ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tecuci [GL]
ÎNSCRIS: 02.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Croatia, Coasta Dalmata: partea a treia - Parcul National Krka

TIPĂREȘTE URM de aici

Desi am vizitat parcul in primele zile ale vacantei in Croatia l-am lasat la sfarsit pentru ca mie mi-a placut foarte mult si cred ca merita sa povestesc numai despre el. Citisem cate ceva despre parc, mi s-a parut interesant dar eu fiind o iubitoare de munte si natura de la distanta (din balconul hotelului mai precis) nu am crezut ca imi va placea atat de mult ce voi vedea. De altfel eu numesc acest parc national ,,Lectia Croata’’.

Croatia are mai multe parcuri nationale, cel mai cunoscut este Plitvice pe langa care am trecut in drumul nostru catre Sibenik dar cei care le-au vazut pe ambele spun ca parcul Krka are un farmec anume care il face sa fie la fel de apreciat cat si Plitvice.

Parcul se afla in apropiere de Sibenik, aproximativ 20 km daca imi amintesc corect, se poate ajunge la el atat pe apa cat si pe uscat si este locul unde raul Krka isi pregateste varsarea in marea Adriatica in Golful Sibenik.

Noi am ales varianta de a merge spre parc cu masina dar se pot cumpara excursii de o zi cu vaporasul din oras si pentru cei care iubesc plimbarea pe apa (eu nu) inteleg ca este o incantare si excursia poate fi mai ofertanta decat pe uscat.

Astfel, dupa un mic dejun foarte matinal, fiecare cu rucsacelul in spate, pregatiti cu pachetele cu mancare si termosul cu cafea am pornit spre Krka. Din Sibenik sunt indicatoare catre parc, aceleasi indicatoare le-am vazut si de pe autostrada, deci cei care sunt doar in trecere se pot abate macar cateva ore sa vada natura in toata splendoarea sa.

Urmand indicatoarele am ajuns intr-o localitate mica Skradin (parcul mai are inca trei intrari in localitati diferite dar noua ne-a fost la indemana aceasta) unde intr-o parcare amenajata se lasa masinile pentru ca doar pana aici este permis accesul cu autoturismul.

Langa parcare se afla un punct de informare si acces catre parc. De aici ne-am cumparat biletele si am primit o harta a locului si cateva informatii despre parc. La ora aceea matinala eram doar cativa doritori sa vedem natura, respectiv 6 adulti si 3 copii din care doi erau in carucioare de bebelusi. Noi eram romani, un cuplu mai in varsa erau norvegieni iar tinerii cu bebelusii erau olandezi. Stiu asta pentru ca tanara care ne vindea biletele pe intreba pe fiecare de unde venim.

In urmatoarele minute a venit un autobuz fara prea mari pretentii dar foarte curat in care ne-am imbarcat si care ne-a dus cativa zeci de km (nu stiu cati dar ca timp am mers aproximativ 15-20 minute) pe un drum asfaltat, sinuos, cu serpentine mai lejere sau mai stranse, mie mi-a amintit putin de drumul de la Bicaz catre Cheile Bicazului, pana sa se ajunga la partea stancoasa. Pe un platou s-a oprit si am inteles ca acolo este locul de unde o sa luam autobuzul la intoarcere. Autobuzele circula continuu la un interval de aproximativ 20 minute aduc si duc turistii pana la maxim ora 16, cred.

Pe platou este un alt punct de informare unde sunt doua tinere vorbitoare de engleza, franceza, germana si rusa care ofera informatii doritorilor. Stiam ca punctul de maxima atractie este cascada Skradinski Buk, am intrebat cate ceva despre drum si am pornit entuziasmati dar fara macar sa banuim ce frumos va fi.

In anii ’80 croatii au declarat acest spatiu care are peste 100 km patrati drept Parc National si au impus un respect pentru natura pe care eu nu l-am mai vazut (pana acum) in alta parte. Parcul este un amestec de uscat si apa, o insiruire de cascade si bulboane de apa, raul are un curs foarte sinuos si involburat pe alocuri pana la varsarea in mare. Pentru a surprinde toate aceste frumuseti au fost construite niste punti peste apa care au un aspect mai curand de alei pentru ca acolo unde apa este mica puntile nu au bare de sustinere si de la distanta par alei intr-un parc. Se merge cam 4 km pe astfel de punti si se admira flora in toata splendoarea ei. Este un amestec de flora montana alaturi de vegetatie luxurianta gen liane, alaturi de smochini si alti arbusti si copaci pe care ii gasim si la noi in padurile deluroase.

Din loc in loc sunt panouri cu informatii despre flora si fauna locului, noi nu am vazut animale dar ne-am bucurat de spectacolul pe care il ofera pestii pe care ii vedeam sub picioarele noastre in apa foarte clara peste care treceam.

In parc sunt 17 cascade, pe unele le-am vazut, pe altele nu, dar in sfarsit am ajuns la cea mai mare, regina locului, Skradinski Buk. Diferenta de altitudine intre cea mai joasa casada si cea mai inalta este de aprox 47 de m.

In imediata apropiere a cascadei locul este delimitat si se poate face plaja pe un sol argilos si baie in apa foarte clara si cu niste formatiuni de piatra pe fund care sunt foarte vizibile la suprafata. Par niste animale marine preistorice, mie mi-au placut dar pentru mintea fetitei mele erau niste monstri si a refuzat sa intre in apa. A stat pe mal si a admirat lebedele care se apropiau fara teama de turisti.

Fara sa ne dam seama, in cateva zeci de minute poiana de langa cascada s-a umplut de turisti veniti dinspre apa. Toti eram cu un zambet mare pe fata si nu mai incetam sa ne minunam de frumusetea locurilor (de altfel se auzea universalul ,,wow’’ la fiecare minut). In poienita este amenajata o terasa, sunt masute pentru cei care vor sa-si manace pachetelul adus de acasa, sunt tarabe cu suveniruri si toalete. Totul intr-o curatenie maxima, de altfel angajatii locului sunt foarte vizibili si curata imediat daca vreun indisciplinat se abate de la reguli.

Din poienita se poate trece un pod spre o veche hidrocentrala iar cei care vor sa-si continue calatoria pe apa am inteles ca este un loc de unde se pot lua vaporase de mici dimensiuni. Calatoria pe apa continua cu posibilitatea de a vizita doua manastiri aflate pe doua insulite formate pe rau dar noi nu am mai fost pana acolo.

Dupa cateva ore de stat in mijlocul naturii pure, nepoluata de gaze de esapament, fara miros de gratare, fara muzica si fara tipete ne-am despartit cu greu de locul acesta minunta si ne-am intors spre punctul din care ar fi trebuit sa luam autobuzul. La intoarcere, pe alei/punti era atat de aglomerat, erau multi turisti care veneau sa viziteze parcul incat ne-am felicitat ca am fost matinali si am vazut parcul fara multi vizitatori. Acum semana cu parcul unui oras intr-o zi caniculara cand a iesit toata lumea din apartamentele incinse sa caute racoare.

Am ajuns la parcare, ne-am luat masina si nu am incetat sa ne exprimam bucuria ca am vazut un loc atat de frumos.

Este uluitor cum croatii au reusit cu atentie la toate detaliile sa faca dintr-un loc care putea deveni comercial si oarecare un loc atat de curat, de frumos, de primitor si de educativ.

Mi-a placut Croatia in intregul ei, de la autostrada care parea terminata de construit ieri, vopsita si dichisita pana la ultima balustrada si pana la localitatile cele mai mici prin care am trecut. Cu siguranta razboiul de la inceputul anilor 90 a lasat cicatrici adanci in sufletul lor dar trebuie felicitati pentru ca au reusit sa aduca orasele, satele, tara la un standard fata de care din pacate noi suntem foarte departe.

Pentru mine Croatia a fost un vis frumos din care mi-ar placea sa ma pot trezi in fiecare vara de aici incolo!

Vacante frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de monaca in 17.08.15 19:58:44
Validat / Publicat: 17.08.15 22:41:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3587 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monaca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cascada Skradinski Buk
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

crismis
[17.08.15 23:08:24]
»

@monaca: Foarte frumos prezentat un loc pe care l-am vizitat si eu in vara asta! Ei bine, noi am fost aia care au venit in "valul al doilea", cu vaporasele de la Skradin, cand tot parcul era plin de turisti, poate de aceea locul nu m-a impresionat asa de tare ca "fratele" Plitvice... Mi s-a parut un peisaj un pic cam "manelizat", eu nu as fi permis accesul in "piscina" de sub cascada.

Pacat ca nu ati vizitat Plitvice! Trebuie neaparat s-o faceti data viitoare! Cred ca Dumnezeu a facut intai Plitvice si apoi Raiul, dupa acelasi model! Doar ca prima data i-a iesit mai bine!

(Pareri personale; nu da cu pietre!

monacaAUTOR REVIEW
[18.08.15 07:59:42]
»

@crismis: Înțeleg perfect impresia de ,,prea mult " pe care ați avut-o, am simțit ceva similar anul ăsta la celebra plaja Lalaria care arata ca Mamaia, erau zeci de persoane în același moment pe o plaja care teoretic este goala ptr ca nu are acces dinspre uscat...

Îmi doresc sa văd și Plivice, sunt sigura ca este minunat.

Mulțumesc pentru ecou

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[18.08.15 14:56:33]
»

superbonus si felicitari!

monacaAUTOR REVIEW
[18.08.15 14:58:10]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

webmaster26
[03.07.17 19:23:39]
»

Mutat în rubrica "Parcul Național Krka, SIBENIK" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, monaca
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Național Krka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047818183898926 sec
    ecranul dvs: 1 x 1