ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

'Hai la focu' lui Sumedru'

TIPĂREȘTE

"Hai la focul lui Sumedru!" Asa auziti strigand in ziua si in seara de 25 octombrie, in fiecare an, in nordul judetului Arges si Dambovita dar si in Brasov, zona Moeciu-Bran. Un obicei a carui origine se pierde in timpuri trecute, "reaprins" in ultimii ani de patronii pensiunilor din culoarul Rucar-Bran din motive pur comerciale; dar da bine si politicienilor din zonele respective care sar peste taciunii aprinsi cu sperante doar de ei stiute. In 2001 am auzit prima data de focul lui Sumedru si in seara de 25 octombrie, eu, sotul si prieteni oraseni, ne-am alaturat satenilor ce se indreptau voiosi spre malul Dambovitei, barbatii mai tineri chemand lumea cu "hai la focu' lu' Sumedru" Acolo era deja ridicat un rug, cred ca avea spre trei metri; ulterior am aflat ca rugul trebuie sa fie cat mai inalt, Sumedru sa-l vada repede si sa vina sa-i protejeze. Cand intunericul a fost stapan deplin, s-a aprins focul, s-a jucat si cantat, s-au impartit mere, nuci si covrigi argeseni, unii se tratau cu tuica de prune, altii, putini, cu bere. Am intrebat atunci cine este Sumedru, am primit putine explicatii, internetul la vremea aceea nu era asa darnic, legenda am gasit-o totusi la un muzeograf iar in ultimii ani s-a scris si pe net. Dar sa va fac cunostinta cu Sumedru, poate va duceti sa-l cinstiti la el acasa, adica in zonele unde se practica pasunatul, in Argesul de nord, la Bran, in nordul Dambovitei si Valcei. In Muscel legenda spune ca Sumedru era un pastor obisnuit, alta spune ca era un frumos barbat dar numai ziua, noaptea se transforma in porc.

Poate va amintiti pagini din literatura romana in care se spunea de inchirierea odailor pe termen limitat, de la Sf. Dumitru la Sf. Gheorghe si invers, in limbajul satelor, de la Sumedru la Sangeorz. Sumedru se spune ca a fost un zeu indo-european, patronul iernii care opreste pastoritul pe dealuri si munti, al carui cult se suprapune in crestinism peste Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir. Acest zeu avea si un frate, Sangiorz, de fap Sf. Gheorghe. Acesti doi frati imparteau anul in doua: iarna era patronata de Sumedru si vara de Sangiorz. Dupa celebrarea lui Sangiorz, in calendarul traditional al taranului roman incepea o perioda foarte grea, cu multe munci, caci trebuia arat, semanat, intretinut livezi si culturi, dusul oilor la munte unde este pasunea buna; toata aceasta activitate tinea pana la sfarsitul lui octombrie, la Sumedru sau Sf. Dumitru, cand in pastorit trebuiau sa fie coborate oile de la munte si duse la campie, recoltele puse la hambare, muncile se imputinau si oamenii se odineau mai mult. Cad frunzele pomilor, iarba nu creste, florile mor sub brume si zapezi, aparent natura moare. Si oamenii marcheaza acest moment printr-un ritual de purificare, prin foc, caci ard ce nu folosesc in gospodarie, adica frunzele uscate la care aduc cetina de brad, crengi si lemne. In mijlocul focului trebuie sa fie un trunchi de brad adus din padure de copii si tineri, legenda cerea ca bradul sa fie doborat cu atatea lovituri cati copii are ceata. Bradul era un pom sacru pentru daci si se pare ca obiceiul focului Samedru vine din acele timpuri. Rugul trebuia pregatit doar de tineri iar paiele si lemnele trebuiau stranse de copii, simbol al puritatii. Bradul este fixat vertical in rug si simbolizeaza trupul neansufletit al zeului Sumedru, care trebuie ars pentru a se purifica si a renaste precum natura curata primavara. Rugul arde, frumos daca s-a adus multa cetina de brad, oamenii tineri joaca, femeile impart copiilor nuci, mere, covrigi, ca o pomana pentru morti, caci la Sf. Dumitru sunt si Mosii de Toamna sau Mosii de Sumedru cand prin ofrande se cere mortilor ajutor si spor in casa; "Voi mosi, stramosi/ Sa fiti bucurosi, / Sa-mi dati pace-n casa... " Mosii sunt perioadele cand se credea ca se deschide granita dintre cele doua lumi, mortii trebuind sa fie imbunati cu mancare pentru a ramane in lumea lor. Momentul cel mult asteptat este caderea trunchilui de brad, simbolizand renasterea prin purificare a divinitatii. Directia si felul cum cade bradul are unele semnificatii. Cand flacarile s-au potolit, copii sar peste resturi pentru a fi sanatosi, tinerii pentru a afla daca se casatoresc in iarna aceea. In unele sate focurile se fac in intersectia de drumuri sau in alte locuri in care comunitatea crede ca umbla duhurile rele. Exista credinta ca in noaptea de Sumedru unii morti pot deveni strigoi, asa ca satenii ii apara, folosind focul ca purificator care-i va duce inapoi in mormintele lor.

Urmeaza partea in care varstnicii interpreteaza semnele: daca bradul in cadere se indreapta spre un tanar, acela se casatoreste curand. La plecare oamenii iau taciuni pe care-i arunca in livezi sau pe ogor pentru a avea in anul urmator o recolta bogata. In noaptea aceasta se intocmesc adevarate calendare meteo, dupa cum sunt recoltele de gutui si nuci, dupa cum dorm oile, stranse sau imprastiate, daca prima oaie ce pleaca dimineata e alba sau neagra...

Sumedru este si ziua socotelilor, nu numai pentru chiriasii de la oras, dar si pentru ciobani, de aceea se zice " la Sangiorz se incaiera cainii, la Sumedru se bat stapanii", adica la sf. Gheorghe se aduna turmele pentru dus pe munte si se intalnesc cainii iar la sf. Dumitru iese scandalul pentru promisiunile neonorate.

Traditia cere ca oamenii sa stea pana la stingerea totala a focului pentru a impiedica lupoaicele sa fure taciunii aprinsi cu care vor zamisli lupii ce pot distruge lumea.

Focul lui Sumedru este o sarbatoare frumoasa, un loc unde se strange suflarea satului, se veseleste, mananca impreuna cartofi copti sau fierti in foc, povestesc, danseaza, gusta tuica (si anul asta s-a facut devreme si-i parfumata), isi cinstesc stramosii. Ca in multi ani, in curtea mea argeseana, am strans cateva crengi pentru un foc mic; focul cel mare, vizibil de pe sosea este insa locul la care doresc sa ajung si anul acesta si ma rog sa nu ploua.

Frumoase focuri se fac pe dealul Matau din Campulung, la Dragoslavele si Rucar, la Sirnea si la Bran, focuri de lemn curat nu cu cauciucuri vechi cum am vazut in alte parti.

Daca aveti timp si vremea va fi buna, strigati si voi la foc, in speranta ca va aude zeul si va aduce spor si ocrotire:

"Hai la focu' lu' Sumedru!"


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 15.10.15 00:29:57
Validat / Publicat: 15.10.15 08:42:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1591 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sunt resturile unui mini Sumedru, in curte, cand ploua teribil si noi am facut foc sub o tabla mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2030 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

alinaro
[15.10.15 10:07:06]
»

@elviramvio - De-ai ști cât de mult îmi plac astfel de legende! Pe deasupra, asta mai e și din Argeș, chiar dacă din altă zonă decât cea de unde vin eu. Mi-am și aruncat ochii pe calendar, să văd când pică această sărbătoare, pentru că am mai făcut noi un foc în curte la soră-mea acum câțiva ani, de Mucenici (Simți, cum se zice pe la noi)... Și trebuie să fac și curățenie în dulap zilele astea (deci materie primă am avea), că tot vorbeai mai deunăzi de dulapuri cu haine și pălării. Că lemn curat nu am de unde. Adică am, lemnele de foc ale soră-mii, dac-o vrea, he, he.

Frumoase obiceiuri mai au argeșenii ăștia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱
[15.10.15 10:29:47]
»

@elviramvio - Poporul roman are multe tradiții (și superstiții), multe din ele provenite din fondul indoeuropean, păgân. Ele existau înainte de apariția creștinismului, noua religie înglobând și astfel de obiceiuri „înfipte” prea adânc în conștiința norodului pentru a fi șterse definitiv.

Sâmedru, suprapus de Sf. Dumitru închide porțile anotimpului călduros și bagă natura și oamenii la hibernare, pe când Sângiorz, suprapus de Sf. Gheorghe, vine cu cheile primăverii deschizând calea renașterii anuale.

Am observat în ultimii ani o reînviere a obiceiului Focul lui Sâmedru, prezentat chiar și în jurnalele de știri la diverse televiziuni, dar în multe locuri cu pierderea semnificației originale. De multe ori nici bătrânii nu mai știu de ce are loc un anumit obicei sau ce înseamnă acel lucru („așa se face”, „așa e bine”, „așa știu de la bunica” - sunt răspunsurile oferite de multe ori). Poate ar fi bine ca învățătorul, profesorii ori preotul prezenți la manifestare să încerce să explice anumite aspecte ale obiceiului respectiv.

Dar, pe ansamblu, e bine că anumite tradiții reînvie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[15.10.15 10:36:57]
»

@alinaro -

Anul acesta cade rau pentru cei ce nu pot lipsi si luni de la munca.

Dar merita un efort. Si merita mers in sate, la Matau de exemplu, deja are iz politic si mult comercial.

Iti doresc sa participi la un foc si sa fie vreme buna!

elviramvioAUTOR REVIEW
[15.10.15 10:42:21]
»

@tata123 -

Ai dreptate in tot ce spui. Dar nu vroiam in acest ecou sa spun ca eu n-am vazut preotul niciodata la acest foc, profesori doar pensionari de obicei vin. Dar putem sa scriem noi pe aici, fiecare din ce stim si am vazut, daca 1% din cititori apreciaza, e ceva.

O seara frumoasa de 25 octombrie sa ai!

elviramvioAUTOR REVIEW
[15.10.15 10:46:01]
»

@alinaro -

am uitat sa-ti spun in ecou ca daca nu pui cauciucuri vechi ci doar haine ce nu pot fi imbracate, frunze, resturi vegetale din curte, Zeul te vede si vine repede sa-ti ofere ajutor in vacante, dar nu uita sa strigi pe langa foc si sa scurmi taciunii!!!

alinaro
[15.10.15 10:57:26]
»

@elviramvio - Așa o să fac dacă o să reușesc să fac focul.

Mihai18
[15.10.15 15:08:48]
»

@Elviramvio. Fertilă activitatea dv. pe AFA, să vă țină Dumnezeu așa. Gata cu gluma, deci să încep. Ați făcut o frumoasă incursiune în sorgintea acestor obiceiuri 100% românești. Dragi cititori, priviți ora din noapte la care @Elviramvio a scris acest frumos review și apreciați-l ca atare. Felicitări stimată doamnă a sit-ului AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[15.10.15 17:02:55]
»

@Mihai18 -

Multumesc mult, domnule Mihai. Si nu uitati sa participati la un foc al lui Sumedru, e cu noroc; dar sa treceti si prin Campulung Muscel, astept pareri despre articole.

Zoazore
[15.10.15 19:01:42]
»

@elviramvio - Și tot în seara de 25, până să se aprindă Focul Mare, se zice ca Sumedru se războiește cu Sângeoz. Daca în copaci mai sunt frunze verzi, aerul este calduț și nu-i ceață sau nor, a învins Sângeorz și va fi toamnă lungă.

La fel, in ziua de 22 aprilie, când frații iar se bat. Dacă-i frig, a învins Sumedru și primăvara e rece și-ntârzie.

Superb articol, Elvira!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[15.10.15 19:08:43]
»

@Zoazore -

Multumesc mult si pentru aprecieri si pentru completari. Anul asta e tarziu, dar oare de ce nu s-ar face o intalnire AFA la un foc al lui Sumedru? Chestia cu frunzele n-o stiam, multumesc, ma dau si eu mare la vecinii argeseni saptamana viitoare. Sa iti aduc un covrig, un mar si doua nuci pentru informatie?

Zoazore
[15.10.15 19:14:44]
»

@elviramvio - Un covrig ar fi suficient! Mulțumesc mult! Și asta fiindcă-i pomană! Că informația e gratis, ba chiar din tot sufletul!

tata123 🔱
[26.10.15 13:07:38]
»

@elviramvio - A trecut și Focul lui Sâmedru... nu am participat... am văzut imagini la jurnalele de știri. Vremea a fost prielnică, deși nopțile sunt reci deja.

Zoazore
[26.10.15 14:04:56]
»

@tata123 - Si, se vede treaba, cel putin aici, la Bucuresti, iar a invins Sangeorz! Va fi toamna lunga si iarna blanda, se zice! Acum... om vedea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, elviramvio, Mihai18, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona Moieciu-Bran-Rucăr:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042742013931274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1