ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Borovets - Vara!

TIPĂREȘTE

Vacanta de vara de anul acesta ne-am hotarat inca de prin aprilie-mai in a o petrece intr-un “mix”: Bulgaria si Grecia.

Nuuu la mare, la bulgari sau greci, ci tot la munte, unde ne place cel mai tare. :)

Asa ca ne-am stabilit intai obiectivele de vizitat, pentru a cauta cazari in zonele respective.

Prima tema pe “ordinea de zi” fiind o drumetie pe Vf. Musala din Muntii Rila, am cautat un sejur in Borovets, una din statiunile montane ale Bulgariei. De fapt Borovets este cea mai veche statiune de ski din Bulgaria avand un istoric de pe la 1896. Este “asezata” la altitudinea de aprox. 1.300 m, pe versantul nordic al Masivului Rila, fiind inconjurata de verdele padurii preponderent fiind pinul.

Practic statiunea functioneaza pe toata perioada anului, chiar daca vara cu “motoarele mai putin turate”.

Fiind asezat foarte aproape de capitala Bulgariei, Sofia, la doar 70 km, vara se practica intens si turismul de week-end.

Noi avand 3 nopti de cazare aici, sosind intr-o zi de sambata si plecand marti, am putut vedea cat de ocupata este statiunea atat la sfarsit de saptamana cat si in timpul saptamanii.

Pentru a ajunge la Borovets am ales ruta “clasica”: Ruse-Byala-Pleven-Sofia-Borovets (380km).

Drumul de la Sofia pana la Borovets este un drum chiar frumos, urcand, serpuind usor, parcurgand vreo 12 km pe conturul frumosului si imensului lac de acumulare Iskar, format pe raul cu acelasi nume, ce isi are izvoarele mai sus, in Muntii Rila. Din cate am observat, pe malul lacului sunt o multime de resorturi. Conturul lacului este separat, fizic si vizual de sosea de un gard continuu, intrerupt pe alocuri de portile/barierele/drumurile de acces spre cate un Complex Hotelier, pe malul lacului fiind raspandite o multime de astfel de resorturi dar si de o perdea de copaci care lasa doar pe ici pe colo “portite” pe unde poti vedea frumesetea acestui lac. Acest lac ofera niste peisaje splendide, prin marimea sa si fundalul muntilor care-l “incorseteaza”. Se pare ca lacul Iskar este cel mai mare lac de acumulare din Bulgaria avand o capacitate de 630 milioane m3, furnizand 2/3 din apa necesara orasului Sofia dar fiind utilizat, bineinteles, si pentru producerea energiei electrice.

Chiar daca Borovets este mai cunoscut pentru sporturile de iarna, avand in total cam 58km de partie amenajata pentru sporturile de iarna si vara merita din plin a fi vizitat.

As compara aceasta statiune, doar ca marime si dotari, cu Poiana Brasov, dar mai placuta, nu cu acel aer de”fite” ca statiunea noastra si cu preturi chiar decente. (De, omul sfinteste locul! :))

Unde te poti caza:

Pentru cazare, vara gasesti suficiente hoteluri mai mari sau mai mici, de 3,4 si chiar de 5 stele cateva.

Unele dintre ele sunt inchise pe perioada verii, neavand probabil prea multi clienti, in special cele cu stele mai multe pe “firma”.

Cel mai mare hotel din statiune, Hotel Rila, care are peste 500 de camere, era inchis aflandu-se intr-un proces de modernizare. Si chiar se lucra intens la el. :)

Noi am ales in a ne caza la Hotel Ela, un hotel mai micut, de 3 stele.

Unde poti manca:

Aici gasesti, chiar si vara, o bogata oferta de locuri unde poti manca. Pe langa restaurantele hotelurilor, te poti opri la una din suficient de multele terasute, “mehana” cum se numesc ele in bulgara, insirate de-a lungul strazii principale ce strabate statiunea.

Aici poti manca la preturi decente as zice, atat de gustoasele mancaruri traditionale bulgaresti cum ar fi: salate Shopska, Ovcharska, supe: Shkembe chorba (ciorba de burta), Tarator (supa rece din iaurt), Banitsa (placinta sarata cu branza), Kebapche (mititeii bulgaresti :), un fel de chiftelute la gratar din carne tocata in forma de carnat), moussaka (musaca din legume sau carne tocata servita cu iaurt), kavarma (tocanita de legume cu carne de porc sau pui), sarmi (sarmale) dar si multe alte feluri traditionale sau mai “clasice”.

Am testat si noi cateva terase si pot spune ca mancarea si servirea este chiar OK in locurile unde am mancat, si au fost vreo 3-4 terase diferite, in care am mancat in perioada petrecuta la Borovets.

Am avut avantajul ca nimerindu-ne a sosi in statiune intr-o zi de sambata, cand statiunea a fost aglomerata, am putut “scana” terasele care erau cele mai aglomerate, semn ca acolo se manca mai bine. Incepand de duminica seara, turistii rarindu-se considerabil, pe la terasele din statiune mai zareai doar 5-6 persoane, pe ici pe colo, care ne-ar fi incurcat tare in a aprecia, la prima vedere, daca merita “ osteneala” de a intra acolo.

Intr-o zi am mancat la Terasa “The Happy Duck” :), aflata in imediata vecinatate a Hotelului Ela, unde eram cazati. Mancare gustoasa, suficienta, in schimb de berea “la halba” nu prea am fost incantat.

Am mancat si la vreo doua terase situate pe langa Hotelul Rila, una ne-a placut cel mai mult, fapt pentru care am mancat si a doua oara acolo. Plus ca, duminca seara fiind, am intrat din proprie initiativa la aceasta terasa, fara a ne invita si convinge proprietarul sau reprezentantul proprietarului acelei terase

(asa cum se practica, proprietarul stand in fata "carciumioarei" si imbiindu-te sa intri la el pe terasa). Acolo am avut placuta surpriza, ca pe langa calitatea mancarurilor si a berii “la halba”, sa beneficiem si un discount fata de preturile afisate in meniu, de 30%, discount ce era trecut si pe bonul fiscal ce insotea nota de plata.

Cu toate ca numele terasei-restaurant este “Italian Restaurant Napoli”, am mancat cateva macaruri traditionale, specific bulgaresti, foarte bune. Aveau ce e drept si mai multe sortimente de pizza si paste in meniu, dar “nu le-am bagat in seama”. :)

Fiind organizat in acea perioada un turneu international de box, in zona, sportivii fiind cazati, in Borovets, la hotel Samokov, in fiecare seara am intalnit la “Napoli” sportivii italieni. (nu stiu daca au apreciat sau nu produsele italienesti, dar cred ca au venit acolo pentru rezonanta numelui.):):):)

Oricum, aveai de unde alege unde doresti si ce poftesti sa mananci in Borovets. :)

Modalitati de petrecere a timpului liber:

Te intrebi, pe buna dreptate ce poti face intr-un sejur la Borovets, vara?

Pai pe langa beneficiile amplasarii, intr-o zona montana, inconjurata de padure de pin si molid, aici poti gasi cateva modalitati de petrecere a timpului liber, in afara de facilitatile hotelului ales pentru cazare (SPA, Fitness, Piscina, etc):

-poti alege o drumetie un pic mai dificila pana pe Vf. Musala, cel mai inalt varf din Bulgaria, dar si din intrega Peninsula Balcanica, avand 2925m, poti alege o alta drumetie “Circuitul celor 7 Lacuri” din Masivul Rila, sau alta drumetie spre cabana Chakar Voivoda si Cabana Maritsa sau spre Varful Malyovitsa, dar poti face si drumetii usoare de aprox 1h15’ pana la stanca numita “Black Rock” de unde este o frumoasa belevedere.

Tot aici, in statiune, sunt amenajate pe versanti, prin padure, cateva piste de biciclete cu diferite grade de dificultate. Poti inchiria bicicletele si echipamentul necesar din statiune urcarea realizandu-se cu singurul telescaun functional pe perioada verii urcand pana la statia Sitnyakov. Restul instalatiilor de transport pe cablu (de tipul telescaun) fiind oprite pe perioada verii, functionand doar in sezonul de ski.

Poti de asemenea faci plimbari calare, prin imprejurimi, pe poteci si drumuri amenajate in acest scop.

Ce nu mi-a placut in statiune este faptul ca erau 2 zone de unde stationau caii destinati acestor excursii, chiar in centrul statiunii, iar mirosul de la “cele nevoi fiziologice” ale acestora, iti cam “mutau nasul” cand treceai plimbandu-te pe langa aceste zone. Ar fi trebuit amenajate aceste puncte undeva la marginea statiunii si cu ceva utilitati adecvate. :(.

Foarte aproape, mergand intr-o plimbare agale pe langa statia telegondolei, aprox. 1 km, in sus, pe o strada asfaltata ajungi la fostul Palat Regal (Tsarska Bistritsa), construit pe malul raului Bistritsa intre anii 1898-1914, construit initial cu rol de Cabana de Vanatoare pentru Ferdinand I si pentru fiul sau Boris al III-lea, apoi adaugandu-se si alte corpuri de cladire, beneficiind si de un frumos parc cu copaci exotici, adusi de tar de prin preumblarile sale prin lume.

Statia electrica al acestei resedinte este cea originala si functionala din 1912.

In statiune gasesti destule magazine cu diferite articole, (multe magazine cu articole sportive, de profil) haine, suveniruri, dar si farmacii, ATM-uri chiar si sediul unei banci, langa Hotel Samokov.

In Borovets exista si o parcare mare chiar langa statia de telegondola dar si alte 2 maricele chiar la intrarea in statiune, vreo 500 m mai jos. Dar acestea devin neincapatoare, cel putin pe week-end, iar iarna cred ca e nebunie. :)

In apropiere de Borovets, langa Sofia, poti vizita Manastirea Rila sau un obiectiv turistic natural deosebit: Piramidele de gresie de la Stob”, aflate in apropiere de localitatea Stob, mai jos de Sofia, spre Kulata

Ca o concluzie, noua ne-a placut sejurul in Borovets, in micuta statiune, cu un aer mai vechi ce e drept, chiar daca are si zone lasate in paragina si cu boscheti pe alocuri. Unele cladiri mai vechi parasite, altele noi dar inca neterminate, aflate in stare de conservare mai mult sau mai putin, probabil efecte ale crizei declansate prin 2008, completeaza tabloul acestei micute statiuni.

La final, stau si ma intreb, de ce oare la noi nu se pot pune in valoare si pe perioada verii statiunile noastre montane, asa cum este Azuga de exemplu, care practic functioneaza doar pe perioada iernii, iar vara este o "statiune moarta"? Mai ales ca are o telegondola noua, iar Masivul Baiului s-ar preta la amenajare pentru ciclo-turism, plimbari cu sau fara cai si multe altele.

De ce altii pot, si noi romanii nu putem?

In schimb ne pricepem atat de bine in a face planuri si in a ne da cu parerea despre tot si despre toate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 02.09.15 20:35:42
Validat / Publicat: 02.09.15 21:15:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4661 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.09.15 20:54:33]
»

@Testosu -

Noi am ales in a ne caza la Hotel Ela, un hotel mai micut, de 3 stele.

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

papone
[02.09.15 21:27:40]
»

@Testosu - Pentru cele 3 randuri de la sfarsit... chapeau!

Pentru toata scrierea... ma inclin.

Testosu'AUTOR REVIEW
[03.09.15 08:16:00]
»

@papone - Multumesc pentru aprecieri!

Ar fi fost mult mai frumos sa nu existe acea fraza, ci in locul ei sa fie o comparatie fericita la acest capitol intre o statiune de la noi si una din Bulgaria. Iar cazul nu este singular in Bulgaria, acelasi interes de a atrage turisti vara l-am vazut si in Bansko, unde ne-am cazat apoi, dupa Borovets.

Ca o divagatie, daca-mi permiti, putem lua un alt exemplu negativ de la noi: "celebra" statiune Ranca, unde toti proprietarii de pensiuni s-au tot vaietat de pierderile mari suferite din cauza deschiderii/ne-deschiderii Transalpinei. Dar nu fac nimic pentru a dezvolta efectiv facilitatile statiunii pe timp de vara, sa atraga turistii acolo. au construit la repezeala, de-a valma, in zona si acum "stau cu mana intinsa" sa castige rapid bani. Doar vor profit usor, de pe urma celor interesati de o plimbare pe Transalpina.

Aurici
[03.09.15 10:53:09]
»

@Testosu - Ne-am intors luni de pe litoralul bulgaresc de la o intalnire a grupului, devenita traditionala. Apa foarte curata si plaja la fel. 5 zile cat am stat nu am avut repros d.a.p.d.v.

Statiunea animata, tarabe cochetele, curate, frumos aranjate, o artera comerciala cu magazine cu marfa mai de calitate, luminata, magazinele deschise pana seara tarziu, mult spectacol pe strada, multe posibilitati de distractie, imposibil ca seara sa nu ai parte de o plimbare agreabila.

Am plecat in jurul pranzului luni si ne-am oprit la Vama Veche sa mancam niste clatite cu denumiri haioase de la un chiosculet de unde am mancat si anul trecut si ne-a placut. Am parcat masina in dreptul strazii principale care duce spre mare unde era si chiosculetul cu pricina si pana am ajuns la el, aproape de plaja ce am gasit? O statiune prafuita si plictisita, lume foarte putina pe strada (era ora 17), cele cateva tarabe aveau lucrurile expuse pe trotuar pline de praf, de unul asezat de o vara, toate erau imbacsite. Erau expusi niste colaci pentru copii de-a dreptul imputiti.

Ne-am oprit la o taraba sa mancam o hamsie, de pofta, nu de foame. Nenea de acolo, care statea pe un scaun si cu mana la falca nu si-a schimbat pozitia nici un moment cat a vorbit cu noi. Cu o lehamite de nedescris ne-a dat sa gustam una ca sa vedem ca sunt reci. Nu ne interesa reci si parca erau si gumoase in loc de crocante. A zis ca in 10 minute ies altele calde.

Ne-am asezat la masa si am asteptat. A venit o doamna cu cele calde din spate, le-a trantit peste cele vechi, le-a amestecat si a vrut sa ne serveasca. La observatia noastra ca nu asta am asteptat omul se enerveaza peste masura, tranteste hamsiile inapoi si ne-a spus "daca nu vreti asa, nu mai cumparati". Halal comert!

Mergem pe plaja sa aruncam un ochi, plaja plina de alge si pe mal si in apa. Noi veneam de pe o plaja plina ochi cu sute de oameni in apa, aici erau multi oameni la plaja dar doar vreo 10 in apa, cat vedeam cu ochii care s-au incumetat sa se lupte cu algele. Pet-uri, pungi, hartii... pe plaja, unele pe care le purta vantul de colo, colo iar lumea statea linistita printre ele.

Eu nu sunt un om pricinos si daca as alege sa-mi fac un concediu la Vama v-as povesti ca a fost bine, pentru ca in general nu-mi stric vacanta din nici o cauza. Dar cum sa nu faci comparatii, cum sa nu te intrebi altii ce au si noi nu?

Testosu'AUTOR REVIEW
[03.09.15 11:26:01]
»

@Aurici - Ceva in genul acesta am patit si noi anul trecut, intorcandu-ne de la Nisipurile de Aur, dupa ce am intrat in tara pe la Vama Veche, am zis sa ne oprim un pic sa mancam cate ceva pe la terasele de pe plaja. Nu mai retin bine, pe langa Venus sau Saturn. Dar felul cum aratau acele terase (si nu suntem deloc cu fite si pretentii exagerate) ne-a facut sa ne urcam in masina si sa ne oprim intr-o benzinarie pe autostrada sa luam cate un sandwich.

Iar acum, intorcandu-ne din vacanta petrecuta in aceasta vara, trecand destul de repede de punctul de taxare pod de la Ruse, chiar ne bucuram ca uite ce rapid merge, eram aproape de intrarea pe pod, cand au inceput "turistii" romani sa-si arate "tupeul" si "desteptaciunea" fortand si intrand pe pod direct pe contrasens, neasteptand civilizat la coada, coada care oricum era mica doar pe vreo max. 20-25 m de la "urechea" podului inapoi spre Ruse (ce e drept pe 2-3 randuri) dar intrai incet, incet pe un rand la urcarea pe pod. Pai nu a fost bine, asa ca cei "descurcareti si smecheri" au intrat cale de vreo 100m pe pod, direct pe contrasens, blocand efectiv trecerea din sens opus.

Si asa in loc sa asteptam 30-40 min, a trebuit sa asteptam 1h30' sa se elibereze acea banda de mers, obligandu-i politistii de frontiere pe acei posesori, sau mai degraba nu, de creier, sa dea cu spatele toata aceasta portiune de drum si sa treaca cu masinile din dotare la scoada, dar la capat in spatele cozii care deja crescuse "ca in povesti".

Nu generalizez pentru toti turistii romani, dar multi, multi prea multi se regasesc in aceasta tipologie. Cand circula prin afara tarii sunt "mielusei", sunt civilizati si respecta regulile, fiindu-le teama in egala masura atat de amenzi si autoritati cat si acea teama de "necunoscut", cum ajung la loc "in cuib" (in tara) incearca sa-si arate iarasi "muschii", felul lor nativ de a fi.

Concluzia mea este ca nu o sa ne civilizam decat cu forta, prin constrangeri (un cod penal si rutier drastic), nu stim a asculta decat de "bici".

Aurici
[03.09.15 12:00:34]
»

@Testosu - Eu zic ca toata lumea asculta de "bici". Ce crezi ca nemtii n-or fi avut si ei exmplarele lor? Dar niste legi bune si niste amenzi usturatoare i-a disciplinat si in timp i-a facut ceea ce sunt astazi. Mai avem mult pana acolo, din pacate. Nu asta a fost/este interesul autoritatilor si politicienilor din RO.

Cand il vedeam pe omul ala cu mana la falca, atat de sictirit, ma gandeam la terasele din Bulgaria, unde la fiecare intrare era cineva care te imbia sa intri in cel mai politicos mod posibil. Si cu toate ca nu intrai, ii vedeai fata zambareata si amabila pana treceai de el. De multe ori ne intorceam ca sa vedem daca nu fac mutre, sau bombane... sau ceva, dar nu, ii regaseam tot zambind si crezand ca ne-am razgandit ne apelau din nou, la fel de politicos. Or fi avut ei nemti care i-au indrumat si le-au deschis ochii dar au si invatat repede, ceea ce cred ca noi mai avem de asteptat.

Testosu'AUTOR REVIEW
[03.09.15 12:26:52]
»

@Aurici - Intru totul de acord!

papone
[03.09.15 20:47:31]
»

@Testosu - Heheee! Asta cu Ranca am combatut-o mereu, prin ecouri sau raspunsuri la orice intrebari legate de zona respectiva. Ranca e o mizerie de statiune si imi voi sustine punctul de vedere pana atunci cand nu voi mai vedea pe cineva care isi bea cafeaua sprijinita de o balustrada, la 1 metru de sosea, pana cand din camera sau din baie nu voi vedea ciment sau pana cand nu voi mai putea juca table direct de la geam cu vecinul din vila alaturata. Dar cand armata/militia a daruit terenuri de 250mp tuturor cadrelor "inalte", nu s-a gandit nimeni la vreun PUZ???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Borovets:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071468114852905 sec
    ecranul dvs: 1 x 1