ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin minunatii munti ai Fagarasului!

TIPĂREȘTE

Visam de ceva timp sa ajung in Muntii Fagaras. Tot timpul mi s-au parut a fi impresionanti, cu inaltimi ametitoare, cu lacuri glaciare, vai, varfuri golase, cascade, cu privelisti de vis. A fost ceva spontan, neplanuit, faptul ca am ajuns acum cateva zile aici.

Asa ca intr-o zi cu soare, am pornit nerabdatori spre Muntii Fagaras, destinatia Transfagarasan si ce mai e de vazut prin apropiere. Noi am parcurs traseul de la Cartisoara, unde va puteti caza, sunt nenumarate pensiuni acolo, si pana la Balea Lac. E drept ca soseaua continua mai inspre sud, dar cea mai spectaculoasa parte a traseului este aceasta, dinspre nord pana la Balea Lac. Incepand din Cartisoara, soseaua serpuieste usor printre munti impaduriti, si nu se vad inca prapastiile adanci, din cauza copacilor. Soseaua se afla la altitudinea de aproximativ 2042m. Pana si aerul e mai rece, mai intepator.

Nu departe de Cartisoara se afla CASCADA BALEA, cea mai inalta cascada in trepte din Romania, aceasta are o cadere de 60m. Este un indicator mare cu Cascada Balea si Cabana Balea, parcare, cabanute cu de toate, de la suveniruri la placinte, branzeturi, si multe altele. Se vede partea de sus a cascadei inca de aici. Am aflat ca traseul pana la cascada dureaza o 1 ora, pe marcaj punct rosu, asa ca am pornit voioasa la drum. Ce nu stiam este ca in aceasta ora urci continuu pe o carare cu bolovani, parca in trepte. Trebuie doar sa aveti incaltaminte sport, in slapi sau sandale e imposibil de facut traseul. Au urcat si multi copii, deci e ok pentru oricine, dar putina atentie nu strica, se pot intampla multe accidente. Intr-un final am ajuns si am zarit-o, salbatica si frumoasa, cu o cadere impresionanta de apa, cu suvite care se scurgeau pe stanci in toate partile. Eu una am ramas muta in fata ei. Dupa ce mi-am revenit am inceput cu fotografiile din toate unghiurile posibile. E un loc in care trebuie sa ajungeti, un colt de natura pur. Din ce am vazut pana acum, este cea mai frumoasa cascada pentru mine. Inapoi am facut vreo 40 min, tot timpul la coborare e mai usor. Se poate lua si telecabina duce pana la Balea lac, 25 lei de pers.

Dar noi aveam alte planuri, asa ca am luat-o usor pe sosea spre BALEA LAC. Nu am mers mult si ni s-a deschis in fata ochilor o vale uriasa, verde, intre munti si se vedea doar soseaua, care mergea in onduleuri parcurgand-o. Ne-am oprit si nu ma puteam decide ce imi place mai mult. Verdele intens al pajistilor, salbaticia muntilor cu varfuri care parca duceau la cer, norii pufosi si albi, sau gandul ca vom merge cu masina pe acel drum minunant. Soseaua este foarte buna, traseul spectaculos, nu mai spun de senzatia care te coplesteste, si nu stii unde sa te mai uiti, sa cuprinzi cu vederea cat mai multe imagini. Ne-am dat seama cand am ajuns in apropiere de lac, pentru ca era o agitatie mare, o gramada de soferi care nu stiau unde sa parcheze. Masina o puteti lasa la ultimul punct de vedere asupra Transfagarasanu-lui, pentru ca putin mai sus, la lac, nu sunt locuri tot timpul. A inceput sa ne imbie miros de kurtos kalac, de placinte, de dulciuri, dar pentru mine era mult mai important lacul, asa ca nu m-am oprit la cabanute. Imaginea lacului cred ca nu o sa o uit niciodata. E unic, intr-o locatie de vis, intr-o caldare, un lac glaciar format in circ glaciar, la altitudinea de 2040m. Apa lui este verde, si cele cateva cabane din jur se oglindesc perfect, formand o imagine su-per-ba! Toata lumea se catara pe stanci sa il vada mai de sus, sunt multe puncte de vedere, dar si undeva in stanga puteti urca sa vedeti ce frumos se vede Transfagarasan-ul de acolo.

Cum de obicei nu ma multumesc cu putin, am mai gasit un mic traseu de la Balea Lac, spre LACUL CAPRA. Este cel mai usor traseul de acolo, dureaza aproximativ 45 min. Ne-am uitat in sus si baietii mai mai sa se razgandeasca cand am vazut cat de mici se vedeau oamenii acolo sus, ca niste furnici. Erau peste tot, pe fiecare creasta. Te lua intradevar ameteala la gandul ca te catarai atat de mult pe un munte abrupt si stancos. Dar numai la gandul ca vom vedea Balea Lac din Saua Caprei (2315m) m-a motivat suficient sa ii conving sa nu dea inapoi. Marcajul este triunghi albastru, dar cararea este evidenta. Urcusul este clar obositor, pentru ca se vede inca de jos ca trebuie sa urci acel perete foarte inalt al muntelui sa iesi in gol alpin. Cand nu mai puteam, ne mai opream, si incetul cu incetul inaintam si ramaneam fascinati. E asa o senzatie placuta si simti o libertate maxima, cand te afli sus. Lacul Balea in stanga si Transfagarasanul in dreapta. Se vad perfect de acolo din Saua Caprei. Mai inaintam putin si vedem Varful Vanatoarea lui Buteanu, si drept in jos frumosul lac al Caprei, lac glaciar mai mic decat Balea, dar deosebit. Am aflat la coborare de la un domn ca in stanga lacului este Varful Capra, 15 min de mers de la lac. Nu am stiut ca se ajunge atat de usor ca imediat porneam spre el. Era si o turma de oi ce pasteau linistite pe margine, corturi, si multi oameni ce se odihneau, imprastiati parca peste tot. Traseul este foarte umblat, si copii erau multi, echipati corespunzator. Nu cred ca trebuie sa precizez sa aveti incaltari sport. Acolo, deasupra lacului unde ne aflam, am stat sa savuram peisajul alpin si inaltele varfuri din jur. Porneau diverse drumetii, spre Varful Moldoveanu si Omu, dar ne trebuia mult timp pentru asa ceva. Ne-am multumit pentru moment cu Lacul Capra, cu linistea de acolo, care parca nu putea fi tulburata de nimic.

Nu degeaba sunt cei mai inalti si frumosi munti ai Romaniei. Traseele sunt grele in Fagaras, in Alpii Transilvaniei. Dar daca iubesti natura indeajuns treci peste efortul fizic si caldura din aer si urci pe munte. Urci acolo unde nimic nu mai conteaza, unde iti ramane in minte un ochi albastru de apa, pe o pajiste minunata cu munti parca albastri. De fiecare data cand ajung intr-un astfel de loc am impresia ca nimic nu poate fi mai frumos. Ce-i drept ca ne-a inzestrat Dumnezeu cu munti falnici, cu cascade, rauri si lacuri ca in povesti. Aceasta e adevarata frumusete a Romaniei!


[fb]
---
Trimis de noi doi in 12.08.15 17:09:23
Validat / Publicat: 12.08.15 19:36:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 1570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Noi doi si Tranafagarasan-ul vazut de la Balea!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

gettyy
[12.08.15 20:02:59]
»

@noi doi:

Doamne, ce frumos ai scris!

M-a uns la suflet review-ul tău...

Am călătorit alături de tine pe cărările muntelui şi am trăit alături de tine toate emoțiile...

Îți mulțumesc pentru asta!

Felicitări!

Pozele sunt SUPERBE!

amero
[12.08.15 20:24:09]
»

Minunat, votat articol si poze. Tare frumos. Felicitari

Dan&Ema
[12.08.15 21:12:18]
»

Superb articol. Minunata plimbare. Lacul Capra e unul din lacurile de care sunt indragostitsi ce este mai frumos decat sa iubesti!

Multumesc pentru drumetie

noi doiAUTOR REVIEW
[12.08.15 22:28:49]
»

@gettyy - Multumesc mult!

noi doiAUTOR REVIEW
[12.08.15 22:31:24]
»

@amero: Multumesc! E minunata tara noastra!

noi doiAUTOR REVIEW
[12.08.15 22:34:44]
»

@Dan&Ema: E frumos sa iubesti, pentru asta traim. Si natura ne da motive sa o facem mereu! Multumesc!

irinad
[13.08.15 07:00:34]
»

@noi doi - Felicitări pentru un articol scris aşa de frumos! Nu numai frumos, ci şi util celor ce vor să încerce înălţimile ameţitoare din Făgăraş.

La fel, şi fotografiile sunt foarte reuşite, ai surprins nişte imagini superbe, ce mai încolo şi încoace, avem o ţară frumoasă, păcat că nu o punem în valoare mai mult. Peisajele sunt de o frumuseţe ameţitoare, le-am "savurat" şi eu împreună cu tine citindu-ţi review-ul, bravo!

Vacanţe plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[13.08.15 07:43:03]
»

@irinad - Multumesc! Si eu va doresc zile frumoase in muntii nostrii, si numai vacante reusite!

liviu49
[13.08.15 13:51:50]
»

@noi doi - Superb articolul! Ma bucur ca preferi mersul pe jos pe munte si in felul acesta contribui la pastrarea naturii. Daca mai ajungi la Balea Cascada iti sugerez sa urci la Balea Lac cu telecabina si sa fii inarmata cu viteza pentru a poza tot ce vezi. Vei constata ca, pana sa vezi cascada din telecabina, n-ai vazut cascada. E ca si cum ai vedea Cheile Bicazului din masina si nu pe jos. Eu tin minte ca intr-una din zecile de drumuri pe Transfagarasan, in anul 1979, Am consumat un film intreg (de 36 de pozitii) pentru a fotografia cascada si daca as mai fi avut un film la indemana, as mai fi facut fotografii.Legat de incaltaminte, mersul pe munte presupune, obligatoriu, bocanci, eventual adidasi cu talpa foarte aderenta, rucsac, lanterna, cordelina, haine mai groase, pelerina de floaie, acum telefon incarcat,busola, termosul cu apa.

Urmeaza-ti pasiunea pentru mers pe munte, pe jos!

P. S. Sper ca atunci cand ai scris de drumetii spre Varful Moldoveanu si Omu, te-ai gandit la Negoiu, nu Omu. Din Fagaras, Saua Caprei pana la Omu s-ar putea sa ai nevoie de o saptamana de mers pe jos.

Numaibine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[13.08.15 14:58:06]
»

@liviu49 - Multumesc pentru sugestii! Da, am gresit, Negoiu am vrut sa spun. Pana in Bucegi mai e ceva de mers cu siguranta voi lua si telecabina data viitoare! Vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Dan&Ema, gettyy, irinad, liviu49, noi doi
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064986944198608 sec
    ecranul dvs: 1 x 1