ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2015
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea taraneasca de la Calnic

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am continuat drumul... Am trecut de Sibiu, apoi de Miercurea Sibiului, pe drumul ce duce catre Sebes. Undeva pe partea stanga, se vede un indicator ce te arunca din drumul principal pe unul de tara, la capatul caruia (3km), patrunzi intr-o alta lume, departe de zarva din orase, departe de cotidian. Aici se afla satul Calnic, printre dealurile si podisurile Transilvaniei. Oamenii traiesc pe aceste meleaguri de mii de ani, inca din neolitic. Localitatea ar fi fost una oarecare, cu trecut sasesc, la fel ca multe altele din Transilvania, daca nu ar fi gazduit cetatea taraneasca. Nu a fost dintotdeauna la dimensiunile de astazi, ea fiind initial in proprietatea unui nobil sas din familia Kelling. Ultimul descendent al familiei a vandut proprietatea comunitatii sasesti in 1430. Fortati de numeroasele asedii din evul mediu, oamenii locului au transformat-o intr-o mica cetate. Au mai construit un rand de ziduri, le-au inaltat si au fortificat turnurile.

A fost atat de bine pastrata si ingrijita, incat in anul 1999 a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO.

Cetatea nu troneaza pe varful vreunui deal, ci chiar in centrul localitatii.

Am parcat masina in fata, la umbra si am intrat printr-un tunel lung si racoros, cu pereti incarcati de tablouri si informatii despre istoria locului. Barbacana, caci asa se numeste deschiderea aceasta era folosita des in arhitectura medievala pentru iluminare si aerisire. Privind in sus, vedem cat este de inalta. Ulterior am descoperit ca ne aflam chiar sub turnul portii.

La capatul ei, ni s-a taiat rasuflarea... curtea cetatii este de-a dreptul uluitoare. Cu ziduri si turnuri intr-o stare f. buna, cu trandafiri si castusi infloriti, brazi si tot felul de arbusti la tot pasul, cu iarba tunsa si ingrijita, ai senzatia ca esti in alta lume.

Am intrat intai in incaperea din stanga. Aici ne-a impresionat iar bunul gust cu care este amenajat totul. Servete traditionale, cusute cu asa zisele ''muste'' romanesti, impodobesc peretii, farfurii din ceramica pictate cu simbolurile atat de cunoscute:cocosul, pomul vietii, spirala, alaturi de alte vase din lut ars, decoreaza incinta. In dreapta, o gasim pe dna Marincas (am aflat ulterior cum se numeste), gazda locului. Cumparam bilete:6 lei adult, 3 lei copil si 7 lei foto/filmare. Destul de putin, gandim si pornim in ''expeditie''. Ne indreptam spre turnul-locuinta sau donjonul, cel mai inalt din cetate (27metri), numit siTurnul Siegfried). Scopul lui era de observatie al imprejurimilor sau chiar de refugiu in caz de asediu. Patrundem in pivnita boltita de sub el, o adevarata binefacere intrucat afara cele 36 de grade ne molesisera de tot. Aici racoare si plin de butoaie mari, din stejar, de aprox. 5-6000litri... Pline, oare? Vinurile din Calnic sunt cunoscute inca din evul mediu. Peretii sunt decorati cu dovleci, damigene si sticle, stergare si unelte legate strans de viticultura.

Urmatoarele doua nivele ale donjonului sunt amenajate ca spatiu muzeal, cu tot ceea ce implica acest lucru:icoane pe sticla, costume populare, covoare, ceramica, obiecte populare si din perioada medievala. Din pacate, nu vizitam aceste incinte.

In fata turnului, stau tolaniti la umbra doi catei. Ne harjonim cu ei, le facem poze si mergem catre capela, fascinati de muzica ce se auzea din difuzoare. Capela este mica, decorata auster cu cateva banci de lemn, altarul deschis tipic bisericilor romano-catolice si evanghelice, o vaza cu flori si tricolorul. Vis-a-vis de altar, se afla balconul din lemn frumos sculptat si pictat cu motive florale. Lumina blanda a verii intra prin cateva ferestre inguste si inalte. Deasupra altarului, sta scris cu litere nemtesti:''Amintiti-va, sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul lumii". Ne asezam pret de cateva minute si ascultam muzica minunata. Ne dau lacrimile... ceva atat de profund intr-un loc atat de simplu la prima vedere. Nu are nimic in comun cu bisericile mari pe care te astepti sa le vezi intr-o cetate taraneasca fortificata. Aflam ca aici se sustin concerte de muzica clasica sau expozitii.

Iesim, acompaniati de sunet si ramanem muti in fata fantanii din dreapta capelei. Ciutura e plina de flori, alaturi cateva zeci de cactusi infloriti ce impodobesc locul. De bucurie si acestia si-au imblanzit fata tepoasa, oferind privirii noastre florile lor mult asteptate. Apa in fantana, merinde si vin in pivnite... erau aprovizionati in caz de asediu. Sus, deasupra ciuturii, Sf. Ioan Botezatorul vegheaza parca locul.

Ajungem apoi la turnul de aparare si privim in sus spre scara exterioara. Urcam, dar nu se poate vizita. Dupa ce s-au dus pericolele, turnul a luat numele de turnul carnii, el devenind loc de depozitare a alimentelor.

Contemplam din nou curtea, facem cateva poze si ne indreptam spre iesire. Ne-a ramas turnul portii de vizitat. Urcam cele cateva trepte din piatra, cu balustrade de lemn si apoi alte cateva scari din lemn si ajungem sus. Aici, patru clopote mari asteapta parca sa vina cineva sa anunte o sarbatoare, o bucurie, nu vreun pericol iminent. Satul si curtea cetatii se vad extraordinar de sus.

Aflam ca se si poate innopta in cetate contra sumei de 50 ron, prin rezervare in prealabil. Chiar in stanga turnului, unde se aflau odinioara camarile de alimente, sunt amenajate aceste camere de cazare. In stanga se afla doar ruinele depozitelor.

Desi nu este impunatoare, nefiind o cetate fortificata in adevaratul sens al cuvantului, este foarte frumoasa si merita a fi vizitata.

Ne-am luat ramas bun de la dna Marincas (daca nu este deschisa poarta cetatii, o puteti gasi putin mai sus... vine si deschide pt. vizitare), nu inainte de a o intreba despre drumul catre Rapa Rosie, unde aveam sa ne oprim in urmatoarea noastra destinatie.

Plecam spre Rapa Rosie...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 02.09.15 16:51:31
Validat / Publicat: 02.09.15 20:03:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 2078 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Vechile camari de depozitare a alimentelor si sus probabil camerele de cazare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.09.15 20:02:51]
»

Mutat în rubrica "Cetatea țărănească Câlnic [Câlnic], MĂRGINIMEA SIBIULUI" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱
[02.09.15 23:46:42]
»

@sed - Cetatea Câlnic chiar merita o rubrică separată. Mă bucur că ați vizitat acest monument UNESCO atât de bine păstrat. Mi-au plăcut foarte mult construcțiile de piatră și fântâna cu a sa podoabă de fier forjat. Din turnul porții avem în fața ochilor imaginile de la înălțime asupra zidurilor fortificației și ne dăm seama de trăinicia lor și de capacitatea de apărare a cetății țărănești. Observ că totul e bine îngrijit și păstrat ca și acum câțiva ani. Un mare Bravo! celor ce au în grijă Cetatea Câlnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea țărănească Câlnic [Câlnic]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063188791275024 sec
    ecranul dvs: 1 x 1