ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 22.04.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 10 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Grecia, la prima vedere

Ilustrație video-muzicală
Manos Hatzidakis - ''30 Nichterina'' , 1983 - ''To vals ton chamenon oniron''
TIPĂREȘTE

Dupa 6 concedii de prajeală sub soarele Antalyei, în UIA-uri de toate felurile, nevasta a decretat ca e sătulă de atâta bine și ar fi cazul să schimbăm destinația. Grecia ne făcea cu ochiul de mult, mai ales că toți cei din jur fuseseră cel puțin o dată. După impresiile lor, nu mi-am făcut iluzii mari despre această țară, dar zis că merită să-i dăm o șansă. Singura condiție era să mai găsim o familie cu copil, pentru a scăpa de plictiseală odrasla proprie. Fiind și această condiție îndelinită și având în minte locația ideală găsită pe AFA, am pornit spre destinația noastră: Paralia Panteleimonas. Un sat situat la poalele cetății din zonă, între Leptokarya și Platamonas.

Drumul prin Serbia și Macedonia a fost mai puțin ”horror” decât imi imaginam, ăsta fiind un alt motiv de refuz până acum. De pe autostradă, Grecia pare frumoasă, până cobori în localități. Acolo, amestecul de taverne, magazine, cofetării, brutării plus case de toate felurile printre ele, nu le face delor frumoase.

Satul nostru era mic și liniștit până în week-end, în schimb Katerini și Leptokarya colcăiau de turiști de dimineața până seara, într-o viermuială fierbinte, între plajă și dormitoare. Cele mai mari cozi din Lidl le-am văzut în cele două localități.

Mi-am seama în final, că frumusețea Greciei constă în plaje și mare. În rest, construcții haotice, drumuri înguste, circulație fără noimă, străzi fără troturare, mașini parcate peste tot, buruieni, praf, taverne și magazine mixte. Poate că spre interiorul țării este altfel.

Deoarece plaja noastră era mai dificilă la intrarea în apă, colegii noștri de vacanță au decis sa mergem în fiecare dimineață pe plaja din Nei Pori, la vreo 10 km de noi. Acesta este un orășel mai organizat, cu străzi largi, cu locuri de parcare suficiente și cu o plajă cu nisip foarte lată și intrarea lină în mare. Faleza este plină de taverne, fiecare având câte o bucată de plajă cu șezlonguri și umbrele. Consumația standard de șezlong era de 4 euro (bere, suc, cafea etc.), la care primeai bonus o sticlă de 0,5 l de apă plată rece. În timpul săptămânii până la prânz se ocupau primele 2-3 rânduri de șezlonguri, iar în week-end aproape toate, dar nu era aglomerație. Singurul inconvenient era lipsa coșurilor de gunoi pe plajă, deși la intrare era afiș ”Păstrați plaja curată”. Nisipul era destul de curat totuși, în afară de chiștoace nu am găsit alte mizerii. Majoritatea turiștilor erau greci, sârbi și macedoneni, foarte puțini români.

În Nei Pori, în centru lângă biserică, găsiți în fiecare vineri dimineața, pâna la prânz, o piață cu de toate: măsline, ulei, pește proaspăt de toate soiurile, fructe, legume, etc.

La prânz, dupa baie, mâncam la Nei Pori la taverna Dyonisos, unde era un ospătar român sau la pizzeria Vulcano. Pizza și pastele la Vulcano sunt foarte bune. La Dyonisos am incercat cele 3 feluri de supe: perișoare (un terci de orez cu 3 chiftele), de fasole (o mâncare groasă) și cea de văcuță., singura apropiată de ale noastre. Restul meniului destul de sec. În schimb, desertul din partea casei foarte bun: salata de fructe, sau inghetata, sau cremeș.

Pe plaja noastră din Paralia Panteleimonas am mâncat o data la taverna Nostalgia, unde nu am găsit nimic special.

În schimb, puțin mai jos, spre castel, tot pe plaja noastră, ultima tavernă se numește Fishka și, evident, se mănâncă pește. Foarte bun, proapăt, de toate felurile. Găsiți și mâncare de pui, vită, foarte bună. Terasa dă direct în plajă cu o priveliște superbă. Tot pe plaja noastră, direct din camping spre plajă este o pensiune care nu știu cum se numește și care oferă, de asemenea, mâncare. În serile de week-am văzut că au și o formație mică de muzică grecească, care cânta pe teresa de pe plajă.

Ceea e pot spune că a ”spălat” prima impresie destul de proastă despre Grecia, a fost satul Paleos (sau Palaios) Panteleimonas. Este varianta veche (Paleos) a localității noastre, situat pe versantul muntelui, la vreo 10 km distanță și vreo 200 m mai sus. Se poate ajunge fie din intersecția de la intrarea in cetatea Panteleimonas, spre dreapta cum vii din Salonic, fie puțin mai jos pe autostradă, tot spre dreapta.

După un drum plin de serpentine, care pare să urce în cer, cu priveliști superbe spre mare, ajungi într-o parcare unde îți lasi mașina. Satul este monument UNESCO, a fost părăsit în anii 70 și repopulat după 2003, în mare parte cu foștii localnici sau urmașii lor, care au coborât în satul nou (Panteleimonas) de pe malul mării, din cauza lipsei curentului electric, apei și utilităților pe vremea aceea. Satul este deschis zilnic din aprilie până în octombrie, apoi doar în week-enduri și două săptămâni în perioada Crăciunului.

Veți găsi aici străduțe înguste din piatră care urcă și coboară, case minunate din piatră și lemn, taverne, buticuri mici cu artizanat de calitate, o bijuterie deosebită aproape de intrarea în sat, terase cu priveliști fantastice. Fiecare colț te surprinde cu câte ceva, fiecare casă are ceva special, fiecare stradă de piatră te îndeamnă să o urmezi. Toate străduțele se întâlnesc în piața centrală, umbrită de niște copaci uriași, cu o biserică tot din piatră si câteva terase deosebite.

Aici, în piața centrală, la taverna Petrino am mâncat cele mai bune mâncăruri din Grecia, la prețuri mai mici decât jos lângă mare. Vă recomand cu căldură specialitatea grecească din vițel și vinete la cuptor (nu mai știu cum se numește), specialitatea Kokoritsi (organe de miel într-o învelitoare de carne), vinete la cuptor cu feta, usturoi și pătrunjel, specialitatea grecească de paste (copiilor le-a plăcut mult), salata grecească cea mai bună din acest concediu, etc. Meniul este și în limba română. De asemenea, desertul din partea casei este o înghețată foarte bună și fructe. Apa pe care o primiți la început, tot din partea casei, este luată direct din izvorul care curge lângă intrarea în biserică.

Tot în piața centrală, găsiți p terasă-cofetărie, care aparține tot de Petrino, cu o grămadă de dulciuri speciale. Nu am mai ajuns acolo, din cauza lui Petrino, care ne-a săturat prea mult, dar la cofetărie erau întotdeauna mai mulți clienți decât oriunde.

Tot în Paleos Panteleimonas vă recomand terasa Enastron, Mediteranean Lounge-bar cu sea-view (cum scrie pe tăblițele de lemn care vă îndrumă). Dacă din tot satul ai priveliști frumoase spre mare, de pe străduțe, printre case sau garduri, atunci când intri pe această terasă ți se taie respirația. Priveștea care se deschide în față este copleșitoare. La picioarele tale se întinde intregul litoral grecesc, de la Salonic și până la Panteleimonas. Noaptea și în zilele senine se poate vedea primul braț al peninsulei Halkidiki. Am stat aici 3 seri, din cele 10, și am admirat apusul și luminile care se aprindeau sub noi. Seara atmosfera este fantastică, liniște, muzică bună în surdină, puțină lume. Deși există afișe spre acest loc, nu am văzut decât greci, meniul este exclusiv în greacă, dar patronul vorbește engleza. Prețurile sunt OK (2 euro ceai, 3 euro înghețata cu multă frișcă), am văzut că se pot mânca diverse chestii (inclusiv paste). Au și camere pentru turiști, cu 50 euro pe zi (vedere spre sat) sau 60 euro pe zi (vedere spre mare). Pentru cei interesați: info.enastron@yahoo.gr

În multe alte locuri din sat se poate dormi, dar nu am întrebat de prețuri.

Cam asta a fost Grecia, la prima vedere, cu minusuri și plusuri. La Paleos Panteleimonas ne-am jurat că vom mai veni, ca să locuim în sat câteva zile, în rest nu știu dacă vom repeta experiența. Daca cei care au fost în alte locuri din Grecia cred că ne pot recomanda ceva mai bun, poate vom face o nouă încercare, dar tot pe continent deocamdată. Într-un sat liniștit, lângă mare, cu multă vegetație (de preferat pini), pe o plajă cu nisip, fără mulți turiști și câteva taverne bune pe malul mării. Cred e deja SF.


[fb]
---
Trimis de dognean in 29.07.15 15:46:28
Validat / Publicat: 29.07.15 16:36:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dognean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Mediteranean Lounge sea-view
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[29.07.15 19:11:23]
»

Eu zic să nu vă descurajaţi, în fond zona în care aţi fost este doar holul de întrare, Grecia este ca un apartament, ia să vedeţi dormitorul ionic, sufrageria dodecaneză, terasa cicladică, bucătăria cretană şi dependinţele peloponeziene şi apoi mai discutăm, între timp...

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
hlli
[29.07.15 20:45:12]
»

@dognean, şi pe mine m-a fascinat satul Palaios Panteleimonas, pe care l-am vizitat în septembrie 2013. Pentru mine, urcatul şi coborâtul pe stăduţele satului a necesitat un mare efort. Dar a meritat!!! Totul a fost minunat acolo, iar priveliştea cu marea văzută de sus a fost de vis.

Anul acesta, în luna mai, fiind la Leptokaria, am dorit să revăd acel loc minunat, dar nu am mai reuşit să găsesc drumul spre el. Am fost aşa de aproape... dar am ratat ieşirea de pe şosea... Apoi, cu un mare regret, am renunţat. Cu siguranţă, cu urmatoarea ocazie, voi fi mult mai atentă şi insistentă.

Şi eu am avut o oarecare dezamagire la prima mea vacanţă petrecută în Grecia... dar mi-a trecut...

La cât mai multe vacanţe frumoase!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
fra
[29.07.15 22:23:48]
»

Exact aceasta a fost senzatia pe care am trait-o anul trecut. Doar ca eu nu am gasit cuvinte atat de frumoase si concrete sa ma exprim. Am fost cam in toate zonele descrise, cu mentiunea ca am avut cazare in Olympic Beach. Exact aceeasi localitate m-a impresionat cel mai mult; noi am fost ghidati si am primit indicatiile de la o prietena stabilita in Leptokaria. Ne-a placut si noua plaja din Nei Pori, dar noi am fost seara si mi s-au parut criminali tantarii. Am multumit de mii de ori ca nu aveam cazarea aici.

Felicitari pentru review. Acum, daca ma intreaba cineva cum a fost in Grecia, am sa dau copy/paste la cuvintele dumneavoastra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Camelia19
[29.07.15 22:41:31]
»

@dognean: Descrieti in finalul povestirii un loc pe care doar in insule il putei gasi, dar nu in oricare insule, ci in cele mai indepartate de continent. Ceea ce dumneavoastra cautati eu am gasit in Naxos, de exemplu: o plaja nesfarsita, neorganizata, linistita, perfect pustie si cu cel mai fin si auriu nisip. De fapt, nu era una, ci o salba de ele, de nu mai stiai de unde alege. Ce-i drept, cam lipseau pinii, insa cred ca puteti renunta la ei in schimbul a mii de flori de bougainvillea revarsate pe la geamurile celor mai discrete si gingase case pe care vi le puteti imagina. In concluzie, stati linistit si, cel mai important, continuati cautarile, pentru ca asemenea locuri inca exista in Grecia. Insa trebuie sa depuneti putin mai mult efort spre a le descoperi. Mult succes si vacante frumoase

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
codryna
[04.08.15 16:44:26]
»

Si noi ne declaram fascinati de acest minunat satuc. L-am descoperit anul trecut cand am fost in Nei Pori si anul acesta ne-am rezervat 2 nopti la Petrino (4 - 6 sept = 72 Eur/2 nopti/camera dubla), asa ca o relaxare dupa 7 zile de plaja.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, codryna, fra, hlli
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Platamonas și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063490152359009 sec
    ecranul dvs: 1 x 1