ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 23.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 2 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Timp liber în natură la Chișinău

TIPĂREȘTE

Am avut ocazia, în anul 2014, în contextual muncii mele să fac câteva scurte vizite la Chișinău. Un oraș care mi-a mers la suflet. Mi-au plăcut mult bulevardele largi, verdeața multă, oamenii primitori și calzi.

Evident, n-am ratat ocazia unei vizite la Mileștii Mici (vezi impresii)

Chiar dacă domină arhitectura din era comunistă, clădirile dau un aer impozant orașului. Mi-a plăcut grija lor de a indica prin plăcuțe cladirile vechi cu valoare istorică, intrate în patrimoniul național, cele mai multe dintre ele restaurate. (Nu ca la noi, părăginite, ignorate și ușor intrate în decizia de a trece cu buldozerul peste ele).

Cunoscut deja ca oraș verde, Chișinăul are multe zone de verdeață și parcuri întinse. Despre unele am găsit scris și pe aici (Valea Morilor și Parcul Ștefan cel Mare și sfânt), pe unele am avut și eu bucuria să le explorez, pe altele (încă) nu.

Am ales să mergem din Iași, pe la Vama Albița, pentru că cea mai mare parte a drumului e pe teritoriul României, drumurile sunt mai bune, iar distanta e aproximativ egală. Și bine am făcut, șoseaua bună, iar după ce treci granița ai ocazia să treci prin Codrii Moldovei, mai exact Rezervația științifică Codru, masiv forestier care constituie o arie protejată din Republica Moldova. Cred că merită să fie o destinație turistică în sine. Eu nu vă pot vorbi decât de minunata senzație pe care ai străbătând șoseaua mărginită de pădure.

Am intrat în Chișinău pe Calea Ieșilor.

Încercă să vă descriu ceva din plimbările mele în natură, atât cât am reușit să le strecor în agenda evenimentelor profesionale care m-au dus, de pe malul Bahluiui peste Prut, până la Chișinău.

Grădina Zoologică

Încep cu un obiectiv turistic pe care nu l-am găsit-o descris sau menționat pe aici. Nu sunt o amatoare de văzut animale scoase din habitatul lor și chinuite în spații mici și nepotrivite cu stilul lor de viață. Dar, această grădină mi-a oferit câteva momente de relaxare, în plimbările pe aleile cu flori, printre volierele cu animale și păsări, mari sau mici, din diferite colțuri ale lumii.

Deschisă în anul 1978, are o suprafață de 25 de ha și în afară de câteva sute de specii de animale și păsări, găsești și specii de flori și plante rare.

Informații precise găsiți chiar pe site-ul lor zoopark.md

Este în zona de sud a Chișinăului, lângă Grădina Botanică, deci îndrăznesc să afirm că e în Sectorul Botanica.

Grădina e situată cumva pe un deal – intrarea e în partea de sus, cobori pe niște scări cu multe rânduri de trepte printre trandafiri, iar aleile coboară până ajungi la un mic lac cu o insuliță în mijloc. A fost zona mea preferată pentru că lebedele, gâștele, rațele, cocostârcii și ce mai aveau pe acolo mi s-au părut fericite, firesc, doar erau libere în mediul lor.

M-au amuzat niște cămile, iar una ne-a speriat printr-un galop pornit cu zvâcnet neașteptat și gălăgios.

Nu o să vă fac o descriere exactă a grădinii, vă spun doar că e un loc unde puteți petrece un timp plăcut, mai ales dacă mergeți cu copiii.

Există aici și o cafenea și un loc trambulină simplă, dar și două din cele cu bungee jumping.

Lacul și Parcul Valea Morilor

Despre Valea Morilor s-a mai scris pe afa (vezi impresii)

O să adaug doar că m-a surprins cum, mergând pe jos, aproape centrul orașului și, practic fără să ieși din oraș intri într-o zonă atât de mare de agreement și relaxare. Este în sectorul Buiucani, Chișinău, întreaga zonă, cuprinzând lacul dar și parcul are102 de hectare.

Iată și alte informații citate de pe Wikipedia:

Parcul este situat pe un teren de o suprafață cu un relief variat și are 4 intrări. Lacul de o suprafață de 34 hectare reprezintă centrul compoziției peisajului. În jurul lacului este o alee circulară de o lungime de 2,5 kilometri. Aproape jumătate din teritoriu este acoperit de zone verzi. Aici se afla Teatrul de vara cu 5 mii locuri, cinematograful „De zi”, pavilionul de șah și joc de dame, orășelul pentru copii „Andrieș”, plaja, atracțiuni. Pe teritoriul parcului este situată zona liberă de antreprenoriat, Moldexpo.

Lacul a fost construit în 1952, a purtat și o denumire sovietica – Lacul Comsomolist. Zona așa cum arată acum e rezultatul lucrărilor de reabilitare începute în 2006 și încheiate în 2012.

Am mers de-a lungul lacului, am admirat pe cei care se antrenau sau doar se plimbau cu caiacul, am trecut pe langă o mică zonă amenajată pentru plajă pe malul lacului, iar vis-a-vis era un teren de jocu cu minge pe nisip (zău că nu-mi mai amintesc dacă fotbal sau volei)

Ajungând la capătul lacului poți continua să faci circuitul acestuia pe alee sau poți să intri în pădurice. Ceea ce am făcut și eu. Este un izvor cu apă foarte rece și unde erau destul de mulți tineri. Mi-ar fi plăcut să avansez mai mult prin pădure, dar eram contra timp, așa că am revenit în Parc apoi am ieșit în oraș prin alt loc. (practic am experimentat 2 dintre cele 4 intrări).

Minunat loc de plimbare, respirat aer curat și relaxare în inima orașului!

Evident m-am plimbat prin Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt, nici n-ai cum să-l ocolești din moment ce e în centrul orașului, pe bulevardul cu același nume Au o fântână arteziană frumoasă, iar Aleea Clasicilor care s-a completat și cu unii dintre scriitorii contemporani, după cum observăm. Există un bust al lui Grigore Vieru dar și al lui Adrian Păunescu. Nu știu dacă în România s-a gândit să-l onoreze cineva în felul acesta.

În Parcul Catedralei am admirat, evident, Catedrala Mitropolitană Chișinău, prin exterior și interior și mi-a atras atenția tabla de șah supradimensionată pe care oamenii deplasau piesele plimbându-se cu ele în brațe.

Despre Parcul Ștefan cel Mare, ca și despre Parcul Catedralei aveți un impresii detaliate într-o postare déjà existentă pe site (vezi impresii și vezi impresii).

O să mai menționez Kilometrul Zero.

Placa în forma de medallion din bronz și granit care reprezintă în formă stilizată Roza Vânturilor este instalată în pavajul din fata Poștei Centrale de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe acesta sunt indicate direcțiile și distanțele din centrul Chișinăului până la capitalele mai multor țari din lume. Este relativ proaspătă în peisajul stradal, fiind inaugurată în noiembrie 2012.

Nu-am apucat să vizitez, deși mi-aș fi dorit: Grădina Botanică și Dendrariu – din care am zărit un colț doar din mersul mașinii. Suprafețe întinse, mirifice de verde, adevărate colțuri de paradis pe pământ. Găsiți informații pe net pe site-urile parcurilor menționate, așa ca am să respect regulamentul care spune să nu ne apucăm să povestim că pe schema am aflat, am citit, etc dacă n-am pus piciorul pe acolo, deși mă mănâncă degetele.

Una peste alta, ai unde să petreci timpul în natură, la Chișinău!


[fb]
---
Trimis de izabiza in 30.07.15 20:06:49
Validat / Publicat: 30.07.15 21:33:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 3983 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Vedere din Parcul Catedralei din Chișinău, în care puteți vizita Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03151798248291 sec
    ecranul dvs: 1 x 1