lea veac de catre Gheorghe Tattarascu.

sait oficial > aici.

magdalenaAUTOR REVIEW
[14.02.10 10:05:04]
»

Ma bucur extraordinar de mult Dragos ca mi-ai dat sugestia petrecerii Invierii aici! Pentru ca noi avem posibilitatea de a ajunge in zona rapid, de Paste fiind pe-aproape.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.02.10 13:40:39]
»

am hotarat "din scurt" sa mergem astia vreo 75 de km, satul de "tigania" care se face la fiecare slujba din Bucuresti... si anul asta am de gand sa fac la fel. si in urmatorii...

magdalenaAUTOR REVIEW
[14.02.10 18:06:19]
»

Ai foarte mare dreptate. Eu una prefer aceasta biserica pentru rugaciuni si reculegere, decat sa ma duc undeva in Bucuresti unde nu "simt" mare lucru....

magdalenaAUTOR REVIEW
[21.02.10 20:50:46]
»

Am revenit la manastire intr-o zi ploioasa de februarie... Am avut surpriza placuta sa constat ca disparusera toti cersetorii si ca manastirea isi refacuse gardul si isi marise parcarea. S-au modificat cate ceva de cand nu mai fusesem aici. A disparut si magazinasul de sub cupola de la intrare, ramanand numai cel din afara ei, in partea dreapta.

Mergand pe aleea principala auzeam cantecul celor cateva maicute care citeau din cartile sfinte in interiorul bisericii. O atmosfera de taina te patrundea pana in strafunduri...

La intrarea in biserica, fiecare isi lua lumanari si lasa banii potriviti. In interior, destul de multe persoane stateau linistite la coada, asteptand sa se roage la Sfanta Icoana facatoare de minuni. Nimeni nu intrerupea cantecul prelung al maicilor. Nimeni nu indraznea sa vorbeasca. Fiecare se gandea la ce avea pe suflet.

Iesind din biserica m-am indreptat inspre biserica veche care este in renovare, dar care "gazduieste" cimitirul manastirii unde m-am oprit in reculegere pentru maicuta Lavrentia.

Nu este locul aici sa spun ce a insemnat pentru mine. Stiu ca vorbele ei mi-au facut mult bine si acum nu mai era sa ne ureze bun venit si ne roage sa ne asezam pe bancuta sa sporovaim. Ceva lipsea, ceva nu mai era la fel.

Dupa mai bine de zece ani, nu ne-a mai intampinat nimeni...

Cu parere de rau, dar cu linistea pe care mi-o confera acest loc, am parasit manastirea pe care o voi revedea de Sfintele Pasti.

magdalenaAUTOR REVIEW
[07.04.10 08:24:56]
»

webm, si aici trebuie punctate primele 20 de poze, nu?

webmasterXY*
[07.04.10 08:57:23]
»

Corect; rezolvat!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.04.10 08:59:48]
»

pacat ca nu m-am putut tine de cuvant... dar am fost in alt loc, in Bucuresti (!), cu o altfel de incarcatura istorica si spirituala. despre acesta, cat de curand, cand o sa am vreme sa-i fac si niste poze cat de cat semnificative.

magdalenaAUTOR REVIEW
[07.04.10 09:53:17]
»

Iti multumesc Dragos pentru ca datorita tie prin intermediul site-ului AFA am petrecut Noaptea Invierii in acest lacas minunat!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.04.10 10:00:29]
»

hmmm... incurcate-s caile Domnului. si eu am fost doar un 'indicator' pe acest drum... ma bucur ca ti-a fost bine.

catalinalupu
[26.08.10 10:34:42]
»

sora si mama mea au fost aici...eu eram plecata din Bucuresti cand au fost ele...imi pare rau ca nu am fost cu ele...dar cu siguranta voi ajunge...m-a impresionat

catalinalupu
[30.09.10 10:03:55]
»

Am promis... ca ajung... Ghighiu... dar experienta mea de aici o tin pentru mine... un loc atins de Dumnezeu...

webmaster
[10.12.12 18:42:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Ghighiu" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ghighiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0677809715271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1