ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 23.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

4 zile la Sovata, dar nu s-a săturat fata!

TIPĂREȘTE

Adevărul e că am plecat cu agenda făcută de acasă. A fost bine pentru că am știut exact unde vreau să ajung și mi-a fost ușor să-mi aranjez programul. A fost rău pentru că am fost opacă la descoperiri și explorări de locuri necunoscute, netrecute în agenda mea.

Prima zi: Sosire, cazare, masă de acasă, împrospătare și fuga la plajă la Lacu Ursu. O minunăție de lac de care m-am îndrăgostit pe viață în urmă cu câțiva ani când l-am descoperit. Acum era cam rece. Cineva mi-a spus că din cauză că s-a subțiat stratul de apă dulce. E drept că și pielea era înfierbântată. Dar te obișnuiești și tot ce rămâne e starea de bine.

(Lacul Ursu - 25 lei intrarea, program de la 9 - 18, cu pauză de îmbăiere de la 13-15. Cei care doresc pot rămâne în zona de plajă. Cei care ies din perimetru plătesc din nou intrarea. E cam scump. Dar asta e. E un preț plătit pentru ca lacul să-și păstreze proprietățile terapeutice și caracterul heliotermic.)

Masă și apoi o plimbare de seară, cu parcul-pădure din jurul lacului, prilej cu care am văzut rățuștele.

A doua zi: Plimbare cu Mocănița, despre care am scris deja aici. vezi impresii

Prânz, cu peripeții până am găsit un loc liber, dată fiind ora când toată lumea lua masa, apoi plimbare pe aleile și pe cărările din Parcul Sovata, într-un tur al lacurilor sărate. Am observat că mai toată lumea preferă aleile amenajate, dar sunt și poteci marcate care ajung în același locuri. În plus îți oferă senzația și bucuria unei drumeții prin pădure. Cu, popas în vârgul Muntelui de Sare și încântare la punctul de Belvedere la Lacurile Verde și Roșu, e mai interesant decât să tot mergi pe aleile principale.

Seara am constatat că zona centrală a stațiunii mirosea pregnant a mâncare de parcă eram într-o cantină în aer liber. E drept, era sâmbătă seară, agitație și aglomerație mare!

A treia zi: plecare dis de dimineață la Praid, intrare cu al doilea (8.15) autobuz în salina.

În salină primul lucru pe care l-am constatat a fost că a dispărut mirosul deranjant de motorină de care multă lume se plângea. Nu știu exact care era cauza dar important e că s-a remediat problema.

Oricum, tratamentul în salină are beneficii demonstrate pentru sănătate. Iar pentru copiii e un minunat loc de distracție – cu gonflabile, Parc Aventura, scrâncioburi, loc de alergat, mese de pingpong. Acestea din urmă sunt bune și pentru adulți, care mai au la dispoziție capela ca loc meditație spirituală într-un spațiu religios sau băncile cu mese pe care le găsești la discreție, pentru odihnă sau luat masă.

Ce mi-a scapat din enumerarea mea? A, da restaurantul și muzeul cu imagini și informații interesante, magazinașele și cafenelele.

Salina din Praid - Un mic orașel subteran, la 120 de m adâncime față de usuprafață în care pe măsură ce timpul trece, ți-e din ce în ce mai rece. Așa că e bine să ai la tine un hanorac, eventual șosete.

Deși am văzut un tip în șort care făcea jogging, de fapt era mai curânt sprint, prin salină în circuit repetat de câteva ori sus pe scări și înapoi, prin toate sălile. Eu de la tura a 4-a nu l-am mai urmărit, așa că nu știu să vă spun dacă s-a oprit sau aleargă și acum.

Despre Salina din Praid – găsiți informații suficiente pe site-ul oficial, în secțiunea "Muzeu" aveți ocazia să descoperiți detalii suplimentare.

Ieșire după aproape 3 ore și străbătut Canionul de sare. Ar fi fost mai înțelept invers. Întâi drumeția prin Canion apoi Salina. Deși, Aș fi evitat umblatul prin crucea amiezii sub un soare fierbinte, care făcea sarea mai albă, cărarea să tremure sub privirea. Dar aș fi prins viermuială în mină. Deci, cum a fost, așa a fost bine.

Ce să vă spun de Canionul de Sare? E a doua oară când l-am străbătut. De data asta în alt anotimp (prima oară la sfârșitul iernii, acum spre sfârșitul lui august). Mi-a plăcut la fel de mult. Căldura și lumina strălucitoare, traseul în spațiu expus direct soarelui fără pomi sau umbră, nu m-au lăsat să poposesc după pofta inimii mele. Așa că mi s-a părut mai lung drumul de la ieșirea pe la barieră (pe unde lumea de obicei intră) și până în centrul Praidului.

Canionul de sare e de văzut și de făcut la pas! Deși, m-au oprit câțiva turiști pe traseu, venind din sens opus.

Mai avem de mers?

Da, zic eu, vreo 40 -60 de min/

Și vedem ceva interesant sau tot ce-am văzut și până acum?

Tocmai trecuseră de muntele de Sare, venind dinspre intrarea de mai jos de salină, cea cu barieră. Eu veneam din sens opus. (de la Hotel Praid, în stângă, până la ieșirea din Praid, undeva pe dreapta e traseul... invers)

Na, ce poți să răspunzi? Depinde cum apreciază fiecare că ceva e interesant sau nu.

Mai aveți dolomitele, lapiezurile, gheizerele cu nămol și un deal în vârful căruia vi se deschide o proveliște bucolică. Îți vine să te așezi și să te risipești prin nori și iarbă. Fără nicio grijă. Fără niciun gând.

Puteți să treceți puntea peste Corund sau să mergeți pe același mal. Am găsit un pescar, am văzut câțiva curajoși dezbrăcați și negri de nămol.

Despre Rezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare găsiți impresii aici amfostacolo.ro/hotel.php? ... -praid&id=19028

După – amiază, baie și plajă în Lacul Aluniș. O alternativă bună la Lacul Ursu. 15 lei intrarea, fără pauză de îmbăiere, program de la 10 – 17.

Mai mic, dacă ai noroc dai nas în cioc cu rățuștele, care pe Lacul Ursu sunt în zona în care nu ai acces la bălăceală. Mai mic, dar mai liniștit.

Seara, ronțăit kurtos în Parc, pe partea cu Danubius Spa și vizionat spectacolul cu muzică și dans mayaș, indian, ceva de genul ăsta din parculețul de vis-a-vis, de lângă fântâna arteziana.

Am tot făcut turul stațiunii pe jos peste tot pe unde alții au preferat să meargă cu trenulețul care pleacă de lângă fântâna arteziană, vizavi de Hotel Danubius Spa.

Îmi descoperit cu încântare că unele vile/hoteluri au fost refăcute cu grijă, păstrându-se specificul clădirilor. Îmi plac foarte mult clădirile cu balcoane de lemn dantelate. Am mai văzut și unele vile lăsate în paragină, dar și multe în construcție Cei de la Hotel Aluniș au amenajat un mic parc în spatele hotelului.

Am mai văzut aici, pe diferite terase sau fereste ale vilelor și cele mai frumoase begonii și mușcate, cu flori mari, viu colorate și frunze cărnoase și uriașe.

A patra zi – un ultim tur de Sovata, de la Vila Bica până la lac și plecarea spre casă cu regretul că n-am făcut drumeția la 14 cruci, despre care am aflat prea târziu. Nu știu când voi mai ajunge, dar sigur va fi pe agenda mea. Se pot vedea de pe Strada Praidului, de la Benzinaria Mol, sus pe deal, 14 cruci si Schitul. Cred ca a si povestit cineva pe aici, doar ca eu am descoperit articolul cand eram deja acasa.

Sovata un loc minunat, părerea mea. Patru zile sunt prea puțin că să te saturi de tot ce îți poate oferi acest loc. Mai ales dacă mai fugi și la Praid. Dacă ești cu mașina mai ai multe de vizitat prin împrejurimi. Dacă ești cu transportul în comun ai oricum ocazia să te bucuri în tihnă de locurile în care poți ajunge.

Cu siguranță nu am reusit să redau frumusețe locurlor și starea minunată pe care ai ai vizitând Sovata și împrejurimile. Dar sper că am reușit să stârnescu curiozitatea celor care nu au fost și să dau și o mână de ajutor în organizarea programului prin relatarea modului cum am petrecut eu aproape 4 zile.

Incercând să selectez mi-am dat seama că nu am făcut prea multe fotografii. O parte dintre ele le voi încărca separat, la secțiunea Salina Praid, respectiv Rezervația Muntele și Canionul de Sare.


[fb]
---
Trimis de izabiza in 21.09.15 21:05:18
Validat / Publicat: 22.09.15 00:19:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 4104 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Lacul Ursu văzut de mai sus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

izabizaAUTOR REVIEW
[22.09.15 05:39:18]
»

webmaster se poate pune un hyperlink aici?

Despre Rezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare găsiți impresii aici amfostacolo.ro/hotel.php? ... -praid&id=19028

E propozitia dinaintea paragrafului in care Lacul Alunis - evidentiat cu bold.

Mulțumesc!

alinaro
[22.09.15 10:32:13]
»

@izabiza - Hazliu titlul, mi-a plăcut, așa cum mi-au plăcut și "traseele" organizate în cele patru zile. De ținut cont dacă vreodată voi ajunge în zonă.

O zi frumoasă!

izabizaAUTOR REVIEW
[22.09.15 10:47:55]
»

@alinaro - Multumesc. Păi, da cum să mă satur? Programul ăsta în 4 zile e cam de... hăituială.

O săptămână măcar mi-ar fi dat ocazia să respir într-un ritm mai de leneveală.

Oricum, ma bucur că ai marcat ca fiind util programul. eh, ce să-i faci, orgoliile astea, te încearcă și când scrii de plăcere.

Bia710
[22.09.15 14:22:34]
»

@izabiza - Simpatic faptul că, nu numai că am vizitat zona cam în aceeași perioadă, timpul a fost la fel de scurt ca să nu ne săturăm și să ne pară rău că am ratat lucruri și locuri, ba chiar ne-am sincronizat și la publicarea pe AFA: aceeași zi, aproape aceeași oră

Mi-a plăcut ce ai povestit și mai ales cum ai povestit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
izabizaAUTOR REVIEW
[22.09.15 15:32:24]
»

@Bia710 - Ca sa vezi. asa o sincronizare o fi semn de prietenie... virtuală?

Bia710
[22.09.15 18:52:31]
»

@izabiza: Ai citit foarte bine semnul. Mulțumesc ca mi l-ai deslușit si mie.

Acceptat cu bucurie. Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Bia710, izabiza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051585912704468 sec
    ecranul dvs: 1 x 1