ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Buzău
    ÎNSCRIS: 08.07.15
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    JUL-2013
    DURATA: 5 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Elveţia (partea I) - o ţară a munţilor

    TIPĂREȘTE

    Pentru cei pasionaţi de călătorii, Elveţia este, fără îndoială, unul dintre cele mai îndrăgite obiective. Noi am fost în Elveţia de două ori: acum doi ani, când am petrecut cinci zile în Alpi şi anul acesta ,când am vizitat o parte din lacuri.

    Voi începe cu excursia de acum doi ani, la Davos şi Zermatt, parte a unei călătorii mai mari, de două săptămâni, ce s-a derulat la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie.

    După o zi petrecută la Oradea şi două, la Viena, iată-ne ajunşi la Davos, vestita staţiune elveţiană situată la altutudinea de 1562m. Era senin, dar nu mai mult de 12-15 grade, deşi era începutul lunii iulie. Ne-am cazat la un hotel de apartamente, în Davos Dorf, în condiţii foarte bune. Chiar în spatele hotelului se croia un munte de peste 2000m, de pe terasa apartamentului noi având acces vizual numai la zona lui împădurită, ceea ce ne crea impresia că era mai mic decât cei pe care îi distingeam în zare.

    Ploaia care a început în dimineaţa zilei următoare ne-a tăiat puţin elanul, la gîndul că vom sta în casă, în loc să vizităm ceea ce ne-am propus. Nu la fel gândea şi o familie de seniori de prin partea locului, care, la ora dimineţii, pe ploaie, îşi începuse trekking-ul fară nici o problemă.

    După amiaza ploaia s- a domolit, aşa că, echipaţi mai de frig, am luat bicicletele oferite gratuit de hotel şi am mers până la lacul Davos, printre case şi păşuni. Lacul, deşi mic, este un loc unde te poţi plimba sau practica sporturi şi de unde poţi admira mai bine înălţimile care înconjoară localitatea.

    Seninul cerului, în ziua care a urmat, ne-a permis să ne plimbăm pe străzile Davos-ului, oraş cochet, cu clădiri frumoase, magazine elegante şi oameni foarte amabili. Am luat un tren cu cremalieră până la Parsenn (2600m) unde era zăpadă, dar nu atâta cât să şi schiezi. De la una dintre staţiile intermediare am admirat îndelung valea îngustă dintre munţi unde este amplasat oraşul. La coborâre am mers la gară, am luat un tren şi am făcut o călătorie de plăcere în localitatea vecină, Klosters. Situată într-o vale şi mai îngustă decât Davos-ul, străjuită de munţi care poartă urmele gheţarilor care s-au topit şi stăbătută de o apă năvalnică, cu unda verde şi limpede, Klosters este o staţiune cu o arhitectură frumoasă, specifică staţiunilor montane, pusă în evidenţă de peisajul splendid în care este plasată şi de coloritul florilor care o decorează. A fost o încântare pentru ochi şi suflet plimbarea la Klosters, ca şi călătoria confortabilă cu trenul, din care n-am mai contenit să admirăm păşunile elveţiene, presărate cu inegalabilele margarete sălbatice.

    O plimbare cu bicicletele, după prânz, ne-a fortificat puţin şi ne-a făcut cunoscute alte părţi ale zonei în care locuiam.

    Dimineaţa ne-am luat bagajele şi am pornit cu maşina spre Zermatt. Şoseaua, în cea mai mare parte pe două benzi, ne-a dat prilejul să admirăm satele elveţiene şi munţii, pentru care făceam atâta drum.

    În multe localităţi aceasta trecea pe sub portaluri sau coloane, prin mijlocul satului şi atât de aproape de locuinţe, că te întrebai dacă n-ai greşit drumul. Locuitorii nu păreau deranjaţi, ştiau doar că trăiau pe buza unui munte şi acesta era drumul pentru toţi.

    Din când în când ne întâlneam cu decapotabile, unele chiar modele de epocă, fiindcă lumea dorea să savureze din plin frumuseţea Alpilor Elveţieni. Şi noi ne bucuram de vremea superbă şi priveam curioşi în zare, doar s-o ivi Matterhorn-ul, pentru care făceam acest drum la Zermatt. Şi tot uitându-ne noi după el, ne angajăm pe una dintre cele mai frumoase porţiuni ale drumului şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai spectaculoase trecători, Oberalppass. Este vorba despre o trecătoare ce leagă localităţile Sedrun şi Andermatt, cu o lungime de 22 km, care, printr-o serie de meandre, urcă până la 2044m. În dreapta şi în stânga unduirilor şoselei se vedea stânca verde a muntelui, iar în zare se iveau căciulile albe ale culmilor care depaşeau cu mult 2000m. Un lac albastru, zăpadă şi o cabană cu tot ce trebuie ne-au întâmpinat la 2044, dar şi calea ferată (Matterhorn-Gothard) pe care tocmai trecea Glacier Expres. Partea aceasta a drumului a fost cu adevărat minunată, aşa că am continuat să mergem spre Zermatt într-o stare de încântare permanentă. Şi iată-ne la Täsch, localitatea situată la 1449m, în care urma stăm două zile. Imediat după ce ne-am cazat aici, am plecat la Zermatt, aflat doar la 6 km distanţă şi unde am ajuns cu trenul. (cei care au fost la Zermatt ştiu că acolo este interzisă circulaţia autoturismelor, în afara celor electrice abilitate)

    De la început Zermatt-ul ne-a cucerit prin aşezarea şi înfăţişarea sa, prin forfota de turişti veniţi din toate colţurile lumii, apa săltăreaţă a râului Matter şi, desigur, prin silueta inconfundabilă a muntelui Matterhorn, care veghează semeţ şi demn asupra lui. Am vizitat vechiul Zermatt, cu casele de lemn acoperite cu ardezie şi cu străduţe pietruite şi ne-am răcorit cu apa limpede din fântânile arhaice.

    După un somn bun, a doua zi de dimineaţă, am plecat hotărâţi să urcăm pe KleinMatterhorn, la 3884m. Ziua era minunată, doar câţiva nori pufoşi pluteau pe seninul cerului. Am fost impresionaţi de reţeaua de transport pe cablu care face posibilă această ascensiune. Am luat telegondola şi am coborât la staţiile intermediare, până la cea de la 3200, pentru a admira peisajul şi a ne acomoda cu altitudinea. La 2583m am coborât lângă lacul Schwarzsee, prilej cu care am admirat vegetaţia neatinsă a muntelui. Din acel punct am putut să admirăm muntele dorit, care, spre norocul nostru, avea doar o mică umbră de nor la vârf. Am urcat apoi cu telecabina la 3884m, de unde am putut savura spectacolul zăpezilor eterne. Platforma de observaţie facilitează explorarea cu privirea a numeroase vârfuri, dar şi a gheţarilor care se scurg pe văile milenare. A fost pentru prima dată când am văzut un astfel de spectacol unic, asociat de acum încolo cu Alpii. Cât timp am zăbovit acolo, am trăit un sentiment de satisfacţie pentru că am ajuns unde cu piciorul nu aş fi avut nici o şansă, dar şi de teamă faţă de forţa naturii, care nu trebuie să facă decât un semn pentru a răsturna ordinea lucrurilor. O plimbare prin Glacier Paradise, adică prin gheţarul sfredelit pentru a pătrunde prin el ca printr-un tunel, ne-a întregit bucuria, mai ales că am admirat şi superbele sculpturi în gheaţă, puse în valoare de un iluminat special. Am coborât încântaţi, sorbind cu privirea peisajul Alpilor, o dantelărie de piatră şi gheţuri, dar se pare că nu ne-a fost de ajuns, pentru că am luat trenul cu cremalieră până la Gornergrat, la 3125m. Staţia despre care vorbesc este situată pe un vârf, înconjurat de doi gheţari (Gorner şi Findel) şi oferă panorama a peste 20 de vârfuri de peste 4000m. Să nu uităm că această cale ferată a fost inaugurată în 1898, ceea ce spune multe despre elveţieni. La Gornergrat am admirat peisajul printre fulgi de nea, fiindcă începuse să ningă uşor, fapt care a sporit şi mai mult frumuseţea momentului. Din tren am zărit rododendroni înfloriţi, căprioare şi ape tumultoase, toate fiind zestrea acestor munţi minunaţi, a unei naturi bine conservate.

    Sper că cei care au fost în aceste locuri îşi vor împrospăta amintirile, iar cei care vor să viziteze Elveţia, vor include aceste destinaţii în proiectele lor.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de GIN2015* in 19.08.15 21:25:43
    Validat / Publicat: 20.08.15 00:54:55
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5335 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Davos- o vale ca în poveşti
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    puiutea
    [20.08.15 09:49:20]
    »

    Foarte bun review-ul, excelente pozele!! Pe o lista a preferintelor turistice, pentru mine Elvetia e pe primul loc! Felicitari pentru alegere si... astept continuarea

    mprofeanu
    [20.08.15 11:53:41]
    »

    @GIN2015 - Frumos scris! Frumoase poze!

    Cand voi revizita Europa, Tarile Nordice si Elvetia sunt in top pentru mine si de aceea citesc cu drag orice review pe aceasta tema.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [20.08.15 12:18:38]
    »

    @puiutea -

    Mulţumesc pentru aprecieri.

    Tocmai pentru că mi-a plăcut atât de mult am scris impresiile (desi oscilam un pic la gândul că e o destinaţie prea vizitată). Cel puţin zona muntoasă nu se compară cu nimic.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [20.08.15 12:22:02]
    »

    @mprofeanu -

    Multumesc mult!

    Noi n-am vizitat încă Ţările Nordice, dar ne dorim să o facem. Poate anul viitor!...

    webmaster
    [21.08.15 18:56:22]
    »

    Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [21.08.15 20:33:49]
    »

    @webmaster -

    Ma bucur foarte mult ca este util.

    Multumiri!

    sunflower
    [22.08.15 18:52:14]
    »

    Minunat!!! O încântare pentru ochi si pentru suflet!

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [23.08.15 09:17:39]
    »

    @sunflower -

    Intr-adevar locurile frumoase te incarca de energie si optimism. Cei care indragesc calatoriile stiu sa priveasca si sa se bucure de ceea ce vad.

    Ma bucur foarte mult ca fac parte dintr-un grup care pretuieste si cauta frumosul si, in plus, dispune de calitati deosebite de exprimare a trairilor, de prezentare, de comunicare in scris. Mie imi place foarte mult sa scriu (timp nu prea am) si consider ca acest site imi ofera o fericita ocazie, care n-ar fi deplina, daca n-ar exista persoane care sa aprecieze sau sa se foloseasca de experienta mea.

    Astept sa schimbam impresii in continuare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    GIN2015*, mprofeanu, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Alpii elveţieni:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045223951339722 sec
    ecranul dvs: 1 x 1