61485 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Chișinău și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
30.07.2015
DE
Avatar izabiza
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Iaşi
înscris/ă în 23.07.15
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 2 zile
TIP: TEAM-BUILDING

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Timp liber în natură la Chișinău


Am avut ocazia, în anul 2014, în contextual muncii mele să fac câteva scurte vizite la Chișinău. Un oraș care mi-a mers la suflet. Mi-au plăcut mult bulevardele largi, verdeața multă, oamenii primitori și calzi.

Evident, n-am ratat ocazia unei vizite la Mileștii Mici (vezi impresii)

Chiar dacă domină arhitectura din era comunistă, clădirile dau un aer impozant orașului. Mi-a plăcut grija lor de a indica prin plăcuțe cladirile vechi cu valoare istorică, intrate în patrimoniul național, cele mai multe dintre ele restaurate. (Nu ca la noi, părăginite, ignorate și ușor intrate în decizia de a trece cu buldozerul peste ele).

Cunoscut deja ca oraș verde, Chișinăul are multe zone de verdeață și parcuri întinse. Despre unele am găsit scris și pe aici (Valea Morilor și Parcul Ștefan cel Mare și sfânt), pe unele am avut și eu bucuria să le explorez, pe altele (încă) nu.

Am ales să mergem din Iași, pe la Vama Albița, pentru că cea mai mare parte a drumului e pe teritoriul României, drumurile sunt mai bune, iar distanta e aproximativ egală. Și bine am făcut, șoseaua bună, iar după ce treci granița ai ocazia să treci prin Codrii Moldovei, mai exact Rezervația științifică Codru, masiv forestier care constituie o arie protejată din Republica Moldova. Cred că merită să fie o destinație turistică în sine. Eu nu vă pot vorbi decât de minunata senzație pe care ai străbătând șoseaua mărginită de pădure.

Am intrat în Chișinău pe Calea Ieșilor.

Încercă să vă descriu ceva din plimbările mele în natură, atât cât am reușit să le strecor în agenda evenimentelor profesionale care m-au dus, de pe malul Bahluiui peste Prut, până la Chișinău.

Grădina Zoologică

Încep cu un obiectiv turistic pe care nu l-am găsit-o descris sau menționat pe aici. Nu sunt o amatoare de văzut animale scoase din habitatul lor și chinuite în spații mici și nepotrivite cu stilul lor de viață. Dar, această grădină mi-a oferit câteva momente de relaxare, în plimbările pe aleile cu flori, printre volierele cu animale și păsări, mari sau mici, din diferite colțuri ale lumii.

Deschisă în anul 1978, are o suprafață de 25 de ha și în afară de câteva sute de specii de animale și păsări, găsești și specii de flori și plante rare.

Informații precise găsiți chiar pe site-ul lor zoopark.md

Este în zona de sud a Chișinăului, lângă Grădina Botanică, deci îndrăznesc să afirm că e în Sectorul Botanica.

Grădina e situată cumva pe un deal – intrarea e în partea de sus, cobori pe niște scări cu multe rânduri de trepte printre trandafiri, iar aleile coboară până ajungi la un mic lac cu o insuliță în mijloc. A fost zona mea preferată pentru că lebedele, gâștele, rațele, cocostârcii și ce mai aveau pe acolo mi s-au părut fericite, firesc, doar erau libere în mediul lor.

M-au amuzat niște cămile, iar una ne-a speriat printr-un galop pornit cu zvâcnet neașteptat și gălăgios.

Nu o să vă fac o descriere exactă a grădinii, vă spun doar că e un loc unde puteți petrece un timp plăcut, mai ales dacă mergeți cu copiii.

Există aici și o cafenea și un loc trambulină simplă, dar și două din cele cu bungee jumping.

Lacul și Parcul Valea Morilor

Despre Valea Morilor s-a mai scris pe afa (vezi impresii)

O să adaug doar că m-a surprins cum, mergând pe jos, aproape centrul orașului și, practic fără să ieși din oraș intri într-o zonă atât de mare de agreement și relaxare. Este în sectorul Buiucani, Chișinău, întreaga zonă, cuprinzând lacul dar și parcul are102 de hectare.

Iată și alte informații citate de pe Wikipedia:

Parcul este situat pe un teren de o suprafață cu un relief variat și are 4 intrări. Lacul de o suprafață de 34 hectare reprezintă centrul compoziției peisajului. În jurul lacului este o alee circulară de o lungime de 2,5 kilometri. Aproape jumătate din teritoriu este acoperit de zone verzi. Aici se afla Teatrul de vara cu 5 mii locuri, cinematograful „De zi”, pavilionul de șah și joc de dame, orășelul pentru copii „Andrieș”, plaja, atracțiuni. Pe teritoriul parcului este situată zona liberă de antreprenoriat, Moldexpo.

Lacul a fost construit în 1952, a purtat și o denumire sovietica – Lacul Comsomolist. Zona așa cum arată acum e rezultatul lucrărilor de reabilitare începute în 2006 și încheiate în 2012.

Am mers de-a lungul lacului, am admirat pe cei care se antrenau sau doar se plimbau cu caiacul, am trecut pe langă o mică zonă amenajată pentru plajă pe malul lacului, iar vis-a-vis era un teren de jocu cu minge pe nisip (zău că nu-mi mai amintesc dacă fotbal sau volei)

Ajungând la capătul lacului poți continua să faci circuitul acestuia pe alee sau poți să intri în pădurice. Ceea ce am făcut și eu. Este un izvor cu apă foarte rece și unde erau destul de mulți tineri. Mi-ar fi plăcut să avansez mai mult prin pădure, dar eram contra timp, așa că am revenit în Parc apoi am ieșit în oraș prin alt loc. (practic am experimentat 2 dintre cele 4 intrări).

Minunat loc de plimbare, respirat aer curat și relaxare în inima orașului!

Evident m-am plimbat prin Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt, nici n-ai cum să-l ocolești din moment ce e în centrul orașului, pe bulevardul cu același nume Au o fântână arteziană frumoasă, iar Aleea Clasicilor care s-a completat și cu unii dintre scriitorii contemporani, după cum observăm. Există un bust al lui Grigore Vieru dar și al lui Adrian Păunescu. Nu știu dacă în România s-a gândit să-l onoreze cineva în felul acesta.

În Parcul Catedralei am admirat, evident, Catedrala Mitropolitană Chișinău, prin exterior și interior și mi-a atras atenția tabla de șah supradimensionată pe care oamenii deplasau piesele plimbându-se cu ele în brațe.

Despre Parcul Ștefan cel Mare, ca și despre Parcul Catedralei aveți un impresii detaliate într-o postare déjà existentă pe site (vezi impresii și vezi impresii).

O să mai menționez Kilometrul Zero.

Placa în forma de medallion din bronz și granit care reprezintă în formă stilizată Roza Vânturilor este instalată în pavajul din fata Poștei Centrale de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe acesta sunt indicate direcțiile și distanțele din centrul Chișinăului până la capitalele mai multor țari din lume. Este relativ proaspătă în peisajul stradal, fiind inaugurată în noiembrie 2012.

Nu-am apucat să vizitez, deși mi-aș fi dorit: Grădina Botanică și Dendrariu – din care am zărit un colț doar din mersul mașinii. Suprafețe întinse, mirifice de verde, adevărate colțuri de paradis pe pământ. Găsiți informații pe net pe site-urile parcurilor menționate, așa ca am să respect regulamentul care spune să nu ne apucăm să povestim că pe schema am aflat, am citit, etc dacă n-am pus piciorul pe acolo, deși mă mănâncă degetele.

Una peste alta, ai unde să petreci timpul în natură, la Chișinău!

---
Impresii încărcate de izabiza in 30.07.2015 20:06:49

Validat / Publicat: 30.07.15 21:33:18


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în REP. MOLDOVA.
VIZUALIZĂRI: 3525


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  15950 PMA (din 16 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[12] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2014] Una dintre lebedele negre de pe micul lac din Grădina Zoologică din Chișinău -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647036">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647036"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647036">Şterge vot</a></div><span id="v9647036" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647036)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647036Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647036MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2014] Una dintre lebedele negre de pe micul lac din Grădina Zoologică din Chișinău
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [SEP-2014] O zebră dornică de socializare - Grădina Zoologică Chișinău -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647044">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647044"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647044">Şterge vot</a></div><span id="v9647044" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647044)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647044Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647044MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2014] O zebră dornică de socializare - Grădina Zoologică Chișinău
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2014] Un râs căruia nu-i arde de râs - Grădina Zoologică Chișinău -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647047">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647047"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647047">Şterge vot</a></div><span id="v9647047" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647047)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647047Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647047MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2014] Un râs căruia nu-i arde de râs - Grădina Zoologică Chișinău
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]P07 [SEP-2014] Cu caiacul pe Lacul Valea Morilor - Chișinău. -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647051">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647051"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647051">Şterge vot</a></div><span id="v9647051" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647051)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647051Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647051MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2014] Cu caiacul pe Lacul Valea Morilor - Chișinău.
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2014] Nu doar Lacul Valea Morilor - Chișinău -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647053">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647053"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647053">Şterge vot</a></div><span id="v9647053" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647053)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647053Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647053MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2014] Nu doar Lacul Valea Morilor - Chișinău
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2014] Fântână arteziană face curcubee în soarele toamnei - Parcul Ștefan cel mare și Sfânt - Chișinău. -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647055">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647055"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647055">Şterge vot</a></div><span id="v9647055" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647055)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647055Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647055MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2014] Fântână arteziană face curcubee în soarele toamnei - Parcul Ștefan cel mare și Sfânt - Chișinău.
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2014] Vedere din Parcul Catedralei din Chișinău, în care puteți vizita Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647056">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647056"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647056">Şterge vot</a></div><span id="v9647056" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647056)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647056Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647056MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2014] Vedere din Parcul Catedralei din Chișinău, în care puteți vizita Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2014] În interiorul Catedralei Mitropolitane Chișinău -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647058">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647058"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647058">Şterge vot</a></div><span id="v9647058" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647058)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647058Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647058MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2014] În interiorul Catedralei Mitropolitane Chișinău
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2014] Arcul de Triumf din Chișinău. Localnicii îl mai numesc si... Arca. -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647060">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647060"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647060">Şterge vot</a></div><span id="v9647060" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647060)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647060Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647060MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2014] Arcul de Triumf din Chișinău. Localnicii îl mai numesc si... Arca.
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2014] Asa se joacă șah în Parcul Catedralei din Chișinău. -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647062">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647062"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647062">Şterge vot</a></div><span id="v9647062" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647062)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647062Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647062MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2014] Asa se joacă șah în Parcul Catedralei din Chișinău.
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2014] Roza Vânturilor de la Kilometrul Zero din Chișinău, în fața Poștei Centrale. -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 30.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av647064">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv647064"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=647064">Şterge vot</a></div><span id="v9647064" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(647064)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f647064Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e647064MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2014] Roza Vânturilor de la Kilometrul Zero din Chișinău, în fața Poștei Centrale.
foto izabiza [30.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2014] Bustul lui Adrian Păunescu de pe Aleea Clasicilor, sau Aleea Scriitorilor din Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt - Chișinău. -- foto by <b>izabiza</b> [uploaded 02.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av648856">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv648856"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=648856">Şterge vot</a></div><span id="v9648856" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(648856)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f648856Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e648856MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2014] Bustul lui Adrian Păunescu de pe Aleea Clasicilor, sau Aleea Scriitorilor din Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt - Chișinău.
foto izabiza [02.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

[12] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.416436910629 sec