ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 23.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trasee turistice din Durău, pe culmile Ceahlăului

TIPĂREȘTE

Stațiunea Durău ar putea fi considerată o mică bijuterie la gâtul Ceahlăului. Poate că una neșlefuită sau prea puțin pusă în valoare ținând seama de potențialul pe care îl oferă locul.

Durăul este un punct important de acces pe Masivul Ceahlău, cel mai înalt din Munții Bistriței (Vf Ocolașu Mare – 1907 m, Vf Toaca 1900 m).

Parcul Național Cehlău este cel mai mare ca suprafață din România. Rezervația Naturală Ceahlău – este legiferată din 1955.

Ceahlăul - un munte fascinant despre care au scris frumos câțiva dintre scriitorii români importanți (Asachi, Alecu Russo, Alex. Vlahuță, Calistrat Hogaș, George Coșbuc).

Se vorbește și de încărcătura spirituală a Muntele Ceahlău, despre care dacii spuneau că e sălașul Zeului Zamolxis iar azi este considerat al doilea munte al creștinătății ortodoxe, după Muntele Athos.

Pe seama pietrelor și stâncilor - Dochia, Toaca, Panaghia, Detunatele - cu forme și poziții neobișnuite s-au creat câteva legende frumoase, care pot fi găsite cu ușurință pe siteul http://www.ceahlau. neamt.ro/

Există și câteva fenomene uimitoare legate de Muntele Ceahlău, pe care n-am avut norocul să le văd cu ochii mei:

• În anumite condiții atmosferice și de luminozitate solară, piscurile Ceahlăului se zăresc de pe țărmul Mării Negre și de pe malurile Nistrului, la câteva sute de kilometri.

• în luna august, în a doua decadă, la răsăritul soarelui, mulți merg să vadă două fenomene optice inexplicabile - Umbra piramidei și Calea Cerului. Pentru asta e nevoie să te cazezi sus la Cabana Dochia, pentru a fi dimineața devreme pe vârful muntelui.

realitatea.net/fenomen-un ... deo_951567.html (vedeți mai multe și pe http://www.almeea.com/holograme-si-piramide-misterioase-pe-ceahlau/).

Dar, să revin. Începusem să scriu cu gândul să vă povestesc despre ultima mea plimbare prin Durău și, inevitabil pe Muntele Ceahlău.

Sunt 7 trasee turistice marcate pe Ceahlău cu două locuri principale de pornire: Izvorul Muntelui (lângă Bicaz) și Durău. (2 dintre ele sunt cu plecare din comuna Bicazul Ardelean, respectiv satul Neagra).

Poate că cele mai provocatoare sunt cele 3 trasee cu plecare din Izvorul muntelui, dar și cele din Durău își oferă experiențe deosebite. Acestea permit și celor mai puțin experimentați să guste ceva din trăirea pe care ți-o dă Ceahlăul. Chiar dacă nu urcă până sus, la Dochia sau pe Toaca, ci doar până la Fântânele sau până la Cascada Duruitoarea, se vor bucura de peisaje de neuitat și pe acestea trasee. Chiar și de jos, din stațiune, Muntele Ceahlău oferă o priveliște de vis.

Cu certitudine nimic nu se compară cu ceea ce ți se arată sau cu ceea ce simți când ajungi sus la Cabana Dochia. Totuși, Ceahlăul impresionează prin frumusețea peisajelor deschise în fața ochilor tăi de indiferent că privești din depărtare, de aproape, de la poale sau de pe diferite puncte de pe traseu.

Traseele din Durău sunt destul de circulate, bine marcate, cu panouri de informare despre faună, floră, ca de altfel toate traseele.

La intrarea pe trasee un pic mai sus de Hotelul Cascada, este un birou de informare unde plătești taxa de intrare în rezervație, pliante cu hărți ale traseelor clare, colorate. Doamnele de acolo sunt foarte atente – te întreabă pe unde ai de gând să mergi, îți fac recomandări și, pe cât posibil încearcă să te vadă și când cobori. De fapt se și laudă cu lipsa... evenimentelor neplăcute.

Două trasee îți stau la dispoziție din Durău ( (descrierea traseelor e luată de pe ceahlau.neamt.ro/trasee_turistice.php unde puteți găsi detalii si harti.)

Traseul 4 – bandă roșie – practicabil tot anul – dificultate medie

Staţiunea turistică Durău - Cabana Fântânele (1h - 1h15') - Piatra Lată (2h - 2h15') – Panaghia - Cabana Dochia (3h - 3h15')

Traseul 5 – Traseul Duruitoarei - cruce roșie – practicabil tot anul dificultate medie

Staţiunea turistică Durău - Poiana Viezuri (1h - 1h15') - Piatra Lată (45' - 1h) - cascada Duruitoarea (1h30' - 2h) - Poiana Scăiuş (2h30' - 3h) - Poliţa cu Ariniş (3h30' - 4h) - Curmătura Piciorul Şchiop (4h - 4h30') - cabana Dochia (4h30' - 5h)

Eu personal am ajuns la Dochia doar din Poiana Izvoarelor.

Din Durău am urcat de câteva ori până la Fântânele. De fapt, partea cea mai grea a urcușului până la Fântânele e – pentru că urci pieptiș pe trepte de rădăcini. Pe la Duruitoarea nu e recomandat decât celor mai experimentați, iar iarna deloc.

Anul trecut (2014) în primăvară am făcut o combinație de trasee.

Am urcat pe Traseul Duruitoarei (5), până la Cascada Duruitoarea, am coborât înapoi până la Poiana Viezuri, iar de acolo pe triunghiul galben am mers până la Fântânele, de unde m-am întors în Durău.

Cu mers lejer, popas pentru masă, odihnă și visare în zgomotul Duruitoarei – de unde parcă n-ai mai pleca, cu încă un popas de admirat natura din jur la Fântânele si mici opriri pe drum, am făcut dus-intors vreo 5-6 ore.

Pana la Duruitoarea sau până la Fântânele te mai descurci cu adidasi, de acolo clar ai nevoie de bocanci. E bine totuși să ai un echipament cât mai potrivit pentru munte – bocanci, pantaloni lungi, lejeri. Nu trebuie să lipsească din rucasac apa, ceva dulce consistent-energizant, mere, alune. Eventual sandvisuri, dacă nu vrei să mânânci la Cabana Fântânele. Nu-ți strică nici o pelerină de ploaie, că vremea e schimbătoare pe munte și un tricou de schimb.

Nu uitați sa puneți în rucsac și o punguță pentru gunoi!!! Nu lăsați gunoiul la Cabana Fântânele, cei de acolo, ca și cei de la Cabana Dochia, urcă și coboară pentru aprovizionare tot pe jos.

Am văzut urcând copii și persoane în vârstă. O dată ce ai pus talpa pe acest munte, îți dorești să revii, in orice anotimp.

Asta e cu drumeția mea din Durău, cea mai recentă. Ce-am mai făcut?

Am vizitat Mânăstirea Durău (cea din stațiune, nu cea din munți care nu știu dacă e deschisă vizitatorilor și e cumva izolată, între trasee, după Duruitoarea, aproape de vârf).

Construită pe la 1800, cu catapeteasma sculptata si pictată la Constantinopul, iar pridvorul pictat de studenti indrumati de Tonitza – 1935, cu o curte plină de flori, cu bănci pe care te poți odihni – o vizită la Mânăstirea Durău e plăcută și liniștitoare. Măicuțele robotesc fiecare la treaba ei. Când am fost una dintre ele completa straturile de flori de pe alei.

Pe lângă Mânăstire ajungi la pârtie. Fiind primăvară, pentru mine pârtia era doar o poiană bună de stat tolănită în iarbă în respirația verdelui. În apropiere este o mică cascada (vis-a-vis de Hotelul Cascada – acolo unde au și o terasă – loc bun de popas pentru o bere răcoritoare. Cine dorește poate lua și masa acolo.)

M-am plimbat prin stațiune, până în Zona Releului.

Oriunde te duci imaginea Ceahlăului e cea care îți domină privirea și trăirea în Durău. Nici de mirosul de brad nu scapi prea ușor. Toate îți rămân pe retină, în nări și în suflet, o imagine pe care o poți recrea în mintea ta după ce revii la viața urbană, ori de câte ori simți că ai nevoie. Și când fantezia nu mai este de ajuns, n-ai decât să-ți iei rucsacul, bocancii și să te duci să te încarci cu o nouă porție de energie.

Și dacă tot am dat-o spre final într-o notă elegiacă, o să vă reamintesc și versurile lui Coșbuc:

Priveam fără de țintă-n sus
Într-o sălbatică splendoare
Vedeam Ceahlăul la apus,
Departe-n zări albastre dus,
Un uriaș cu fruntea-n soare,
De pază țării noastre pus.

Și ca o taină călătoare,
Un nor cu muntele vecin
Plutea-ntr-acest imens senin
Și n-avea aripi să mai zboare
Și tot văzduhul era plin
De cântece ciripitoare..


[fb]
---
Trimis de izabiza in 26.07.15 21:25:57
Validat / Publicat: 27.07.15 00:35:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DURĂU.

VIZUALIZĂRI: 15192 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Culmea Ceahlăulului, așa cum se vede de la Cabana Fântânele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.15 09:23:39]
»

@izabiza - De mult aştept aici, pe AmFostAcolo, articole care să descrie aspectul actual al Ceahlăului cu cabanele şi traseele lui. Pentru că am copilărit în Neamţ, pentru că am urcat pe Ceahlău de nenumărate ori, rândurile tale sunt pentru mine prilej de frumoase aduceri aminte. Mulţumesc!

Deşi i se mai spunea şi "Fântânele", oficial – în epoca de tristă amintire – cabana s-a numit "7 Noiembrie".

Din Durău – cu totul altfel ca înfăţişare în vremea adolescentei mele – după o oră de urcuş pe un traseu nu foarte dificil, ajungeam la cabană. Pe aceeaşi cărare, cu cai, se făcea şi aprovizionarea cabanei. Aici exista un bar şi o bucătărie care oferea oricând o ciorbă sau un ceai cald. Preţurile erau mai mari decât cele din vale, dar turistul flămând şi obosit, nu ţinea cont de asta.

De obicei, în grup, noi escaladam Ceahlăul în 4 ore pornind de la Izvorul Muntelui spre cabana Dochia, aproape de varful Toaca – cel mai înalt.

Ne petreceam prima noapte la Dochia, apoi, pe celălalt versant, începeam coborârea. Nu înainte însă de a urca pe Toaca, la staţia meteo. Îmi plăcea acest loc pentru ca îmi oferea prilejul de a vedea în zilele senine cerul curat şi de a scruta zările până hăt, departe. După urcarea pe scara de lemn, defectă pe alocuri, ajungeam pe o pajiste cu vegetaţie specifică, scundă, aflata permanent în bătaia vântului de înălţime. Acolo am văzut prima oară floarea de colţ – gingaşă, albă şi catifelată - în mediul ei natural.

La Fântânele / 7 Noiembrie, poposeam nu pentru că traseul era lung sau prea greu, ci pentru că voiam să vedem iar şi iar – ca în fiecare an – Cascada Duruitoarea. De la cabană şi până la cascadă drumul prin pădure era pentru noi frumos şi fără dificultate, iar cascada cu susurul apelor culese din munte era un motiv în plus pentru care nu voiam să ratăm ocazia.

Coboram cu usurinţă de la Fântânele la Durău, iar după un scurt popas în poiana atunci numai cu flori, fără nici o pensiune sau hotel, o porneam la vale spre coada lacului de acumulare. Ajungeam în Bicaz cu vaporaşul, apoi trenul ne ducea până acasă.

Aşa decurgeau 3 zile din lungile noastre vacanţe de vară în perioada liceului. După plecarea din Neamţ, nu am mai revăzut Ceahlaul decât rar, în scurte popasuri, doar la poale.

izabizaAUTOR REVIEW
[27.07.15 09:33:13]
»

Multumesc pentru voturi. Desi setul meu de impresii nu s-a calificat pentru minighid afa , sper sa fie util celor care vor sa parcurga traseele din Durau.

De fapt statiunea e cunoscuta in special de cei pasionati de munte. Cei din apropiere, din judetul Neamt, Iasi sau Bacau, merg special pentru asta in escapade de 1 zi. Desi cred ca sunt destul de multi care vin doar sa se odihneasca si sa se plimbe prin statiunea Durau.

Acum mi-a venit o idee de titlu mai specific Trasee turistice din Durau pe culmile Ceahlaului, dar nu stiu daca si @webmaster considera ca merita efortul unei modificari

Oricum, multumesc celor care au votat deja, si celor care vor vota. Constat ca imi place sa petrec timpul pe afa, citind sau scriind.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
izabizaAUTOR REVIEW
[27.07.15 09:41:39]
»

@iulianic - ecoul tau e de fapt un review in toata regula Ma bucur ca ti-am provocat fie si doar cateva momente de intoarcere in amintiri frumoase din vremea adolescentei...

Da, si eu am ramas mirata sa constat cat sunt putine impresii sau descrieri ale traseelor de pe Ceahlau sunt postate aici. Partea buna este ca gasesti pe site-ul oficial al Parcului National Ceahlau informatii complete. Probabil cei interesati, din alte zone, de acolo se documenteaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[27.07.15 20:42:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Titlul a fost deasemenea modificat cf propunerii din ecou.

izabizaAUTOR REVIEW
[27.07.15 20:57:59]
»

@webmaster - Multumesc, pentru ambele.

Offtopic - sunteti mai multi webmaster?

Si daca da, si daca nu... jos palaria

izabizaAUTOR REVIEW
[28.07.15 02:51:37]
»

sunt uimita, un pic mândră și recunoscătoare pentru toate voturile primite. Multumesc. Vă urez să găsiți ocazia de a explora pe viu cele descrise!

calatorul
[09.10.15 13:16:51]
»

@izabiza - Voturile primite sunt binemeritate de un review asa util si frumos, ce sa mai zic de poze, minunate. Frumoase locuri, abia astept sa le revad, dupa cam multa vreme, sa vedem daca o fi gata si scara cea noua pe Toaca.

Eu ca si @iulianic am vazut prima data cabana Fantanele cand se chema altfel si Duraul nu avea hoteluri, am dormit prin sat la casele oamenilor, sau la vechea cabana de pe Dochia, era o camera mare, fara ferestre, cu doua lavite de lemn de/a lungul peretilor, pe care oamenii se culcau unul langa altul fiecare cu perna lui si gata. A doua oara la cabana am preferat, cu acordul cabanierilor, sa ma culc pe o patura asezata pe mesele din cantina, puse una langa alta,

Simpatice fotografii si gunoiul care aduce ghinion foarte inspirata, acum cativa ani am intalnit pe lacul de la Bicaz un fel de insula plutitoare formata din mii de sticle de plastic si alte gunoaie ajunse pe lac. M/as fi oferit sa le adun eu daca aveam cu ce. Sa speram ca vom pastra aceste locuri frumoase asa cum ni le/a daruit natura. Vacante frumoase va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
izabizaAUTOR REVIEW
[09.10.15 13:32:29]
»

Mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele frumoase. Când primesc aprecieri din partea unor iubitori ai muntelui și cunoscători ai Ceahlăului, precum iulianic sau călător50, mă simt de parcă aș primi o medalie

Așteptăm impresii din călătoria viitoare pe culmile Ceahlăului sau oriunde vă duc pașii și inima.

calatorul
[09.10.15 13:38:55]
»

@izabiza - Cu mare bucurie.

zake
[27.11.15 22:24:19]
»

Felicitari pt articol... Noi nu cred ca ne vom aventura pe niciunul dintre trasee, dar raman in atentie pentru la vara...

Multumim pentru informatiile pretioase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, iulianic, izabiza, zake
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Durăul şi Muntele Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068614959716797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1